Analyse
Læsetid: 4 min.

Nye tal viser, at Lindholm bliver meget dyrere end Kærshovedgård. Præcis hvor meget dyrere kan ministeriet ikke oplyse

Selv hvis man anlægger et meget forsigtigt skøn, så tyder nye tal på, at det bliver mange gange dyrere for skatteyderne, når bl.a. udlændinge på tålt ophold fra 2021 skal anbringes på en lille ø i Stege Bugt frem for at bo i et tidligere jysk fængsel
Indland
12. december 2018

Alt tyder på, at det bliver væsentligt dyrere at etablere et kommende nyt udrejsecenter på øen Lindholm i forhold til det nuværende på Kærshovedgård, der er indrettet i det tidligere fængsel nær Ikast.

Det kan være svært nøjagtigt at fastslå hvor mange gange dyrere, fordi de tal, man kan få oplyst hos myndighederne, ikke er umiddelbart sammenlignelige, men det er trods alt muligt at lave et nogenlunde realistisk skøn.

Som Information tidligere kunne berette, så ved vi, at de samlede driftsomkostninger for regeringens og Dansk Folkepartis udrejsecenter på Lindholm bliver 225 millioner kroner i 2022. Det er det tal, som indgår i finansaftalen.

Hvis kapaciteten på 125 anbragte udnyttes maksimalt, vil det svare til en årlig udgift på 1,8 millioner pr. udlænding. Og det er vel at mærke en mindstepris – og så holder vi endda etableringsudgifter til flere hundrede millioner kr. ude af regnestykket.

For hvis der kommer færre end 125 udlændinge på øen, stiger stykprisen naturligvis. Hvis man f.eks. regner med de 87 udlændinge, som der i dag er tale om, vil prisen for hver af dem beløbe sig til over 2,5 millioner kroner. Så langt, så godt, hvis man kan sige det sådan.

For at lave en sammenligning, skal vi naturligvis også vide, hvad det i dag koster at have de 87 udlændinge anbragt på Kærshovedgård. Udgifterne består af Udlændingestyrelsens udgifter plus de udgifter, som Midt- og Vestjyllands politi har til bevogtning og kontrol, herunder administration af udlændingenes melde-, underretnings- og opholdspligt i centeret.

Politiet har oplyst til Information, at deres omkostninger til Kærshovedgård her i 2018 vil udgøre ca. 19,5 millioner kroner, mens de forventede omkostninger for 2019 vil udgøre ca. 21,5 millioner kroner.

Men herfra bliver det lidt mere vanskeligt. For der er jo andre udlændinge anbragt på Kærshovedgård end de 87, som skulle overføres til Lindholm, hvis centret på øen i dag var indflytningsklart. Kærshovedgård huser derudover omkring 160 andre udlændinge, fortrinsvis afviste asylansøgere.

Mangler oplysninger

Selv om vi antager, at alle politiets omkostninger til Kærshovedgård kan forbindes med de 87 udlændinge, der enten er på tålt ophold eller dømte kriminelle, så kan vi stadig ikke helt lave sammenligningen.

Vi mangler tal for, hvad det koster Udlændingestyrelsen at have de 87 udlændinge boende i det tidligere fængsel nær Ikast.

Om den udgift kan Udlændinge- og Integrationsministeriet kun oplyse, at gennemsnitsprisen for en enkelt årsanbragt på Kærshovedgård er en kvart million kroner. Og ifølge ministeriets presseafdeling er det ikke muligt at udspecificere udgifterne til underhold og indkvartering for de forskellige grupper af udlændinge.

Det er meget muligt, at flere af de 87 udlændinge, der kan se frem til at blive anbragt på Lindholm, koster mere end gennemsnitsprisen, f.eks. hvis de er så syge, at de er nødt til at have et enkelt værelse (frem for at bo fire mand på hvert rum).

Det kan også være, at de er så dårlige, at de nødvendige sundhedsudgifter for dem er over gennemsnittet. Men det er altså ikke et tal, man kan få oplyst.

Hvis vi alligevel vil lave en sammenligning på baggrund af de oplysninger, som det er til at fremskaffe, så lad os for en sikkerheds skyld antage, at det koster 50 procent mere at have en udlænding på tålt ophold eller en kriminalitetsdømt udlænding anbragt på Kærshovedgård end gennemsnitsprisen.

Altså 375.000 kroner for hver af de 87 udlændinge. Så er der vist både til gaden og til gården i den antagelse. Og så ser sammenligningen således ud:

Som nævnt forventes driftsudgifterne til Lindholm at være 225 millioner kroner i 2022. Hvad Kærshovedgård angår, antager vi, at udgifterne er 87 gange 375.000 kroner lig 32,625 millioner plus 19,5 millioner til politiet. Det giver tilsammen 52,125 millioner kroner. Pr. person er det 599.138 kroner. Eller en tredjedel af driftsbudgettet pr. person for Lindholm i 2022.

Så selv med en rigelig margen viser sammenligningen, at Lindholm bliver i hvert fald tre gange dyrere pr. udlænding end den nuværende placering på Kærshovedgård.

Dyrere end d’Angleterre

Hvis vi for sjovs skyld ser på den forventede pris på 1,8 million kroner pr. udlænding på Lindholm i 2022 – altså stadigvæk under forudsætning af, at kapaciteten udnyttes maksimalt – så svarer det til 4.932 kroner pr. dag.

For sammenligningens skyld kan det være interessant at se, hvad man ellers kan få af indkvartering for det beløb?

Ja, ifølge nettet er det mere end 1.000 kroner mere pr. døgn, end et enkeltværelse med morgenmad koster udenfor sæsonen på det femstjernede klassiske d’Angleterre på Kgs. Nytorv i midten af København.

Hvad kan man så mene om det?

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er ikke i tvivl:

»Jeg mener helt bestemt, at Udrejsecenter Lindholm er hver en krone værd. De grupper, vi flytter til Lindholm, er uønskede i Danmark (…) Indtil vi kan udsende dem, er vi nødt til at have så godt styr dem som muligt,« som ministeren har skrevet i en mail til Information.

Hvad skal alle andre mene? Ja, det kan man spekulere over fra nu af og frem til det kommende folketingsvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Hvad sksl alle andre mene", spørges der til slut i artiklen. Og selvom det er et retorisk spørgsmål så lad mig svare: jeg mener, at det er bindegalt og at såvel Sjælsmark som Kærshovedgård og nu Lindholm er vidnesbyrd om en dybt inhuman tankegang og en foragt for menneskers liv og værdighed.
Over halvdelen af de indsatte på Kærshovedgård er afviste iranske asylansøgere, som Iran ikke vil tage imod.
Danmark har en af de såkaldte "udlændingeattacheer " udstationeret i Teheran med det formål at presse Iran til at tage imod afviste iranske asylansøgere. Det må være nogen ulideligt lange og frugtesløse arbejdsdage for vedkommende, når de iranske myndigheder - som vi kan læse i Information - end ikke ønsker at afholde møder med de danske myndigheder. Det må være meget dyrt, at holde en sådan "udlændingeattache" udstationering kørende - især set i forhold til det manglende udbytte - for nu at fortsætte i artiklens økonomiske spor.
Luk Kærshovedgrd, luk Sjælsmark, drop Lindholm og giv lovligt ophold til de under 100 iranske asylansøgere fra Kjærshovedgård som Iran ikke vil tage imod og til de børn, som henslæber deres barndom i Sjælsmark og går udviklingsmæssigt i stå eller det der er endnu værre: går uopretteligt i stykker.
Det er hvad jeg mener og derfor er der ikke mange partier tilbage, som jeg kan sætte mit kryds ved ved næste valg....

Marie E. Rasmussen, Jens J. Pedersen, Gert Romme, Dorte Sørensen, Marianne Stockmarr, Henrik Hesselholdt, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

Normalt vil regeringen få mest mulig vefærd for pengene, men her er prisen ligegyldig, for det drejer sig udelukkende om, hvordan man kan chikanere nogle menneskers liv mest mulig, gøre deres liv umenneskeligt.
Regeringen vil så forsøge at gøre det indefor konventionerne. DF er parat til at opsige alle konventioner og slippe alle hæmninger.

Torben Bruhn Andersen, Dorte Sørensen, Gert Romme, Johanna Haas, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er jo sigende for VLAK og DF's symbolpolitik, at netop i 70- året
med Menneskerettighederne skal danskerne introduceres for fremtidens inhumane tilgang til disse med en pest-ø med eget krematorie, hvor mennesker skal isoleres fra resten af samfundet til tonerne af millioner af kroner pr person.

Sammen med ord som 'parallelsamfund', 'ghettoplan', 'procesrisiko' og 'paradigmeskifte' skal politiken udmønte sig i egentlig forskelsbehandling af borgere på overførselsindkomst og med anden etnisk herkomst,

Nu tales integrationen ned. Vi skal ikke længere sige 'nydanskere', men 'migranter' og 'kriminelle udlændinge'.
Den propagandistiske retorik er decideret ulækker, og vækker mindelser om tider, vi forlængst burde have taget et opgør med.
Og tænk engang.. Det virker som om den fremmer en generel antisemitisme, der også går ud over jøderne, fordi den ekstreme højrefløj bliver styrket.

Først kom de efter de fremmede. Så kom de efter min nabo. Tilsidst kom de efter mig, og da var det for sent at gøre modstand.

Husk, at du selv er beskyttet af Menneskerettighedskonventionen. Hvis den falder, kan Grundloven ikke erstatte den, for her er der ingen rettigheder til et værdigt liv, eller forbud mod tortur og dødsdomme.

Marie E. Rasmussen, Werner Gass, Jens J. Pedersen, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Dorte Sørensen, Gert Romme, Johanna Haas, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Så behøver jeg ikke længere have dårlig samvittighed over at bo på Angleterre!

Lindholm bliver aldrig til noget, det er for dyrt, for dumt for ubegavet lavet, længere er den ikke.

jens peter hansen

Her er desværre temmelig gammel annonce, (den er fra 2012), som jeg kunne tænke mig man skulle prøve at se på og eventuel benytte som udrejsecenter for kriminelle udlændinge på tålt ophold.

Plads til fortid og nutid i fantastisk domicil.
Sådan beskrives Tuborg-bygningen. Det Strandvejs-baserede firma Lokalebasen.dk har nemlig fået til opgave, at udleje det berømte bryggeridomicil på netop Strandvejen 54 i Hellerup.
Bygningen er opført i 1906, har et samlet areal på 3.378 m2 fordelt på fire etager og er blevet udbudt til 6.924.900 kr. i leje pr. år (heraf driftsomkostninger på 1.013.400 kr.) hvilket svarer til 1750 kr. pr. m2 i leje og og 300 kr. i drift.
Bygningen er ifølge Kulturarvsstyrelsen fredet og vurderes arkitektonisk som meget smukt proportioneret, med rigt detaljerede facader.
Læs mere om kontorlokalerne i TuborgSådan. Det Strandvejs-baserede firma Lokalebasen.dk har nemlig fået til opgave, at udleje det berømte bryggeridomicil på netop Strandvejen 54 i Hellerup.

Et køb som ingen statslig myndighed burde lade gå sig af hænde, selv om bygningen skulle være solgt.
.
Fordelene vil være store.
Der vil ikke være langt til Hellerup Station, hvor man uden billet let kan komme langt væk. De vil være i et område hvor beboerne er meget tolerante over for indvandrere, som nogle beboerne vil møde for første gang, for det andet er de lette at kende, da de ikke kører Tesla og ikke mindst vil der være mulighed for flaskesamling til at supplere de 28 daglige kr, så man slipper for butikstyverierne i discountbutikkerne i området. De kriminelle kunne måske også gå lidt til hånde hos nogle i villaerne på Strandvejen, polere bilerne og lære noget om hvidvask i lidt større målestok.

Ombygningen vil formentlig koste lidt knaster, men man slipper for færgen og oprensningen af Lindholm kan udsættes en tid. Øen kunne så bruges til filmoptagelser og udflugter med den færge der om sommerem sejler fra Stege til Kalvehave med turister. Dette er en win-win situation for alle parter.

En anden mulighed ville være det opgivne byggeri ved DTU i Lyngby, (Beredskabet gik jo til Statens Serum Institut), som erstatning for Lindholmlaboratorierne, og som hvis man lavede lidt om på det hele i Lyngby og byggede det færdigt ville være et sikkert sted, da der også der skulle være indhegning og kontrol så det basker.
Det var så mine konkrete forslag.
PS
Der er jo også en vis tradition for illegalt at sejle folk til Sverige fra denne del af nordkysten. Denne gang tror jeg såmænd de udrejsende ville få penge i lommen stedet for egen betaling.

Jens J. Pedersen

Den store ironiker jens peter hansen. Ved lidt øvelse, kan du sikkert blive sakastiker.

jens peter hansen

Nej jeg er ikke sarkastiker, jeg giver blot et råd fra en almindelig dødelig.

jens peter hansen

https://www.berlingske.dk/danmark/hidtil-ukendt-notat-lindholm-er-naturb...
Læs denne artikel fra Berlingske, som bekræfter det hovedløse projekt. Vælg nu en destination i Hovedstadens nordlige omegn i stedet.

jens peter hansen

https://www.berlingske.dk/danmark/hidtil-ukendt-notat-lindholm-er-naturb...
Den foregående adresse virkede ikke, så prøv denne her.

Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar