Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
Den kinesiske regeringschef Zhu Rongji blev under et tredages besøg i Danmark i 2002 angiveligt skærmet fra kritiske demonstranter. Her ses han med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i anledning af årets ASEM-topmøde.

Den kinesiske regeringschef Zhu Rongji blev under et tredages besøg i Danmark i 2002 angiveligt skærmet fra kritiske demonstranter. Her ses han med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i anledning af årets ASEM-topmøde.

Finn Frandsen

Indland
5. december 2018

Det er intet tilfælde, at politiet i årevis har placeret demonstranter ude af syne for højtstående kinesiske gæster. For eksempel da den kinesiske premierminister besøgte København i 2002.

De ansvarlige politiledere har nemlig fået besked fra ledelsen i Københavns Politi om, at kineserne helst ikke vil se kritiske demonstranter.

Det forklarede den pensionerede vicepolitiinspektør Gunnar Sallov under en afhøring i den gennedsatte Tibetkommission tirsdag. Han pegede specifikt på den tidligere chefpolitiinspektør i Københavns Politi Kai Vittrup.

»Jeg erindrer, at Kai Vittrup på de her møder nævnte, at kineserne var meget sarte over for Falun Gong (spirituel bevægelse, red.) og demonstrationer i al almindelighed. Derfor skulle vi gøre så meget, vi kunne, for at de ikke blev udsat for alt for meget demonstrationshalløj,« sagde Gunnar Sallov.

»Så vi valgte at placere dem, så de ikke stod alt for tæt på kineserne.«

Selvsamme Kai Vittrup sad ellers i kommissionen så sent som i onsdags og afviste, at han har taget hensyn til de kinesiske gæsters fine fornemmelser.

»Jeg er da hamrende ligeglad med, om den kinesiske premierminister ikke kan lide at se demonstrationer. Det kan vi godt her. Så der blev ikke taget hensyn,« fortalte Kai Vittrup kommissionen i sidste uge.

Både han og Gunnar Sallov var indkaldt under vidneansvar og kan derfor straffes, hvis de taler usandt.

Så lidt som muligt

Den gennedsatte Tibetkommission havde tirsdag indkaldt to tidligere vicepolitiinspektører til afhøring. Begge havde forinden udtalt sig i pressen om politiets håndtering af demonstranter under kinesiske besøg. Kommissionen ville lige høre, hvad de to kunne bidrage med, inden kommissionen går videre med sit arbejde.

Under afhøringen fortalte Gunnar Sallov, at han ikke opfattede beskeden fra Kai Vittrup som en direkte ordre, men mere som en henstilling om, at politiet skulle tage hensyn til kineserne, når man planlagde besøget.

»Grundloven sikrer jo kun, at de må demonstrere. Ikke hvor de må demonstrere,« ræsonnerede Gunnar Sallov.

»Selvfølgelig skulle de have lov at se kineserne. Vi sørgede bare for, at det blev så lidt som muligt.«

Gunnar Sallov var operationsleder under den kinesiske premierministers besøg i 2002. Det indebar, at han var med til at planlægge besøget, og at han sad i kommandocentralen, KSN, og disponerede over »styrkerne i marken«, som han formulerede det. Efter mødet med Kai Vittrup havde han instrueret betjentene i, at de skulle gøre, hvad de kunne, for at demonstranterne ikke blev set.

Ifølge Gunnar Sallov fortalte Kai Vittrup ikke, hvor beskeden om kineserne stammede fra. Men han havde indtryk af, at det kom fra regeringen.

Under besøget i 2002 blev en gruppe demonstranter flyttet om bag en hæk på Amager Boulevard, hvor det var svært for den kinesiske delegation at se dem. Efter besøget forestod chefpolitiinspektør Kai Vittrup en briefing af politiets indsats under besøget.

I referatet står der, at »Kai Vittrup understregede, at hele vejen op i systemet, fra Københavns Politis ledelse til Justitsministeriet og justitsministeren, var der stor tilfredshed med indsatsen«.

Besked fra PET

Gunnar Sallov fortalte også, at repræsentanter fra PET jævnligt deltog i møder, hvor politiet drøftede forberedelserne til kinesiske statsbesøg. Her fortalte PET ifølge ham, at de ikke betragtede demonstranter fra Falun Gong som en trussel.

»De sagde, at de ikke var nogen voldelig trussel, men at de gerne ville have, at de blev set så lidt som muligt,« sagde Gunnar Sallov.

Hidtil har Tibetkommissionen nøjedes med at skrive i en beretning fra sidste år, at PET har medvirket til at sprede en »stemning« af, at officielle kinesiske besøg skulle være en succes.

En stemning, der så har forplantet sig til Københavns Politi. Hidtil er det dog ikke lykkedes kommissionen at påvise, at PET eller andre myndigheder direkte har instrueret politiet i, hvordan de skulle håndtere demonstranter. Det er en del af opgaven for den gennedsatte Tibetkommission at undersøge det.

Mystisk dokument

Gunnar Sallov kunne ikke hjælpe kommissionen med at blive klogere på eksistensen af et dokument, som vakte interesse i sidste uge.

Under en afhøring i onsdags hævdede den pensionerede hundefører Henning Peter Dahl, at han i ugerne op til det kinesiske besøg i 2002 havde set et udkast til en såkaldt operationsbefaling, hvor der skulle have stået, at Udenrigsministeriet havde anmodet Københavns Politi om, at den kinesiske delegation ikke kom forbi nogen kritiske demonstranter.

Hvis kommissionen kan finde det dokument, vil den være kommet et skridt tættere på at påvise, at politiet har været påvirket af andre myndigheder under kinesiske statsbesøg.

Hidtil er der dog ingen andre, der har set det dokument. Heller ikke Gunnar Sallov.

»Jeg må sige, at jeg har intet læst eller hørt om det der. Det må stå for hans helt egen regning, at han har set det, for jeg har ikke set det,« sagde Gunnar Sallov.

Alle vidste det

Tirsdagens andet vidne var tidligere vicepolitiinspektør i Københavns Politi Allan Christensen. Han var under besøget i 2002 ansvarlig for politiets radiokommunikation. Men han erindrede ikke at have deltaget i stabsmøder om forberedelserne til kinesiske statsbesøg, ligesom han heller ikke mente at have hørt nogen sige, hvordan man skulle håndtere demonstranter under disse besøg.

»Men alle var jo klar over det,« sagde Allan Christensen med henvisning til, at alle i politiet angiveligt vidste, at kinesiske VIP’er helst ikke skulle konfronteres med demonstranter.

Med »alle« mente han også ledelsen i Københavns Politi og »hele vejen over i Rigspolitiet«.

Han erkendte også, at han engang selv har beordret to mandskabsvogne at køre ind foran nogle demonstranter under et kinesisk besøg. Både for at forhindre dem i at løbe ud på vejen, og samtidig for at skjule dem. Han huskede dog ikke, hvilket år det var.

Ingen henvendelser

Kommissionen er for tiden ved at indkøbe et it-system, som skal hjælpe medlemmerne med at søge i de enorme mængder af dokumenter, som kommissionen knap nok er kommet i gang med at indhente. Dokumenterne vedrører op mod 199 kinesiske besøg helt tilbage til 1995.

Næste runde af afhøringer forventes først at finde sted i det nye år.

Den gennedsatte Tibetkommission opfordrer på sin hjemmeside »personer, som måtte være i besiddelse af relevant viden for kommissionens undersøgelse«, til at kontakte kommissionen. Men ingen har henvendt sig endnu, fortalte kommissionsformand Tuk Bagger tirsdag.

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Sebastian Abrahamsen

De garvede politifolk ved jo nok, hvordan den skal skæres.

Lidt snak i øst og lidt snak i vest - og ingen Djævel kan drage en konklusion.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Jan Jensen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

"Derfor skulle vi gøre så meget, vi kunne, for at de ikke blev udsat for alt for meget demonstrationshalløj," sagde Gunnar Sallov.

"Vi skal have noget af det der kvindehalløj!" sagde Naser Khader i en dokumentarfilm, da han sammen med sin spindoktor skulle finde ud af hvad Ny Alliance, forløber for Liberal Alliance, skulle have af mærkesager.

Hvor ignorante kan reaktionære gamle mænd bliver?

"Kommissionen er for tiden ved at indkøbe et it-system, som skal hjælpe medlemmerne med at søge i de enorme mængder af dokumenter, som kommissionen knap nok er kommet i gang med at indhente. "

Det lyder ligegodt utroligt, at man i statsadministrationen ikke allerede ligger inde med et system til dette formål. Måske politiet har et, kommissionen kan låne, hvis de spørger pænt?