Læsetid: 5 min.

Professor: Økonomistudiet kunne godt være bedre til at introducere andre tilgange

Det er ikke helt forkert, når økonomistudierne bliver kritiseret for, at stort set al undervisning er inden for den såkaldte mainstreamtilgang. Men fokus på det operationelle, der bliver efterspurgt i ministerier og erhvervsliv, er samtidig en af de ting, der har gjort studiet succesfuldt, siger økonomiprofessor
7. december 2018

De danske økonomistudier kunne godt være bedre til at introducere og diskutere andre økonomiske tilgange på studiet. Men det primære især på bachelorniveau er og bliver de grundlæggende teorier og modellerne inden for den neoklassiske – også kaldet mainstream – tilgang.

Og det er svært at se det blive lavet grundlæggende om, vurderer David Dreyer Lassen, der er professor på Økonomisk Institut på Københavns Universitet og har siddet i studienævnet.

Information har talt med ham om den kritik, som den danske afdeling af den internationale Rethinking Economics-bevægelse kom med i torsdagens Information. Her betegnede de økonomiundervisningen som så ensidig fokuseret på mainstreamtilgangen, at det aldrig bliver gjort klart i undervisningen, at det bare er én tilgang til økonomi.

En kritik, som David Dreyer Lassen anerkender, »ikke er helt forkert«.

»Mange økonomistudier kunne godt være bedre til at introducere andre eller konkurrerende traditioner og tilgange. Men jeg tror også, at en af de ting, der gør økonomistudiet succesfuldt i sin produktion af økonomer, er, at der fokuseres meget på ting, som virksomheder og den offentlige sektor konkret kan bruge,« siger han.

»Der skal jo føres politik. Så kan man synes om det eller ej, men der skal jo ligge et beslutningsgrundlag, når man skal ændre på en skat eller en arbejdsløshedsunderstøttelse. Der synes jeg sjældent, at de konkurrerende tilgange ender med at være konkrete nok til, at man ville kunne bruge det i f.eks. Finansministeriet eller Klimaministeriet. Der er pres på tiden, og så er der måske nogle ting, vi burde prioritere, men som ikke har den mere direkte konkrete relevans, og så er det nogle gange det, der bliver ofret.«

Bare gode til at regne?

– Men skal et universitet ikke netop uddanne økonomer, der kan reflektere bredere over grundlaget for det, de laver, og hvordan man kan se det på en anden måde? Hvis man bare gør dem gode til at regne og fungere i den offentlige sektors maskine – gør universitetet så det rigtige?

»Jeg tror det, der er særligt ved økonomi som videnskab, er, at mainstream er meget bred. Der er mange andre fag i den humanistiske og samfundsvidenskabelige tradition, hvor der er mange flere retninger, der er nogenlunde lige store. Sådan er det ikke i økonomi,« siger David Dreyer Lassen.

»Men det er også noget, man godt kan gøre på universitetet i dag. Der er fag, man kan vælge, som har nogle andre perspektiver, man kan vælge seminarer i alternative tilgange eller selv foreslå, at de bliver oprettet. Og er der ting, man slet ikke synes bliver dækket, kan man også læse dem selv«.

– Men er det tilfredsstillende, hvis man selv må læse det?

»Jeg ved ikke, om jeg synes, det er tilfredsstillende. Jeg tror ikke, vi kommer til at brænde det hele ned og lave en helt ny bacheloruddannelse. Men det er ikke det samme som, at vi ikke kan være bedre til at inddrage nogle andre perspektiver tidligere på studiet,« siger David Dreyer Lassen.

Rethinking Economics-bevægelsen har siden finanskrisen spredt sig til flere end 20 lande. I England har repræsentanter for bevægelsen udgivet en bog om det såkaldte ’økonokrati’, der kritiserer den dominerende økonomiske tænknings position i samfundsdebatten, mens bevægelsen i Holland har udgivet en rapport med empiri fra alle landets økonomistudier for at dokumentere, hvad det er, de mener med den ensidige undervisning. En rapport, som der også arbejdes på i Danmark.

David Dreyer Lassen mener, at selve debatten er sund.

»Det er altid fint, at der er en diskussion om, hvordan et universitetsstudie skal se ud. Universitetsstudier har som sit mål at forme tænkningen hos dem, der skal ud at tage beslutninger, så der er mange af de her ting, der har en samfundsrelevans, ud over at folk bare skal blive færdige og få et job. Så man skal kunne diskutere det, og at der er en gruppe folk, der er interesserede i at tage den diskussion er kun sundt,« siger han.

Grundbegreber først

Med sit udspring i studenterbevægelsen efter finanskrisen har en af de bærende kritikker været, at mainstreamtilgangen ikke formåede at fange de signaler, der var op til finanskrisen.

Og at man stadig ikke har justeret undervisningen til at forstå den finansielle sektors store betydning, for resten af økonomien bliver fremhævet som et af eksemplerne på, at studierne ikke følger med realiteterne.

»I forhold til den finansielle sektor er der en selvransagelse. Der er virkelig meget forskning inden for de felter, der handler om, hvordan den finansielle økonomi påvirker den reale økonomi, men alt det er bare noget, man først lærer lidt senere. Og det er dér, vi kan risikere at blive lidt uvenner med de her interesserede studerende. Vi mener måske, at det er noget, hvor man først skal have nogle grundbegreber på plads, og så kan man lære, hvad der sker på forskningsfronten senere, fordi man simpelthen lige skal have noget at bygge på,« siger David Dreyer Lassen.

»Men forskning tager tid, og det er noget, der måske bliver overset. Undervisningen på universitetet skal være forskningsbaseret – det er forskere, der underviser, og det, de underviser i, skal ikke være noget, vi lige har fundet ud af, men noget der er en form for enighed om. Det er derfor, mange universitetsuddannelser er ret konservative«.

– En kritik er også, at der er alt for lidt fokus på, hvad der foregår i den virkelige verdens økonomi og på teorierne og modellernes mangler i forhold til den. Er der nok inddragelse af, hvad der sker i virkeligheden?

»Det argument forstår jeg simpelthen ikke. Inden for økonomi som videnskab – både i undervisningen og forskningen – bliver alt trukket i retning af data og empiri. I forhold til for 25 år siden, hvor det meste af Økonomisk Institut var teoretisk orienteret, så er der meget, meget få, der arbejder rent teoretisk. Det, synes jeg, er en automatkritik, som simpelthen ikke er rigtigt,« siger David Dreyer Lassen.

Han peger på, at kritikken om manglende inddragelse af virkeligheden mere er gældende for mange af de alternative tilgange, som de kritiske studenterbevægelser gerne vil undervises mere i.

»Når man ser på de alternative tilgange, er det netop forbindelsen til solid empiri og statistiske metoder, de mangler, og det er derfor, de har svært ved at gøre sig operationelle,« siger han.

Serie

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan kan man rette op på dette forhold under studiet:
Forskning viser at økonomistuderende er kolde og kyniske. Ja mange af os har har vist haft mistanken: At der er en overvægt af personer med psykopatiske træk blandt økonomerne. Denne mistanke bliver nu videnskabeligt underbygget. Studiet viser sig at være en psykopat magnet. "De studerende har de her mere mørke træk, allerede når de starter. Det er ikke noget, de bliver indoktrineret til.” på studiet.
Det er ønsket om magt og penge, som tiltrækker de kolde typer, mener forsker bag undersøgelsen.

https://www.djoefbladet.dk/artikler/2017/6/forskning--oe-konomistuderend...

Philip B. Johnsen

@Pia Nielsen du skriver.
“Hvordan kan man rette op på dette forhold under studiet”
Det er et rigtig godt spørgsmål syntes jeg

Jeg tror det handler om penge giver mennesker magt og samfundet de folkevalgte og retsstaten har fejlagtigt midstet demokratisk kontrol over denne magt i finanssektoren, de har en straffri løftestang til politisk økonomisk afpresning.

Hvorfor er det man aflønner centralt placerede i finanssektoren med resultatløn, bonusordninger og aktieoptioner, de er ganske almindelige lønmodtagere, hvorfor skal de have andel i overskud af virksomheden, de ‘IKKE’ ejer?

Hvorfor får centralt placerede i finanssektoren ‘ikke’ en almindelig løn?
Hvorfor er lokalt boende finans gangstere, der har banet vejen for denne kriminalitet, ikke allerede nu i varetægtsfængsel?

Danske Bank tilhøre de systemiske institutioner, de er uundværlige for danske økonomi, det er derfor de bliver betalt med borgernes skattepenge, hvis svindlen tager overhånd og det går helt galt.

Det sikre at international organiseret kriminalitet, betaler sig for de centralt placerede i finanssektoren.

Det er derfor småpenge, der gives i bøder og bøderne sendes direkte tilbage til almindelige bankkunder i form af f.eks. forhøjet bidragssatser mm.

Vores økonomisk vækst krævende politikeres partistøtte venner i de systemiske finanskoncernerne, betaler gerne de små bøder vores retssystem uddeler i de mange svindelsager bankerne er medvirkende til, det er småpenge i forhold til ‘indtægterne’ fra international organiseret kriminalitet udbetalt i resultatløn, bonusordninger og aktieoptioner til de centralt placerede i finanssektoren, som Bjarne Corydon formulerede det i folketingets tidligere samarbejde med Goldman Sachs og brug af skattely i salget, ‘det er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked.’

Løftestangen belønnes.
Historisk lukrere politikere med gode job efter politisk karriere, hvis politikere centralt placeret, har beskyttet og understøttet dette system.

Årligt udbetales der fra folketinget DKK. 4 milliarder til såkalte konsulentfirmaer, hvorfra rekruttering af tidligere politikere, bliver begunstigede efter udtræden af politik.

Hvis man ønsker at belyste sammenhæng mellem skandalen i Skat og de årligt udbetalte DKK. 4 milliarder til ‘såkalte’ konsulentfirmaer, kan det gøres med ‘udgangspunkt’ i bogen ’Overmod og afmagt - historien om det nye Skat’.

Tak til Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, og Peter Bjerre Mortensen, professor i offentligt forvaltning ved Aarhus Universitet.

Philip B. Johnsen

@Pia Nielsen du skriver.
“Hvordan kan man rette op på dette forhold under studiet”

Jeg svarede ikke muligvis ikke tydeligt, på dit spørgmål, svaret er, at der er ikke interesse i at ændre på det.

I miniformat det systembevarende samarbejde.
"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

Samuel Grønlund

Begge citater fra Corydon i ovenstående kommentar, er skamløse løgne. Løgne som Corydon med sikkerhed vidste var løgn, da han fremsagde dem - og som han med sikkerhed aldrig vil blive straffet for.

Det første citat er mindst problematisk. Det illustrerer bare hvor stor prostitutionsvilligheden er i det borgerlige Danmark - hvilket hverken er nyt eller særligt mærkeligt.
Verden er som vi skaber den. Når borgere og politiske ledere i rige og magtfulde lande, villigt accepterer skattely og korrupte midler i håb om hurtig finansiering og pæne afkast. Ja så bliver verden derefter.

Det andet citat er derimod dybt problematisk. Det er ikke bare løgn - det er en helt vanvittig manipulation med virkeligheden der efterlade alle uden teknisk indsigt med et falsk og ekstremt negativt billede af EU.
Corydon og Finansministeriet, der helt fra start var i sammensværgelse med Goldmann Sachs, fejlede systematisk og målrettet i forberedelse af udbudsmaterialet - hvor efter det er korrekt at EU har regler der hindrer at aftaler kan ændres med tilbagevirkende kraft.

Corydon er blandt de største forbrydere og løgnere i dansk politik nogensinde - helt på højde med Løkke og Fogh.

Werner Gass, Torben K L Jensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

@Samuel Grønlund, det foresvæver mig, at Corydon var socialdemokratisk finansminister. At kalde ham borgerlig er en fornærmelse - ikke en fornærmelse af Corydon, men en fornærmelse af alle der faktisk er borgerlige.

Samuel Grønlund

Jens Winther,
Socialdemokraterne har da altid været borgerlige - i hvert fald ligeså længe jeg kan huske - selvom en del af dem vist stadig forestiller sig røde aner.
Men selv hvis vi spiller med på den lille leg med identitet - tror du ikke de 'rigtige borgerlige' efterhånden har tilgivet ham det ungdommeligt naive partivalg ? Efter 4 år med ren borgerlig politik, etablering af moderniseringsstyrelsen mm., samt efterfølgende ansættelse hos Mckinsey og nu Børsen - begge centrale borgerlige institutioner.

@Samuel Grønlund, næh, Socialdemokratiet har betydelige mangler i forhold til at blive betragtet som borgerlige. Man bliver ikke borgerlig bare fordi man tid med anden lader sig tvinge til at føre borgerlig politik.

Corydon har - som alle andre mennesker - ret til at blive klogere.

Philip B. Johnsen

»Jeg kan oplyse, at Finansministeriet blev konkret bekendt med, at selskabsstrukturen indeholdt selskaber på Cayman Island og Delaware hen imod slutningen af forhandlingsprocessen i forbindelse med nogle erklæringer, som Goldman Sachs skulle afgive forud for indgåelsen af de betingede aftaler.«

»Uanset hvad man måtte mene om den valgte selskabsstruktur, så ville det have været i modstrid med det EU-retslige ligebehandlingsprincip, hvis vi havde afvist tilbuddet fra Goldman Sachs med henvisning til det,« forklarede Corydon.

Til gengæld undlod Finansministeriet at oplyse Folketinget om, at de påtænkte ejere af DONG-aktierne befandt sig i de nævnte skattely. Det fik Folketinget først at vide, da medierne afslørede det.

Samuel Grønlund

Det er selvfølgelig en selvmodsigelser af dimensioner. Men i Socialdemokratiet finder vi de tænksomme borgerlige der har forstået, at man er nød til at stikke pøblen en luns her og der, som de kan skændes om, så de ikke finder sammen i store uhåndterlige grupper, som vi fx ser for tiden i Frankrig.
Det er sandt at også Corydon har ret til at blive klogere - vi venter fortsat i spænding ;)

et er sandt og vi venter fortsat med spænding ;)

I øvrigt mener jeg, at det var en skændsel, at Corydon valgte at sælge DONG-aktier latterligt billigt til selskaber lokaliseret i skattely. Det kan man se mig skrive i flere indlæg her i Informations kommentatortråd. Der er også en skændsel, at Finansiel Stabilitet har solgt store låneporteføljer til underkurs til skattelybaserede kapitalfonde. Det blev sjovt nok også orkestreret af en skabs-socialdemokrat, Henrik Bjerre Nielsen, manden der i årene op til finanskrisen tvang danske banker til at tilbageføre hensættelser (dengang var reserver til dårlige tider et skældsord i Finanstilsynet).

Samuel Grønlund

Philip B. Johnsen,
Flere løgne fra Corydon - lad være med at æde det råt.

Og til Jens Winther.
Jeg vil gå dig i møde så langt, at Corydon er en usædvanligt begavet løgner og manipulator.
Det er så bare min kære enfoldige mors opdragelse at jeg automatisk opfatter den slags som virkeligt dumt.

Philip B. Johnsen

EU's elliberaliseringsdirektiv blev til dansk lov i 2004. Det forlanger, at offentligt ejede elselskaber opererer på rene markedsvilkår.

En dansk registreret eller bosiddende køber af DONG-aktierne ville blive højere beskattet for fremtidig indtjening i Danmark, og derfor ville den samlede omkostning for en dansk køber være større end for en virksomhed som f.eks. Goldman Sachs.

Så lovlydighed betaler sig ikke.

For såvidt er det ligegyldigt for pensionsselskaberne er ikke etisk rene får.
De skal operere på samme markedsvilkår som Goldman Sachs.

ATP-direktør Christian Hyldahl siger op efter afsløringer om Nordea-fortid
Kontroversielle udbyttehandler i fortiden tvinger topchefen for danskernes fælles pensionsselskab til at gå. https://www.dr.dk/nyheder/penge/atp-direktoer-christian-hyldahl-siger-op...

Systemiske finansinstititutioner er international organiseret kriminalitet og bør ikke forveksles med menneskerettigheder, demokrati og retsstatsprincippet.

Daphne Caruana Galizia blev myrdet for, at beskytte EU medlemsstaternes borgere mod skatteunddragelse og skattesvindel kriminalitet i og ud af EU.

Malta car bomb kills ‘Panama Papers journalist’ Daphne Caruana Galizia.
“The journalist who led the Panama Papers investigation into corruption in Malta was killed on Monday in a car bomb near her home.”
Link: https://www.theguardian.com/world/2017/oct/16/malta-car-bomb-kills-panam...
Link: http://www.bbc.com/news/world-europe-41637730