Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen var forberedt på dårlig international omtale på grund af Lindholm

Godt en time efter præsentationen af finanslovsaftalen sendte Udenrigsministeriet en mail til danske ambassader med blandt andet faktaark og beredskabstalepunkter om det nye udrejsecenter på Lindholm, viser aktindsigt
Indland
27. december 2018

Regeringen var på forhånd godt klar over, at når finanslovsaftalen for 2019 – herunder planerne om at etablere et nyt udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt – blev præsenteret, ville Danmark stå til skideballe i mange internationale medier.

Derfor havde Udenrigsministeriet på forhånd fået udarbejdet et omfattende materiale, som skulle gøre danske diplomater i udlandet bedre rustet til at forsøge at ride stormen af. Det fremgår af en aktindsigt hos Udenrigsministeriet.

Aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om næste års finanslov blev ifølge Ritzau præsenteret kl. 15.41 i Finansministeriet, og allerede kl. 16.57 sendte Udenrigsministeriet en omfattende mail til »alle udeværende chefer« med faktaark, et såkaldt Line-to-Take og et Q&A-papir med en række foreslåede svar på syv spørgsmål, som diplomaterne måske ville blive stillet.

»Ambassaderne skal ikke for indeværende gå proaktivt ud på de sociale medier om sagen, medmindre særlige lokale forhold tilsiger det,« skrev ministeriet i mailen, der bad om at få indberetning, »hvis der lokalt ses omfattende presseomtale, aktivitet på sociale medier, politiske udtalelser eller anden markering af sagen.« Ministeriet lovede også »i relevant omfang« at orientere »særligt berørte ambassader herom«.

Som Berlingske har refereret, var indholdet af det udsendte materiale til ambassaderne blandt andet at pege på, at de personer, der fra 2021 skal anbringes på Lindholm, ikke er fængslede, at der vil være færgebetjening af øen, at Lindholm »på ingen måde« kan sammenlignes med Australiens interneringslejre for asylansøgere på for eksempel øen Nauro, at der ikke vil blive anbragt børn på øen, og at arrangementet vil være i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.

Skideballe fra land til land

Forslaget om et nyt udrejsecenter på Lindholm førte ganske rigtigt i de kommende dage til omfattende international omtale og meget kritik af Danmark.

Af en oversigt over »medieomtale i internationale medier – omtale af Lindholm« dateret den 5. december fremgår det, at blandt andet The New York Times, Associated Press, Wall Street Journal, Le Monde, det tjekkiske Novinsky, russiske RT, italienske Il Fatto Quotidiano, spanske La 2 Noticas og Corrier International har omtalt det ny udrejsecenter. Ifølge Udenrigsministeriets oversigt er øen bl.a. blevet omtalt i 29 amerikanske aviser, 313 online news og 34 gange i amerikansk tv eller radio. I Spanien er udrejsecentret blevet omtalt i 34 aviser.

»På både sociale medier og på internationale, redaktionelle medier er omtalen af nyt udrejsecenter på øen Lindholm høj. Geografisk er omtalen størst i USA, UK, Tyskland og Spanien. Omtalen er signifikant størst i USA. Særlig redaktionel omtale er blevet væsentlig større efter The New York Times’ omtale, og et AP-telegram er kommet ud,« hedder det i en ny mail fra Udenrigsministeriet til ambassaderne den 5. december, hvor ministeriet opfordrer til »endelig« at tage kontakt til ministeriets kommunikationsafdeling, »hvis der er behov for at drøfte kommunikationslinjen«.

Også på Twitter har Lindholm været omtalt, viser ministeriets oversigt. Direktøren for Human Rights Watch har gjort opmærksom på, at man ikke behøver at behandle afviste asylansøgere umenneskeligt for at tvinge dem til at forlade landet, en mellemøstkorrespondent for The Guardian skriver, at den eneste konsistente ting under flygtningekrisen har været, at »Danmark er et af de mest racistiske lande«, og en vicedirektør fra Amnesty International kalder øen for »Nauru i Skandinavien«.

Et enkelt sted får regeringens og Dansk Folkeparti dog støtte til det ny udrejsecenter. Den tyske delstatsleder Georg Pazderski fra Alternative für Deutschland bakker begejstret op bag planerne:

»Danmark går foran med et godt eksempel«, skriver han den 4. december med tilføjelsen:

»Vi har også brug for forholdsregler, der kan beskytte borgerne!«

»Delstatslederens opslag på både Facebook og Twitter bliver meget delt«, hedder det til sidst i Udenrigsministeriets oversigt over medieomtalen.

Som nævnt har Udenrigsministeriet udleveret de to omtalte mails i aktindsigt. Det behøvede ministeriet egentlig ikke, fordi det traditionelt betragter kommunikationen mellem ministeriet og ambassaderne som internt materiale, som der ikke er aktindsigt i.

»Udenrigsministeriet har imidlertid fundet grundlag for at udlevere dokumenterne til dig som et led i meroffentlighed«, skriver ministeriet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tillykke til den danske regering med rosen fra det højrerabiate tyske parti AfD.

Niels Duus Nielsen, Runa Lystlund, Bjarne Tingkær, Gert Romme, Henrik Rasmussen, Tom Andreæ, Trond Meiring, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mærkeligt at Danmark ikke også har fået roser fra polske og ungarnske medier..

Problemet er vel, at det er "ondsindede" danskere der internationalt spreder budskabet med negativt fortegn og egen agenda for øje. De glemmer dog, at de ikke kun skader regeringen, men også landet som sådan. Det er også, at skyde sig selv i foden, og et eller andet sted undergravende virksomhed overfor Danmark som stat.

Philip B. Johnsen

De kan prøve med den mest avancerede moderen ‘fake news’ kampagne fra Udenrigsministeriet, tilbage står ‘fakta’ bøjet i neon tydelig for alle.

Nedarvet slave ejer mentalitet i blodet på danske politikere og demokrati for de udvalgte, er ikke til at tage fejl af.

Selv de folkevalgtes egne børn, svigtes af deres folkevalgte forældre.
De folkevalgte burde være befolkningens børnenes tjenere, men de folkevalgte søger fortsat økonomisk vækst ‘ikke’ velfærd for børn og deres fremtid.

The Dark Triad
Begrebet The Dark Triad dækker over tre træk, hvor fællesnævneren er, at man tager hensyn til sig selv og er ligeglad med andre.
Psykopati: Et fravær af empati og skyldfølelse og til gengæld en høj tolerance for stress.
Narcissisme: En ekstrem selvoptagethed sammen med en mangel på empati og en overbevisning om, at man er noget helt særligt.
Machiavellisme: Et fravær af moralske hensyn og en tendens til at udnytte og manipulere andre for at nå eget mål.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Runa Lystlund og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Hvornår bliver nationalisme og "økonomisme" til rendyrket skamfri fascisme?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

@ Peter Hansen,

Måske er jeg en af de "ondsindede" danskere, der fuldstændig loyalt har oversat de informationer om den nye anvendelsen af Lindholm, der er fremkommet fra den danske regering, og som i øvrigt har stået i dansk presse. Herunder også de senere fremkomne oplysninger om, hvad danske diplomater skal informere om.

Nu jeg ser mig omkring især i tyske, franske og britiske medier, kan jeg i øvrigt se, at jeg ikke har været den eneste. Desuden har et medie meddelt mig, at de allerede videregivet denne information, som de har fra et pressebureau, der også er aktivt i Skandinavien med egen journalist i København.

Jeg syntes til gengæld, det er det bedste, jeg kan gøre for Danmark. Jeg er dansk skattebetaler men uden stemmeret, og så udnytter jeg min borgerret på denne måde.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Lindholmorojektet er noget hvad man kunne kalde et ikkeprojekt. Det løser ikke noget, men er valggas fra Venstre og Dansk Folkepartis side. De har deres vælgere i Jylland at passe.

Projektet viser fascistiske og inhumane tendenser. Samtidigt viser Venstre og Dansk Folkeparti, at de er villige til at kaste 1 milliard efter ca. 100 mennesker.

De må være det største bidrag til indvandrere nogensinde. Det giver 10 millioner til hver beboer, hvis vi regner med de 10O personer, der er tilbage på nuværende center i Jylland. Vi skal så regne med 70 politifolk, jordrensning og transport væk, rengøring, nedrivning, tilbygning og nybyggeri for alle de ansatte, sikkerhedsforanstaltninger samt drift og vedligehold, færge og transport mm. Øen er ligeledes fredet til dels.

En kvinde fra den lille by ved færgelejet til Lindholm på landsiden vil samle penge ind til bustransport for øens beboere. Hun ønsker at transportere de udviste og kriminelle til København hver dag.

Hvor er hun dog sød. Her vil de kunne gå på Strøget og fornøje sig hele dagen, indtil de kan tage bussen hjem til Lindholm om aftenen. Her har vi med en meget human kvinde at gøre, dog måske en lille smule enfoldig ville jeg mene.

Planlægningen af projektet fik ingeniørfirmaet 24 timer på Lindholm til at lave deres økonomiske vurdering ud fra. Det har de selv fortalt. Jeg har arbejdet i byggebranchen i over 30 år og må sige, det må være det dårligst planlagte projekt nogensinde og kender jeg dog til dårlig planlægning fra andre større projekter fra politisk, regional og kommunal side.

Burde vi ikke snart kræve en IQ test af politikere inden de kan få lov til at sidde i Folketinget? Nu er der lavet et skema med 40 spørgsmål til indvandrere, som skal gøre sig fortjent til at blive danske statsborgere. Det samme bør vi gøre for folketingspolitikere. De bør kunne gøre sig fortjente til pladsen. Her skal der være spørgsmål af økonomisk, social, praktisk og intellektuel karakter. Det ser der ud til at skorte på i de brede kredse.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: læste på dr.dk - "Ny udfordring for regeringens Lindholm-projekt: To truede fuglearter bor på øen
De to fuglearter kan spænde ben for regeringens planer for Lindholm. "

Eva Schwanenflügel, Klaus Brusgaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Lad os vente og se, hvad det hele ender med.

I 2019 skal der være valg i Danmark samt til EU. Siden starten af 1900-tallet har EU´s medlemslandet været i stadig udvikling far "borgerne Europa" til stadig mere og mere neoliberal statement. Dette har desuden i høj grad også præget EU, da det er Europas siddende politiske ledere, der vælger kommissionen. Og her har man altså valgt en kommissionsformand, der var designeren bag Luxembourgs vellykkede og velbetalte skatteflugt for penge som velhavende EU-borgere ikke ville betale skat af.

Nu er situationen en helt anden:
- På den ene side har man nu i EU et stigende antal populistiske politikere, der forsøger at give EU skylden for hvad som helst - f.eks. Italien, Østrig, Poland, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og formentlig også Danmark.
- På den anden siden tipper holdningerne i andre EU-lande mere og mere over imod humanisme samt et stærkt og samlet EU.

Og selv om de politiske holdninger ikke ændrer sig meget efter valget i Danmark, vil presset fra de andre EU-lande formentlig tvinge Danmark til at tænke om omkring denne fangeø. Det er jo sådan, at en lang række konventioner fortsat ligger til grund for EU-medlemskabet, og de fleste konventioner er så entydige, at der slet ikke er plads til tolkninger.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Gert Romme
Det er udenomssnak.
Vores folkevalgte politikere kan prøve med den mest avancerede moderen ‘fake news’ kampanger, tilbage står ‘fakta’ bøjet i neon.
Hele denne vores nuværende politiske og økonomiske vækst krævende undertrykkende klasse, har ikke evnerne, det er det hele.

Sandheden er, at et folketingsvalg og et EU valg, gør det ikke, systemforandring må på valg, hvis ikke vores folkevalgte fravristes deres afhængighed af finanssektoren, stjæler de folkevalgte vores børns fremtid.

Det er fakta!

Wake up and smell the coffee..

“We have 12 years to limit climate change catastrophe, warns UN
Urgent changes needed to cut risk of extreme heat, drought, floods and poverty, says IPCC.”
Link: https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/08/global-warming-must-...

@Gert Romme

Men hvad har du så fortalt?

At Lindholm er et midlertidigt sted for dømte mordere, voldtægtforbrydere, voldsforbrydere og andre kriminelle, og at man netop placere dem på en ø, for så vidt muligt, at friste dem fra, at gentage deres forbrydelser og dermed også skåne civilbefolkningen så langt som loven nu tillader det. Plus at de iøvrigt kan forlade landet når som helt de vil, for det er vel sandheden?

Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen

Ja, helt korrekt. Det er kommet frem, at Lindholm er et Natura 2000 område, med to sjældne ynglefugle der skal være i fred for mennesker hele sommeren.
Hidtil har det ikke været et problem med et forskningscenter på øen, for folk har holdt sig inde i eller omkring bygningerne.
Man kan ikke uden væsentlige hensyn til almenvellet ophæve denne fredning, og det er usandsynligt, man kan godtgøre et hensyn til almenvellet ved at oprette en fange-ø.
Især ikke når det just er kommet frem, at over 300 beboere på Kjærshovedgaard er pist forsvundet fra radaren, og ikke aktivt eftersøges af politiet. For så farlige er de åbenbart ikke alligevel..
Man 'tror' de er rejst ud af landet, eller også befinder nogle sig nok i København. Det understøtter ikke just 'farligheds-argumentationen'..
Symbolpolitik og signalpolitik, det bliver mere og mere evident.
Og danskerne skal så betale milliarder af kroner for denne gang humbug, der kun drejer sig om skræmmeeffekten.