Læsetid: 1 min.

Regeringen forhandler med █████████████ om udenlandske fængselspladser – eller gør den?

Selv om finanslovsaftalen oplyser, at regeringen er i »tæt dialog« med et partnerland om at etablere danske fængselspladser i udlandet, afviser Justitsministeriet pure at give aktindsigt i sagen
27. december 2018

Et tordnende nej! Justitsministeriet afviser at udlevere så meget som ét enkelt ark papir eller aktliste om de forhandlinger, som regeringen for tiden fører med et andet land om at etablere et antal danske fængselspladser i udlandet.

Det sker med henvisning til to regler i offentlighedsloven, hvorefter aktindsigt kan afslås, »hvis en udlevering af oplysningerne vil skade Danmarks samarbejdsrelationer med andre lande«, og hvis det pågældende land »har en berettiget forventning om, at oplysningerne ikke offentliggøres.«

Det fremgår ellers af finanslovsaftalen, at regeringen er »i tæt dialog med et konkret partnerland, som har udvist stor interesse for at indgå i realitetsforhandlinger med henblik på at indgå en aftale snarest muligt«. Ifølge finanslovsaftalen skal aftalen med partnerlandet være på plads »senest med udgangen af 2019«, så etableringen af danske fængselspladser i udlandet kan ske i umiddelbar forlængelse heraf. Hensigten med en fremtidig afsoning i udlandet skulle være at få en standard, der er markant lavere, end hvad der gælder danske fængselspladser.

På den ene side vil regeringen altså gerne oplyse om projektet – på den anden side må offentligheden ikke vide noget helt præcist.

DR har tidligere med henvisning til »en lille håndfuld anonyme kilder« oplyst, at landet er Litauen, og at Danmark skal være med til at finansiere opbygningen af et nyt fængsel uden for Vilnius, som er hovedstaden.

Det afviser Litauens justitsminister, Elvinas Jankevicius, dog: »Vi har gjort det klart, at vi ikke kommer til at bygge et nyt fængsel i Litauen, fordi parlamentet er meget skeptisk over for det,« har den litauiske justitsminister ifølge DR slået fast. Danmark lovede at komme med et nyt forslag, »men det er ikke sket. Der er ingen forhandlinger«, sagde ministeren.

Spørgsmålet er nu, om den selvpålagte tavshed hos Justitsministeriet skyldes hensynet til at få afsluttet forhandlingerne med Litauen – eller måske hensynet til, at forhandlingerne måske ikke går helt så fremragende, som beskrivelsen i finanslovsaftalen kunne tyde på.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Søren Andersen
 • David Zennaro
 • Bjarne Andersen
 • John Hansen
 • Dorte Sørensen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Eva Schwanenflügel
 • Gert Romme
 • Lise Lotte Rahbek
 • Bjarne Bisgaard Jensen
Trond Meiring, Søren Andersen, David Zennaro, Bjarne Andersen, John Hansen, Dorte Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Lise Lotte Rahbek og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

HVORFOR skal Danmark have fængselspladser til afsoning i udlandet?

Søren Andersen, Kenneth Krabat, Carsten Mortensen, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, Johanna Haas, Søren Fosberg, Carsten Nørgaard, Torben Skov, Tue Romanow, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Jens J. Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Man kan jo spørge sig, om disse initiativer ikke viser, at Danmark ikke mere er et retssamfund. For blot dette at landets lovgivne politikere diskutere denne mulighed, bør jo gøre dem inhabile som lovgivere i et retssamfund.

For - hvis afsoning i udlandet ikke er indeholdt i domstolenes strafudmåling, må det jo anses som en ekstra straf, og det er i hvert fald ikke lovligt.

Søren Andersen, Kenneth Krabat, Carsten Mortensen, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, Johanna Haas, Torben Vous, Flemming Berger, Søren Fosberg, Torben Skov, Tue Romanow, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Jan Weber Fritsbøger, Harald Strømberg, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Lise Lotte Rahbek
Fordi vi har K, DF, V og LA, der vil straffe for alt muligt og er helt uden forståelse af, hvorledes mennesker reagerer.
Man tager pengene væk fra nogen, så kan de lære det. De kan ikke klare sig og bliver kriminelle.
Som en sagde engang: De pisser på dem, og bagefter siger de, at de lugter.

Søren Andersen, Ken Sass, Carsten Mortensen, Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, Johanna Haas, Søren Fosberg, Bettina Jensen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Men årsagen... er det, at regeringen vil undgå at bygge flere fængsler i Danmark, fordi straffe-iveren overstiger landets fængselskapacitet, eller er der andre årsager?
Jeg ved godt at regeringen og S ønsker at eksportere sig ud af problemet med mennesker, de ikke kan lide.
Men at sende kriminelle til afsoning i udlandet - vil det så også kunne ramme landets egne statsborgere, for ellers skal strafferammerne sørme da skrives om, og det kan vel dårligt lade sig gøre uden himmelråbende diskrimination. Hvilket jo altså for en del af os er lige så himmelråbende udansk.

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Johanna Haas, Søren Fosberg, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Trond Meiring, Tue Romanow, Jan Weber Fritsbøger og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar

@ Lise Lotte Rahbek,

Du berører et par meget vigtige spørgsmål, når du spørger, om det kan ramme landets egne borgere.

Vi har flere gange boet udenfor Danmark og denne gang i en længere årrække. Vi betaler dansk skat uden fradrag og uden sociale fordele overhovedet. - Bliver vi syge under et Danmarks-besøg, skal vi selv til lommerne. Vil vi have danske borgerrettigheder, hvis vi kommer til Danmark, og gør os strafskyldige? Dagpengeretten er jo fjernet for vores vedkommende, og udtalelsen om, "at vi bare kan skride hjem, hvor vi hører hjemme", den hører vi ofte, når vi er i Danmark?

Og hvem vil man i øvrigt strafafsone i Rumænien? Formentlig danskere af udenlandsk baggrund. Men her skal man tænke på, at langt de fleste af disse, der gør sig strafskyldige, faktisk er vokset op i vores egen "danske baghave", og derfor er formet til det, de måske er blevet, at de påvirkning fra det danske samfund, de har modtaget. - Altså - hvis man holder dem udenfor samfundet, f.eks, ved simpelt fattigdom, manglende lektiehjælp i skolerne og senere manglende uddannelse, skal man så kunne straffede dem til afsoning i et andet land.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Benta Victoria Gunnlögsson, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, Johanna Haas, Søren Fosberg, Jens J. Pedersen, Torben Skov, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det lyder plausibelt.

Når vi nu efterhånden kender LLR's karakter, så lyder det mest sandsynligt at ekstraheringen dækker over manglende politisk indhold. Politiske vindkasteller for at afdække endnu en flanke forud for folketingsvalget. Ligesom etableringen af Lindholm i 2021, udfasningen af benzin- og dieselbiler i 2030 etc. etc.

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Søren Fosberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hovhov, Rasmus Knus, vi er flere med de efterhånden belastede initialer og bestemt ikke at forveksle. ;-)

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Erik Fuglsang, Rasmus Knus, Jens J. Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Steen Sohn, Torben Skov og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Når Peter Lundin idømmes straf i USA og efterfølgende udvises til hjemlandet DK og ved ankomsten frigives med bemærkningen fra de to danske betjente; du er fri nu, for vi har ikke noget på dig! Har DK retsligt belæg for at lade dansk dømte afsone i udlandet? Næppe, så udsendte dømte frigives ved ankomsten, ligesom PL blev. Lad os lige høre mere om lovgrundlaget i dette.
Fængselskvaliteten skal højnes op mod dansk standard i dette hemmelige afsoningsland?
Behøves det? Kvaliteten i albanske fængsler er høj nok til at den tidligere diktatorfrue Hoxha kunne afsone dom i disse.

Niels Duus Nielsen

"Hensigten med en fremtidig afsoning i udlandet skulle være at få en standard, der er markant lavere, end hvad der gælder danske fængselspladser."

Så kan det jo ikke være Norge, der er tale om, for der er standarden væsentligt højere, hvilket har betydet, at der er væsentligt færre recidivister.

Man skulle tro, at det er vigtigt for regeringen at sikre, at der altid er nogle kriminelle, som justitsministeren kan henvise til, når vigtige retsprincipper skal omgås.

Ken Sass, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, Johanna Haas, Flemming Berger, Søren Fosberg, Peter Beck-Lauritzen, Torben Skov, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Ideen om at sone andre steder, end man har begået sin forbrydelse, er umoralsk og vil næppe komme til at finde sted, selvom EUs regeringer synes forhippede på at sende Sorteper videre.
På spørgsmålet om vi mangler afsoningspladser, er svaret nej, vi har tværtimod nedlagt mange steder i arresterne, fordi der ikke var afsonere nok, ligesom vi jo også har lukket større statsfængsler, bl.a. det så velkendte Nyborg. Mig bekendt lever Vridsløselille også på lånt tid.

Carsten Mortensen, David Zennaro, Allan Stampe Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er helt almindelig økonomisk blå politik, at privatisere borgernes ejendom.

Forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, er det The Dark Triad menneskesyn, der kan skabe økonomisk vækst, men kun til de rige.

Et af traditionelle The Dark Triad forbrugsdrevet økonomisk vækst økonomers ideologisk mantra er:
’Socialister og alle andre der besidder medmenneskelighed, er rigtig gode til at bruge penge, andre folks penge vel at mærke.’

Hvilket for flertallet af vores traditionelle The Dark Triad forbrugsdrevet økonomisk vækst økonomer og deres politikere betyder, at de rige ikke skal betale skat, solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, enhver er sin egen lykkes smed, eller noget i den dur.

Fængsler er en udgift for de rige, måden at holde udgifterne nede på, er for de rige, med dette The Dark Triad menneskesyn, er at privatisere fængslerne.

For færre penge, at få det samme antal pladser til en lavere pris og samtidig kunne skabe profit til ejerne, hvilket betyder lavere lønninger til de ansatte, billigere husleje, dårligere mad til de indsatte og generelt ringere forhold for de indsatte.

Det eneste der stiger er volden i og uden for fængslerne, hvilket er nu en god forretning efter privatiseringen.

PS.
The Dark Triad
Begrebet The Dark Triad dækker over tre træk, hvor fællesnævneren er, at man tager hensyn til sig selv og er ligeglad med andre.
Psykopati: Et fravær af empati og skyldfølelse og til gengæld en høj tolerance for stress.
Narcissisme: En ekstrem selvoptagethed sammen med en mangel på empati og en overbevisning om, at man er noget helt særligt.
Machiavellisme: Et fravær af moralske hensyn og en tendens til at udnytte og manipulere andre for at nå eget mål.

"Man skulle tro, at det er vigtigt for regeringen at sikre, at der altid er nogle kriminelle, som justitsministeren kan henvise til, når vigtige retsprincipper skal omgås."

Naturligvis har kriminalitet en flerarmet funktionalitet for magthaverne; at tro noget andet ville være naivt. Men ud over at den løbende lovgivning i sig selv kaster magtpolitisk anvendelige kriminelle af sig, er juraen også blevet danskernes primære paradigme; vi skal først og fremmest spørge os selv om noget er lovligt eller ulovligt, før vi bruger moralske og etiske målestokke for diverse handlinger og fænomener. Dernæst skal vi anvende en økonomisk målestok; virker det fremmende eller truende mod den fortsatte økonomiske vækst i det danske samfund? Når vi så har konsulteret juraen og økonomien, kan vi få lov til at indblande moral og etik, herunder en vis humanisme og holisme - men ofte er moralske og etiske drøftelser allerede forulempet af normative opinioner om hvad der rent lommefilosofisk kan betragtes som 'i orden' eller 'okay' mens det juridiske og økonomiske har været i forgrunden.

Er det lovligt at lave en dansk ø om til en interneringslejr? Kan det betale sig økonomisk? Og er det (så) ikke 'okay' at gøre det, når vi nu 'kan konstatere' at 'en del kriminelle udlændinge' faktisk 'udgør et problem'? Jo, det er det da.

https://www.youtube.com/watch?v=JLN2jgeVZGk

Trond Meiring, Kenneth Krabat, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Søren Fosberg, Lise Lotte Rahbek, Jens J. Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Midt i al elendigheden kunne man måske forestille sig, at der var lande, som gerne modtog i Danmark udviste og tidligere straffede asylansøgere, og som vi for tiden mere eller mindre "internerer" i udrejsecentre - uden at de får nogen chance for resocialisering og positiv udvikling.

Philip B. Johnsen

“Hensigten med en fremtidig afsoning i udlandet skulle være, at få en standard, der er markant lavere, end hvad der gælder danske fængselspladser.”
Citat slut.

Der er ikke meget overladt til fantasien, rehabilitering er med al ønskelig tydelighed, ikke relevant for de danske blå økonomisk funderede, bag denne førte politik, det handler alene om politisk medmenneskelig afstumpet brug af vold, brugt som tilsyneladende afskrækning, for med den relativt beskedne medmenneskelige forståelses logik, ikke at ligge de rige i samfundet økonomisk til last, hvilket enhver videnskab på området viser, har den modsatte effekt, det værende menneskelig forråelse, hvilket så for denne politiske og økonomiske undertrykkende klasse, bliver lukrativt ved privatisering af fængslerne.

Som Torben Skov tørt konstater “Ak ja. De mørke triaders land.”

Denne politiske og økonomiske undertrykkende klasse, har ikke evnerne, det er det hele.

“Begrebet "rehabilitering" (re- (lat. "igen, tilbage") og afledning af habilis (lat. "duelig")

Formålet med rehabilitering er overordnet at sikre borgere med tabte færdigheder den maksimale livskvalitet.
Borgeren selv er omdrejningspunktet i en helhedsorienteret indsats, der skal hjælpe den enkelte til at genvinde og bibeholde den bedst mulige funktionsevne, forudsætningerne for at have en god hverdag og muligheden for at deltage i samfundet.”

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Januar 2018 skrev jeg et Borgerforslag om tvungen empatitest af alle på Tinge, og rundsendte forslaget til en kreds af venner og bekendte.

Pga. overvældende (= overraskende) modstand fra kredsen med argumenter om misbrug og despekt for Systemets muligheder undlod jeg at stille forslaget, selvom jeg havde over 10 stillere. Og okay, for mig VAR det en joke - en måde at spotte systemet på, al den stund at det aldrig ville komme til debat, uanset om det fik 50.000 stemmer, og aldrig ville få nogen værdi, selv hvis det blev til noget.

Og vi har jo også siden set, at Folketinget ikke regner Borgerforslag med opnåede 50.000 stemmer for noget.

Men jeg synes desværre en empatitest er mere nødvendig i dag end nogen sinde. Om end en sådan test næppe findes, som disse mørkemennesker ikke bare kan afvise med en håndbevægelse.

Forslaget lyder:

Tvungen og offentliggjort empatitest gældende for alle, der arbejder i statsforvaltningen, fra bud og freelanceskribenter til ministre

https://www.dropbox.com/sh/s9h753k29bcrrdj/AABmhxDYGOUFqtTl7PUpLNcCa?dl=0

Kenneth Krabat, tests er et borgerligt blålys - de er i bund og grund værdiløse, når man ser bort fra de manipulationsmuligheder, de giver.