Analyse
Læsetid: 4 min.

Regeringens nye ’hjemrejseydelse’ vil betyde, at flere kommer til at leve i fattigdom

Som en del af finansloven 2019 sænker regeringen og DF integrationsydelsen for børnefamilier med 2.000 kroner efter tre år. Herudover omdøber de den til hjemrejseydelse og sender et signal om, at flygtninge og udlændinge ikke er velkomne i Danmark
Som en del af finansloven 2019 sænker regeringen og DF integrationsydelsen for børnefamilier med 2.000 kroner efter tre år. Herudover omdøber de den til hjemrejseydelse og sender et signal om, at flygtninge og udlændinge ikke er velkomne i Danmark

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
4. december 2018

Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), mente det alvorligt, da hun i oktober udtalte til Information, at hun hellere så den såkaldte integrationsydelse blive lavere end højere.

Som en del af finansloven har regeringen og DF nemlig besluttet, at nogle flygtninge og indvandrere på integrationsydelse fra næste år vil have 2.000 kroner mindre at leve for om måneden.

Svaret fra ministeren i oktober var kontroversielt, fordi det kom som reaktion på en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, der viste, at nogle familier på integrationsydelse lever under grundlovens krav om et »eksistensminimum«. Der er ikke sat en beløbsgrænse for, hvornår man kommer under et eksistensminimum, men det vil sige, at de ikke har råd til det mest basale såsom mad og medicin.

Integrationsydelsen, som nu får ændret navn til ’selvforsørgelses- og hjemrejseydelse’, er en markant lavere ydelse end kontanthjælpen, og især nyankomne flygtninge fra Syrien lever på den.

Det er langtfra alle familier på integrationsydelse, som kommer under grundlovens eksistensminimum. Ifølge Institut for Menneskerettigheder er det især børnefamilier med flere end et barn, som er afhængig af medicin og har en høj husleje, som ryger under dette niveau.

Og det er lige netop børnefamilierne, som regeringen og DF rammer, når de sænker ydelsen.

En enlig forsørger på integrationsydelse får i dag 11.993 kroner om måneden før skat. Efter den nye aftale vil dette beløb falde til 9.993 kroner, når vedkommende har været tre år i Danmark.

En gift eller samboende forsørger på integrationsydelse får i dag 8.393 før skat. Efter tre år vil denne ydelse blive 1.000 kroner mindre per voksen. Det vil sige, at familiens samlede ydelse vil være 14.786 kroner før skat som følge af de nye satser.

Efter tre år i Danmark har flygtninge med børn til gengæld optjent ret til halve børne- og ungeydelser. Det svarer til mellem 759,5 og 457 kroner pr. måned pr. barn, alt afhængig af barnets alder. Børne- og ungeydelserne vil dog ikke ændre på, at familiernes indtægt efter tre år i manges tilfælde vil blive mindre.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder er børnepengene afgørende for, om familierne lever i fattigdom. Men den positive effekt, som flygtningefamilierne opnår i deres privatøkonomi over årene som følge af, at de optjener ret til børnepenge, forsvinder nu, idet selve ydelsen i samme ombæring nu kommer til at falde.

Med den nye aftale vil der derfor komme flere familier, der lever under et eksistensminimum.

Det vurderede ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt, da et notat om regeringens planer for at sænke ydelsen blev lækket til DR under finanslovsforhandlingerne.

»Det er simpelthen bare en forstærkelse af de hårde effekter, vi allerede ser med det nuværende ydelsesniveau,« sagde hun her i avisen.

Minimal beskæftigelseseffekt

Forklaringen fra regeringen og DF på at sænke ydelsen med 2.000 kroner er, at det skal få flere nyankomne til at tage et arbejde.

»Det skal ikke være attraktivt for nyankomne at leve af offentlig forsørgelse i stedet for at bidrage. Mens flygtninge opholder sig i Danmark, skal de ligge samfundet mindst muligt til last,« står der i aftaleteksten til finansloven.

At det på nuværende tidspunkt er »attraktivt« at leve på integrationsydelsen, er der ikke meget, der tyder på, hvis man ser på Institut for Menneskerettigheders rapport. Her fremgår det blandt andet, at forældre må springe måltider over, ikke har råd til at købe medicin, og at familierne lider sociale afsavn – som for eksempel, at børn ikke deltager i fritidsaktiviteter og børnefødselsdage.

Spørgsmålet er, om en endnu lavere ydelse vil få flere flygtninge og indvandrere i job. Flere flygtninge er efter integrationsydelsens indførelse kommet i arbejde, men her kan en forklaring også være, at der i samme periode har været højkonjunktur. Der er ikke lavet undersøgelser, der måler beskæftigelseseffekten af integrationsydelsen.

Til gengæld er der lavet studier af den lignende ydelse starthjælpen, der blev indført i 2002 af VKO-regeringen og afskaffet igen af SRSF-regeringen fra og med 2012. Rockwool Fonden kom i 2012 frem til, at der var en lille positiv beskæftigelseseffekt af starthjælpen.

Efter indførelsen af starthjælpen havde seks flere ud af hver 100 flygtninge fundet beskæftigelse efter 16 måneder i landet. En meget stor del af personerne i gruppen var altså stadig afhængige af starthjælpen efter 16 måneders ophold og levede dermed fortsat i fattigdom ifølge den daværende regerings fattigdomsgrænse.

Prisen for symbolpolitik

Da integrationsydelsen blev vedtaget tilbage i 2015, fremførte regeringen to argumenter. Det ene var beskæftigelsesargumentet, mens det andet var, at det skulle få færre til at søge asyl i Danmark.

For DF har det hele tiden handlet om det sidste. Som Martin Henriksen, udlændingeordfører for DF, sagde til Information i 2016:

»Det har aldrig været vores begrundelse, at så ville flere komme i arbejde. Nogen som ellers ikke ville være kommet i arbejde, gør det nok på grund af den lavere ydelse, men det er ikke et overvældende tal.«

I finanslovsaftalen gør regeringen og DF meget ud af at fortælle, at antallet af asylansøgere er historisk lavt. Her står blandt andet, at alene faldet i antallet af asylansøgere betyder, at de offentlige udgifter til asylindkvartering, integrationsydelse og lignende forventes at falde fra 9,9 milliarder kroner i 2016 til 5,7 milliarder kroner i 2019.

Tilbage står, at beskæftigelseseffekten af den lave ydelse efter alt at dømme er minimal, og at behovet for at begrænse tilstrømningen af asylansøgere ikke er særligt stort, fordi flygtningepresset på Danmark er taget af.

Det kunne altså tyde på, at regeringen og DF med den nye »hjemrejseydelse« mest af alt er ude på at forstærke signalet om, at flygtninge og udlændinge ikke er velkomne her i landet.

Prisen er, at flere mennesker i Danmark kommer til at leve i fattigdom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

De eksistentielle menneskeskabte klimaforandringer og overførselsindkomst.

Det er muligt Inger Støjberg har ret, det vil tiden vise.
Hvis Inger Støjberg mener, at alle kan leve for de penge, så er det beløbet Inger Støjberg skal leve for, alle er i samme båd.

Når alle mennesker i EU er komme ned i forbrug på det niveau, hvor mennesker der lige klare, at betale regninger og få mad på bordet, hver dag denne måned er, så er alle i øjenhøjde, det gør opgaven meget mere overskuelig.

Fattige og udsatte bliver der flere af og politikere har ingen intention om, at løse problemet.
Tværtimod!

Men det ved alle Inger Støjberg, der bliver større økonomisk ulighed samtidig med eksistensgrundlaget globalt er svindende, det er den førte politik.

Hjælpen kommer før eller siden, hvis det kniber med forståelsen af, hvad eksistentielle menneskeskabte klimaforandringer betyder for vores politikeres forbrug, som for alle andres forbrug, tag det helt roligt Inger Støjberg, det vil løse sig.

God arbejdslyst Inger Støjberg ; )

Trond Meiring, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvordan er det kommet dertil, at regeringen ønsker at FREMME fattigdom i Danmark??
Jeg begriber det simpelthen ikke.

Mads Berg, Niels Duus Nielsen, E Z, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Lise Lotte Rahbek
På grund af udenomssnak med fast kurs imod afgrunden!

Det var den helt underliggende årsag til revolutionen, for det var ikke en pludselig overraskende udvikling, men en naturlig, forudsigelig og uundgåligt udvikling, fremtvungen af fortællingen om det alle videste, men ingen af de ‘fine’ turde sige højt.

Fra Kejserens nye klæder af Hans Christian Andersen:
"Kejseren lagde alle sine klæder, og bedragerne bar sig ad, ligesom om de gav ham hvert stykke af de nye, der skulle være syet, og kejseren vendte og drejede sig for spejlet.

“Gud hvor de klæder godt! hvor de sidder dejligt!” sagde de alle sammen. “Hvilket mønster! hvilke farver! det er en kostbar dragt!”

“Udenfor står de med tronhimlen, som skal bæres over Deres Majestæt i processionen!” sagde overceremonimesteren.

“Ja jeg er jo i stand!” sagde kejseren.

“Sidder det ikke godt?”

og så vendte han sig nok engang for spejlet! for det skulle nu lade ligesom om han ret betragtede sin stads.

Kammerherrerne, som skulle bære slæbet, famlede med hænderne hen ad gulvet, ligesom om de tog slæbet op, de gik og holdt i luften, de turde ikke lade sig mærke med, at de ingenting kunne se.

Så gik kejseren i processionen under den dejlige tronhimmel og alle mennesker på gaden og i vinduerne sagde:

“Gud hvor kejserens nye klæder er mageløse! hvilket dejligt slæb han har på kjolen! hvor den sidder velsignet!” Ingen ville lade sig mærke med, at han intet så, for så havde han jo ikke duet i sit embede, eller været meget dum.

Ingen af kejserens klæder havde gjort sådan lykke.

“Men han har jo ikke noget på,” sagde et lille barn.

“Herregud, hør den uskyldiges røst,” sagde faderen; og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde.

“Han har ikke noget på, er der et lille barn, der siger, han har ikke noget på!”

“Han har jo ikke noget på!” råbte til sidst hele folket.

Og det krøb i kejseren, thi han syntes, de havde ret, men han tænkte som så: “nu må jeg holde processionen ud”.

Og så holdt han sig endnu stoltere, og kammerherrerne gik og bar på slæbet, som der slet ikke var."

Folketinget ultimo 2018
LOL.

Marie E. Rasmussen, Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hallo!

Er der en voksen til stede?

5. E kalder på nogen, der kan redde klimaet.

Fra børn skal man høre sandheden?

Det er forståelsen i befolkningen, der er problemet.
Der er ikke længere et rigtigt demokrati, demokrati findes ikke mere, vi har folkestyre eller mulighed for at stemme på politikere.

5. E
link: https://www.information.dk/indland/2017/10/hallo-voksen-stede-5-e-kalder...

Niels Duus Nielsen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en kold og kynisk kalkulation der ligger bag de lave ydelser.
Venstre ser det som en mulighed for at underminere fagbevægelsen og presse lønnen nedad, DF ønsker at 'de fremmede' skal få det så elendigt, at de bliver 'tabere' og kriminelle, så danskerne kan se hvor godt det er, at DF arbejder hver dag for at få dem smidt ud.
Og så er det såkaldte paradigmeskifte opfundet for at få kant til Nye Borgerlige, der alt andet lige er endnu mere ekstreme end V og DF tilsammen.
At de lave ydelser også vil ramme pæredanske borgere, er de bedøvende ligeglade med. Det har jo vist sig, at befolkningen hidtil ikke har kunnet gennemskue manipulationen..

Ole Frank, Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Christel Gruner-Olesen, E Z, Lise Lotte Rahbek, Kim Folke Knudsen, Ebbe Overbye og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Her er problemet med den folkevalgte danske politiske medmenneskelige afstumpethed.

Når befolkningen holder op med at le af eller lader sig kue af politikerene nøgenhed, når uligheden og de menneskeskabte klimaforandringer, når et kritisk niveau, er der fare for at de ophidsede masser, vil klynge politikerne op i lygtepæle i sammenbundne nu dyre plastikposer med hank, til den tid står der desværre kun få af os tilbage, der husker tiden før politikerne blev anti-demokratiske afstumpet syndebukke piskere, os få der husker, hvad medmenneskelighed er fra demokratiets tid, så er det pludselig os få der er tilbage, der må forhindre selvtægt fra masserne af, politisk indoktrinerede af propaganda-apparatet til anti-demokratiske afstumpet syndebukke piskere borgere.

Ole Frank, Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Leo Nygaard
Det er sandt at sige, meget vanskeligt stof at forstå for nogle mennesker, hvor det for andre er meget simpelt forstå.

Borgerne er blevet gældslaver langt op i middelklassen og dermed økonomisk udsatte og medgørlige eller borgerne er bare fattiggjorte, det er overhoved ikke noget tilfælde, det er lige efter det politiske amerikanske økonomiske forbillede, hvor sikkerhedsnet under den enkelte borger får stadig større masker, hvilket tvinger stadig større dele af befolkningen til at adlyde.

Børnene i fattige familier med syge forældre er i stigende grad selv psykisk syge, svage, udmattede eller kriminelle og helt ude af spillet, hvilket umuliggør et socialt løft, der skal ikke være modstand til kamp for beder løn og arbejdsvilkår, som syg og fattig er borgerne udsat for jobcentrenes ydmygelse og tortur, men det er meningen, det er ingen tilfældighed, det er kernen i den blå økonomiske arbejdsudbuds politik.

Pointen er den billige arbejdskraft i mere usikre job, det er, hvad den blå økonomiske arbejdsudbuds politik og dennes politikerne ønsker at udstyre konkurencestaten med.

I standard-økonomisk tankegang arbejdsudbuddet, det samlede antal timer, som de blå økonomisk funderede politikere mener personerne i en befolkning, ønsker at arbejde ved en given realløn, (altså udbuddet af arbejdskraft, ikke udbuddet af jobs), hvor den generelt blå økonomisk funderede, har den opfattelse, at de fattige bogstaveligt talt ’skal’ være sultne nok til ethvert job der tilbydes, precist så sultne, at de fattige ideelt må tage to job, for at holde sulten fra døren, et der betaler huslejen og så et job nummer to, der ’næsten mættet familien’, så de blå økonomisk funderede, har en befolkning, der kan være konkurencedygtigt på produktions enhedspriser i forhold til f.eks. polske teenagers løn og arbejdsvilkår og ikke helt mætte.

Det er en farlig vej at gå, sådan helt, at tage håbet fra folk.
Individualistisk egoisme konstrueret via markedsmekanismernes disciplinering, via statsmagtens overvågning og kontrol, der får DDR til at ligne et åbent og frit samfund.

Politikere vil udstyre globalisering med underbetalte arbejdere, der er ansat, som selvstændige daglejere uden overenskomst, der sælger deres arbejdskraft på internettet til tidsafgrænsede projekter.

Husk på hvem der var tidligere beskæftigelsesminister i regeringen.

"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence."
Jørn Neergaard Larsen i 2013.

Læs om globaliseringens fremtidige arbejdsmarked til de unge:
“London’s ’gig economy’ has grown by more than 70% since 2010.”
Link: https://www.theguardian.com/money/2016/dec/09/londons-gig-economy-grown-...

“The ‘gig economy’ is coming. What will it mean for work?”
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/26/will-we-get-by-gig...

“The millions of freelancers, contractors, temps and on-demand workers in the American workforce all have one thing in common: They’re all part of the ever-expanding gig economy.”
Link: https://www.businessnewsdaily.com/10359-gig-economy-trends.html

Fattigdom i EU.
Link: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/People_at_ri...

Ole Frank, Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Leo Nygaard
For nogle mennesker er dette alt sammen, i den skønneste orden, men alt dette tager en kedelig drejning for alle mennesker på jorden, når uligheden kombineres med de menneskeskabte klimaforandringer og svindende globalt eksistensgrundlag.

Solidaritet undertrygt af psykopati i kombination med de menneskeskabte klimaforandringer og svindende globalt eksistensgrundlag, skaber borgerkrig lige så sikkert som amen i kirken.

Mads Berg, Trond Meiring, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Klima & Ulighed er dette årtis store udfordringer.

for hele Jordklodens befolkning.

De bevægelser og partier som starter ved denne erkendelse og dette udgangspunkt får min næste stemme.

Eva Schwanenflügel

Vi kan aldrig redde verden, hvis vi ikke får afskaffet uligheden.
Det ser vi tydeligt i Paris.

Ole Frank, Mads Berg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Og vi bliver nødt til at vende de nationalistiske pseudo-demokrater ryggen, for solidaritet er den eneste måde at modvirke miljøets ødelæggelse og klimaforandringernes tilintetgørende virkninger.

Ole Frank, Mads Berg og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Leo Nygård.
Ud Over folkepension får man højeste boligydelse, hvis man bor til leje eller i andel. Hvis du ejer din bolig kan du sælge og flytte i ældrebolig, hvor boligydelsen er endnu højere.
Jeg er selv FP. og får ca det samme, men kunne ikke drømme om at sammenligne mig med en forsørger, der stort set er låst fast. Nu vil de også rive boliger ned og ingen kan give et objektivt bud på, hvor de så skal bo.
Når man så tilmed kalder det hjemsendelses ydelse vil motivationen til at lære sproget og eller få et job kun gøre ondt værre. Når man tager alt håb fra mennesker går de til. Fatter du ikke det?
Samtlige overførselsindkomster burde være det samme. Mad koster det samme. Hertil evt. hjælpemidler til syge og uddannelse, hvis problemet er der. Bolig kan man som person på overførsel eller andre alm. borgere ikke vælge frit. det er sgu ikke så svært, hvis man har en smule indsigt udover egen navle.

Ole Frank, Mads Berg, Trond Meiring, Christel Gruner-Olesen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er netop kommet tal for, at flere og flere ikke deltager i danskundervisningen.
Hvorfor mon? Jo, der er ubetalelige udgifter til offentlig transport, manglende muligheder for at betale medicin eller tandlæge, for slet ikke at tale om psykolog eller anden terapi til fx torturofre, ingen tolkebistand i sundhedsvæsenet, samt en generel psykisk og fysisk udmattelse ved at blive stigmatiseret, ildeset og marginaliseret fra politikerside, der også smitter af på danskernes tolerance i almindelighed.
Bare for at nævne nogle af de mest graverende elementer i diskursen og politikken.

Der er jo ingen af magtpartierne der reelt ønsker integrationen efterhånden.. Det er blevet vigtigere at jagte vælgere ud fra laveste fællesnævner.

Leo, det nag og nid du giver udtryk for er nedslående. Og misforstået.
Det er ikke flygtningene der stjæler din pension. Det er de neoliberalistiske fantaster.

Benny Larsen, Mads Berg, Niels Duus Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Christel Gruner-Olesen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Leo - okay, det var måske for stærk tobak.
Men prøv at gå tilbage og genlæs dine indlæg. Her får man et tydeligt indtryk af, at flygtninge der er forsørgere ikke får for lidt i sammenligning med din egen pension. Så indtrykket er temmelig negativt..

Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@Anne Mette Jørgensen - Boligydelse til pensionist i andel?
Aner ikke hvor i Danmark du er bosiddende, men det er ikke i København, hvor kassen er lukket i. Min husleje er steget 1500 kr om måneden på 3 år; men sådan er det jo!

Niels Duus Nielsen

Leo, selv om jeg nominelt vil få mindre udbetalt som folkepensionist, end jeg får nu, går jeg alligevel og glæder mig til at blive folkepensionist, fordi så slipper jeg for, at politikerne ved hjælp af jobkonsulenter og sanktioner forsøger at bestemme over, hvordan jeg lever mit liv.

At jeg så er så fattig, at jeg ikke ejer min bolig, vil så nok betyde, at jeg ikke går ned i indtægt alligevel. Men jeg har da hørt om mennesker, der kun får en brøkdel af en folkepension, fordi de har dristet sig til at leve en del af deres liv i udlandet. Gad vide, hvordan de overlever? Ligesom dem på integrationsydelse, altså i fattigdom?

Niels Duus Nielsen

Netop, Leo, integrationsydelsen er for tiden på omkring 6.000 kr. om måneden, hvilket helt klart er for lidt. Ikke engang de studerende kan leve for så lidt, med mindre de bor hjemme hos deres forældre. Så hvordan i alverden forestiller politikerne sig, at voksne mennesker med børn kan leve på en sådan sulteydelse?

Som jeg har skrevet før: Magthaverne forestiller sig ikke noget, for de er ligeglade med os fattige, fordi de ved, at vi alligevel ikke stemmer på dem. Derimod bestikker de middelklassen, som stadig udgør en stor andel af vælgermassen, og som stadig er fanget i et rotteræs, som de hader så meget, at de tror at de arbejdsløse er arbejdsløse for sjov og bare går og driver den af, uden at forstå, at de selv er midt i en deklasseringsproces, der i løbet af en generation eller to vil lade dem synke ned i prekariatet.

Jeg håber, at jeg lever så længe, at jeg vil komme til at opleve det oprør, som uvægerligt vil blive reaktionen, når det går op for befolkningen, at den er blevet holdt for nar.

Ole Frank, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Mads Berg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar