Nyhed
Læsetid: 5 min.

Finansmand og hvidvaskjæger: Danske Bank har bevidst løjet for franske myndigheder

Ifølge den amerikanskfødte finansmand og hvidvaskjæger Bill Browder er der beviser for, at Danske Bank har løjet for de franske myndigheder i hvidvaskskandalen
Den britisk-amerikanske finansmand Bill Browder, der har politianmeldt Danske Bank i en række lande, beskylder nu Danske Bank-ansatte for at have løjet for de franske myndigheder.

Den britisk-amerikanske finansmand Bill Browder, der har politianmeldt Danske Bank i en række lande, beskylder nu Danske Bank-ansatte for at have løjet for de franske myndigheder.

Peter Nygaard Christensen

Indland
11. januar 2019

Det var en hård anklage, der torsdag eftermiddag blev fremført under et pressemøde på Christiansborg.

Ifølge den amerikanskfødte finansmand og hvidvaskjæger Bill Browder har Danske Bank med fuldt overlæg givet forkerte oplysninger til de franske myndigheder i undersøgelsen af den omfattende hvidvaskssag i bankens estiske filial.

»Det står klart, at ledende ansatte i Danske Bank har fortalt løgne til de franske myndigheder,« sagde Bill Browder, der er direktør i investeringsfonden Hermitage Capital og kendt som Putins fjende nummer ét.

54-årige Bill Browder er en mand med en tydelig mission, og han har flere gange stået bag anklager om hvidvask i store banker.

’Hvidvaskjægeren’, som nogle medier har døbt ham, har gennem et årti sporet »beskidte« pengestrømme ud af Rusland. I 00’erne var hans fond ellers den største udenlandske investor i Rusland. Men i 2008 begyndte han – sammen med sin advokat Sergej Magnitsky – at kritisere og udstille den tiltagende korruption i Putins Rusland.

Staten reagerede ved at overtage tre af fondens selskaber til en værdi af 1,5 milliarder kroner under dække af anklager om skattesvindel. Da Magnitsky råbte op, blev han arresteret og døde under mystiske forhold i fængslet, 37 år gammel.

Selv om Putin har omtalt dødsfaldet som »en tragedie«, har Browder et anderledes syn på sagen:

»Siden de russiske myndigheder stjal pengene og dækkede over drabet på Magnitsky, har vi efterforsket, hvem der har nydt godt af forbrydelsen, og hvem der hjalp med at hvidvaske pengene,« siger Bill Browder.

Det er altså penge forsvundet fra Browders egen fond, Hermitage Capital, som han jagter rundt i verden. Og nu har Bill Browder og Hermitage Capital sporet 23 millioner euro, der fra Rusland flød gennem Danske Banks estiske filial og videre til St. Tropez i Frankrig. Det er derfor, at Frankrig efterforsker hvidvasksag.

Løgne

Konkret går beskyldningen på, at to ledende ansatte i Danske Bank under en afhøring har givet forkerte oplysninger til den franske dommer Renaud Van Ruymbeke.

Med på pressemødet havde Bill Browder en 32 sider lang gennemgang med fire konkrete tilfælde, hvor Danske Bank har talt usandt. Her fremgår det bl.a., at en af bankens ansatte under en afhøring i januar 2018 blev spurgt, om banken har haft kendskab til hvidvaskning i banken siden opkøbet af estiske Sampo Bank i juni 2008.

»Det ved jeg ikke, men jeg vil undersøge det,« svarede Danske Banks medarbejder ifølge Browder.

Og det svar er løgn, siger finansmanden. Fire måneder tidligere, i september 2017, havde Danske Bank nemlig bekræftet, at bankens estiske filial var involveret i omfattende hvidvask. Og i 2013 var Danske Bank blev gjort opmærksom på, at internationale storbanker som Deutsche Bank og Bank of America havde lukket konti i den estiske filial på grund af bekymringer om hvidvask.

Blå bog: Bill Browder

  • Økonom fra universitetet i Chicago og MBA fra Stanford University.
  • Browder tjente i 1990’erne milliarder på russiske investeringer.
  • Han blev kendt for at kritisere og udstille den tiltagende korruption i landet.
  • I 2005 blev Browder udvist af Rusland og in absentia idømt fængsel for skatteunddragelse.
  • I 2007 blev Hermitage Capital ifølge Browder frarøvet 1,5 mia. kroner i et russisk svindelnummer.
  • Sagen er kendt som Magnitsky-sagen og efterforskes i 15 lande.
  • Den er opkaldt efter Browders advokat Sergej Magnitsky, der afslørede korruption og økonomisk kriminalitet blandt russiske oligarker.
  • I 2009 døde Magnitsky i et russisk fængel under mystiske forhold. »Han blev han arresteret, tortureret og dræbt som hævn« har Browder udtalt.
  • Rusland har udstedt arrestordrer på Browder gennem Interpol. Det har man dog nægtet, da arrestordrerne er politisk motiverede.
  • USA blev i 2012 det første land til at indføre en Magnitsky-lov.

Kilde: The New Yorker, Danmarks Radio

I et andet eksempel spørger den franske dommer ind til den russiske storkunde Arkady Lebedevs rolle i hvidvaskningen.

Ifølge Browder afviste den ansatte i Danske Bank, at »Mr. Lebedev spiller en rolle i hvidvaskning« og forsikrede, at banken havde været i kontakt med hans firma, Agenta Management, og at alt var i orden. Men ifølge Browders gennemgang skulle der ikke mere end en hurtig internetsøgning til at konstatere, at Arkady Lebedev flere gange har overtrådt den russiske hvidvasklovgivning.

De nye oplysninger bør føre til, at Danske Bank i Frankrig efterforskes som ’mistænkt’ i sagen og ikke blot som ’assisteret vidne’, mener Bill Browder. De franske myndigheder har endnu ikke taget stilling til behandlingen af hans anmeldelse.

»Men deres indikation er, at de vil reagere,« sagde han under pressemødet.

Ifølge Bill Browder rejser de ansattes svar alvorlige spørgsmål om bankens villighed til at »starte på en frisk og rydde op«.

»Den eneste måde at gøre det på er ved ærligt at anerkende, hvad de har gjort og hjælpe i opklaringen,« siger Bill Browder efter pressemødet til Information.

»Men i stedet er de i gang med, hvad jeg kun kan formode er et coverup.«

Pressechef i Danske Bank, Kenni Leth, oplyser til Information, at banken ikke kan genkende at have givet urigtige oplysninger til de franske myndigheder.

»Tværtimod er det i vores klare interesse at tegne et så retvisende billede af, hvad der er sket i Estland, som muligt,« skriver han i en mail. Banken ønsker dog ikke at kommentere efterforskningen yderligere, mens den pågår.

Endvidere skriver Kenni Leth, at man afventer, om dialogen med de franske myndigheder resulterer i en »ændret juridisk status for Danske Bank«. Herefter vil man orientere markedet, forklarer han.

»Da vi i oktober 2017 blev sigtet for overtrædelse af franske hvidvaskbestemmelser, orienterede vi markedet via en selskabsmeddelelse.«

Passiv vagthund

Det var ikke kun Danske Bank, der stod for skud på onsdagens pressemøde. Også Finanstilsynet blev af Browder trukket længere ned i sølet. Han gentog således, at statens finansielle vagthund har ageret »passivt vidne« under den så vidt vides største hvidvaskskandale i Europas historie.

»De handlede ikke, da de skulle have handlet,« siger Bill Browder.

Selv har Finanstilsynet erkendt, at man stolede for meget på de oplysninger, man fik af Danske Bank, men som senere viste sig at være falske. I oktober anmeldte hvidvaskjægeren Nordea for hvidvask af mere end en milliard kroner. Anmeldelsen blev sendt til myndighederne i Danmark, Sverige, Norge og Finland, og han beskyldte Nordea for »svindel, falskeri, uærlig adfærd, hvidvask og relaterede lovovertrædelser«.

Mandag kom det desuden frem, at en amerikansk pensionsfond lægger sag an mod Danske Bank og en række tidligere topchefer – bl.a. Thomas Borgen. I forvejen efterforsker bl.a. Danmark, Storbritannien og USA Danske Bank.

På pressemødet kunne Bill Browder dog ikke udtale sig om sin dialog med myndighederne.

Sagen kort: Danske Bank-sagen

Allerede i 2007 bliver Danske Bank advaret om mulig hvidvasksag i sin estiske filial. Advarslen kommer fra finanstilsynet i Estland og den russiske centralbank. Danske Bank reagerer ikke på advarslen.

I slutningen af 2013 sender en whistleblower en rapport til et medlem af direktionen. Rapporten advarer om store problemer med hvidvask i Estland.

I 2017 afslører Berlingske, at bl.a. diktaturet i Aserbajdsjan har benyttet konti i Danske Bank Estland til at kanalisere bestikkelsespenge videre til europæiske politikere og embedsmænd.

Samme år indleder Bagmandspolitiet en efterforskning af Danske Bank.

Det anslås, at der frem til 2015 strømmer mistænkelige pengestrømme til en værdi af 1.500 milliarder kroner igennem Danske Banks estiske filial.

I 2018 offentliggør Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Ud af bankfilialens i alt 15.000 udenlandske klienter har op mod 6.200 lavet mistænkelige overførsler. Samtidig meddeler CEO Thomas Borgen og formand Ole Andersen, at de begge fratræder deres poster i banken.

Kilder: Ritzau, Berlingske, Ekstra Bladet

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Runa Lystlund

Hvorfor investerede Bill Browder penge i Rusland i 00erne? Var det af filantropiske grunde eller ville han tjene penge i et falleret land, som mere eller mindre var det vilde vesten? Blev han ikke bare holdt for nar af magtfulde russere?

Hvorfor investerede tvivlsomme islandske bankfolk og mange andre lykkejægere i Rusland. Var det af filantropiske grunde som andre af Ruslands "velgørere"?

Islandske finansfolk investerede efterfølgende penge, de ikke havde, for at købe andre islandske banker. De tog hele den islandske befolkning som gidsler.

Handlede banker og andet godtfolk i Rusland for at hjælpe den russiske befolkning efter murens fald?

Gad vide, om Bill Browder handlede af rene og ubesudlede filantropiske grunde eller var han blot ude på at tjene en nem og hurtig gevindst, akkurat som dem han nu jager?

Er der i det hele taget nogen, der stoler på personer, der beskæftiger sig med jura/økonomi og bankvirksomhed længere? Det er i hvert fald svært.

Berith Skovbo, Bettina Jensen, Anders Graae, John Andersen, Michael Waterstradt, Torben Arendal, Torben Bruhn Andersen, Tommy Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Aagaard, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Harald Strømberg, Nis Jørgensen, Torben K L Jensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tag ham med et gran salt og tænk på det gamle ord : "tomme tønder buldrer mest"

Torben Arendal, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Bill Browder har en mission, fordi han forsøger at aflede opmærksomheden fra de skeletter, han har i skabet, og som er faldet ud ved flere lejligheder. Manden er en dokumenteret svindler, og det kan jeg dokumentere, jeg gider bare ikke lige nu. Tjek ham på Google, og led efter en russisk dokumentarfilm om ham og hans svindelnumre, produceret af en kendt russisk Putin-kritiker, hvis navn jeg ikke lige på stående fod kan erindre.

Berith Skovbo, Eva Schwanenflügel, Kjeld Jensen, John Andersen, Torben Arendal, Tommy Clausen, Harald Strømberg, Edith Hansen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

@Martin Bahn.
Dine kilder er ukorrekte. Sergei Magnitsky var ikke advokat, men revisor med speciale i skatte- unddragelse.
Hvis du er journalist, burde det være en let sag at dokumentere, hvor Magnitsky tog sin jura eksamen. (Jeg foreslår du benytter den Russiske ambassade i København, ikke Bill Browders hjemmeside).
Hvis Putin står bag tyveriet af Browders penge, og har beordret FSB til at forfalske sagens akter (i følge Bill Browder), burde det være en let sag for Putin, at beordre de statsejede banker til at skjule transaktionerne lidt bedre, og måske også sørge for at hans medsammensvorne ikke bliver tiltalt for hvidvask.
For kun 5 dollars kan du se en dokumentar lavet af Putin-kritiker Andrei Nekrasov, som omhandler Bill Browder og Sergei Magnitsky. Filmen kan ses her: http://www.magnitskyact.com/

Niels Duus Nielsen, Bettina Jensen og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar

St. Tropez i Frankrig! det lyder sgu dejligt!

Og nu har vi en klar fornemmelse af hvad vores rige danske venner laver dernede, når de ikke har besøg af Peter Ingemann......Det ligefrem flyder med estiske nøglekort!

Det kunne være interessant at høre om EU's reelle syn på disse pengemænd og -maskiner. Kunne man forestille sig at å længe vi for konkurrencemæssige fordele så....Og hvad med London og alle deres notoriske pengemænd og -maskiner.

Og hvad har været den danske regerings (stort set borgerlig siden fucking år 2000) politik på området. Pre Rasmus Jarlov-forargelsen?

Jeg er da helt indifferent overfor, hvem der starter op med sagerne imod Den Danske Bank A/S. For mig er det vigtigst, at sagerne kommer i gang, og at de omfatter alle ansvarlige.

For det som banken, i al sin ulækre grådighed, tilsyneladende har gjort sig skyldig i, skal ingen samfund acceptere. Og at aktionærerne har måttet, og formentlig endnu engang må, til lommerne, betyder intet for mig. For den ansvarlige aktieselskabsbestyrelse er valgt af aktionærerne, - de samme aktionærer der har nydt godt af bankens lemfældige omgang med gældende regler, love og samfundsbeslutninger.

Det officielle myndigheds-Danmark har været advaret - gang på gang faktisk, og har haft muligheden for at stoppe dette kriminelle hæler-cirkus, Men været helt uinteresserede. Men vær sikker på, at der kommer flere erstatningskrav, flere sagsanlæg og flere straffesager. Og så må man jo se på, hvor små formuer aktionærerne har bagefter.

Niels Duus Nielsen

Enig, Gert Romme, Danske Bank bliver ikke mindre skyldige af, at de angribes af en svindler. Det burde jo slet ikke være nødvendig at folk udefra opfordrer til at undersøge sagen og finde bevismateriale, så den kan komme for en domstol, når vi allerede ved, at Danske Bank har brudt loven.

Mit gæt er, at man (myndighederne) ikke ønsker at undersøge sagen, dels fordi de ikke har kvalificeret mandskab til så omfattende en svindelsag, dels fordi de ikke ønsker, at det økonomiske system, som tillader disse svindelnumre, skal blive afsløret som den omvendte Robin Hood, som det er.