Læsetid: 3 min.

Forskning, der forandrer verden: Stressbehandling hjælper tusindvis af danskere

En stressbehandling udviklet af forskere har de seneste år gjort, at flere tusinde stressramte danskere har fået overskud til at vende tilbage til hverdagen
En stressbehandling udviklet af forskere har de seneste år gjort, at flere tusinde stressramte danskere har fået overskud til at vende tilbage til hverdagen

Ditte Ahlgren

21. januar 2019

Mere end 3.000 danskere, der har været sygemeldt med stress, har de seneste seks år fået hjælp af forskere til at få det bedre og komme tilbage på arbejde.

Åben og Rolig hedder kurset, der er udviklet af adjunkt i sundhedspsykologi Christian Gaden Jensen fra Københavns Universitet og blandt andet baseret på stressforskning fra Harvard University i USA.

På Harvard undersøgte kardiologen Herbert Benson allerede i 1970’erne, hvad meditation og andre typer afslapning kunne gøre for hjerte-kar-sundheden. Hans studier førte til metoden Relaxation Response (afslapningsresponset, red.), som i dag anvendes i store dele af verden.

Christian Gaden Jensen er uddannet i metoden på Harvard og har med Åben og Rolig lavet et skandinavisk program. For selv om stress er en folkesygdom, som koster samfundet milliarder, så er der mangel på tiltag, der er tilpasset en dansk kontekst, og som bygger på forskning og evidens.

»Så udviklingen af en metode til offentlige stressklinikker var også en respons på et behov i samfundet,« siger Christian Gaden Jensen.

Men sundhed er et sammensat fænomen, og stress rammer mange forskellige mennesker af meget forskellige grunde. Derfor har stressforskeren forsøgt at integrere forskellige typer behandlingsmetoder, som fokuserer enten på kroppen, psyken eller sociale relationer.

»Der er både unge og ældre. Nogle har problemer med ledelsen på arbejdspladsen, nogle har problemer derhjemme, nogle har belastende fysiske sygdomme eller et barn med langvarig sygdom. Og når man ønsker at hjælpe så bred en gruppe, så er det gavnligt med en flerstrenget intervention,« siger Christian Gaden Jensen.

Stop op, og mærk efter

Derfor går behandlingen ud på at arbejde med både kropslige øvelser, meditation, samtaler, øvelser med fokus på psykisk velbefindende og social trivsel. Det mest anvendte Åben og Rolig-kursus varer ni uger og bygger på, at deltagerne undersøger brugbarheden af fire centrale strategier.

Deltagerne arbejder for det første med bevidst opmærksomhed på det, de ønsker at have fokus på. Det kan f.eks. være, hvordan de har det i kroppen i de kropslige uger. 

En anden vigtig strategi er at arbejde med ikke at behøve at forandre sig, tilpasse sig, producere eller dygtiggøre sig. Det handler om at stoppe op og arbejde med ’væren uden krav’, forklarer Christian Gaden Jensen:

»Hvis du gerne vil stå ved dine egentlige værdier, altså kende dem og leve efter dem, så er det for mange af os nødvendigt at stoppe op. Men ofte bliver vi trukket rundt i manegen af, at vi skal få problemerne til at gå væk, så vi igen kan komme i gang med at udvikle os, overproducere effektivt og handle.«

Åben og Rolig-kurset blev fra 2012-2014 testet i samarbejde med 20 lægehuse i København og viste gode resultater på stressniveau, mental sundhed, søvn, opmærksomhed og faldende kortisoltal (langtidsstresshormon, red.).

I 2015 blev der kørt pilotforsøg i samarbejde med kommunale stressklinikker i København og Aalborg. I dag bruger også Odense, Mariagerfjord, Skanderborg og Solrød Kommune kurserne. Åben og Rolig blev i 2018 anbefalet som evidensbaseret metode af Sundhedsstyrelsen.

Nogle af begrænsningerne ved stresskursernes udformning er, at de er forebyggende tilbud, hvor der ikke er tid til meget én til én-kontakt. Det betyder, at behandlingen ikke egner sig til deciderede psykiatriske lidelser, alvorlige traumer eller alvorlig depression.

»Stresskurset er jo ikke terapi,« siger Christian Gaden Jensen.

Han håber på, at der fremover vil komme flere videnskabelige metoder på forebyggelsesområdet, som udvikles specifikt til særlige grupper inden for social- og arbejdsmarkedsområdet. Psykisk sygdom, uarbejdsdygtighed og pension er nogle af de vigtigste områder, mener han.

»Det her er jo et eksempel på, at det er muligt med et universitetsbaseret forskningssamarbejde, som derefter kan udrulles af danske kommuner og komme mange borgere gratis til gavn.«

Serie

Forskning, der forandrer verden

Forskning former samfundet omkring os. Uanset om det handler om bekæmpelse af fake news, grøn energi eller vellykket integration, spiller videnskaben en rolle.

I denne serie sætter Information fokus på nogle af de videnskabelige gennembrud, som skaber helt konkrete fremskridt.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Brydegaard
  • David Zennaro
Mads Brydegaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Efter min opfattelse er der rigeligt med behandlingstilbud (og nu åbenbart endnu et), som forholder sig individualiserende og psykologiserende til et samfundsproblem, som kræver en kollektiv forebyggende indsats for at reducere og modvirke de arbejdsmiljø- og andre påvirkninger, som forårsager langt de fleste stressrelaterede helbredsproblemer. Men vi lever i en behandlingskultur - også på dette område - fordi det forekommer for uoverskueligt at skulle ændre mere grundlæggende i de forhold, som afstedkommer problemerne. Og for at gentage mig selv fra tidligere indlæg: det er stadig forbudt at blive syg af at gå på arbejde - ledelsen/lederen har et objektivt (dvs. juridisk) ansvar i forhold til dette og kan straffes - vi mangler stadig at se den første retssag.

Ib Christensen, Anne Schøtt, Carsten Mortensen, Niels Duus Nielsen, Eva Pedersen, Frode Sørensen, Jan Nielsen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Anne Eriksen, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jeg var på et 8 ugers MBSR mindfulnessforløb, for ca 2 år siden,
og jeg hader stadig mit arbejde - for det meste.

Torben K L Jensen, Ib Christensen, Trond Meiring, Carsten Mortensen, Niels Duus Nielsen, Eva Pedersen, Jan Nielsen, Claus Poulsen, Jens Kofoed, Torben Skov og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Ja, det er se'fø'li' positivt, og 'man' bliver nødt til at foretage sig et eller andet -individuelt-
....men så længe elefanten er i rummet - er det jo kun 'små slag'.

Ib Christensen, Frede Jørgensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Der blev nævnt i en anden artikel om ærlig / uærlige mennesker.
Det blev nævnt at de uærlig havde en høj modstand mod stress. Selv tror jeg nærmere, at det er de uærlige der giver de ærlige stress.