Læsetid: 9 min.

Johanne Schmidt-Nielsen: »Nu er jeg oprigtigt bekymret for, om humanismen bare bliver en parentes i historien«

Selv om Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten har brugt store dele af sin politiske indsats på udlændingeområdet, er hun »småstresset«, fordi vi har slet ikke tid til at bruge al den tid på symbolpolitik som burkaer, smykkelov og håndtryk, mens isen smelter, og humanismen står for skud. Det fortæller hun her i serien om folketingspolitikere, der ikke genopstiller
»Selv var jeg næppe som 23-årig kommet i Folketinget i 2007 som én ud af en folketingsgruppe på kun fire personer, hvis ikke reglen havde forhindret nogle mere erfarne medlemmer i at stille op,« siger Johanne Schmidt-Nielsen. Hun stopper i Folketinget med det forestående valg, fordi hun falder for Enhedslistens rotationsprincip.

»Selv var jeg næppe som 23-årig kommet i Folketinget i 2007 som én ud af en folketingsgruppe på kun fire personer, hvis ikke reglen havde forhindret nogle mere erfarne medlemmer i at stille op,« siger Johanne Schmidt-Nielsen. Hun stopper i Folketinget med det forestående valg, fordi hun falder for Enhedslistens rotationsprincip.

Sigrid Nygaard

10. januar 2019

Da Johanne Schmidt-Nielsen i november 2007 kom i Folketinget for Enhedslisten, fik partiet kun godt to procent af stemmerne og fire mandater. 11 år senere vil partiet ifølge meningsmålinger få flere end fire gange så mange stemmer.

Men næste valg bliver uden Johanne Schmidt-Nielsen, som på grund af Enhedslistens rotationsregler ikke kan genopstille til det kommende folketingsvalg.

Gennem årene har udlændingepolitikken været hendes måske vigtigste mærkesag.

»Jeg ved godt, at der ikke er opbakning til Enhedslistens udlændingepolitik i den danske befolkning, men jeg tror på, at der kan skabes opbakning til en anden politik end den, vi ser i dag,« siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer, at hun har tænkt en del over, om hun burde have givet et interview om, at integrationen langtfra er problemfri, og at der er store problemer med negativ social kontrol i nogle minoritetsmiljøer.

»Når jeg ikke har lavet sådan et interview, er det, fordi jeg faktisk synes, at venstrefløjen har været opmærksom på de problemer i årevis. Det er en stor fed stråmand, at vi ikke har haft fokus på det,« som hun siger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Johanna Haas
 • Peter Beck-Lauritzen
 • ingemaje lange
 • Tino Rozzo
 • Katrine Damm
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Anker Sørensen
 • Anne Eriksen
 • Gert Romme
 • Anders Graae
 • John Hansen
 • Thure Hastrup
 • Morten Balling
 • Britta Hansen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Christian Skoubye
 • Christian Mondrup
 • Bo Stefan Nielsen
 • Poul Erik Riis
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Inger Johnsen
 • Tommy Clausen
 • Frede Jørgensen
 • Ejvind Larsen
 • Torben Skov
 • Kurt Nielsen
 • Ida Julin
 • Henrik Rasmussen
 • Torben K L Jensen
Johanna Haas, Peter Beck-Lauritzen, ingemaje lange, Tino Rozzo, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen, Anne Eriksen, Gert Romme, Anders Graae, John Hansen, Thure Hastrup, Morten Balling, Britta Hansen, Lise Lotte Rahbek, Christian Skoubye, Christian Mondrup, Bo Stefan Nielsen, Poul Erik Riis, Bjarne Bisgaard Jensen, Inger Johnsen, Tommy Clausen, Frede Jørgensen, Ejvind Larsen, Torben Skov, Kurt Nielsen, Ida Julin, Henrik Rasmussen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

En parentese i historien er nyt for mig, jeg troede at det går trods alt fremmad. Det er rigtig, der er forskel på vest Europa og den arabisk verden. De fornylige begivenheder i de arabiske lande siger noget andet, Kvindebevægelse i Saudi Arabien, kamp mod diktaturet i andre og ikke mindst udvikling i Tunesien, hvor man søger vej til demokrati. I Tunis by har man valgt en kvinde som "overbormester", og foregår der en ivrig diskussion om det skal gøre Tunis by en ren "arabisk by" som "china town" eller ej, nemlig for at "give plads" til fremmed (Europa). Der foregår ikke en diskussion om Europa, som geografikontinent, men politisk ser man på kolonitiden og de sidste krige i Mellem Østen og Libyen, jeg ser ikke nogen afvisning af "demokratiet" i Europa overhovedet.
Til gengæld foregår i Europa ( i Danmark) en uhistorisk udlændige analyse. Hvad har "middelalderen at gøre her? Jeg har hjulpet to yngste søster væk fra traditionen og ind i det moderne liv og synes jeg, søstre var glad at jeg hjalp dem til det. Men jeg kunne ikke gøre det for mine forældre, det er forsent. Folk lever forskelligt liv sammen. Hvis mine søstre har giftet sig uden for familen og det tager cowboy bukser på, de går ikke nøgen i badning i svømmehallen; det er to forskellige ting. Det skal alle i det mindste vokser fra traditionen, Men det er ikke muligt, heller i Danmark ikke alle er vokset fra traditionen, men der er flertallet der gjorde det, hvor ikke er tilfældet i de arabiske lande.
Jeg tror den ligegyldighed gør folk uinteresseret i deres liv. Systemet går ud fra flertallet i beslutninger, men der er flertallet ikke endu, der vælger de moderne men de aksepterer det fordi loven siger det. Hvis folk skal vænne sig at der er to køn, det er ikke nødvendigt at gøre det hele livet, og det er ikke nødvendigt med at bade nøgen med andre som voksen, Jeg er ateist og gør det ikke mere, jeg gjorde det tidliger, med ikke mere, jeg vil ikke se nogen eller noget, bare det.

Der er, jeg tror der er mismod og mishag i Europa, der sætter "parenteser" i historien. At gøre folk økonomisk lige er ikke nok. Aristoteles siger, og det er rigtig, "mennesket er socialt væsen"

Frede Jørgensen

Johanne har pondus. Jeg savner hende.

Peter Beck-Lauritzen, Daniel Arce, Kjeld Jensen, John Poulsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Tino Rozzo, nils hommel, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, P.G. Olsen, Steen K Petersen, Anders Graae, Hans Houmøller, Thure Hastrup, Torben K L Jensen, Britta Hansen, Philip B. Johnsen, Hans Larsen, Ejvind Larsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Johanne Schmidt-Nielsen træder ud af Folketinget, men hun kan jo stadig blande sig i den politiske debat. Vi har brug for nogle, der vil forsvare klima og miljø, respekten for mennesker, nedrustning og afmilitarisering, velfærd og stemmeret til alle, spredning af ejendomsretten og reduktion af uligheden. Den kamp bliver aldrig definitivt vundet eller tabt.

Peter Beck-Lauritzen, Lars Jørgensen, Henrik Peter Bentzen, John Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Tino Rozzo, nils hommel, Anne Mette Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Arne Albatros Olsen, Vibeke Hansen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Gert Romme, Benny Larsen, Kim Øverup, Steen K Petersen, Johanna Haas, Niels Duus Nielsen, Anders Graae, Hans Houmøller, Torben Skov, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Marie Jensen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

»Det er jo også nemmere at diskutere burkaer end klima og en mere retfærdig fordeling af rigdommene i vores samfund. Jeg kan godt blive lidt småstresset. Vi har slet ikke tid til at bruge al den tid på burkaer, smykkelov og håndtryk, samtidig med at temperaturen bare stiger og stiger. Det vil de kommende generationer ikke belønne os for.« <3 #Klimavalg2019

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Peter Bentzen, Dorte Schmidt-Nielsen, Thomas Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Vibeke Hansen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Niels Duus Nielsen, Hans Houmøller, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Marie Jensen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, humanismen er en historisk parentes forstået som perioden, hvor vi så tilbage på antikkens - græske - idealer - heldigvis da for kvinderne og slaverne. Nej, forstået som at vores tid er domineret af mennesker. Der er spor af os på den yderste stillehavsatol og midt i indlandsisen - desværre for naturen og dyrene. Humanisme er et uklart sprogligt begreb. derimod er det lysende klart, at demokratiet - folkestyret - er under pres og i fare for at blive et historisk fænomen. Politikerne og vores systemer formår ikke at løse tidens store problemer.

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Peter Bentzen, Anne Mette Jørgensen, Jan Jensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Martin Mørch

Mht. udrotation, så er karenstiden kun to år, så hvis hun har lyst ,kan hun faktisk stille op til næste valg, hvis der går mere end to år før det bliver udskrevet. Det gjorde Frank Aaen. Søren Søndergård og Rune Lund har også været inde før.

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Arne Thomsen, Johanna Haas og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Hver gang jeg virkelig har været ved at tabe min tro på menneskeheden, så tænker jeg at der er mennesker som Johanne, og så længe der er det, går det jo nok. Tak! :)

Peter Beck-Lauritzen, Lars Jørgensen, Daniel Arce, Anne-Marie Paul, Henrik Peter Bentzen, ingemaje lange, Per Langholz, Tino Rozzo, Anne Mette Jørgensen, Annemette Due, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Benny Larsen, Johanna Haas, Christian Mondrup, Niels Duus Nielsen, Anders Graae, John Hansen, Hans Houmøller, Thure Hastrup, Hans Larsen, Jan Weber Fritsbøger og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

ja det kan være svært at bevare troen på menneskeheden, især fordi vi skal se og høre på tulle, løkke, de øvrige ministre, og de øvrige borgerlige skadedyr, mindst 100 gange for hver gang en af Johannes kaliber får taletid, det er ikke så sært at mange mener medierne er dybt i lommen på magthaverklanen.

Olav Bo Hessellund, Peter Beck-Lauritzen, Ken Sass, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Arne Albatros Olsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Hans Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Shhh! Danskerne sover.

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Peter Bentzen, ingemaje lange, Torben Skov, Thomas Christensen, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Johanna Haas, Edith Hansen, Niels Duus Nielsen og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar

Men hvem har bragt symbolpolitik ind i Danmark? Er det ikke netop et af de kulturelle berigelser mange taler så højt om i positive vendinger, det mener jeg.

Der er da ikke mere symbolik i at skilte med sin ideologi og religion, ved at gå rundt med et tørklæde i det offentlige rum, eller ikke at ville give hånd, eller at forlange ens mad slagtet på en bestemt måde osv.

Georg Kallehauge, Martin Lund og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar

»Ja, jeg troede oprigtigt på, at det ville betyde noget at få en S-ledet regering. Men den illusion brast med Thorning-regeringen.«

Præcis! Håbet brast dengang og idag er udsigterne endnu værre.

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Peter Bentzen, Torben Skov, Kim Houmøller, nils hommel, Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Jakobsen

Hvor er det befriende dejligt, at der har været en politiker som Johanne Schmidt-Nielsen i dansk politik, det mener jeg virkelig, det viser, at demokratiet giver plads, og det er rigtig godt, der ikke flere end som så fra hendes parti på Tinge.

Eva Schwanenflügel

Her er en politiker, der aldrig er gået på kompromis med sin overbevisning, og altid har sat ordentligheden allerhøjest.
Hold da fast, hvor vil du blive savnet, Johanne, også selvom Enhedslisten har mange andre dedikerede og ærlige politikere.
Man kan kun håbe på, at du stadig vil blande dig i debatten, og måske får en stilling i en indflydelsesrig humanitær organisation, eller vælger at genopstille om føje år..

Den Danske Sang burde ligne Johanne Schmidt Nielsen på en studs :-)

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Peter Bentzen, ingemaje lange, Katrine Damm, Michael Waterstradt, Jan Jensen, Hans Larsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Peter Hansen - måske du burde sætte tingene, du nævner, i perspektiv. Den symbolpolitik, vores højtbetalte politikere har ført får at tækkes den indre svinehund og sikre genvalg, er præcis årsagen til, at evolutionen er en tvivlsom teori.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Ole Frank

Jamen jeg påpeger bare, at politikerne svare på tiltale, om man så er enig eller ej, men jeg er enig i, at den ikke virker på en oplyst dansker, men det er jo heller ikke til os denne symbolpolitik er stilet og vendt.

@Ole Frank

Ps. Jeg er også enig med dig i, at menesket natur, er den samme, som for tusinde af år siden, facaden er bare blevet mere nuanceret, så den med evolutionen, spørgsmålet er om den har været der, eller om det bare er noget vi bilder os ind, indtil vi bliver presset nok, bliver fristet nok osv.

Troen på menneskets evolution er efter min overbevisning stærkt overdrevet, og det bliver man nødt til, at tage højde for.

Morten Balling

@Kim Houmøller

Noget tyder på at din "opfattelse af virkeligheden er svært forstyrret". ;)

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Det er svært ikke bare at blive ked af det, der sker i verden og hjemme hos os selv - jeg troede også at det trods alt gik frem ad - men den nogenlunde demokratiske periode i vestens og andres historie er jo i v irkeligheden meget meget lille...
Man kan ikke bare fjerne begæret i mennesker med gode miner og godt spil - der skal mere til og dette mere er ikke mere vold.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Back to basic : 'Human-isme' : Ideen om livsformen 'Menneskes' dominans, hvordan den opnåes, kosolideres og ikke mindst fastholdes. Menneskerettigheder er ikke nødvendigvis så humanistiske, da de er individuelle, og foreløbig på skitseplanet i det behageligt store perspektiv som Johanne vrider hænder i. Det er humanisme ikke som sådan. Forskellen mellem kristendom og humanisme er vanskelig at se, og der er overordnet tale om et civiliseringsforløb som undertegnede ofte, og specielt siden renaissancen, har omtalt som 'hovedlinjen'. Den forsvinde ikke, men er naturligvis altid udfordret af folk hvis engagementssfære starter og slutter ved egen fødsel og død. For sådanne er 'menneskerettighederne' under dette forløb naturligvis den højeste 'humanitet'. Set fra et 'humanistisk' synspunkt er det en mere eller mindre utopisk, men vejledende, ønskeseddel af de lidt længere man ikke helt kan honorere på een jul.

Touhami Bennour

Dødsstraf afskaffelse er en ide, som man kan sige er "humanistisk". Men de handlinger ( krige og så som Khashoggi sag) uden jeg med sikkerhed kender gerningsmand, jeg ved at de existerer i alle samfund, også hørte jeg ytringer i den retning i "ret samfund". "at ønske en andens død uden grund
bare de hader den. Det er ikke i hverfald humanistisk.

@Peter Beck-Lauritzen

Mon ikke hun ender som en god socialdemokrat med sine nyborgerlige tendenser med villa, volvo og vovse.