Læsetid: 10 min.

Josephine Fock: »Min største frygt er, at politik kun bliver for de elitære«

Josephine Fock ville ændre den politiske kultur, da hun kom i Folketinget i 2015 for Alternativet. Borgerne skulle inddrages mere, og det skulle være slut med mudderkastning. Selv om hun i efteråret fik et andet job, tror hun stadig, at det er den rigtige vej, fortæller hun her i det sidste afsnit af serien om folketingspolitikere, der ikke genopstiller
Medstifter af Alternativet, Josephine Fock, er blevet direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Ifølge hende er partiets største succes at få sat klimaet på dagsordenen. Hun er slet ikke i tvivl om, at Alternativets fokus på klimaet har tvunget de andre partier til at tage emnet mere alvorligt.

Medstifter af Alternativet, Josephine Fock, er blevet direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp. Ifølge hende er partiets største succes at få sat klimaet på dagsordenen. Hun er slet ikke i tvivl om, at Alternativets fokus på klimaet har tvunget de andre partier til at tage emnet mere alvorligt.

Sigrid Nygaard

24. januar 2019

Josephine Fock stod ved Uffe Elbæks side, da de to tilbage i november 2013 på et hastigt indkaldt pressemøde ville fortælle om et nyt parti, der netop var stiftet.

»I kender ikke mig,« begyndte hun sin tale, da Alternativet for første gang blev præsenteret for offentligheden. Som et af sine klarest definerede mål ville det nystiftede parti ændre den politiske kultur i dansk politik.

Offentligheden skulle snart lære Josephine Fock at kende. For som tidligere topforhandler i offentlige overenskomster blev hun udpeget til Alternativets gruppeformand, efter at hun til valget i juni 2015 med 3.775 personlige stemmer i Østjylland blev valgt til Folketinget for Liste Å sammen med partiets otte andre nyslåede folketingsmedlemmer.

»Der var brug for en, som ikke kunne beskyldes for at være landsbytosse,« som hun i dag udtrykker det med henvisning til, at pressen ifølge hende ofte har været mere interesseret i det nye partis alternative udtryksformer – bl.a. til landsmøder, hvor deltagerne dansede og rystede deres ’jazzhænder’ – end i partiets alternative forslag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Runa Lystlund
  • David Zennaro
  • Gert Romme
  • Niels-Simon Larsen
Runa Lystlund, David Zennaro, Gert Romme og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aleksander Laursen

Uffe Elbæk nåede forleden til en "voldsom erkendelse". Nemlig at han mener S og V er to sider af samme mønt.

Fock og Elbæks bekymringer burde være startet for senest 10 år siden. Det er egentlig problemet med dem i dansk politik som vil noget andet. EL og A f.eks.

De er for at sige det ligeud nogle mus. Intet mere. Svag retorik, lavt energiniveau og gejst, mangel på mod til at udfordre det etablerede system.

De ønsker at justere lidt på systemet og "ih åh, tænk nu hvis nogen kalder os konspirationsteoretikere. Vi kan ikke tale om krigsindustrien og de åbenlyse sandheder som gør vores system korrupt. Lad os snakke lidt om højere skatter og/eller vindmøller".

Den gejst det kræver at blive hørt har højrefløjen i sig. Ærgerligt men sandt.

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Jeg er bange for, at politik allerede er for de få. Vi har fået opbygget et tilskuerdemokrati. De fleste står blot på sidelinjen og stemmer efter om skoene er sorte eller brune.
Demokratiet er godt på vej til at undergrave sig selv. Nogle partier er mere interesseret i en enkelt sag end at opbygge et velfungerende samfund. Populistiske samlinger som DF og NB har kun et punkt på dagsordenen, og ellers ødelægger de den danske kultur.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Uden på forhånd at ane en dyt om Josephine Fock, før hun lod sig opstille til folketingsvalget i 2015 for Alternativet, er jeg dybt imponeret af hendes indsats som udspørger, de efterhånden utallige gange, hun har medvirket som repræsentant for liste Å forbindelse med den nuværende regerings håndtering af flygtningekonventionens bestemmelser, som ikke er blevet mindre besynderlig i løbet af de snart fire år, Inger Støjberg og Martin Henriksen har kørt parløb om 'løsningen' på dem med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahls velsignelser i ryggen. Og jeg kan dårligt forestille mig, at NGO'en Dansk Flygtningehjælp kan få en dygtigere og mere engageret integrationsdirektør end lige akkurat Josephine Fock.

Tillykke med den nye stilling Josephine - og af hjertet tak for alt i de knap fire år, du tappert udholdt 'lugten i bageriet' på Christiansborg .... ;o)

Niels Duus Nielsen, Jens J. Pedersen, Liselotte Paulsen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Philip B. Johnsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

" Josephine Fock: »Min største frygt er, at politik kun bliver for de elitære«"
Det er det jo. Derfor forlader du skuden. Det er håbløst at vende den. Tak for forsøget.

Michael Friis

Folket får hvad vi fortjener. Det tragiske er, at der er risiko for at folkestyret helt afskaffes. Beslutninger tages længere væk og er mere komplicerede. Uvillighed til at tale sammen i et folketing (eller en riksdag) er med til at skabe grobund for farlige holdninger, som at det er i orden at holde nogen udenfor og ikke lede efter kompromiser.
Se Italien hvor magten pludseligt er taget af en koalition af dem "de andre ikke vil lege med" - overraskende fredeligt indtil nu. Muligvis bekymrende fredeligt.

Henrik Brøndum

Jeg må erkende, at jeg har været så irriteret over nogle medlemmers adfærd og Alternativets politik på flere områder, at jeg ikke har bemærket at de konsekvent ikke laver personangreb. Det skal de have en forsinket ros for.

Lasse Mikkelsen, Katrine Damm, Trond Meiring, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Men hvem er "de elitære" eller "eliten" og hvem er deres modstykke? Er sidstnævnte "Folket"? "Det tavse flertal"? De tavse kan vel tages til indtægt for hvad som helst uden at de protesterer (hvis man undtager "tavse protester"). Er "herskende klasser" et andet ord for "elite"? Så er Uffe Elbæk netop udnævnt til et kendt medlem af denne "herskende klasse", i en JP leder, hvor også Martin Henriksen er nævnt, som en der er angrebet af de "herskende". Her ser vel Jyllands Postens lederskribent hverken sig selv eller Henriksen og Dansk Folkeparti som nogen der har med "de herskende" at gøre. Mon ikke det blot er et lille eksempel blandt rigtig mange andre på at det i høj grad er subjektivt hvem man regner for "herskende" eller "elite"?

Carsten Nørgaard

@Aleksander Laursen: Ekstra Bladet skrev en leder om Uffe Elbæks »voldsomme erkendelse«, hvor de tilføjede, at hvor han havde set, at der var 91(?) procent overlap mellem V+S, så kunne han faktisk have konkluderet det samme og bragt DF under paraplyen, hvis kriteriet havde været ca. 80 procent i stedet.

Det er faktisk ret skræmmende, fordi det betyder at vi de facto lever med illusionen om, at der er et alternativ,. illusionen om, at vi har et valg. Det er ikke en etparti-stat som sådan, men som en slags politisk restaurant hvor der kun serveres ét måltid og alle de andre ting på menuen så er en slags skal-skal-ikke tilbehør. Jaja, det kalder man så demokrati.

Runa Lystlund

Josephine Fock.
Tak for dine mange gode kommentarer her og i politisk sammenhæng og held og lykke i det nye job. Arbejdet i Dansk Flygtningehjælp bliver givetvis en udfordring.

Jeg håber på, at arbejdet som politiker har givet dig ballast i det arbejde du nødvendigvis må få med de politiske partier i landet.

Især tror jeg, at DF og Nye Borgerlige vil kappes om at overgå hinanden i ubehageligheder, hvis NB kommer i Folketinget. Her bliver det ikke nødvendigvis flygtninge, men indvandrere i Danmark, der vil stå for skud.

Runa Lystlund

Folketingspolitikerene er som sådan ikke elitære, til gengæld er det nok den del af befolkningen, der har overskud til at lytte mere nøje til hvad der egentlig finder sted, de elitære/interesserede/oplysningslystne.

Det er et demokratisk problem, at en stor del af befolkningen ikke gider lytte til andet end nogle folktingskandidaters forsimplede budskaber.

Her har journalister og forskellige medier også et stort ansvar de ikke lever op til.

DR nedlagde det gode program Dagen på DR2 og beholdt damebladsprogrammet Aftenshowet på DR1. Aftenshowet havde en bedre sendetid end Dagen og havde derfor et større seerantal, på trods af himmelvid kvalitetsforskel.

Hvorfor er der slet ikke nogle dygtige journalister på Aftenshowet?

Aftenshowet gør mennesker direkte dumme. Hvorfor er det, at vi ser Pia Kjærsgaard så ofte optræde her? Hermed mener jeg ikke, at Pia Kjærsgaard er dum, nærmest omvendt. Men hvad bruger hun sin indflydelse til? Er hun oplyst nok til at forstå det?

Danmark er et godt land, netop, fordi vi har haft uddannelse og oplysning i højsæde og det har været tilgængeligt for alle.

Nu mangler DR, DR's bestyrelse og kulturministrren kun at lukke Deadline og Debatten, så er DF, kulturministeren og deres DR's bestyrelsesmedlemmer, nået i mål med deres politik, der gør befolkningen uoplyst og passiv. De tror, at deres politik betyder mere end flerspektret oplysning gør.

Hverken DR eller TV2 lever længere op til de forpligtelser de har som medier.

Det er muligt, at mange folketingspolitikere mener, at tilhører eliten, men er de rigtig oplyste, ved de hvad der foregår i samfundet og ønsket de at beholde befolkningen oplyst? Jeg har min tvivl.

Carsten Wienholtz og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Michaael Friis
Det hedder Folketinget, ikke Riksdagen. Er dit leksikon over Danmark for gammelt?

Riksdagen er i Sverige.

Vi havde til gengæld Rigsdagen med g i Danmark fra 1849-1953. Rigsdagen bestod af to kamre, Folketinget og Landstinget. Efter 1953 er der kun ét kammer, Folketinget. Grundloven blev i øvrigt også sidst ændret i 1953.

Google er et ustabilt oversættelsesværktøj, "Michael Friis".

Der er mange, der prøver at omvende den danske befolkning til at tro, at demokratiet er kommet for langt fra folket og, at den italienske, ungarske, polske og Le Pen delen af De Gule Veste's politik er at foretrække, fremfor et det demokrati vi har i Danmark. Det er der faktisk nogle, der bliver narret til at tro, jeg gør ikke, Michael Friis. Du burde skrive i Uriasposten og lignende medier, her vil du finde et fælles fodslag med skribenterne.

Her skriver især gamle bange mænd og det yderste højre.

Henrik Brøndum

@Runa Lystlund

Det glæder mig, at jeg som en modig gammel mand fra det yderste højre har din tilladelse til at skrive her. Egentlig synes jeg også Michael Friis bør være velkommen.

Michael Friis

Runa Lystlund, "Uvillighed til at tale sammen" var en kommentar til den svenske regeringsdannelse.
Engang var DF ikke stuerene i DK, men nu flokkes mange partier om DF.
Interessant at du kun have debat mellem personer med samme observans som dig. Lyder lidt kedeligt. Jeg læser mange medier men er kun abonnent på Information. Jeg kan lide forskellighed, men sådan er folk så forskellige.
God weekend (enig eller ej)

Grethe Preisler

Kampen om det sidste ord eller 'Lille mand, hvad nu'?

"Nu lider dagen, sang min nabos kone
og holdt det høje C et helt kvarter.
Så svared manden i en vranten tone:
Hold op - så lider dagen ikke mer."
(Halfdan Rasmussen)