Nyhed
Læsetid: 4 min.

Klimaminister: Politisk overbevisning kan påvirke valg af klimaformand

Torsdagens samråd med klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) efterlader flere spørgsmål ubesvaret. Ministeren afviser dog at have lagt politisk pres på Klimarådet
Klimaminister Lars Christian Lilleholt har flere gange forklaret udskiftningen af Klimarådets formand med, at regeringen ønskede en formand med en mere »markedsorienteret tilgang« til den grønne omstilling. På torsdagens samråd medgav han, at politisk overbevisning også spiller ind på valget af formand.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt har flere gange forklaret udskiftningen af Klimarådets formand med, at regeringen ønskede en formand med en mere »markedsorienteret tilgang« til den grønne omstilling. På torsdagens samråd medgav han, at politisk overbevisning også spiller ind på valget af formand.

Claus Bech

Indland
18. januar 2019

Efter knap to måneder med intensiv debat, udspørgning af klimaministeren og statsministeren samt en byge af skriftlige spørgsmål mangler der stadig klarhed over centrale aspekter af sagen om regeringens udskiftning af formanden for det uafhængige ekspertorgan Klimarådet.

Det konkluderede flere af oppositionens klimaordførere torsdag efter et halvanden time langt samråd med klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

»Der er stadig ekstremt mange ubesvarede spørgsmål,« sagde Socialdemokratiets Jens Joel.

Sagen begyndte i slutningen af november, da klimaministeren annoncerede, at økonomiprofessor Peter Birch Sørensen ikke skulle fortsætte som formand for Klimarådet og blev erstattet af Peter Møllgaard, der er dekan ved hollandske Maastricht University og tidligere medlem af regeringens Energikommission.

Tidligere samme dag havde ministeren udsendt en pressemeddelelse, hvor han kaldte det »volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling« og opfordrede til at »få klimadebatten tilbage på rette spor«.

Ministeren henviste til en rapport, som Klimarådet havde offentliggjort få dage tidligere. Den konkluderede, at regeringens politik sænker hastigheden i den grønne omstilling til en fjerdedel af det hidtidige.

Timingen i de to udmeldinger fik straks oppositionen til at spekulere i, om der var tale om en politisk motiveret hævnaktion mod Peter Birch Sørensen, der gennem de seneste år flere gange har ytret sig kritisk om regeringens klimapolitik.

Det har klimaministeren afvist med henvisning til, at han først modtog Klimarådets seneste rapport, efter at beslutningen om at udskifte rådets formand var taget. Det skete ifølge Klimaministeriet på et møde i regeringens ansættelsesudvalg den 13. november, en uge inden ministeriet modtog den færdige rapport.

Men som Information senere kunne afdække, var embedsmænd i Lilleholts ministerium allerede på et møde i ministeriet den 30. oktober blevet orienteret om hovedkonklusioner i den kommende rapport.

På samrådet sagde ministeren, at han ikke personligt var blevet orienteret om det møde. Han fastholdt, at han ikke havde kendskab til indholdet i rapporten, da beslutningen om at udskifte rådets formand blev truffet. Og at udskiftningen af formanden intet havde at gøre med den rapport.

»Det er noget, jeg i mit stille sind har gjort mig nogle tanker om i lang tid,« sagde Lars Christian Lilleholt.

Som Information tidligere har beskrevet, har ministeren og Peter Birch Sørensen været i clinch flere gange gennem de seneste år. Allerede i 2015 opstod der det, Lilleholt i Politiken har betegnet som en »kontrovers« mellem de to.

Ministeren var utilfreds med, at Klimarådet i en rapport ville fokusere på målsætningen om at opnå 40 procents reduktion i Danmarks CO2-udslip inden 2020. En målsætning, som var vedtaget af et flertal i Folketinget bestående af rød blok og De Konservative, men som den nye Venstre-minister ikke ville holdes op på.

Det har vakt kritik fra juridiske eksperter for at være indblanding i det uafhængige råds arbejde. Det afviste Lilleholt på torsdagens samråd. Det er kun naturligt, at man kan have en drøftelse, sagde han og tilføjede, at »størstedelen af mødet foregik faktisk i en god og ordentlig atmosfære«.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr reagerede med overraskelse, da ministeren oplyste, at der ikke var blevet taget referat fra mødet.

»Selv når jeg er til uformel kaffesnak med ministeren, er der referat. Hvorfor er der ikke det med Klimarådets formand?« ville hun vide.

Det kunne ministeren ikke umiddelbart forklare.

Borgerlig-liberal minister

Lars Christian Lilleholt har flere gange forklaret udskiftningen af Klimarådets formand med, at regeringen ønskede en formand med en mere »markedsorienteret tilgang« til den grønne omstilling. På samrådet medgav han, at politisk overbevisning også spiller ind på valget af formand.

»Det er klart, at der kan være forskel på, hvad jeg som borgerlig-liberal klimaminister vægter i forhold til den person, der sidder på formandsposten,« sagde ministeren.

Derimod ville ministeren ikke svare på, om Venstre i forbindelse med den seneste udflytning af statslige arbejdspladser forsøgte at få Klimarådet væk fra København, og om partiet i forbindelse med forhandlingerne om et regeringsgrundlag med K og LA i 2016 forsøgte at få rådet nedlagt, sådan som Information tidligere har beskrevet.

Inden samrådet havde Lars Christian Lilleholt dog i et interview med Berlingske bekræftet, at Klimarådet under udflytningsplanerne havde været i spil. Det skrev avisen torsdag. Adspurgt om bestræbelserne på at få rådet nedlagt svarede ministeren:

»Jamen, altså, man gennemgår løbende overvejelser, om tingene er skruet sammen på den rigtige måde, og jeg kan bare konstatere, at Klimarådet eksisterer.«

Det fik flere af ordførerne til under samrådet at grave i, hvorfor Venstre har haft et ønske om at lukke det uafhængige ekspertorgan.

»Det føler jeg mig ikke forpligtet til at svare på,« sagde ministeren.

Alternativets Rasmus Nordqvist, der havde indkaldt til samrådet, ærgrede sig over, at Folketinget ikke kunne få mere klare svar fra ministeren.

»Jeg er ret sikker på, at vi kommer til at få flere opfølgninger i den her sag,« sagde Nordqvist.

Serie

Sagen om Klimarådet

I november 2018 udskiftede klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt Klimarådets formand, professor Peter Birch Sørensen. Det skete få dage efter, at Klimarådet havde kritiseret regeringen for at sænke tempoet i den grønne omstilling markant. Oppositionen har siden beskyldt ministeren for, at der lå politiske motiver bag hans udskiftning af formanden. Information undersøger forløbet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Det tyder meget på Trumpisme!

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Anne Eriksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Kunne politikerne så bare blive enige om hvad problemet er og ikke lade selve problemstilingen være et spørgsmål om politisk overbevisning, men nøjes med at politisere over løsningen. For mig virker det ret klart at Venstre ikke erkender at problemet er så stort.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

@ Stig Bang-Mortensen
Mit klare indtryk er, at Lars Uløkke ikke kærer sig om korruption, pli, nepotisme eller ande for ham ligegyldig pjat. Det er lovligt at sñyde, bare det ikke bliver opdaget. Hvis det bliver opdaget, så vil han ikke svare på spørgsmål eller i samråd. DF holder hånden over lille Lars fra Græsted, for de kan bruge ham som de vil.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, P.G. Olsen, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Der må være flere end DF, ikke?
Dem, der kan bruge ham. Jeg skal love for at Lilleholt skuler :)

Eva Schwanenflügel og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar

Klart nok Lars Lilleholt. Overbevisning er til enhver tid et bedre beslutningsgrundlag end viden. Suk.

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Demonstrerer endnu engang at samråd af denne karakter ikke er et brugbart politisk instrument til at klarlægge et hændelsesforløb. Som ministeren siger "Det føler jeg mig ikke forpligtet til at svare på" og så er den ikke længere.
Folketinget må have flere instrumenter i tasken for at udøve den nødvendige tilsynsmyndighed overfor regeringen.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Anne Eriksen, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Det er uheldigt, at klimaministeren vælger en tidligere forskningsdekan på CBS, som har været tæt på en sag på CBS, hvor Bæredygtigt landbrug har haft indflydelse på udfaldet af en forskers resultat. Her var den nye leder for Klimarådet forskningsdekan på den afdeling, der frembragte den kritiserede og senere kasserde rapport, hvor Bæredygtigt landbrug bidrog med 400 tusind i forskningsmidler, som de vel at mærke ville have igen. Den nye formand valgte IKKE at gå ind i sagen, før en lang tid efter, at færnævnt rapport var blevet kritiseret for fejlagtig information.

Det er muligt at manden bliver en udmærket leder for tænketanken, men mistanken om uigennemsigtighed og manipulation forlader en ikke.

Det sees så tydeligt, hvordan regeringen og støttepartiet DF har har politisk indflydelse på DR.

Vi ser flere og flere eksempler på forsøg på at kvæle tilsyn eller udflytte tilsyn og derved formindske tilsyn med demokratiske processer. Bare regeringen ikke er på vej til Ungarske tilstande.

Eva Schwanenflügel, Lars Bo Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Werner Gass og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse
ungarske tilstande.

Runa Lystlund

Rettelse
førnævnt

Runa Lystlund

Når ministre ikke lader tage mødereferater fra møder, der er i samfundets interesse, udfører de ikke sit arbejde som ministre. Klimaministeren passer, så at sige, ikke sit arbejde godt nok. Han er ansat af befolkningen og får sin løn fra befolkningen. Det glemmer han. Ja magt korrumperer, nær alle.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Ejvind Larsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse.
deres arbejde

Frede Jørgensen

Runa Lystlund

Rettelse

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V): "Politisk overbevisning kan påvirke valg af klimaformand".

Her bliver det sagt uden omsvøb, som om det er en selvfølge, at demokratiet kommer i anden række. Spørgsmålet er derfor: - Går Venstre også ind for politiske embedsmænd?

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar