Læsetid: 4 min.

Klimaminister: Politisk overbevisning kan påvirke valg af klimaformand

Torsdagens samråd med klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) efterlader flere spørgsmål ubesvaret. Ministeren afviser dog at have lagt politisk pres på Klimarådet
Klimaminister Lars Christian Lilleholt har flere gange forklaret udskiftningen af Klimarådets formand med, at regeringen ønskede en formand med en mere »markedsorienteret tilgang« til den grønne omstilling. På torsdagens samråd medgav han, at politisk overbevisning også spiller ind på valget af formand.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt har flere gange forklaret udskiftningen af Klimarådets formand med, at regeringen ønskede en formand med en mere »markedsorienteret tilgang« til den grønne omstilling. På torsdagens samråd medgav han, at politisk overbevisning også spiller ind på valget af formand.

Claus Bech

18. januar 2019

Efter knap to måneder med intensiv debat, udspørgning af klimaministeren og statsministeren samt en byge af skriftlige spørgsmål mangler der stadig klarhed over centrale aspekter af sagen om regeringens udskiftning af formanden for det uafhængige ekspertorgan Klimarådet.

Det konkluderede flere af oppositionens klimaordførere torsdag efter et halvanden time langt samråd med klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

»Der er stadig ekstremt mange ubesvarede spørgsmål,« sagde Socialdemokratiets Jens Joel.

Sagen begyndte i slutningen af november, da klimaministeren annoncerede, at økonomiprofessor Peter Birch Sørensen ikke skulle fortsætte som formand for Klimarådet og blev erstattet af Peter Møllgaard, der er dekan ved hollandske Maastricht University og tidligere medlem af regeringens Energikommission.

Tidligere samme dag havde ministeren udsendt en pressemeddelelse, hvor han kaldte det »volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling« og opfordrede til at »få klimadebatten tilbage på rette spor«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
  • Dorte Sørensen
Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Det tyder meget på Trumpisme!

Eva Schwanenflügel, Thomas Olsen, Ejvind Larsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Anne Eriksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Kunne politikerne så bare blive enige om hvad problemet er og ikke lade selve problemstilingen være et spørgsmål om politisk overbevisning, men nøjes med at politisere over løsningen. For mig virker det ret klart at Venstre ikke erkender at problemet er så stort.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

@ Stig Bang-Mortensen
Mit klare indtryk er, at Lars Uløkke ikke kærer sig om korruption, pli, nepotisme eller ande for ham ligegyldig pjat. Det er lovligt at sñyde, bare det ikke bliver opdaget. Hvis det bliver opdaget, så vil han ikke svare på spørgsmål eller i samråd. DF holder hånden over lille Lars fra Græsted, for de kan bruge ham som de vil.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, P.G. Olsen, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Der må være flere end DF, ikke?
Dem, der kan bruge ham. Jeg skal love for at Lilleholt skuler :)

Eva Schwanenflügel og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar

Klart nok Lars Lilleholt. Overbevisning er til enhver tid et bedre beslutningsgrundlag end viden. Suk.

Eva Schwanenflügel, Thomas Olsen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Demonstrerer endnu engang at samråd af denne karakter ikke er et brugbart politisk instrument til at klarlægge et hændelsesforløb. Som ministeren siger "Det føler jeg mig ikke forpligtet til at svare på" og så er den ikke længere.
Folketinget må have flere instrumenter i tasken for at udøve den nødvendige tilsynsmyndighed overfor regeringen.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Anne Eriksen, Ejvind Larsen, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Det er uheldigt, at klimaministeren vælger en tidligere forskningsdekan på CBS, som har været tæt på en sag på CBS, hvor Bæredygtigt landbrug har haft indflydelse på udfaldet af en forskers resultat. Her var den nye leder for Klimarådet forskningsdekan på den afdeling, der frembragte den kritiserede og senere kasserde rapport, hvor Bæredygtigt landbrug bidrog med 400 tusind i forskningsmidler, som de vel at mærke ville have igen. Den nye formand valgte IKKE at gå ind i sagen, før en lang tid efter, at færnævnt rapport var blevet kritiseret for fejlagtig information.

Det er muligt at manden bliver en udmærket leder for tænketanken, men mistanken om uigennemsigtighed og manipulation forlader en ikke.

Det sees så tydeligt, hvordan regeringen og støttepartiet DF har har politisk indflydelse på DR.

Vi ser flere og flere eksempler på forsøg på at kvæle tilsyn eller udflytte tilsyn og derved formindske tilsyn med demokratiske processer. Bare regeringen ikke er på vej til Ungarske tilstande.

Eva Schwanenflügel, Lars Bo Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Werner Gass og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Når ministre ikke lader tage mødereferater fra møder, der er i samfundets interesse, udfører de ikke sit arbejde som ministre. Klimaministeren passer, så at sige, ikke sit arbejde godt nok. Han er ansat af befolkningen og får sin løn fra befolkningen. Det glemmer han. Ja magt korrumperer, nær alle.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Ejvind Larsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V): "Politisk overbevisning kan påvirke valg af klimaformand".

Her bliver det sagt uden omsvøb, som om det er en selvfølge, at demokratiet kommer i anden række. Spørgsmålet er derfor: - Går Venstre også ind for politiske embedsmænd?

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar