Læsetid: 4 min.

Kritik af Udlændinge- og Integrationsministeriet for at kortslutte lovgivningsprocessen

Udlændinge- og Integrationsministeriet har ifølge kritikere haft lidt for travlt med et lovforslag om psykisk vold begået af udlændinge. Ministeriets ageren signalerer mangel på respekt for lovforberedelsen, mener professor
Inger Støjbergs Udlændinge- og Integrationsministerium har sendt et lovforslag i høring, før høringsperioden for et relateret lovforslag er overstået. Det får skarp kritik og skaber tvivl om, hvorvidt høringssvarene bliver taget alvorligt.

Inger Støjbergs Udlændinge- og Integrationsministerium har sendt et lovforslag i høring, før høringsperioden for et relateret lovforslag er overstået. Det får skarp kritik og skaber tvivl om, hvorvidt høringssvarene bliver taget alvorligt.

Tariq Mikkel Khan

4. januar 2019

Integrationsministeriet får nu hård kritik for at kortslutte lovgivningsprocessen, fordi ministeriet ikke afventer, at en høring er afsluttet, før et nyt, relateret lovforslag bliver sendt i høring. Det er mangel på respekt for de demokratiske processer, lyder det fra ekspert og høringsparter.

I den konkrete sag har ministeriet i december sendt et udkast til et lovforslag om psykisk vold begået af udlændinge i høring på baggrund af et andet lovforslag om kriminalisering af psykisk vold, som endnu ikke havde været gennem høring på daværende tidspunkt eller er blevet behandlet i Folketinget.

Professor i statskundskab på Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen finder praksissen problematisk. Han henviser til, at ministerier sender udkast til lovforslag i høring, sådan at foreninger, organisationer, myndigheder og andre kan komme med kommentarer, som ministeriet kan vælge at tage højde for, når de formulerer det endelige lovforslag.

»Det signalerer mangel på respekt for lovforberedelsen og især høringsinstitutionen, som i dag i mange tilfælde er den bredere offentligheds eneste mulighed for at blive inddraget i lovforberedelsen,« siger Peter Munk Christiansen.

Det hele begyndte i slutningen af november, hvor Justitsministeriet offentliggjorde et udkast til et lovforslag om kriminalisering af psykisk vold i nære relationer.

En måned senere, den 18. december 2018, var der frist for høringssvar og bemærkninger til lovforslaget. Men inden denne dato var nået, havde Udlændinge- og Integrationsministeriet allerede sendt deres nye forslag til følgelovgivning i høring.

Det skete den 7. december – altså 11 dage før det lovforslag, som ministeriet baserer hele sit nye lovforslag på, havde haft frist for høringssvar.

En af dem, som har været med til at skrive høringssvar til begge lovforslag er Nell Rasmussen. Hun er selvstændig juridisk konsulent og medlem af Det Nationale Voldsobservatorium, som er en ekspertgruppe med teoretisk og praktisk viden om arbejdet med vold mod kvinder.

»Det er en meget betænkelig procedure, som undergraver den demokratiske proces,« lyder det fra Nell Rasmussen.

»Når Udlændinge- og Integrationsministeriet fremsætter det her forslag til følgelovgivning på denne her måde, får man den opfattelse, at ministeriet ikke regner med, at høringen omkring Justitsministeriets lovforslag fører til nogen ændringer.«

Langtfra topkarakter

Det er ikke første gang, at eksperter og organisationer råber op om svigt i forhold til lovgivningsprocessen, når debatten drejer sig om høringssvar. Selv om organisationer og andre aktører  uden for ministerierne bruger lang tid på at komme med deres bidrag til ny lovgivning, er spørgsmålet, hvor ofte de bliver hørt og taget til eftertanke.

I 2015 viste en analyse fra Dansk Erhverv eksempelvis, at cirka fire ud af fem høringssvar til nye lovforslag bliver afvist i ministerierne.

Peter Munk Christiansen peger dog på, at der i de seneste år er kommet en stigende lydhørhed fra ministerierne og ministrenes side, at høringsinstitutionen i højere grad er begyndt at blive respekteret, og at ministerierne er begyndt at overholde tidsfristen på de fire uger for en høring.

»Men jeg vil stadig langtfra give dem topkarakter,« pointerer han.

Professoren understreger, at høringsinstitutionen er vigtig, fordi det er her, en række eksperter, interessenter og almindelige mennesker – det, han kalder de »ikkeprivilegerede« – har mulighed for at komme med indsigelser til lovforslaget. Når først forslaget er kommet videre i den politiske fase, er det sværere at få lavet tingene om.

»Derfor er det meget, meget vigtigt med en grundig lovforberedelse. Hvis ikke det sker, er den yderste konsekvens decideret lovsjusk. Det er en uting i et samfund, som er så afhængigt af regulering, som vi er i Danmark,« siger han.

Proces bør gå om

Det er særligt inden for politisk betændte eller kontroversielle områder, at personerne bag høringssvarene har sværest ved at få ørenlyd – eksempelvis på integrationsområdet – fortæller Peter Munk Christiansen.

En af dem, som bruger meget tid på at skrive høringssvar til netop det område, er Jytte Lindgaard, advokat og formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater. I øjeblikket sidder hun med syv høringssvar, som hun og kollegerne har skullet skrive mellem jul og nytår.

»En gang imellem kan man have fornemmelsen af, at ministeren har lagt sig fast politisk på noget således, at det, vi andre siger, har mindre betydning,« siger hun.

Til den kommentar stiller hun selv retorisk spørgsmålet, om det så overhovedet giver mening af udtale sig, hvis politikerne allerede har lagt sig fast på udfaldet.

»Vi må gå ud fra, at de på et tidspunkt lytter. Selv om det kan være svært at bruge så lang tid på noget, som måske ikke bliver hørt lige nu, er det vigtigt for den demokratiske proces.«

»Vi vil gerne give vores erfaringer videre og fortælle, hvor vi kan se, at der er problemer. I dag bruger vi rigtig meget tid på at skrive høringssvar, og det vil vi blive ved med.«

Både Jytte Lindgaard og Nell Rasmussen mener, at processen omkring det nyligt fremsatte lovforslag rent teknisk og juridisk bør gå om.

»Den her proces har været så urimelig, at det må være den eneste løsning,« siger Jytte Lindgaard.

Information ville gerne have hørt, hvad udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger til kritikken, men ministeren har ikke ønsket at kommentere sagen.

I en tidligere version af denne artikel stod der i begyndelsen, at Udlændinge- og Integrationsministeriet har fremsat det omtalte lovforslag om psykisk vold begået af udlændinge, før udkastet til lovforslaget om kriminalisering af psykisk vold har været igennem høring. Som det også fremgår i selve gennemgangen af processen i artiklen, har ministeriet retteligt sendt det nye lovforslag i høring, inden lovforslaget om kriminalisering af psykisk vold har været igennem høring.

Sundhedministeriet har en kedelig rekord i korte frister for høringssvar. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) fik under en offentlig høring om opbevaring af atomaffald overrakt en stak protestunderskrifter fra borgere. Foto: Scanpix
Læs også
Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll vil have økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til at redegøre for ministeriets praksis, når det kommer til redigering af høringssvar.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Britta Hansen
  • Runa Lystlund
  • Marianne Stockmarr
Bjarne Andersen, Britta Hansen, Runa Lystlund og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kirsten Stig Laustsen

Hvorfor skulle der være behov for en særlig lov om psykisk vold begået af udlændinge? De skal vel overholde dansk lov lige som alle andre, der befinder sig i landet.

Werner Gass, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Ole jakob Dueholm Bech, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Pedersen, Jens J. Pedersen, Gert Romme, jens christian jacobsen, Marianne Stockmarr og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Demokratiet har ringe vilkor i dagens Danmark.......

Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Holger Madsen, Poul Anker Sørensen, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Jens J. Pedersen, Gert Romme og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Hvordan kan man i det hele taget bevise psykisk vold, ikke fordi den ikke findes. Det må være uendelig svært at løfte bevisbyrden og hvordan udtrykker psykisk vold sig anderledes blandt indvandrere end blandt danskere?

Dette er et fuldstændig utroligt forsøg på at skabe parallelle verdener i Danmark. Det er som om Venstre og DF prøver at skabe endnu flere forhindringer for integrationen, frem for at løse dem.

Forsøget på at kunne lovgive om social kontrol, er som at fange vinden med et net. Hvorfor bruges der tid på så utrolig ubegavet lovgivningsarbejde?

Denne lovgivning minder mig om dagsaktuel artikel i Berlingske, som handler om Hizb ut tahrirs forsøg på at holde muslimer "rene" i ikke muslimske lande. Venstre og DFs lovgivning kan sidestilles med Hizb út tahrirs renvaskning af sindet. Hvornår bliver en indvandrer dansk nok?

Når regeringen prøver at lovgive om psykisk vold, særligt begået af indvandrere, kunne man forestille sig, at forsøget i nogen grad drejer sig om at lovgive om sociale kontrol, som findes i visse muslimske kredse og, som faktisk også findes blandt flere religiøse grupperinger, så som Jehovas vidner, Indremission m.fl. Truende banders adfærd er glimrende løst efter allerede eksisterende lovgivning.

Hvorfor vil regeringen lovgive specifikt om psykisk vold begået af indvandrere? Fungerer psykisk vold anderledes blandt danskere end indvandrere? Skal lovgivningen kun gælde for ikke danske statsborgere eller skal den også gælde ikke vestlige indvandrere med dansk statsborgerskab? Hvad har regeringen gang i? En stor del af ikkevestlige indvandrere er danske statsborgere.

Hvorfor skal der gælde anderledes love for indvandrere end danskere? Strider det ikke imod grundloven? Er vi ikke lige for loven?

Marie E. Rasmussen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hvis en lov kun har et eneste formål, at genere, miskreditere eller skyldbelægge udlændinge, bunder den i simpel og reel racisme. Og dermed kan man jo let fastslå, at Venstres medlemmer nu også er blevet lige så racistisk, som Dansk Folkepartis medlemmer er det.

Werner Gass, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Jesper Sano Højdal, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen, Ebbe Overbye og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

lol @ nogen som helst forestillinger om Inger Støjberg og respekt for hverken demokrati, grundlov, "med lov skal land bygges" eller lignende. Man lyver da bare for Folketinget, administrerer fuldt bevidst og med vilje mod lovens og frihedsberøver mennesker som ikke må frihedsberøves ifølge grundloven.

Inger Støjberg er et levende bevis på, at det er en grundlæggende fejl i det danske system, at vi ikke har indskrevet menneskerettighederne i grundloven og heller ikke har en forfatningsdomstol. Nu kan hende og hendes ligestindede misbruge systemet efter forgodtbefindende.

Werner Gass, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Jesper Sano Højdal, Holger Madsen, Hans Larsen, Christel Gruner-Olesen, Finn Egelund, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Carsten Nørgaard,

Tak fordi du gør opmærksom på dette. Det er ikke blot Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), der beskytter borgere i de europæiske stater mod overgreb på deres menneskelige rettigheder, som Danmark har underskrevet, men ikke indarbejdet i dansk lov.

Også Børnekonventionen, der blev vedtaget d. 20.11.1989 på FN's generalforsamling. Og som Danmark tiltrådte i 1991, og derfor har pligt til at efterleve. Ud af FN' s medlemslande er det i øvrigt kun USA, der ikke har tiltrådt konventionen.

Sagen med disse konventioner er, at de er krav i Traktaten om medlemskab af Den Europæiske Union (EUF-traktaten), og udgør den det primære retsgrundlag for det politiske system i EU. Derfor har Danmark underskrevet traktaterne, men har endnu ikke indarbejdet dem i dansk lovgivning.

Grunden til dette kan man kun gætte om. Men Danmark forbryder sig regelmæssigt imod disse konventioner, og derfor taber Danmark så mange sager i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD).
Og børnekonventionen er i lodret strid med, at børn ned til 12 år kan straffes - samt i forhold til mange udvisningssager.

Marie E. Rasmussen, Werner Gass, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Runa Lystlund, Anne Eriksen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Oven i det hele kommer nu også denne information om, at Kriminalforsorgen i Danmark ikke vil servere broccoli og kartofter for 5-årige.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/politisk-forargelse-5-aarig-naegtet-ka...

Jeg syntes faktisk, at det relevante personale i Kriminalforsorgen bør afhøres med en sigtets rettigheder. Og samtidig kan man jo udspørge dem om deres eventuelle kendskab til FN´s konvention for børns rettigheder.

Dette er simpelt hen så groft - også i henhold til børnekonventionen, at det skal man ikke bare kunne "tørre af" på ledelsen - heller ikke den politiske ledelse. For hvis dette er besluttet af "systemet", bør de relevante medarbejdere jo udføre "civil ulydighed", og nægte at udføre ordren.

Denne form for stupide offentligt ansatte - anset om de er embedsmænd eller ikke, bør man absolut ikke acceptere og aflønne i det danske samfund. For vi taler altså om mennesker (indsatte), der er frataget muligheden for selv at sørge for mad til deres børn.
- Ud med disse skiderikker, og det kan ikke gå hurtigt nok.

Marie E. Rasmussen, Werner Gass, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Ole Frank, Hans Larsen, Runa Lystlund og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge, burde politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge, skulle man tro, men logik er ikke udbredt brugt i politik.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige pseudo økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og pseudo økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og pseudo økonomiske investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Werner Gass, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Ole Frank og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Komisk, mange forældre i DK ville være lykkelige, hvis deres børn vil spise denne, meget billige ret.
Muligvis er de ansatte mennesker stupide og krysteragtige - men - når vi nu ved, at sådanne idiotiske regler rent faktisk forelægger som politiske beslutninger (husk frikadellerne) så skal det køres helt op - og nægtes i alle trin.
Hvad er det for et forbandet øllebrødsland vi efterhånden lever i?

Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvis det er forbigået nogens opmærksomhed, at Danmark tabet krigen i Afghanistan og vores afghanske brødre i krig, der kæmpede side om side med danske brødre, hvor af mange mistede livet i fremskudte stillinge, er efterladt af Danmark og nu kan de overlevende ikke få asyl.

Hvis det ikke var nok, så har bl.a. vores eksorbitante luksuriøse ikke bæredygtige overforbrugs livstil, nu også frarøvet vores efterladte brødre i krig, den sidst overlevelsesmulighed med de tilstødende menneskeskabte klimaforandringer.

Verden, ikke mindst den fattigste del, venter på medmenneskelighed.

Kriminalisering af psykisk vold, ja det er udemærket, men udenomssnak bør ikke forveksles med menneskerettigheder, demokrati og retsstatsprincippet.

Klimaflygtninge Afghanistan anno 2019
“The United Nations (U.N.) says that 275,000 Afghan people have been displaced in and around the Afghanistan province of Herat in 2018 alone.

The reason, according to the U.N., is not the Taliban.
It is not bombs or other collateral impacts of war.

Instead, with a straight face, the United Nations tells us global warming is to blame.”

Link: https://www.washingtontimes.com/news/2018/dec/5/afghan-mom-sells-daughte...

Det må ikke hverken glemmes eller tilgives, at afghanske tolke og andre involveret i samarbejde med os blev nægtet adgang/ visum til Danmark. Det er simpelthen for sølle...

Det samme er de påfund, der iværksættes af regeringen, jeg skriver dette - for DF kan ikke alene stå som afsender uden postbud. Love skal ikke skrives ud fra billige tilfældigheder, men ud fra gennemarbejdet lovarbejde.
Et gæt kunne være, at man har fremsat ønsker om at psykisk vold også skulle kunne straffes på trods af bevisbyrden. Kom det længere? - Men alle ved jo, at kulturen er forskellig, så det har nok været på denne baggrund, at de lyse hoveder har tænkt det.
Det hjælper bare ikke på, at det er noget makværk, man finder på - nogen skal fortælle disse politikere at der er behov for noget seriøst.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

En noget underlig artikel. Merle Baere mener ikke, at det er interessant at løfte sløret for, hvad det relaterede lovforslag der vedrører udlændinge, handler om.

Kirsten Stig Laustsen skriver så: "Hvorfor skulle der være behov for en særlig lov om psykisk vold begået af udlændinge? De skal vel overholde dansk lov lige som alle andre, der befinder sig i landet." Gud og hvermand bifalder.. Jeg gad godt Google og læse 10 minutter, og mener at forstå at udlændingene skal overholde præcis samme lov som os danskere, hvis det nævnte "lovforslag om kriminalisering af psykisk vold" går igennem (med eventuel tilretning efter høring). Det relaterede lovforslag handler vist kun om strafferammen (udvisning og tabt ret til ægtefællesammenføring). Altså der er ingen skærpede krav til opførsel for udlændinge, som jeg forstår det. Det virker som om nogle her ikke forstår dette.. Og ret mig gerne hvis jeg ikke har forstået det korrekt.

Og undskyld hvis jeg har ret og forstyrrer den normale bashing af hadeobjekterne.. Men kast så lidt ringeagt denne vej, så du straks får det bedre:-)