Nyhed
Læsetid: 2 min.

Løkke nægter at svare på, om han kendte til kritisk rapport fra Klimarådet

Klimaministeren har afvist at have kendt til indholdet i en kritisk rapport fra Klimarådet, da regeringen besluttede at vrage formanden. Derimod nægter statsminister Lars Løkke Rasmussen nu at svare Folketinget på, om han kendte til kritikken
Klimaministeren har afvist at have kendt til indholdet i en kritisk rapport fra Klimarådet, da regeringen besluttede at vrage formanden. Derimod nægter statsminister Lars Løkke Rasmussen nu at svare Folketinget på, om han kendte til kritikken

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
16. januar 2019

Kendte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til hele eller dele af indholdet i den kritiske rapport, Klimarådet var på vej med, da han og de øvrige medlemmer af regeringens ansættelsesudvalg besluttede at udskifte rådets formand?

Det spørgsmål nægter statsministeren at svare Folketinget på.

»Jeg finder af principielle grunde ikke anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold‚« skriver Lars Løkke Rasmussen i sit svar på et spørgsmål stillet af Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel (S).

Ikkesvaret kommer efter knap to måneders spekulationer om begrundelsen for, at regeringen i slutningen af november sidste år besluttede at vrage økonomiprofessor Peter Birch Sørensen som formand for det uvildige ekspertorgan. Tre dage inden udskiftningen blev offentliggjort, havde Klimarådet publiceret en rapport, der konkluderede, at regeringens politik sænker hastigheden i den grønne omstilling til en fjerdedel af den nuværende.

Det fik klimaminister Lars Christian Lilleholt til den 27. november at udsende en pressemeddelelse, hvor han kaldte det »volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling« og opfordrede til at »få klimadebatten tilbage på rette spor«.

Samme dag fulgte endnu en pressemeddelelse, hvor ministeren annoncerede, at Peter Birch Sørensen ikke fik lov til at fortsætte som formand for Klimarådet, men blev erstattet af Peter Møllgaard, der er dekan ved hollandske Maastricht University og tidligere medlem af regeringens Energikommission.

Det selv om Peter Birch Sørensen efter eget udsagn gerne ville være fortsat som formand.

Ikke orienteret

Forløbet har fået oppositionen til at spekulere i, om der var tale om en politisk motiveret hævnaktion fra regeringens side. Det afviste klimaminister Lars Christian Lilleholt med den begrundelse, at beslutningen var taget, inden regeringen modtog Klimarådets seneste rapport.

Men som Information senere har kunnet afdække, var det en sandhed med modifikationer. Lilleholts ministerium var nemlig på forhånd blevet orienteret om konklusionerne i Klimarådets rapport – også inden beslutningen om at vrage Peter Birch Sørensen blev truffet i regeringens ansættelsesudvalg den 13. november.

Desuden havde Peter Birch Sørensen allerede den 7. november fremlagt hovedkonklusionen om, at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling. Det skete på en konference på Christiansborg, hvor bl.a. transportminister Ole Birk Olesen (LA) og Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen deltog.

Lars Christian Lilleholt har dog forklaret, at han ikke blev orienteret om det møde, hvor hans embedsmænd blev forhåndsbriefet om rapportens hovedkonklusioner. Klimaministeren fastholder, at han ikke personligt kendte indholdet i den kritiske rapport.

En lignende forsikring vil statsministeren altså ikke give. I sit svar til Folketinget »anmoder« han i stedet om, at alle spørgsmål om Klimarådet stilles til klimaministeren, der er kaldt i samråd om sagen torsdag.

Serie

Sagen om Klimarådet

I november 2018 udskiftede klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt Klimarådets formand, professor Peter Birch Sørensen. Det skete få dage efter, at Klimarådet havde kritiseret regeringen for at sænke tempoet i den grønne omstilling markant. Oppositionen har siden beskyldt ministeren for, at der lå politiske motiver bag hans udskiftning af formanden. Information undersøger forløbet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan har vores demokrati dog udviklet sig til denne løjnagtige, hykleriske sump?

Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Peter Tagesen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Jens Kofoed, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Mogens Holme, Torben Jensen, Henrik Leffers, lars søgaard-jensen, Kenneth Krabat, Tue Romanow, Jan Fritsbøger, Steen K Petersen, Marianne Kjær, Peter Beck-Lauritzen, Samuel Grønlund, John Damm Sørensen, Søren Bro, Gert Romme, Jesper Sano Højdal, René Petersen, Kim Houmøller, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Arne Lund og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det ikke en ren tilståelsessag, når statsministeren ikke vil svare i Folketingssalen. Hvis han ikke kendte indholdet så kunne han da bare sige det - skulle det være så svært?
Spørgsmålet er nu hvad kan "vi" stole på, når regeringen og statsministeren udtaler sig.
En meget alvorlig situation for vort demokrati og landet.

Tue Romanow, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Peter Tagesen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Mogens Holme, Torben Jensen, lars søgaard-jensen, Jan Fritsbøger, Steen K Petersen, Christian Skoubye, Marianne Kjær, Peter Beck-Lauritzen, Samuel Grønlund, Gert Romme, John Damm Sørensen, Søren Bro, René Petersen, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Søren Nielsen, Hans Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Det er i hvert fald ikke Lars Uløkke vi kan stole på. Han tror han kan slippe af med at lyve uden at lyve. Håber resterne af venstrefløjen i folketinget holder fast på det her helt frem til valgdagen.
Nå, men ikke fordi Mette Frederiksen vil kunne gøre det ret meget anderledes.

Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Werner Gass, Anne Eriksen, lars søgaard-jensen, Jan Fritsbøger, Steen K Petersen, Marianne Kjær, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Hvis nu Folketinget indbetaler 50.000 til løkkefonden, mon så ikke han vil sige noget?

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Nis Jørgensen, Anders Reinholdt, Randi Christiansen, Jens Kofoed, Hans Larsen, Werner Gass, Kim Houmøller, Ole Frank, Anne Eriksen, Mogens Holme, Henrik Leffers, lars søgaard-jensen, Arne Lund, Jens J. Pedersen, Steen K Petersen, Christian Skoubye, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar

Lars Løkke (V) forsøger da blot at fremstå som en ærlig politiker, der ikke lyver (mere end nødvendigt) for befolkningen. Og i sine ihærdige bestræbelser omkring ærlighed vil han tilsyneladende gøre ganske meget for at undgå, at ligefrem blive kaldt demokratisk.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Werner Gass, Ole Frank, Anne Eriksen, Jan Fritsbøger, Marianne Kjær og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Sådan en "nar" af en statsminister. Og nu Møllgård, der må siges at være uvederhæftig i skandalesagen på CBS.
Vi er ved at blive godt "amerikaniseret" med alle de parallel-skandaler!

Peter Tagesen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Ole Frank, Anne Eriksen, Svend Erik Hansen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Liar, liar, pants on fire.

Peter Tagesen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Meget tyder på, at regeringen støttet af Dansk Folkeparti er godt på vej til at afskaffe folkestyret.
Et folkestyre kan kun blive reel, hvis der er åbenhed i administrationen, og det er der ikke!

Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Werner Gass, Ole Frank, Anne Eriksen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Jan Fritsbøger og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

HVORDAN lader det sig gøre, at Statsministeren kan nægte at svare?

Hvad er det ved (evt Dansk) politik, som jeg mangler at forstå?

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Ole Frank, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Peter Beck-Lauritzen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

»Jeg finder af principielle grunde ikke anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold"

Principielle? Regeringsinterne?

Hvad kan man sige andet end at disse 'regeringsinterne principper' lander i venstres efterhånden meget store bunke af meget utroværdige udsagn.

At en statsminister på den måde håner folkestyrets ret til at være informeret om væsentlige forhold i statsadministrationen bekræfter kun den sørgelige sandhed om samme statsminister og hans administrations manipulerende manøvrer. Det må virkelig være kompromitterende informationer, når løkke af 'principielle grunde' - hans principper forekommer at være ret opportunistisk gearede - kan få sig selv til at fremstå så uvederhæftig.

Ud med sproget løkke - eller modtag endnu et stempel som værende utroværdig.

Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Et slør af halve sandheder og floromvundne fortællinger. Lige så stille kan store beløb listes ud ad bagvejen, for han har omhyggeligt opbygget strukturer, der gør det muligt

Randi Christiansen

Pinligt !