Læsetid: 5 min.

Lovforslag, der skal ligestille psykisk vold med fysisk vold, giver håb

Justitsminister Søren Pape Poulsen fremsatte onsdag et lovforslag på vegne af regeringen om, at psykisk vold skal ligestilles med fysisk vold. En sådan lov vil sende et klart signal om, at vi som samfund ikke tolererer psykisk vold, men det vil blive svært at bevise sagerne om psykisk vold, siger jurist i strafferet
Justitsminister Søren Pape Poulsen præsenterede onsdag et forslag, der kriminaliserer psykisk vold. Det får bred opbakning i Folketinget og roses også af eksperter.

Justitsminister Søren Pape Poulsen præsenterede onsdag et forslag, der kriminaliserer psykisk vold. Det får bred opbakning i Folketinget og roses også af eksperter.

Jonas Olufson

11. januar 2019

Onsdag præsenterede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) et nyt lovforslag, der skal sikre, at psykisk vold bliver straffet lige så hårdt som fysisk vold.

»Denne form for vold har vi ikke været gode nok til at tage hånd om i samfundet. Vi har set på de blå mærker, men vi har glemt de ar på sjælen, der måske stikker langt dybere,« siger justitsministeren i en pressemeddelelse.

Med lovforslaget, der skal resultere i en ny bestemmelse i straffeloven om psykisk vold, lægges der op til, at personer, der udsætter andre med tilknytning til vedkommendes husstand for groft forulempende eller krænkende handlinger, fremover skal kunne straffes med fængsel i indtil tre år og dermed ligestilles psykisk vold med fysisk vold. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Selvom det kan være sværere at bevise psykisk vold end fysisk, vil der stadig være mulighed for at skaffe konkrete vidneudsagn fra omgivelserne.
Og den kontrollerende part vil som regel efterlade sig spor i form af fx sms'er eller andre digitale beviser.
Vigtigst af alt bliver det dog at uddanne politifolk til at afdække sporene og foretage hensynsfulde og professionelle afhøringer, ligesom der er sket forbedringer på området der handler om voldtægt.

Der er dog ikke afsat flere ressourcer (penge) til at implementere loven, så selvom den har signalværdi, bliver det nok tungt at rulle noget virkningsfuldt igang.
Samme problematik gør sig gældende for landets krisecentre, der hver dag må afvise voldsofre.

Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

På krisecentrene er der sjældent plads, desuden har regeringen tidligere skåret ned på psykologhjælp, såååh...
Alt taget i betragtning, så forventer jeg ikke noget - måske med tiden - forhåbentligt.

De fleste virker så forhippet på at gøre det kriminelt med fængselsstraf, så de vælger at undlade at fokusere på at sådan en lovgivning bliver endda MEGET svær at bevise! Dette er en juridisk glidebane som kan blive misbrugt, og hvor uskyldige nemt kan blive dømt.

Det er aldrig sjovt at blive kaldt en dårlig mor eller det som er værre, men er det lige frem en fængselsstraf værdig? Mange nuværende parkonflikter/skænderier kan i fremtiden nu risikere at ende for en domstol?

Jeg er ikke fan af psykisk vold, og anerkender at det kan skade meget. Men den store forskel på psykisk vold og fysisk er at den sidste i yderste instans truer med at dræbe dig og måske også vil gøre det.
I den kontekst er "du er en dårlig mor" altså stadig i en anden klasse.

Så drop fængselsstraffen og giv evt. de mest nederdrægtige tidligere partnere et tilhørsforhold, hvis de ikke kan lade være med at ringe i tide og utide for at fortælle, hvor elendigt et menneske man er.

Med de magtpartier vi i en årrække har haft, er juridiske stramninger en af deres yndlingsbeskæftigelse. Dette er endnu en tåbelig stramning, som kun går ud på at vise, at man er "tough on crme".

Hvis det her er vejen vi skal gå, vil jeg foreslå, at alle der i fremtiden føler sig krænket af noget nogen siger, skal kunne have ret til at lægge retssag og forhåbentligt få smidt nogle beskidte og ubehøvlede munde i fængsel.

Tror man virkelig, at "forbryderne" går på biblioteket, og gransker lovgivning samt strafferammer, før de gør fysiske eller psykiske overgreb i affekt?

Som med så meget andet i samfundene, skal der holdningsændringer til, og de skabes på mange andre områder end direkte straffe. Og måske er det en stor opgave, men man må altså i gang med oplysning, dialog og debat. Og måske bør man forlænge tiden i folkeskolen, så den næste generation kommer ud i samfundet med mere forståelse og indsigt.

Igen et fejlskud, benævnt som en lov uden midler til at arbejde for sig.
Med mindre det er mobning på arbejdspladsen, så er hjemmet og især parforholdet typisk emner, hvor både fysisk, psykisk eller begge dele arbejder.
Det er ikke muligt umiddelbart at vurdere en sag retsligt, en god advokat kan både skaffe dig ret og en god skilsmisse og som regel er partnerne de eneste, der virkelig har den fornødne viden.

Foregår der psykisk vold over en årrække, kan resultatet være en fuldstændig udslettelse af selvværd og handlefrihed. Har man endelig afsluttet, så skal dette bygges op igen.
I folkemunde høres "og hun går bare tilbage igen" og lign.

Om det skal være i folkeskolen, eller en masse andre steder - viden er magt - til at opdage det i vor nærhed - undgå selv at gøre det - lukke op for andre mennesker. Det er man vist efterhånden ikke så gode til.
Det er jo heller ikke sådan at mørklægninger, utopiske ghetto- og øplaner lægger op til.