Nyhed
Læsetid: 3 min.

DA: Lovforslag risikerer at begrænse flygtninges selvforsørgelse

Regeringens lovforslag, der skal føre til et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, kritiseres af Dansk Arbejdsgiverforening for at forringe virksomheder og kommuners incitamenter til få flygtninge i beskæftigelse. Også flygtningene selv får forringet deres incitament til selvforsørgelse med lovforslaget, påpeger DA
Det er kun hver fjerde flygtning i Danmark, som efter 10 år er i beskæftigelse.

Det er kun hver fjerde flygtning i Danmark, som efter 10 år er i beskæftigelse.

Sophia Juliane Lydolph

Indland
21. januar 2019

Regeringens lovforslag, der udmønter det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som blev aftalt i forbindelse med finansloven, får kritik af Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Lovforslaget indeholder ifølge arbejdsgiverforeningen »en række elementer, der fremadrettet risikerer at begrænse flygtninges selvforsørgelse og arbejdsmarkedstilknytning,« skriver DA i et høringssvar til lovforslaget L140.

Lovforslaget er på 175 sider og indeholder i alt 111 ændringer af udlændingeloven, som ifølge lovforslagets bemærkninger betyder »en ny tilgang« til udlændinge- og integrationsområdet, hvor der skal være »fokus på midlertidighed og hjemsendelse«. Det betyder blandt andet, at selv flygtninge, der får konventionsstatus, kun meddeles midlertidige opholdstilladelser.

DA påpeger i sit høringssvar, at lovforslaget flytter fokus »fra integration til hjemsendelse«, og at det kan have negativ betydning for både arbejdsgivernes og kommuners incitamenter til at bidrage til, at flygtninge bliver selvforsørgende.

»Mange virksomheder bruger mange ressourcer på oplæring, danskundervisning og mange andre ting, og hvis der er øget usikkerhed om, hvor længe den ansatte kan være i landet, så kan virksomhederne være mere tilbageholdende med at investere i og ansætte flygtninge,« siger Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i DA.

Han understreger, at det for DA handler om at sikre, at der fortsat er fokus på, at flygtninge skal i beskæftigelse og være selvforsørgende, hvilket var pointen med trepartsaftalen mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen i 2016, og virksomhederne har haft stort fokus på.

»Vi lavede en trepartsaftale med det klare sigte at få flygtninge i arbejde. Det har virksomhederne leveret på, og der er sket en fordobling i antallet af flygtninge i beskæftigelse. Det er også derfor, at vi har meget fokus på, at flygtninge fortsat skal være selvforsørgende,« siger Jannik Bay.

Perspektivløst

DA påpeger i høringssvaret, at det ikke kun er virksomhedernes incitamenter, der ændrer sig som følge af lovforslagets fokus på midlertidighed og hjemsendelse.

I kommunerne kan lovforslaget føre til, at de ikke får det samme økonomiske incitament til at investere i en aktiv beskæftigelsesindsats, da flygtningene med det øgede fokus på repatriering ikke har det samme langsigtede perspektiv for kommunen.

Og også for flygtninge selv kan det såkaldte udlændingepolitiske paradigmeskifte betyde, at de i mindre grad får incitamenter til at opkvalificere sig.

»Dette skal også ses i lyset af, at en flygtnings uddannelse og beskæftigelse med lovforslaget fremadrettet skal tillægges mindst mulig betydning i vurdering af flygtninges tilknytning til Danmark. Dette kan have en negativ effekt for deres selvforsørgelse,« skriver DA.

Hvis regeringen er interesseret i at løse det incitamentsproblem, foreslår DA i stedet en alternativ model, hvor der i ansøgninger om forlængelse af opholdstilladelser bliver lagt mere vægt på f.eks. beskæftigelse og danskkundskaber, når tilknytning til Danmark skal vurderes. På den måde vil man sandsynligvis få inddraget flere opholdstilladelser, men samtidigt sikre, at der er en reel interesse i at være i beskæftigelse.

»Vi konstaterer, at der er et politisk ønske om at fokusere mere på at sende flygtningene hjem end på integration. Vi foreslår så en model, hvor man øger forventningerne til uddannelse, beskæftigelse og danskkundskaber i forhold til forventningerne i dag, så der skal mere til at få lov til at blive i landet, end der skal i dag, og samtidig give flygtninge et incitament til at være selvforsørgende,« siger Jannik Bay.

Inddrager ophold

Et andet potentielt problem med lovforslaget er ifølge DA, hvis man i højere grad end i dag vil inddrage opholdstilladelser og fortsat har lige så store udfordringer med at effektuere hjemsendelser som nu.

Det kan »medføre en øget ophobning af afviste asylansøgere på udrejsecentre, der dermed ikke er selvforsørgende«, som, hvis de bliver i landet, vil »stå over for ringe integrationsudsigter, da de i en længere periode har været afsondret fra arbejdsmarkedet og det øvrige samfund. Dette kan i givet fald være til skade for arbejdsmarkedet såvel som det øvrige samfund«, skriver DA.

Også Dansk Flygtningehjælp påpeger i deres høringssvar, at de nye regler kan skade virksomhedernes interesse for at ansætte flygtninge og dermed integrationen.

»I integrationsindsatsen er erhvervslivet og virksomhederne en helt central del af løsningen, og Dansk Flygtningehjælp vurderer, at mange virksomheder vil være betænkelige ved at ansætte flygtninge og familiesammenførte, hvis der skabes større usikkerhed om, hvor længe de kan være i landet,« skriver Dansk Flygtningehjælp.

»Flere virksomheder investerer i at opkvalificere og uddanne for dermed at få god arbejdskraft på sigt, og de kan blive bekymrede for, at flygtninge skal rejse, når de er opkvalificerede og en gevinst for virksomheden. Dansk Flygtningehjælp mener ikke, at dette lovforslag er konstruktivt i forhold til virksomhedernes ansættelse af flygtninge.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Det er jo DF's ønske om selvforstærkende incitament, så de kan sige: de gider jo ikke, og de er alt for dyre.
Det er enten villet eller lovsjusk af værste karakter for ikke at sige, at de ønsker at undergrave demokratiet med støtte fra DF.

Trond Meiring, Mogens Holme, Jan Fritsbøger, Bjarne Tingkær, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Marie E. Rasmussen anbefalede denne kommentar

Arbejdsgiverne har åbenbart problemer med de partier, de støtter økonomisk. Måske skulle arbejdsgiverne finde andre partier, der gebærder sig mindre stupidt. Ikke at jeg forventer, de vil stemme på EL eller ALT, men så dog på de radikale..

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Som det fremgik af artikler her i avisen, har IS ikke for vane at interessere sig for høringssvar ifm sine lovforslag.

DA må også kunne forstå, at partiet V og Co. aldrig har forstået begrebet 'incitament' som noget, der skal virke positivt eller styrke de grupper, der bliver mål for deres uddeling af incitamenterne. Tværtimod skal partiets incitamenter virke til skræk og advarsel for alle.

Som nævnt foroven, kunne DA med fordel se sig om efter nogle andre samarbejdspartnere, hvis de vil sætte gang i noget fornuftigt!

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Hans Larsen, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Jan Fritsbøger og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Søren Bro - Men det ER ikke dagsordenen!

Eva Schwanenflügel

"I kommunerne kan lovforslaget føre til, at de ikke får det samme økonomiske incitament til at investere i en aktiv beskæftigelsesindsats, da flygtningene med det øgede fokus på repatriering ikke har det samme langsigtede perspektiv for kommunen."

Kommunernes økonomi har det åbenbart glimrende med det jobcirkus de i forvejen praktiserer på Jobcentrene. De formidler ikke arbejde, men gratis arbejdskraft i form af 'virksomhedspraktikker'.
Og 'anden aktørerne' kan jo være ligeglade med om nogen kommer i arbejde, så længe deres lange snabler i kommunekasserne ikke tilstoppes.

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Jens J. Pedersen, Lars Løfgren og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar