Nyhed
Læsetid: 6 min.

Nyt studie: Ærlige studerende drømmer om den offentlige sektor – uærlige drømmer om finanssektoren

Et nyt studie, der undersøger sammenhængen mellem studerendes (u)ærlighed og karrierevalg i Danmark, viser, at ærlige personer generelt foretrækker et job i den offentlige sektor, mens uærlige foretrækker at arbejde i den private sektor – og særligt finansverdenen
Ny forskning viser, at uærlige studerende søger mod højbetalte brancher som eksempelvis finanssektoren.

Ny forskning viser, at uærlige studerende søger mod højbetalte brancher som eksempelvis finanssektoren.

Martin Fælt Gonzales

Indland
21. januar 2019

De studerende, der efter endt uddannelse går efter et job i den offentlige sektor, er primært ærlige. Til gengæld er det primært de uærlige, der ønsker at gøre karriere i finanssektoren.

Det er den opsigtsvækkende konklusion i et nyere dansk studie, foretaget af fire forskere på Københavns Universitet og udgivet i et internationalt forskningstidsskrift.

»Vores konklusioner viser, at uærlige studerende i Danmark systematisk er mindre tilbøjelige til at vælge et job i den offentlige sektor,« siger adjunkt Nikolaj Arpe Harmon, der sammen med lektor Asmus Leth Olsen, adjunkt Frederik Hjorth og ph.d. Sebastian Barfort har lavet studiet.

Forskerne har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem et lands korruptionsniveau, og hvor tilbøjelige de ansatte er til at kaste sig ud i uærlig adfærd. Formålet er at forsøge at forklare, hvorfor der er så store forskelle i korruptionsniveauer på tværs af lande.

»Man kunne forestille sig, at hvis man har en offentlig sektor, som primært tiltrækker relativt uærlige mennesker, så vil man have et højere korruptionsniveau i den offentlige sektor, end en offentlig sektor, der tiltrækker primært ærlige mennesker.«

Konklusionen står i skarp kontrast til en lignende undersøgelse med fokus på Indien, der har omfattende korruptionsproblemer. Blandt andet graden af bestikkelse i den offentlige sektor har sikret landet en 81.-plads på Transparency Internationals korruptionsindeks for 2017, der måler opfattelsen af korruption i de enkelte lande. Det er lige under Ghana.

Omvendt ligger Danmark forrest i feltet som et af verdens mindst korrupte lande. Og en af forklaringerne kan ifølge forskerne være, at det danske studie – modsat det indiske – viser, at vores offentlige sektor i høj grad tiltrækker de mindst uærlige studerende.

»Vi ser et helt andet mønster i Danmark end i Indien,« siger Nikolaj Arpe Harmon.

Terningspil

Testpersonerne i undersøgelsen er jura-, økonomi- og statskundskabsstuderende fra Københavns Universitet. Til at måle, om en studerende er tilbøjelig til at være uærlig, har forskerne brugt metoder fra adfærdsøkonomien, som kombinerer økonomi og psykologi til at forstå baggrunden for en persons økonomiske beslutninger.

I undersøgelsen har de studerende blandt andet skullet gætte resultatet af et terningkast. Gættede de rigtigt, ville de vinde penge.

Finten var imidlertid, at de studerende først skulle afsløre deres gæt efter kastet, som de fik lov til at se. På den måde kunne de helt ufarligt bare sige, hvad terningen viste, i stedet for deres gæt fra før terningkastet – og dermed stensikkert modtage gevinsten.

»Det kan lyde simpelt, men det er ret interessant, fordi du får et direkte mål for, om folk kaster sig ud i uærlig adfærd. Vi har ikke sagt til folk, at det handler om uærlig adfærd, og de studerende kan være helt sikre på ikke at blive afsløret i at lyve, for vi kan på ingen måde tjekke det,« siger Nikolaj Arpe Harmon.

I forhold til, om metoden kan bruges til at sige noget om virkeligheden, er der lavet separate studier, der viser en forbindelse, påpeger han.

»Der er bl.a. en klar sammenhæng mellem, hvor meget man snyder i spillet, og hvor meget man undlader at dukke op på arbejde, men alligevel siger, man har været til stede, så man får sin løn. Det er et eksempel på en udbredt form for korruption i Indien,« siger Nikolaj Arpe Harmon.

I spillet udnytter forskerne altså, at sandsynligheden for at ramme rigtigt, når man skal gætte et terningkast, er en sjettedel. Forskerne kan ikke konkludere på enkeltpersoner, men de kan statistisk sige noget om, hvor meget uærlighed, der er i forskellige grupper, og om der er forskel på dem, der gerne vil arbejde i den offentlige sektor versus den private sektor. 

»De, der gerne vil arbejde i den private sektor, er bedre til at gætte terningen end de andre,« siger Nikolaj Arpe Harmon. 

»Overordnet set kan man sige, at de, der vil arbejde i den offentlige sektor, snyder ti procentpoint mindre, end dem, der vil arbejde i det private.« 

Uærlige mindre altruistiske

Ifølge forskerne står finanssektoren øverst på ønskelisten hos knap 20 procent af de mest uærlige studerende. Tilsvarende er det kun omkring ni procent af den mest ærlige halvdel af de studerende, der drømmer om et liv i finansverdenen. Derimod peger 26 procent af den ærlige halvdel på den offentlige sektor som deres foretrukne job, mens det for de mest uærlige er omkring 17 procent.

»Den finansielle sektor har den absolut største tiltrækningskraft på de uærlige, hvilket går godt hånd i hånd med, at det klart er job i den private sektor, der har den højeste startløn,« fortæller Nikolaj Arpe Harmon.

Det skyldes ifølge undersøgelsen, at de uærlige studerende, der søger mod højtbetalte brancher som eksempelvis finanssektoren, er mindre altruistiske og prioriterer den høje løn til sig selv over opgaver, der kommer andre til gode. Den sammenhæng giver god mening, forklarer Nikolaj Arpe Harmon.

»Uærlig adfærd er jo i høj grad noget, man gør for at give sig selv en bedre position – i vores studie konkret øger den uærlige person sin indkomst ved at vinde flere penge,« siger han og påpeger, at i de fleste erhverv i Danmark er lønningerne højere i den private sektor end i det offentlige.

»Omvendt er der hos de ærlige ofte andre ting, der vægter højt i jobvalget. Eksempelvis at gøre en forskel for andre personer eller samfundsmæssigt.«

Hermed kommer lønforskellene mellem private og offentlige job til at spille en vigtig rolle.

»Der er en systematisk tiltrækning. Det ser ud til at hænge sammen med, at uærlige mennesker er mere pengemotiverede. Hvis du forsøger at tiltrække folk ved at betale en høj løn, så vil du typisk tiltrække dem, der reagerer på en høj løn og dermed også flere uærlige kandidater,« siger Harmon.

Højere lønninger, mere uærlighed

Spørgsmålet er så, om lande med høj korruption kan bruge den danske undersøgelse til at forebygge korruption.

Ifølge Nikolaj Arpe Harmon skal man være forsigtig med at drage konklusioner, da observationerne stadig kun gælder to lande, Indien og Danmark. Men noget tyder på, at man med en højere løn i den offentlige sektor faktisk risikerer at tiltrække flere af de uærlige mennesker til at arbejde der. 

I forskningsverdenen har man ellers ofte haft en idé om, at højere lønninger i den offentlige sektor er en måde at bekæmpe korruption på, da incitamentet bliver lavere.

Det gængse argument er, at jo højere løn man får i den offentlige sektor, desto mere ondt vil det gøre at blive snuppet i korrupt adfærd og miste jobbet.

Men KU-forskerne når frem til en anden konklusion. I undersøgelsen har de opsat en række scenarier med forskellige lønniveauer mellem den private og offentlige sektor. Derefter har de studerende ud fra disse scenarier atter skulle svare på, hvad deres foretrukne job er.

Resultatet er, at når den relative løn, øges i den offentlige sektor ift. den private, svarer en større andel af de uærlige studerende, at de nu foretrækker et job i den offentlige sektor.

»I forhold til, hvilke mennesker der vælger at gå ind i den offentlige sektor, tyder vores studie på, at det trækker i modsat retning – at du får mere uærlige mennesker, når du sætter lønnen i den offentlige sektor op,« siger Nikolaj Arpe Harmon.

Han tilføjer dog, at det stadig er for tidligt at male med brede penselstrøg i international sammenhæng. Derfor er forskerne nu gået i gang med at søge støtte til et større projekt, hvor de vil køre samme undersøgelse på tværs af en række høj- og lavkorrupte lande i og uden for Europa.

»Vi håber, at det kan give os et større billede af, hvilken rolle geografiske og kulturelle dimensioner spiller i den her sammenhæng,« siger Nikolaj Arpe Harmon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Runa Lystlund

Jeg kan ikke vurdere hvor reel denne undersøgelse er.

Til gengæld ved jeg, at mine talentfulde arkitektstuderende er i store træk blevet ansat i det private erhvervsliv på en tegnestue og mindre talentfattige arkitektstuderende er for det meste blevet ansat i det offentlige, efter afsluttet studie.

Jeg er ked af at sige det, men det er desværre mange års erfaring, der fortæller mig det. Mange andre vil kunne fortælle det samme.

De dygtige og ambitiøse søger genetelt ikke ind i det offentlige.

Det er de tryghedssøgende og mindre talentfulde, der søger ind i det offentlige. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle offentlige arkitekter er dårlige arkitekter, men desværre flere end dem, der tør lade sig ansætte i det private.

Runa Lystlund

Det kan for eksempel være svært for en dygtig erfaren privatansat arkitekt at få et arbejde i det offentlige. Jeg har ikke selv prøvet det, men kender en del, der har forsøgt sig.

Det offentlige foretrækker gerne arkitekter fra det offentlige og vi må desværre konstatere, at mange af de offentlig ansatte har aldrig været med til at bygge et hus, eller har arbejdet på en tegnestue.

Runa Lystlund

Det interessante er, at de mindre talentfulde er mere selvsikre og selvglade end de talentfulde, der ofte er usikre på sig selv og bliver ved med at løse opgaven indtil den er god eller meget god. De mindre dygtige stopper før og lader sig nøje med et dårligt eller middelmådigt resultat.

Niels Duus Nielsen, Christian Larsen, Kenneth Krabat, Eva Schwanenflügel, Henrik Bjerre, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Nogle få af de middelmådige og mindre dygtige er dygtige "sælgere", jeg kalder dem de orale arkitekter. De er selvsikre og ofte af en pæn familie med mange forbindelser.

De ansætter så dygtige arkitekter og kommer således frem i verden. De er ikke så nøjeregnende med kvaliteten og arkitekturen og bliver derved ofte lakajer for entreprenører og udviklere. Udviklere har fanden skabt. De ødelægger byer sammen med uambitiøst og ringe arkitekter.

Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, ingemaje lange, lars søgaard-jensen, Trond Meiring og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Denne undersøgelse om ærlighed i det offentlige kommer på et skidt tidspunkt. Vi ser gang på gang offentlig ansatte stjæle af kassen, eller lader sig bestikke (Britta og mange flere) og eller kommunalt ansatte og politikere, der bruger kommunens penge som det var deres egne (flere politikere).

Anne Mette Jørgensen, Oluf Husted og Lasse Semler anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse.
lade sig bestikke...

Runa Lystlund

Og vist er der mange indenfor finanssektoren og advokatstanden, der tilsyneladende ikke har reelle hensigter.

Runa Lystlund

Vidste de studerende hvad undersøgelsen gik ud på, eller havde de luret den af? Hvis det er tilfældet, så kan alle have løjet sig bedre, således er undersøgelsen ingenting værd.

Desuden tyder det desværre på, at der er større korruption i det offentlige Danmark end vi tror. Vi har set adskillige eksempler her de sidste år.

Vi skal også passe på, Danmark er et kongerige med mange gamle traditioner og mange krejlere. Meget opfattes ikke som svindel, men en naturligt venlighed mod dem, der har mere, eller vennerne. Danskerne er på mange områder ikke særlig selvkritiske. Se bare DF, magen til manglende selvkritik har man ikke set. Beklager venner.

Man kan også spørge sig selv, om de universitetsansatte, der lavede undersøgelsen kan distrahere fra, at de selv er offentlig ansatte? Har de kunnet være uvildige i deres opsætning af spørgeskemaet og forsøgene? Kan man i det hele taget sammenligne Indien og Danmark og kan danske universitetsuddannede forskere lave et retfærdigt spørgeskema for indiske offentlige ansatte kontra danske?

Er deres spørgeskema bygget på dansk kulturoplevelse og hvor meget kender de til det indiske samfund og forudsætningerne for at være ansat i Indien kontra Danmark.

Burde de ikke have taget et andet skandinavisk land til sammenligning, fremfor et fattigt land med fattige indbyggere, hvor de offentlig ansattes løn er meget lavere end i Danmark?

De fleste lader sig ansætte i det offentlige, på grund af sikkerhed i job og relativ kort og bekvem arbejdstid. Derfor er der mange kvinder i det offentlige. Pensionen er også god, således er der måske ikke så stor forskel på livslønnen i det private og det offentlige. De privatansatte er oftere arbejdsløse og de uddannede starter senere på arbejdsmarkedet.

Læg også mærke til, at der er relativt flere kvinder ansat i det offentlige og relativt flere mænd indenfor finanssektoren.

Jeg køber heller ikke, at de offentlig ansatte er mere empatiske end privatansatte. De siger til gengæld selv, at de er det.

Runa Lystlund

Rettelse.
dansk kulturopfattelse....

Runa Lystlund. Det virker som du ikke er enig med indholdet i artiklen.
Nu er der god grund til at stille sig tvivlende over for en bastant tolkning, at privat ansatte er uærlige og offentligtlig ansatte er ærlige, men måske en tendens.
Og så har dygtighed og flid ikke noge9t med personens ærlighed at gøre.

Henrik Klausen, Oluf Husted, Jacob Schmidt, Niels Duus Nielsen, Kristian Rikard, Palle Yndal-Olsen, David Zennaro, Steen K Petersen, Christina Laugesen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ha -ha - det forklarer jo alt :-)
De forskere fortjener en pris for deres snuhed.

Forslag til det næste projekt: Undersøg sammenhængen mellem ærlighed og det politiske parti, du er medlem af/stemmer på (foretages på institut for statskundskab)

/O

Morten Wieth, Henrik Klausen, Lise Lotte Rahbek, Oluf Husted, Allan Stampe Kristiansen, Jacob Schmidt, Niels Duus Nielsen, Kenneth Krabat, Gunilla Funder Brockdorff, Flemming Berger, Kristian Rikard, Lasse Semler, Palle Yndal-Olsen, søren ploug, Jørn Andersen, Nis Jørgensen, ingemaje lange, Olaf Tehrani, Peter Knap, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Christina Laugesen, lars søgaard-jensen, Johannes De Fine Licht, Helle Winum, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Et forskningsprojekt er næsten overflødigt.
Må jeg gætte på, at de der klarer sig bedst i terningekast har en forkærlighed for partierne V og LA?

/O

Erik Feenstra, Henrik Klausen, Lise Lotte Rahbek, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Kenneth Krabat, Olav Bo Hessellund, søren ploug, Steen K Petersen, Christina Laugesen, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Johannes De Fine Licht, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Per Knap.
Jeg finder undersøgelsen tvivlsom og mener ikke, at man kan sammenligne den offentlige forvaltning i Danmark og Indien. Jeg tror også, at der er større korruption i DK, end vi tror. De små fravigelser er også korruption.

Nej redelighed har intet med talent at gøre eller har den det? Hvis man ikke behøver at købe sig til et godt resultat, fordi man selv kan, så har man en vis integritet og bliver derved en bedre medarbejder, uanset hvor.

Jeg har selv set talentfattige studerende købe sig til gode løsninger. De har derimod ofte et stort selvværd og kan sagtens klare sig med det, fordi de kan få andre til at gøre tingene for sig. Den er der mange af, både i det offentlige og det private.

Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Bente Simonsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse
Dem er der mange af..

jens peter hansen

Ja men hk-ere er da ret kreative i det offentlige. Tænk på Britta og Svend

Ib Christensen

Alt er relativt!
Danske bank versus Britta.
Det kan også tænkes Danske Bank kun er toppen af isbjerget i den private sektor.
Som arbejdende i den private sektor har jeg gennem tiden set en del, og også flygtet fra brodne kar, der snød både kunder og medarbejder. Og hørt på deres jamren over de mangler kvalificeret arbejdskraft.

Men det var nu aldrig min opfattelse at det havde specielt, at gøre med om det var offentlig eller privat. Derimod ved jeg de blandt de brodne kar var speciel glade for venstre politikerer.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, søren ploug, lars søgaard-jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
dorte eggersen

Ha ha en fantastisk undersøgelse og et interessant resultat. Man har simpelthen fundet ud af at snuppe informanterne med fingrene i kagedåsen og kvantificere ud fra det. Selvfølgelig skal man være kritisk, men man må da også gå ud fra at det er en undersøgelse der er peer reviewed mv., så den godt kan tåle lidt bevågenhed (ligesom sidste uges omtale af undersøgelser af sygefravær i hhv. offentlig og privat sektor, som faldt ud til de privates fordel).
Mht. arkitektdiskussionen ovenfor, så må det da være skønt at være i et fag, hvor man så let kan opdele sine kolleger i "gode" og "dårlige", hhv. "ambitiøse" og "uambitiøse". I min branche synes jeg, vi har lidt flere nuancer, men jeg er jo også bare offentligt ansat:O) :O). Bedste hilsner

Berith Skovbo, Kristian Rikard, Henrik Klausen, Lise Lotte Rahbek, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Søren Veje, Mogens Holme, Olav Bo Hessellund, søren ploug, ingemaje lange, Olaf Tehrani, Peter Knap, Steen K Petersen, Christina Laugesen, olivier goulin, lars søgaard-jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hahaha... det hedder ikke uærlighed - det hedder gevindstoptimering!

Berith Skovbo, Allan Stampe Kristiansen, Jacob Schmidt, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Michael Boe, Eva Schwanenflügel, søren ploug, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, ingemaje lange, Mads Berg, Peter Knap, David Zennaro, Steen K Petersen, olivier goulin, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Mon ikke det generelt er de mest ambitiøse og næsten per definition derfor også de mest uærlige som søger til finanssektoren og advokatstanden. Det er vist en ganske almindelig fordom (som heller ikke er helt ved siden af).

Jacob Schmidt, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Når Nordea hjælper deres kunder med skatteunddragelser tæller det nok også godt med. De er i finanssektoren, og de kunder de hjælper er i den private sektor.
Samme gælder bidrags yderne til løkkefonden.

Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Gullaschbaroniets evige dilemma siden Romerrigets fald
(hvad skal du være, når du bliver stor?)

"Gåsen åd en møtrik og syntes det var herligt,
men da ægget skulle ud, blev det lidt besværligt.
Lægge æg er ikke sjov, når måsen knap har skind på,
men endnu værre bli'r det dog, når ægget har gevind på."
(Halfdan Rasmussen)

Anne Mette Jørgensen, Toke Kåre Wagener, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Minna Rasmussen, Steffen Gliese, Bente Simonsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Du, Archimedes, hvad er en akademiker?
Det skal jeg sige dig, Sokrates. Det er een, der har læst sig til, hvad vi andre ved.

Anne Mette Jørgensen, Allan Stampe Kristiansen, Jacob Schmidt, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Ib Christensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Runa du ser en sammenhæng hvor de mest ambitiøse også er de dygtigste, men jeg har en mistanke om at der er tale om efterrationalisering,
dem som efterfølgende har haft succes i branchen husker du som dygtige, men mest fordi de tilsyneladende har "bevist" deres dygtighed,
i det hele taget er konklusioner baseret på hukommelse mindre troværdige end videnskabelige undersøgelser, simpelthen fordi det vi husker ændrer sig med tiden !!
du kan sagtens have tænkt en elev var talentløs og udygtig, og senere huske hende som det modsatte !! som en følge af at hun har haft succes, sådan er den menneskelige hukommelse indrettet.
jeg synes undersøgelsens konklusion virker rigtig, den svarer fint til det indtryk jeg selv har,
især den udbredte uærlighed i finansbranchen,
jeg mener der er en klar sammenhæng imellem ambitionsniveau og uærlighed, men mener til gengæld ikke der er sammenhæng imellem ambitionsniveau og dygtighed, er man ikke dygtig kan man "bare" skrue sit ambitionsniveau extra op, det koster lidt på ærligheden men det virker. ;o)

Henrik Klausen, Allan Stampe Kristiansen, Jacob Schmidt, Niels Duus Nielsen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Olav Bo Hessellund, søren ploug, Tommy Gundestrup Schou, Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Frank Hansen ligger desværre under for et kapitalistisk paradigme, der forhindrer os i det ligefremme: at gøre, hvad der er nødvendigt eller tillokkende af præcis de grunde - fremfor at skabe hierarkier og masseforbrug, der ødelægger menneskelige relationer og kloden.

Christian Nymark, Samuel Grønlund, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Christina Laugesen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er faktisk en undersøgelse, der blev refereret for nogle siden, der påviser, at de eneste grupper, der i arbejdslivet kun tænker i penge og prestige og villigt vader over lig for at nå det, er finansfolk og advokater. Jeg kan bare ikke finde referencerne lige nu.
Af nyere dato er der dog denne - og den svarer meget godt til mange andre iagttagelser: at jo mindre frugtbart et arbejde, man har, jo mere kommer man til at tro om sig selv: https://www.information.dk/indland/2018/11/lige-pludselig-tror-finansmae...

Erik Feenstra, Anne Mette Jørgensen, Samuel Grønlund, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Tommy Gundestrup Schou, Christina Laugesen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes at undersøgelsen er interessant, selv om den også har sin svaghed. Men jeg syntes især, det er interessant, at så mange har en mening om offentlig kontra privat ansættelse selv pm de ikke har nogen egen erfaring fra offentlig ansættelse.

Jeg er erhvervsøkonom, og er dermed uddannet til det private arbejdsmarked. Og jeg har min største erfaring fra jobs i et par store franske og italienske koncerner i samme branche.

Men jeg har faktisk også været ansat i et amt, hvor jeg arbejdede på forhold omkring amtets samlede forsikringer. Samt en anden ansættelse i en offentlig ejet konsulentvirksomhed, hvor vi både rådgav politikere omkring egns- og erhvervsudvikling samt rådgav virksomheder med ordinær virksomhedsrådgivning. Mit speciale var virksomhedsstyring og eksportafsætning.

Og min erfaring er i hvert fald, at de offentligt ansatte er lige så motiverede og hårdarbejdende som på det private område, og jeg tror, de er lige så ærlige. Men der hvor jeg mener forskellen er, det er på kompetencer. Efter min opfattelse er der alt for mange offentlige ansatte, der ikke har ret kompetence. Og på ansvarligt chefområde er det helt galt, for her udnævner man tilsyneladende personer til chefer, uden at sørge for, at de får en relevant efteruddannelse. - På chef-niveau kniber det altså ikke kun de jobmæssige kompetencer, men det kniber også med kompetencer omkring lederevner.

Anne Mette Jørgensen, Henrik Klausen, Samuel Grønlund, Niels Duus Nielsen, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel, Lasse Semler, søren ploug, Jørn Andersen, Martin Lund, Henrik Bjerre, Tommy Gundestrup Schou, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Gert Romme
Tak for viden og indsigts delingen.

Det stemmer jo fint overens med mine fordomme omkring den faglige udrensning, der kom af "det drejer sig om de rette leder kompetencer". Beskrivelsen af disse kompetencer vifter i vinden som farverne på kejserens klæder.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Her var en nyere undersøgelse, men der var altså også et større studie af sagen for år tilbage, såvidt jeg husker: https://www.djoefbladet.dk/artikler/2017/6/forskning--oe-konomistuderend...

Steffen Gliese

Det er jo blot en kamp for at slippe ud af det givne forhold: at verden er relationel, ikke blot mellem livsformer, men i højeste grad mellem mennesker. Det er en gave - men også i sit omfang og sin dybde ubærligt.

Runa Lystlund, det var dine mange kommentarer, der kaldte mit indre smil frem, ikke din kritik. Jeg har heller ikke så stor fidus til undersøgelsen. Jeg ved godt, at i nogle fag findes de bedste arbejdsforhold i det private, og derfor bliver det mest atraktivt for nogle.
Personligt har jeg en mistanke om, at uærlighed er jævnt fordelt i alle samfundslag. Jeg kan ikke sige mig selv fri for at have en rem af den fæle adfærd.
Jeg må formode, at der ligger kæmpe psykologisk studie baseret på regler for videnskabelig brug af statistisk beveis bag, eller hvad?
Før vi starter en krig mellem offentlige og private? Ville det være rart om Information kunne forsyne os med et dybt indblik i undersøgelsens natur.
Der var engang en professor, der beviste at mørke mennesker var mindre intelligente end hvide. Der var engang. Det kunne lyde som et eventyr, men var skam forskning, og det blev læste verden rundt, men det blev det ikke mere sandt af.
Det bedste var måske, at lade dette lille dokument om fag-racisme stille og roligt gå i glemmebogen.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, ingemaje lange og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Hvad med Nationalbanken?

René Arestrup

Problemet med undersøgelsen er at konklusionen passer - lidt for godt - ind i et bestemt narrativ.
Vi får ikke oplyst hvor mange, der deltog i undersøgelsen og det er ret væsentligt, hvis man skal konkludere som følger:
'»Overordnet set kan man sige, at de, der vil arbejde i den offentlige sektor, snyder ti procentpoint mindre, end dem, der vil arbejde i det private.«
Ti procentpoint er ikke statistisk signifikant, hvis der var mindre end 100 studerende, der deltog. Man skal op på mindst 1.000 for at reducere den statistiske usikkerhed til et niveau, hvor det er rimeligt at konkludere som forskerne gør.

Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Runa Lystlund og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det hele fører jo til forestillingen om : "tyv tror hvermand stjæler" - Venstre´s paradigme i økonomiske politik der er direkte i modstrid med den berømmede danske fortælling om tillid - den fortælling Venstre brugte som argument for at ødelægge SKAT - grundlæggende.

Erik Feenstra, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Hov!
Hvad stødende var der iit svar og spørgsmål til Frank Hansen?

Philip B. Johnsen

Fake news eller er det?

Mens verdens 2000 rigeste personer blev 12 procent rigere i 2018, faldt formuen hos den fattigste halvdel af jordens befolkning med 11 procent.
http://nyheder.tv2.dk/udland/2019-01-21-26-personer-ejer-det-samme-som-j...

Prøv og tænk lidt over det, alle kan erfare blot ved at se ud af vinduet.
Hvordan er det de hjemløse behandles?

Som jeg ser det, er mest bekymrende ved den ‘brede skare’ af populister, ikke frygten, for frygten er stort set altid berettiget.
Det er hvor enkelt, at det er, at få udsatte til at sparke til fattige, hvis det ikke får konsekvenser, men derimod kaster en skilling af sig, der burde vække stof til eftertanke, sandheden er nok vigtigst af alt, at ikke alle mennesker syntes, at dette emne, har nogen form for betydning overhoved, for nogle mennesker er dårlig samvittighed, ikke noget de nogensinde lider af.

The Dark Triad.
Begrebet The Dark Triad dækker over tre træk, hvor fællesnævneren er, at man tager hensyn til sig selv og er ligeglad med andre.

Psykopati: Et fravær af empati og skyldfølelse og til gengæld en høj tolerance for stress.

Narcissisme: En ekstrem selvoptagethed sammen med en mangel på empati og en overbevisning om, at man er noget helt særligt.

Machiavellisme: Et fravær af moralske hensyn og en tendens til at udnytte og manipulere andre for at nå eget mål.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@René Arestrup

Problemet med undersøgelsen er at konklusionen passer - lidt for godt - ind i et bestemt narrativ.

Ja - men jo ikke taget ud af den blå luft.

Du får ikke noget bedre statistisk materiale end det virkelige liv.
Banksektoren har på nuværende tidspunkt mere end cementeret sin egen myte om, at den er befolket af grådige, opportunistiske, umoralske sociopater.

Det ville nærmest have været overraskende, hvis der ikke var denne korrelation.
Jeg var i hvertfald ikke overrasket.

/O

Jan Fritsbøger, Erik Feenstra, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Steffen Gliese, Palle Yndal-Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Olivier Goulin

Du glemte det allerslemmeste: Oksekoedsspisende!

olivier goulin

@Henrik

Ja. listen er meget længere :-)
Jeg nævnte kun det mest relevante for denne kontekst.

/O

Runa Lystlund

Jan Weber Fritzbøger.

Jeg skriver faktisk, hvis du læser min tekst ordentligt, at det er de dygtige, der de ydmyge. De mindre talentfulde har sjovt nok ofte større selvtillid. Det er ikke så nøje for dem, om tingene er i orden. Desværre.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse
det er de dygtige, der er de ydmyge.

René Arestrup

@olivier goulin
Det var præcist hvad jeg mente. Undersøgelsens konklusioner passer som fod i hose til tidens skandaler i den finansielle sektor. Blot synes jeg det er vigtigt, at man ikke begynder at lefle for folkestemninger og fornemmelser i videnskabelige undersøgelser, men redegør sobert for hvordan man når frem til konklusionerne.
Det er muligt, at journalisten betragter det som mindre væsentligt hvor mange der deltog i undersøgelsen og derfor har udeladt denne oplysning.
Men jeg vil fastholde, at det er temmelig afgørende for undersøgelsens validitet og konklusioner.

olivier goulin

Faktisk er undersøgelsen helt genial.

Jeg ved ikke, hvordan de strikkede den sammen - men i princippet kan man jo bare lade hver deltager foretage et enkelt terningekast, som isoleret set ikke kan afsløre det mindste om vedkommende. Det er altså helt risikofrit for deltageren af lyve - og muligvis har nogle af dem ikke engang været helt bevidste om at de snød. Efterrationalisering og selvbedrag er som bekendt en vigtig del af den moralske retfærdiggørelse.

Det er først når de enkelte resultater udsættes for 'de store tals lov' - at den kollektive konklusion træder frem.

Gode sociologer er ofte også gode psykologer. De ved, hvordan de får folk til at give dem de oplysninger, de har brug for. Jeg forestiller mig, at de har givet de studerende et spørgeskema med en lang række spørgsmål omkring deres karrierevalg - og til sidst har 'belønnet' dem med en præmie - såfremt de gættede korrekt.

Og det har de så gjort i præcis det forhold man kunne forestille sig - helt uden at vide, at belønningen faktisk dækkede over selve undersøgelsens formål.

Der er næsten nederdrægtigt.

/O

Erik Feenstra, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Palle Yndal-Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Gert Romme
Jeg har arbejdet i det offentlige, hvis det er mig du henviser til.
Jeg tror der findes et hav af dygtige offentlig ansatte, men der går også vældig mange og dandelerer den. Hvorfor de er stressede i kommunerne, hvor jeg har arbejdet, er mig en gåde. De dårligste ledere, som jeg har haft var også i det offentlige. Her kunne man med held luge lidt ud. Der er alt for mange talentfattige mellemledere i kommunerne.

olivier goulin

@René

Naturligvis har du ret.
Man behøver at se tallene for at kunne vurdere konklusionen.

De skriver dog at den er publiceret i et internationalt forskningstidsskrift - så man må antage at den er peer-reviewet

/O

Runa Lystlund

Oliver Goulin.
Det er med sådanne undersøgelser som det er med IQ tests. Som den testende person/underviseren kan du spørge akkurat som det passer ind i din egen forestilling. Sværere er det ikke.

Så kan man gå lidt videre med testresultatet ud fra de undersøgendes resultat, hvor de hævder, at de studerende, der søger mod det offentlige, er mere hæderlige end mennesker i det private. Samtidigt har de testet sig frem til, at akkurat de studerende der søger mod finanssektoren er de mindst hæderlige.

Hvis man tror på dette resultat, så siger man også, at kvinder er mere hæderlige end mænd, fordi der er flest kvinder indenfor det offentlige og flest mænd der søger mod finanssektoren. Er det så rigtigt?

Jeg må sige, at jeg har haft en del studerende, der var yderst talentløse og samtidigt yderst ambitiøse og selvsikre. Viljen er ofte vigtigere end talentet. Det er ikke så godt i mit fag. Så får vi bare flere grimme eller ligegyldige huse op at stå.

René Arestrup

@olivier goulin
Ja, undersøgelsens metode er ret udspekuleret.
Men man må også antage, at undersøgelsen hviler på en hypotese om at der netop er en forskel i graden af ærlighed i korrelation med karriereønsker. Og det viste sig så - tilsyneladende - at holde stik.
Jeg bliver blot mistænksom, når tingene falder ud som forventet og konklusionerne fremstår så entydige, som det fremgår af artiklen. Og især når de passer ind i en udbredt forestilling om at mennesker, der arbejder i finanssektoren er 'grådige, opportunistiske, umoralske sociopater.'
Vi læner os op ad noget, der minder om et kollektivt karaktermord og som sådan vil jeg da håbe, at den videnskabelige metode er helt og aldeles pletfri.

olivier goulin

@Runa

Hvis man tror på dette resultat, så siger man også, at kvinder er mere hæderlige end mænd, fordi der er flest kvinder indenfor det offentlige og flest mænd der søger mod finanssektoren. Er det så rigtigt?

Jeg havde den samme tanke: Er resultaterne renset for kønslige faktorer?
Det er jo, netop som du påpeger, sådan at der er en overvægt af kvinder, der søger mod det offentlige - jeg antager også blandt DJØF'er.

Jeg ved ikke om statistike resultater kan drejes i en vilkårlig retning; nok ikke. Men det er jo en kendt sag, at korrelationen ofte ikke ligger dér, hvor man søger - men et andet sted - og at man derfor drager forkerte konklusioner. Det er navnlig velkendt indenfor sundhedsstatistik: Folk med videregående uddannelse lever gennemsnitligt længere end dem med korte eller ingen uddannelse - men hvorfor? Man er derfor nødt til at rense den slags undersøgelser for alle indirekte korrelationer.

/O

Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Peter Knap
Jeg har både undervist og ligeledes arbejdet i det private i mange herrens år. Jeg kender begge sider. Jeg har ligeledes været indehaver i to firmaer, fy da føj da, vi er i Information.

Jeg kan ikke begribe hvad denne undersøgelse skal bruges til, andet end, at de tre udførende forherliger deres eget virke i det offentlige system og hænger aspiranter til det private erhvervsliv ud. Efter min mening en yderst dårlig pædagogik.

Hvis vi ikke havde det private erhvervsliv for at tjene penge til samfundet, var der nok ikke råd til at lave en undersøgelse som denne vi diskuterer. Havde vi ikke sygehuse og skoler var det heller ikke godt.

Philip B. Johnsen

“De studerende, der efter endt uddannelse går efter et job i den offentlige sektor, er primært ærlige. Til gengæld er det primært de uærlige, der ønsker at gøre karriere i finanssektoren.

Det er den opsigtsvækkende konklusion i et nyere dansk studie, foretaget af fire forskere på Københavns Universitet og udgivet i et internationalt forskningstidsskrift.”

Det er ikke overraskende, fint at det stemmer med forskningen, det er dagligdagen i Danmark, men det er tydeligvis kontroversielt blandt kommentatorer, her på Information, hvilket faktisk er meget interessant.

Trumpismen.
Der skal snart være folketingsvalg i Danmark, hvor det som i USA, tydeligvis er blevet almindeligt, at lægfolk som kommentatorer på Information, betragter deres amatør opfattelse af et videnskabeligt studeret emne, som værende over denne videnskabelig forskning og sår tvivl om denne forsknings integritet, uden andet begrundelse end deres lægmands mening og uanset, hvor tåbelig denne måtte fremstå.

Heldigvis er der ingen grund til at lytte til amatører, når der er profesionelle, min bager er heldigvis og naturligvis ikke min mekaniker og vise versa.

Jan Fritsbøger, Egon Stich, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Ser ud til, at undersøgelsen som artiklen refererer til er denne her (fra en af forskernes hjemmeside):
https://drive.google.com/file/d/0B4BonJfBORzhelJ3ZG1PTU0yWWc/view
På side 8 står der hvordan undersøgelsen er udført, og hvor mange der deltog (862) osv. ...

Kristian Rikard, Nis Jørgensen, Flemming Berger, Hans Aagaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Sider