Nyhed
Læsetid: 5 min.

Regeringen sætter stop for våbeneksport for millioner til endnu en golfstat

Udenrigsminister Anders Samuelsen udvider nu sit stop for våbeneksport til Saudi-Arabien til også at gælde De Forenede Arabiske Emirater, der ligeledes er involveret i krigen i Yemen. De seneste fem år har danske virksomheder eksporteret militært udstyr for mere end 200 millioner kroner til landet
En soldat fra De Forenede Arabiske Emirater kigger ud over det vigtige Bab al-Mandab-stræde ved Yemen. Nu stopper udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) eksport af våben til Emiraterne. 

En soldat fra De Forenede Arabiske Emirater kigger ud over det vigtige Bab al-Mandab-stræde ved Yemen. Nu stopper udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) eksport af våben til Emiraterne. 

Karim Sahib

Indland
17. januar 2019

Fremover skal det være slut med at eksportere våben til golfstaten De Forenede Arabiske Emirater, der er involveret i krigen i Yemen.

Det har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) besluttet.

»For indeværende« vil Udenrigsministeriet ikke »godkende anmodninger om at udføre våben og militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater i de sager, hvor Udenrigsministeriet høres af Rigspolitiet«, skriver ministeren i et nyt svar til Folketinget.

Over for Information bekræfter Udenrigsministeriet, at Rigspolitiet hører ministeriet »i alle sager« om tilladelse til eksport af våben og militært udstyr til Emiraterne. Ministeriet oplyser desuden, at det har bedt Rigspolitiet om at tilbagetrække de eksporttilladelser, der allerede er udstedt, »såfremt det er muligt«.

Nyheden vækker glæde i menneskeretsorganisationen Amnesty International.

»Det er rigtig positivt. Danmark skal ikke eksportere våben til et land, der er involveret i en konflikt, hvor der sker voldsomme overgreb og sandsynligvis krigsforbrydelser mod civilbefolkningen,« siger generalsekretær Trine Christensen.

Krigsforbrydelser

Beslutningen kommer i forlængelse af den suspendering af eksporten til Saudi-Arabien, som Anders Samuelsen annoncerede i november. Det skete dengang med henvisning til drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi samt krigen i Yemen.

De Forenede Arabiske Emirater er Saudi-Arabiens allierede i krigen og beskyldes for at begå krigsforbrydelser. En FN-rapport fastslog i august, at bombeangreb, som den saudiskledede koalition har foretaget i blandt andet boligområder og på hospitaler, kan være i strid med krigens love.

Rapporten fastslog også, at fanger er blevet tortureret i hemmelige fængsler i Yemen, som er under De Forenede Arabiske Emiraters kontrol.

EU’s medlemslande har hidtil ikke kunnet enes om en fælles linje i spørgsmålet om våbensalg til landene i den saudiskledede koalition, men over de seneste måneder har flere lande strammet deres politik.

Ud over Danmark gælder det bl.a. Tyskland, Finland og Holland, og i Sverige indgår et stop for våbeneksport til Saudi-Arabien og Emiraterne i den politiske aftale, der nu ser ud til at sikre Socialdemokraterna og Miljöpartiet regeringsmagten.

Ved et samråd i Folketingets udenrigsudvalg onsdag sagde udenrigsminister Anders Samuelsen, at han håber, den danske beslutning kan være med til at skabe yderligere »momentum«.

Tilbagevirkende kraft

I modsætning til Saudi-Arabien har De Forenede Arabiske Emirater købt udstyr for substantielle beløb af den danske forsvarsindustri. De seneste fem år har danske virksomheder fået tilladelse til at eksportere våben og militært udstyr til en værdi af mere end 210 millioner kroner til landet, viser Informations gennemgang af Justitsministeriets årlige udførselsrapporter.

Det er »rigtig meget«, siger forsvars- og sikkerhedspolitisk chef i Dansk Industri Frank Bill. Til sammenligning har den danske forsvarsindustri en omsætning på omkring fire milliarder om året, oplyser han.

Blandt andet har Aarhus-virksomheden Systematic solgt et såkaldt command and control-system til Emiraternes hær. Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra virksomheden for at få svar på, om udenrigsministerens beslutning får konsekvenser for dem.

Våbeneksport til De Forenede Arabiske Emirater de seneste fem år

 • 2017: En tilladelse til en værdi af 1.177.860 euro, svarende til:
  8,79 millioner kroner
 • 2016: Otte tilladelser til en værdi af 21.876.042 euro, svarende til:
  163,28 millioner kroner
 • 2015: To tilladelser til en værdi af 3.689.400 euro, svarende til:
  27,54 millioner kroner
 • 2014: Fire tilladelser til en værdi af 999.326 euro, svarende til:
  7,46 millioner kroner
 • 2013: 0 tilladelser
 • 2012: En tilladelse til en værdi af 449.536 euro, svarende til:
  3,36 millioner kroner

Samlet eksport over de fem år: 210 millioner kroner

Kilde: Justitsministeriet

I Dansk Industri respekterer man, at det er myndighederne, der vurderer, hvilke lande man må eksportere militært udstyr til, og at de vurderinger kan ændre sig, siger Frank Bill. Men det er problematisk, at tilladelser, der allerede er blevet udstedt, bliver trukket tilbage, mener han.

»Der er virksomheder, der har investeret i råmaterialer, ansat medarbejdere og har kontrakter med udenlandske kunder, som de nu ikke længere kan leve op til. Det er i høj grad et problem,« siger han.

»Men det værste er, at når man laver sådan nogle indgreb fra den ene dag til den anden med tilbagevirkende kraft, så påvirker det virksomhedernes relationer til deres kunder. Udenlandske kunder vil spørge sig selv, om de tør handle med en dansk forsvarsvirksomhed.«

Kan omgås

Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm erklærer sig glad over udenrigsministerens initiativ.

»Det er rigtig, rigtig vigtigt,« siger hun.

Eva Flyvholm så dog gerne, at eksportstoppet blev udvidet til også at omfatte Egypten, der også er med i den saudiskledede koalition. Hun frygter desuden, at danske virksomheder fortsat vil kunne levere dele til eksempelvis amerikanske våbengiganter, som vil kunne sælge det færdige produkt videre til Saudi-Arabien eller Emiraterne.

Det kommer helt an på, om den danske virksomhed oplyser, at det er Saudi-Arabien eller Emiraterne, der er den endelige slutbruger, når de søger om eksporttilladelse, fremgår det af et svar til Folketinget fra Anders Samuelsen.

»Suspenderingen gør sig ikke gældende i sager, hvor der ikke er en kendt slutbruger i Saudi-Arabien,« skriver han.

På samrådet onsdag sagde han, at han mente, regeringen var gået så langt, som det er muligt.

I modsætning til initiativet i forhold til Saudi-Arabien er såkaldte dual use-produkter, der kan bruges til at krænke menneskerettighederne, dog ikke omfattet af eksportstoppet til Emiraterne. Det oplyser Udenrigsministeriet. Dual use er et paraplybegreb for teknologier, der kan bruges både til civile og militære formål, og spænder lige fra produktionsudstyr i fødevareindustrien til avanceret overvågningsudstyr til politi og efterretningstjenester.

Mens der ikke længere må eksporteres dual use-produkter, der kan bruges til at krænke menneskerettighederne, til Saudi-Arabien, vil Udenrigsministeriet i forhold til Emiraterne foretage en konkret vurdering fra sag til sag.

Det undrer Trine Christensen fra Amnesty International. Hun kan ikke se nogen begrundelse for at føre en blødere linje over for Emiraterne end over for Saudi-Arabien. I princippet kan det være udmærket at foretage en konkret vurdering fra sag til sag, men i så fald må man håbe, at Udenrigsministeriet fremover vil være mere restriktive end tidligere, siger Trine Christensen.

»Vi har jo desværre tidligere set eksempler på, at de danske myndigheder ikke er særligt stærke i deres vurdering af, hvad udstyr kan bruges til,« siger hun.

Trine Christensen henviser til Informations afsløringer fra 2016 og 2017 af, at regimerne i bl.a. Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater havde købt dansk teknologi til masseovervågning af internettet med godkendelse fra Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet.

Efterfølgende er en lang række menneskeretsaktivister blevet anholdt. Den prisbelønnede aktivist Ahmed Mansoor, som Information har interviewet flere gange, fik kort inden nytår stadfæstet sin dom på 10 års fængsel for at bruge internettet til at sprede »falsk information, rygter og løgne« om Emiraterne.

Information har spurgt Udenrigsministeriet, hvorfor man har valgt en forskellig praksis for de to lande, men det har ministeriet ikke svaret på. Ministeriet fører en »restriktiv linje«, lyder det i et skriftligt svar.

Serie

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inden bet' Anders gør en dyd ud af nødvendigheden - Emiraterne har måske købt hvad de har brug for her i landet? Hvis ikke de er interesseret i at købe andet og mere, så er det da nemt nok, at udstede et forbud????
Eller hur?