Læsetid: 9 min.

»For at blive en rigtig god politiker kunne jeg mærke, at jeg savnede erfaringer fra et almindeligt arbejde«

Tilde Bork fra Dansk Folkeparti blev det yngste medlem på Christiansborg, da hun som 21-årig til sin egen store overraskelse blev valgt i juni 2015. Selv om det er en stor ære at være medlem af Folketinget, stopper hun alligevel til det kommende valg. Hun kan mærke, at hun mangler erfaring fra et almindeligt arbejde
Tilde Bork fra Dansk Folkeparti stiller ikke op til det kommende valg, fordi hun ønsker at få noget erhvervserfaring. Hun afviser dog ikke at stille op igen og er ikke færdig med at være aktiv i politik.

Tilde Bork fra Dansk Folkeparti stiller ikke op til det kommende valg, fordi hun ønsker at få noget erhvervserfaring. Hun afviser dog ikke at stille op igen og er ikke færdig med at være aktiv i politik.

16. januar 2019

Tirsdag den 17. november 2015 kl. 15.46 gik nyvalgte Tilde Bork for første gang op på Folketingets talerstol. Hun skulle holde sin såkaldte jomfrutale som vikarierende for Dansk Folkepartis skatteordfører. Forslaget var L 45 fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) om »ændring af kursgevinstloven, ligningsloven, pensionsafkastbeskatningsloven, statsskatteloven og forskellige andre love«.

På Folketingets interne tv kan man se hende stå på talerstolen med hvid bluse, sort jakke og med øjnene fæstnet til manuskriptet læse sin tale op:

»Udfordringen er bl.a., at der i dag kan være et incitament til, at pensionsselskaberne indbetaler for meget aconto pensionsafkastskat i perioder med en negativ rente og derved får en højere forrentning, end de ville have fået, hvis man sammenligner med andre muligheder for at placere pengene.«

Talen var på 242 ord og tog knap tre minutter, hvorefter Tilde Bork kunne vende tilbage til sit sæde. Bagefter fik hun, som traditionen byder, mønter fra de øvrige ordførere, lige som hun modtog et eksemplar af dagsordenen med autografer fra salens tilstedeværende. I øvrigt blev L 45 senere vedtaget enstemmigt.

Tilde Bork husker tydeligt sin debut på talerstolen:

»Bagefter var det rigtigt sjovt. Men jeg var meget nervøs, da jeg gik derop. Hjertet hamrede i brystet, og jeg rystede på stemmen. Selv om jeg masser af gange havde stået på talerstole i Dansk Folkepartis Ungdom eller til vælgermøder, så var det alligevel en helt anden oplevelse at tale i Folketinget. Måske var det først der, at det gik rigtigt op for mig, hvad det vil sige at være valgt til Folketinget.«

Dagsordenen med autograferne og mønterne har hun gemt i en konvolut. På et eller andet tidspunkt får hun måske indrammet den og hængt op.

Det har hun i hvert fald planer om, fortæller hun.

Mønsterbryder i familien

To dage før folketingsvalget den 18. juni 2015 var Tilde Bork færdig med sin uddannelse som finansøkonom – det, som engang hed bankrådgiver.

Egentlig havde hun og hendes kæreste, der også var opstillet for Dansk Folkeparti i Østjylland og ligeledes netop færdig med sin uddannelse, planlagt at slå sig ned i Østjylland og finde en bolig, få et arbejde og begynde på et almindeligt voksenliv. Men vælgerne ville det anderledes.

»Da stemmerne efterhånden blev talt op ud på aftenen, kunne vi se, hvad vej det gik for mig. Det er ikke den helt store hemmelighed, at jeg slet ikke havde regnet med at blive valgt.«

Men det gjorde Tilde Bork med 3.198 personlige stemmer sammen med 36 andre DF-kandidater landet over til et valg, hvor flere end hver femte vælger stemte på partiet.

»Det tog tid at vænne sig til, og vi måtte ændre planer, fordi jeg nu skulle være folketingsmedlem. Jeg vidste med mig selv, at jeg ikke er sådan en, der vil kunne bo alene for sig i hverdagene og så kun komme hjem til kæresten i weekenden. Så han og jeg måtte finde en bolig, som vi kunne flytte til, så jeg ikke var for langt væk fra Christiansborg.«

Parret kom til landsbyen Åshøj et par kilometer vest for Køge, og i sommeren deltog Tilde Bork som folketingsmedlem også i DF’s sommergruppemøde. Derudover har hun fået introkurser både i Folketinget og hos sit parti.

»Det var mest praktiske ting som, hvordan man stiller et beslutningsforslag. Der var ikke rigtig noget, der overraskede mig, for jeg har været politisk aktiv i DFU, siden jeg var 15. Jeg begyndte som suppleant, så blev jeg kasserer, så næstformand og til sidst formand for min lokalafdeling af DFU. Jeg har mødt min kæreste i DFU, og i to år var jeg medlem af ungdomspartiets hovedbestyrelse.«

Hendes forældre deler ifølge Tilde Bork nok hendes holdninger, men de har aldrig interesseret sig så meget for politik.

»Jeg har været lidt af en mønsterbryder i vores familie. At jeg skulle blive medlem af Folketinget havde ingen set komme. Jeg har været lidt af en mønsterbryder i vores familie. At jeg skulle blive medlem af Folketinget havde ingen set komme. Mine forældre har aldrig gået så meget op i politik, men efterhånden som min interesse udviklede sig, steg deres interesse også. Det resulterede i, at min far stemte for første gang i sit liv i 2014, hvor jeg var kandidat til Europa-Parlamentsvalget.«

Dyr, EU og retspolitik

Som DFU’er var hendes personlige mærkesager dyrevelfærd, EU og retspolitik. Men da DF oven på valget skulle fordele ordførerskaber, endte Tilde Bork med at blive turismeordfører.

»Det har nok været en stor opgave at finde noget til os alle sammen. Jeg ved ikke, hvor det med turisme kom fra. Det var ikke noget, jeg tidligere havde beskæftiget mig med. Så jeg har brugt meget tid på at sætte mig ind i det.«

– Hvorfra kommer din interessere i dyrevelfærd?

»Jeg ved ikke hvorfor. Jeg har altid været glad for dyr, og jeg synes, at det er vigtigt at behandle dem ordentligt.«

– Er det nutte-effekten: Dyreunger med blød pels og store øje?

»Nej, det er er især i industrilandbruget, f.eks. når det drejer sig om dyretransporter.«

– Hvad så med EU?

»Jeg er træt af, at EU kan overtrumfe vores selvbestemmelsesret. Jeg har aldrig set ideen i, at vi skal underlægge os et parlament, hvor vi kun har 13 medlemmer. De kan ikke i tilstrækkelig grad varetage vores interesser.«

– Skal vi melde os ud?

»Nej, men jeg ville gerne have, at flere områder går tilbage til Danmark, så vi selv kan bestemme de regler og love, vi har. Jeg tror ikke, at det vil være en god idé at melde sig ud. Briterne har store problemer, men jeg ville gerne tilbage til, at EU kun var det frihandelsområde, som det var, dengang vi tiltrådte.«

Tilde Bork fik 3.198 personlige stemmer ved seneste valg og blev det yngste medlem af Folketinget.

– Ofte er ungdomspartierne mere rå end moderpartiet. Var DFU også det?

»Nogle steder har de lidt mere kant end DF. Men ellers er de meget søde unge mennesker. I min tid ville DFU have Danmark meldt ud af EU, og det vil de nok stadig. Det er et af de eneste områder, hvor vi ikke er helt enige.«

– Hvorfor var du interesseret i retspolitik?

»Generelt synes jeg, at vi har for lave straffe, f.eks. når det gælder vold i nattelivet, voldtægter og den slags. Jeg var selv optaget af det, da jeg var en ung pige på 15 år, som skulle gå hjem fra byen.«

Tilde Bork fik som nyvalgt en plads længst tilbage i folketingssalen og sit eget kontor på fjerde etage i Proviantgården. Fra vinduet kan hun se ned på statuen af den tidligere rigskansler Griffenfeld, der under Christian V blev dømt til døden for højforræderi, men i sidste ende slap med livsvarigt fængsel.

Turismeordfører

Debuten som turismeordfører fandt sted i maj 2016, hvor Tilde Bork afviste et beslutningsforslag fra Liberal Alliance om at sælge et antal statsejede campingpladser: »Det virker lidt, som om det er et beslutningsforslag, der er blevet fremsat lidt for hurtigt, uden at man egentlig har fundet de helt relevante oplysninger, inden man fremsatte det,« sagde hun ved den lejlighed.

»Jamen, det gik rigtigt godt som ordfører. Det er et stort erhvervsområde, og der har været fremgang for turistbranchen i al den tid, jeg har siddet der. Så meget, at vi ikke har overnatningsmuligheder nok til alle de turister, der gerne vil besøge København eller feriere ved den jyske vestkyst.«

Hun henviser til, New York Times for nylig har placeret Aalborg på en ottendeplads over byer, man kunne besøge i 2019.

Tilde Bork er specielt glad for, at det skattefri bundfradrag for udlejning af sommerhuse i hendes tid på Christiansborg er vokset til 40.000 kroner.

»Det er et fint beløb. Der er et stort pres på at udleje sommerhuse, og forhåbentlig kan beløbet nu betyde, at der er flere, der vil udleje. Nu mangler vi bare at se, om det giver afkast.«

– Turisme er vel ikke et område, hvor der er mange politiske modsætninger?

»Nej, ikke rigtigt. Der har været nogle snakke om at give kommunerne bedre mulighed for at udvikle langs kysterne, men selvfølgelig ikke i for høj grad. Dybest set er vi alle jo interesseret i at give turismeerhvervet de bedste muligheder.«

Tilde Bork har aldrig fremsat et selvstændigt beslutnings- eller lovforslag.

»Nej, vi har taget det gennem ministrene. Du bliver indkaldt til et møde med ministeren, og så bliver man enige om, hvad der skal ske. Det er den nemmeste vej at gå.«

Mangler arbejdserfaring

Som folketingsmedlem er der ifølge Tilde Bork ikke to dage, der er ens. Lige nu har hun lange arbejdsdage, andre perioder er der mindre at lave.

»Det svinger hele tiden. Man bruger tiden på møder. Og hvis man ikke skal det, så er der en indbakke i mailsystemet, der aldrig sover. Det er vælgere, der skriver med kommentarer til forslag, vi er ved at behandle, eller de fortæller om den situation, de selv står i. Der er også rigtig mange skolebørn, der ringer, fordi de er i gang med et projekt og gerne vil høre min holdning. Og der er skoleklasser, der skal vises rundt.«

– Er det opgaver, man får som nyvalgt lige som en lærling, der skal lave kaffe og hente wienerbrød?

»Nej, det er sådan noget, alle gør.«

– Så du har været tilfreds?

»Meget. Ja, det har jeg. Det har været rigtigt spændende, og der sker altid noget nyt. Jeg er også blevet godt behandlet, og alle har taget pænt imod mig. Der er ikke forskel på, hvem man kan gå til og stille spørgsmål, det kan man med dem alle sammen.«

– Hvorfor vil du så ikke genopstille?

»Jeg skal have noget erhvervserfaring. Jeg kan mærke, at jeg mangler noget mere ballast. Jeg har aldrig haft andet end studiejob, aldrig haft et rigtigt arbejde. Der er sikkert forskel på folk, men jeg kan mærke, at for at blive en rigtig god politiker så mangler jeg at kende til livet på en almindelig arbejdsplads.«

– Skal unge blive medlemmer af Folketinget. Har du et godt råd?

»Jeg tror, at det kommer meget an på, hvilken person man er. Nogen kan godt blive gode, selv om de ikke har erfaringer fra en arbejdsplads. Jeg kunne godt ønske, at der var flere unge, der interesserede sig for politik, men jeg tror ikke, at jeg kan give dem råd, der kan gælde for alle.«

Tilde Bork vil ikke røbe noget konkret om sine fremtidsplaner, men det bliver noget sammen med sin mand.

»Jeg vil ikke fortælle præcis, hvad jeg vil lave. Men jeg vil gerne have min egen virksomhed.«

Måske om 10-15 år vil hun igen stille op til Folketinget, fortæller hun.

»Jeg er jo ikke træt af politik, jeg er ikke uenig med DF, og jeg smækker ikke med døren. Overhovedet ikke. Jeg vil genoptage mit arbejde som DF’er i den lokale partiafdeling, der hvor jeg bor.«

– Hvilket politisk område er vigtigt lige nu?

»Jeg kunne sige indvandringen, men det er for kedeligt … Jeg hørte i går fra min mand, der sidder i Køge byråd og i skoleudvalget, at udgifterne til det specielle børneområde er steget meget. Forklaringen er, at den såkaldte curlinggeneration nu er kommet i skolealderen, og så bliver det et voksende problem og koster dyrt, at de børn ikke har lært at håndtere lidt modgang og frustration, som de møder i skolen.«

– Børn er blevet behandlet for godt?

»Hvis det er en tendens, så er det med den curlinggeneration ved at tage overhånd. Det kan udvikle sig til et kæmpeproblem, hvis børn får problemer og skal hjælpes med specialforanstaltninger, lige så snart de møder lidt modgang i skolen.«

Serie

Farvel til Folketinget

Senest til juni 2019 skal der være valg til Folketinget. I denne serie taler vi om forandringerne, tonen og kulturen i dansk politik med politikere, der i årevis har haft deres gang på Christiansborg, men som ikke genopstiller og dermed forlader politik efter valget.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Engelby

Alt kan forklares med en let bemærkning om en mavefølelse og om at børn med udfordringer i skolen er sølle rogn af curlingforældre. Ja, uanset hvlken alder en politiker fra DF har, så må man konstatere, at de ikke skuffer hvad angår mine fordomme.

Tino Rozzo, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@David Engelby

Jeg er bange for, at jeg også er fuld af fordomme overfor DF;
men Tilde Bork lyder nu rigtig fornuftig i ovenstående interview.

Michael Andresen , Henrik Brøndum, Michael Friis, Bjarne Frederiksen, Espen Bøgh og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Men Tilde Bork gør nok, som hun selv siger, klogt i at komme ud af det beskyttede værksted og lære noget om det virkelige liv. Det gælder mange fra især det politiske livs yderfløje.

Michael Andresen , Steffen Gliese, Henning Kjær, Carsten Hansen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

" især det politiske livs yderfløje. "

Mangel på viden og erfaringer har vist ikke nogen partifarve. Tilde stikker faktisk ud - på den gode måde - fordi hun så åbent tør tale om sine egne "fejl og mangler".

Svend Erik Sokkelund, jens peter hansen, Johanna Haas, Vivi Rindom, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard, Ole Arne Sejersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Lidt mere livserfaring vil måske også få Tilde til at overveje om hun bidrager til det rette politiske projekt....

Johanna Haas, Erik Fuglsang, Christel Gruner-Olesen, John Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Kritisk selvrefleksion kunne mange andre end lige Tilde sikkert også have gavn af.......

Michael Friis, Michael Andresen og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Astrid Krag har været pædagogmedhjælper og minister. Er der ikke lidt mere selvindsigt hos den unge DF'er ? også selv om man politisk er uenig med hende.