Analyse
Læsetid: 3 min.

Salg af Radius var politisk uspiseligt og behøver ikke rokke ved Ørsteds grønne planer

Ørsteds arbejde i retning af grøn omstilling vil fortsætte, selv om salget af Radius blev forhindret. Ørsteds samlede grønne investeringer lyder på 200 milliarder kroner, og salget af Radius ville kun have bidraget med en beskeden andel til disse planer
Ved at sælge elnettet i Storkøbenhavn, Nord- og Midtsjælland kunne Ørsted hente penge hjem, der kunne ’understøtte koncernens langsigtede, globale vækst inden for vedvarende energi’.

Ved at sælge elnettet i Storkøbenhavn, Nord- og Midtsjælland kunne Ørsted hente penge hjem, der kunne ’understøtte koncernens langsigtede, globale vækst inden for vedvarende energi’.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. januar 2019

Søndag gik det stærkt i den længe ulmende sag om salget af elnetselskabet Radius.

Først kom det frem, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i et brev til finansminister Kristian Jensen (V) skrev, at partiet ikke kunne stå inde for den plan for et salg, som var på bordet. Derefter meddelte SF, at de nu satte forhandlingerne på hold. I en mail til Ritzau skrev partiformand Pia Olsen Dyhr:

»Jeg vil arbejde for, at et flertal kan sikre fortsat enten offentligt eller forbrugerejet elnet.«

De to meldinger blev fulgt op af Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter:

»Så er flertallet imod et salg på plads!«

DF-formandens tweet blev afsendt klokken 12.38. Klokken 17.05 udsendte Radius’ ejer Ørsted en fondsbørsmeddelelse, der i store træk signalerede, at salgsprocessen nu er lukket:

»Finansministeriet har nu til Ørsteds overraskelse meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturerede salgsproces.«

Processen frem til i dag har været præget af, at et salg af Radius til udenlandske ejere hele tiden har været politisk uspiseligt for partierne S og SF, der begge er med i den såkaldte Dong-forligskreds.

Prutter i blæsevejr

Det var salget af Dong ud i en skattelykonstruktion, der i 2014 fik daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts socialdemokratiske regeringskonstruktion til at flække som en træsko.

Salget sendte SF ud i en spektakulær nedsmeltning, som partiet først længe efter har formået at rejse sig fra. Mødommen fra Dong-salget kan ikke genskabes, men ingen af de to partier har med selv moderat begejstring imødeset en valgkamp med indlagt ’Dong-skandale version 2.0’.

Det hjælper ikke meget i den sammenhæng, at Dong har skiftet navn til Ørsted og fået nyt miljøagtigt logo, at de onde gribbe fra Goldman Sachs for længst er fløjet videre til nye bytter, at de mulige købere var pensionskasser og ikke kapitalfonde, og at Radius dybest set kun udgør en lille del af den samlede forretning.

Derfor stak de to partier søndag en pind i hjulet på processen. Man kan også sige det på en anden måde og kalde det en lille, demokratisk sejr, at partierne faktisk lyttede til og tog konsekvensen af den voksende folkelige kritik af salget.

Nu skal der udveksles skældsord. Finansminister Kristian Jensen er allerede i gang og kalder Socialdemokratiets udmelding for »et populistisk lavpunkt« og siger, at socialdemokraterne er »bange for deres egen skygge« skarpt forfulgt af Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der kalder dem for »hamrende uprofessionelle«.

Fred være med det. Skældsord i politik er ligesom prutter i blæsevejr. 

Grønt spor vil fortsætte

Aktiemarkedet reagerede mandag moderat kritisk på søndagens tummel. Efter en times handel havde Ørsteds aktie mistet omkring tre procent i markedsværdi. Det er meget, også målt i kroner og øre – nemlig omkring seks milliarder kroner – men analytikere havde frygtet, at aktien kunne falde med op til fem procent. 

Hele salget af Radius handlede om en strategisk beslutning, som det fremgår af Ørsteds fondsbørsmeddelelse fra sommeren 2018. Salget var et led i Ørsteds »udvikling i retning mod at blive en globalt førende virksomhed inden for grøn energi«.

Ved at sælge elnettet i Storkøbenhavn, Nord- og Midtsjælland kunne Ørsted hente penge hjem, der kunne »understøtte koncernens langsigtede, globale vækst inden for vedvarende energi«.

Finansministeren bebrejder da også Socialdemokratiet, at partiet ved at spænde ben for salget af Radius blokerer for den grønne omstilling.

Det er nok ikke helt rigtigt. I november 2018 meddelte Ørsted, at »frem til 2025 planlægger vi at investere 200 milliarder kroner i grøn energi og dermed bidrage til omstillingen af det globale energisystem og skabe værdi for vores aktionærer og de samfund, vi er en del af.«

Når man har planer om at investere 200 miliarder, fylder et salg af Radius ikke meget i de overordnede planer – det vurderes, at salget kunne hente (i denne sammenhæng) beskedne 19 milliarder kroner hjem til Ørsted. Samtidig var det næppe hele gevinsten fra salget, der var øremærket til grøn omstilling.

Det er tidligere kommet frem, bl.a. i Berlingske, at Ørsted planlagde større udlodninger til aktionærerne i den kommende tid. Et stop for salget er med andre ord nok en irritationskilde for Ørsted, men ikke en katastrofe. Ørsteds strategiske arbejde i retning af globale havvindmølleparker vil fortsætte mere eller mindre uhindret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Bo Elkær
En artikel med personlighed - jeg giver dig en finger - en opadvendt tommelfinger.

Efter valget kan S sikkert gå ind for en revideret plan for et salg.

Michael Waterstradt, Henrik Rasmussen, John Andersen, Mogens Holme, Niels østergård, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mon ikke det i virkeligheden spiller en større rolle for beslutningen om at afblæse salget af Radius, at DF er lodret imod?
Faktisk behøver regeringen jo ikke S og SF's godkendelse..
Men de to partier er glimrende prügelknaber.

Egentlig underligt at nogen har troet i fuldt alvor at S og SF ville bakke op om salget. Det ville have været politisk harakiri..
Mon de har ventet så længe med at melde ud af taktiske årsager?

Torben K L Jensen, Jens Østergaard Petersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Østergaard Petersen

X er “ligesom prutter i blæsevejr” - det må vist blive årets vending!

Margit Johansen

ja, den vigtige infrastruktur skal være på vores egne hænder med 50,1 %: el, vand, varme, transport, it. Privat kapital ja tak, men de politiske beslutninger skal være 'borgernes' eller 'statens'. Ikke markedets. Det er det afgørende princip. Markedet skal reguleres. Af os.

Christian Skoubye, Eva Schwanenflügel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

privat kapital er vel i princippet en slags snylter,
da det jo er et faktum at det aldrig er lykkedes at skabe penge som yngler, så vil ethvert afkast stamme fra menneskers arbejde og IKKE fra investeringen i sig selv,
en investor køber retten til en del af værdien af andre menneskers arbejde, og behøver derfor slet ikke arbejde selv hvis man investerer nok,
magthaverklassen lever alle af overførselsindkomst, de eneste forskelle er at det ikke forgår via staten ( skatten ) og at de gerne må tjene penge ved siden af evt ved at arbejde.

SFs holdning har været klar fra begyndelsen: intet salg til kapitalfonde eller tilsvarende.