Læsetid: 3 min.

Sprøjtning tættest på drikkevandsboringer stoppes

Bred tilfredshed med politisk aftale, der pålægger kommuner at stoppe landmænds brug af pesticider i boringernes umiddelbare nærhed senest i 2022. Dog ingen nye indgreb over for sprøjtning i større, sårbare indvindingsområder
12. januar 2019

Der er bred tilfredshed med den politiske aftale om forbud mod pesticidsprøjtning nær drikkevandsboringer, som fredag blev indgået på Christiansborg.

Men aftalen vedrører kun de allernærmeste arealer omkring selve boringerne og ikke større, omliggende landbrugsarealer over sårbare drikkevandsmagasiner. Derfor fortsætter formentlig konflikten mellem kommuner som Aarhus og Aalborg, der har indført egne, mere omfattende sprøjteforbud, og Landbrug & Fødevarer der har indbragt forbuddene for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Den ny aftale er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF, og den pålægger kommunerne at lave aftaler med berørte landmænd om stop for sprøjtning i såkaldt boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) omkring selve drikkevandsboringerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvordan kan det være, at Information ikke har spurgt Enhedslisten og Alternativet om hvorfor de to partier står udenfor forliget?

Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Hans Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Følg pengene. Landbruget må indtjene milliarder. Hvordan kan finansfolk ellers få finansieret de kæmpeformuer, de har ude at svømme som lån? En kemisk industri tjener også milliarder på landbruget til deres aktionærer plus diverse. De eneste, der må nøjes med småpenge, er, som det altid har været, bønderne.
Brutofaktor indtjeningen til samfundet er minimal, og kan ikke engang dække skaderne ved miljøbelastningen.
Lad landbruget gå konkurs. Forbyd import af proteinfodder. Forbyd produktion af proteinfodder fra fisk. Forbyd anvendelse af giftstoffer.
Sæt landmændene på borgerløn. Producer fødevarer til samfundets 7 millioner indbyggere. Skovlandbrug, aquaponic landbrug, bylandbrug, små effektive enheder, "husmandsbrug", hvor en borgerløn er hovedindtjeningen.
Hvis vi begynder i den retning nu, har vi gode chancer for at finde løsninger, alternaivet er altødelæggende katastrofer.

Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Britta Hansen, Anne Eriksen, Verner Nielsen, Søren Bro og Nils Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

De BNBO-zoner, der nu skal indføres sprøjteforbud i, varierer i størrelse – cirkler med radius på f.eks. 50-100 meter

Men.. det er jo næsten ingenting?? 50 m radius.. amen for helveg. :-/
Det er godt, der sker NOGET. Ja. Men dette er jo kun et minimalt plaster på et meget stort sår.

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, David Zennaro og Søren Bro anbefalede denne kommentar

et skridt på vejen, men overskriften burde være: "sprøjtning stoppes i hele landet"

Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Bred tilfredshed ligner et bredt grin over dette minimale indgreb - SENEST 2022?
Derforuden, så har man jo hørt om de mange gange vandværkerne må bore nye forbindelser til drikkevand.
Det er usselt, at man kan slippe af sted med det og det lover ikke godt for de mange andre problemer, som venter på at blive taget hånd om - på en ærlig måde.

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Bred tilfredshed ligner et bredt grin over dette minimale indgreb - SENEST 2022?
Derforuden, så har man jo hørt om de mange gange vandværkerne må bore nye forbindelser til drikkevand.
Det er usselt, at man kan slippe af sted med det og det lover ikke godt for de mange andre problemer, som venter på at blive taget hånd om - på en ærlig måde.

Britta Hansen

Jeg undrer mig over, at Maria Reumert Gjerding er så uindskrænket positiv indstillet over dette utilstrækkelige tiltag (og har lige tjekket præsidentens fb-profil, hvor hun udtaler sig lige så begejstret).

"»Jeg er uendelig glad for, at miljøministeren har landet en bred politisk aftale, som netop sikrer en bedre beskyttelse af vores alle sammens drikkevand,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening."

Men måske er det nødvendigt for DN at anerkende og rose selv de mindste skridt og 'bore videre' efter flere tiltag.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Valgkampsløsning ! Der er en åbenlys divergens mellem fagfolkene og politikerne og deres rådgivere.
Vi trænger til et vandkort over grundvandet i hele landet.
Måske pumpe der, hvor der i forvejen ikke sprøjtes - hvis det er så enkelt.

Hilbert Larsen

Fint nok med dette indlysende nødvendige skridt.
Men lur mig om ikke politikerne igen, igen lader skatteyderne betale landmændene for ikke at ødelægge miljøet. Synes at det må være tilstrækkeligt, at vi hjælper dem med at undgå kæmpe miljøregninger i fremtiden.
Burde det ikke være forureneren/landbruget som selv betaler?
Kan ikke komme i tanker om andre erhverv der bliver kompenseret/betalt p.g.a. strammere miljølovgivning.

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Allan Petersen

Jo mere restriktive regler (og mangel på kompensation) jo mere sandsynligt er det, at landmændene takker nej til vandforsyningsboringer på deres jord i fremtiden.

Eva Schwanenflügel

@ Britta Hansen
12. januar, 2019 - 13:00 :
"Jeg undrer mig over, at Maria Reumert Gjerding er så uindskrænket positiv indstillet over dette utilstrækkelige tiltag (og har lige tjekket præsidentens fb-profil, hvor hun udtaler sig lige så begejstret)."

Britta - Dansk Naturfredningsforening kom sidste år i vild opstandelse, da Dansk Folkeparti foreslog, at foreningens hævdvundne ret til at indlede fredninger skulle bortfalde, angiveligt fordi denne ret var 'udemokratisk'.
Men efter nogle måneders nervepirrende venten, og en underskriftsindsamling der fik stor tilslutning, besluttede Venstre sig for IKKE at støtte DF's forslag.
Dog er der formodentlig flere måneder til der udskrives valg, så V kan jo nå at ombestemme sig..
Derfor ville det nok være uklogt for DN og Maria Reumert Gjerding at kritisere det forlig regeringen, S, R og SF er nået frem til.
Og såfremt vi får en mere rød konstellation på Tinge efter valget, er der mulighed for at der kommer flere tiltag for at beskytte drikkevandet. Kan man da håbe..

Lise Lotte Rahbek

Allan Petersen
Landmændene er næppe så mentalt indskrænkede, at de vil forsøge at stoppe befolkningens adgang til drikkevand.