Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sprøjtning tættest på drikkevandsboringer stoppes

Bred tilfredshed med politisk aftale, der pålægger kommuner at stoppe landmænds brug af pesticider i boringernes umiddelbare nærhed senest i 2022. Dog ingen nye indgreb over for sprøjtning i større, sårbare indvindingsområder
Indland
12. januar 2019

Der er bred tilfredshed med den politiske aftale om forbud mod pesticidsprøjtning nær drikkevandsboringer, som fredag blev indgået på Christiansborg.

Men aftalen vedrører kun de allernærmeste arealer omkring selve boringerne og ikke større, omliggende landbrugsarealer over sårbare drikkevandsmagasiner. Derfor fortsætter formentlig konflikten mellem kommuner som Aarhus og Aalborg, der har indført egne, mere omfattende sprøjteforbud, og Landbrug & Fødevarer der har indbragt forbuddene for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Den ny aftale er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF, og den pålægger kommunerne at lave aftaler med berørte landmænd om stop for sprøjtning i såkaldt boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) omkring selve drikkevandsboringerne.

»Jeg er glad for, at vi står sammen om at beskytte drikkevandet og forbedre beskyttelsen af en af de mest værdifulde ressourcer, vi overhovedet har. Jeg er særligt glad for, at det skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer, og at vi nu får undersøgt grundvandet for langt flere stoffer,« sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ved aftalens offentliggørelse.

Kommunerne får frem til og med 2022 til at lave aftaler med berørte landmænd om stop for sprøjtningen – hvis det ikke lykkes, vil der blive indført et generelt forbud mod sprøjtning.

Aftalen omfatter også, at der fremover skal screenes for flere hundrede pesticider og pesticidrester, som der ikke i dag testes for.

»Jeg er uendelig glad for, at miljøministeren har landet en bred politisk aftale, som netop sikrer en bedre beskyttelse af vores alle sammens drikkevand,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Hos vandsektorens interesseorganisation Danva siger direktør Carl-Emil Larsen, at »det er en fin aftale. Danva har arbejdet for det her i knap 20 år. Det er en stor dag for Danmark«.

Hos Landbrug & Fødevarer (L&F) kalder man aftalen »mere fornuftig end frygtet«.

»Politikerne ønsker ud fra et forsigtighedsprincip at lave sprøjtefrie BNBO’er, og når det ikke kunne være anderledes, så mener L&F, at der er grund til at rose politikerne for, at det med dagens aftale fastslås, at landmænd skal gives fuld og hel erstatning for restriktioner i de boringsnære beskyttelsesområder,« hedder det i organisationens pressemeddelelse.

Sager spøger stadig

I 2018 førte for høje koncentrationer af sprøjtegift i drikkevandet til lukning eller andre indgreb over for 250 vandboringer. De BNBO-zoner, der nu skal indføres sprøjteforbud i, varierer i størrelse – cirkler med radius på f.eks. 50-100 meter – og omfatter samlet et landbrugsareal på 95 kvadratkilometer i drikkevandsboringers umiddelbare nærhed.

Kommuner som Egedal og Sønderborg har allerede indført sprøjteforbud i nogle udvalgte BNBO-zoner, mens Aarhus og Aalborg desuden har forbudt landmænd at bruge pesticider i større områder over sårbare indvindingsområder. I alle tilfælde har L&F anfægtet de kommunale påbuds lovlighed via klager til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

I Egedals tilfælde gav klagenævnet i december 2017 kommunen ret, hvorefter L&F gik til domstolene og indbragte klagenævnets afgørelse for byretten i Hillerød. Da sagen er principiel, har byretten valgt at sende sagen videre til Østre Landsret, hvor den afventer behandling.

Information har spurgt L&F, om den politiske aftale om pesticidforbud i BNBO-zonerne får organisationen til at droppe de af klagesagerne, der vedrører BNBO-sprøjteforbud i de fire kommuner. Fra L&F lyder svaret, at det er for tidligt at udtale sig om.

Landbrugsorganisationen kunne have en interesse i at køre sagerne til ende – hvis f.eks. Østre Landsret måtte kende Egedals forbud i strid med lovgivningen, vil L&F have et argument for at vende tilbage til politikerne og anfægte fredagens aftale.

L&F’s klagesager i Aarhus og Aalborg om kommunernes sprøjteforbud i større indvindingsområder er ikke umiddelbart berørt af aftalen, der alene omfatter de mindre BNBO-zoner.

Danmarks Naturfredningsforening siger, at man arbejder videre på at få udvidet det aftalte sprøjteforbud til også at omfatte sårbare dele af de større indvindingsområder.

Mens der i december endnu forhandledes, påpegede GEUS, at det er nødvendigt at beskytte meget større arealer end BNBO, hvis grundvandet skal sikres.

»Grundvandsdannelsen sker jo i mange tilfælde i større afstande fra boringen og vil ikke være omfattet med denne beskyttelseszone, man laver lige omkring boringen. Vi taler om flere kilometer væk fra en boring,« sagde seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen, GEUS, til DR.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvordan kan det være, at Information ikke har spurgt Enhedslisten og Alternativet om hvorfor de to partier står udenfor forliget?

Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Hans Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Følg pengene. Landbruget må indtjene milliarder. Hvordan kan finansfolk ellers få finansieret de kæmpeformuer, de har ude at svømme som lån? En kemisk industri tjener også milliarder på landbruget til deres aktionærer plus diverse. De eneste, der må nøjes med småpenge, er, som det altid har været, bønderne.
Brutofaktor indtjeningen til samfundet er minimal, og kan ikke engang dække skaderne ved miljøbelastningen.
Lad landbruget gå konkurs. Forbyd import af proteinfodder. Forbyd produktion af proteinfodder fra fisk. Forbyd anvendelse af giftstoffer.
Sæt landmændene på borgerløn. Producer fødevarer til samfundets 7 millioner indbyggere. Skovlandbrug, aquaponic landbrug, bylandbrug, små effektive enheder, "husmandsbrug", hvor en borgerløn er hovedindtjeningen.
Hvis vi begynder i den retning nu, har vi gode chancer for at finde løsninger, alternaivet er altødelæggende katastrofer.

Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Britta Hansen, Anne Eriksen, Verner Nielsen og Nils Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

De BNBO-zoner, der nu skal indføres sprøjteforbud i, varierer i størrelse – cirkler med radius på f.eks. 50-100 meter

Men.. det er jo næsten ingenting?? 50 m radius.. amen for helveg. :-/
Det er godt, der sker NOGET. Ja. Men dette er jo kun et minimalt plaster på et meget stort sår.

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Bred tilfredshed ligner et bredt grin over dette minimale indgreb - SENEST 2022?
Derforuden, så har man jo hørt om de mange gange vandværkerne må bore nye forbindelser til drikkevand.
Det er usselt, at man kan slippe af sted med det og det lover ikke godt for de mange andre problemer, som venter på at blive taget hånd om - på en ærlig måde.

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Bred tilfredshed ligner et bredt grin over dette minimale indgreb - SENEST 2022?
Derforuden, så har man jo hørt om de mange gange vandværkerne må bore nye forbindelser til drikkevand.
Det er usselt, at man kan slippe af sted med det og det lover ikke godt for de mange andre problemer, som venter på at blive taget hånd om - på en ærlig måde.

UPS...

Britta Hansen

Jeg undrer mig over, at Maria Reumert Gjerding er så uindskrænket positiv indstillet over dette utilstrækkelige tiltag (og har lige tjekket præsidentens fb-profil, hvor hun udtaler sig lige så begejstret).

"»Jeg er uendelig glad for, at miljøministeren har landet en bred politisk aftale, som netop sikrer en bedre beskyttelse af vores alle sammens drikkevand,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening."

Men måske er det nødvendigt for DN at anerkende og rose selv de mindste skridt og 'bore videre' efter flere tiltag.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Hilbert Larsen

Fint nok med dette indlysende nødvendige skridt.
Men lur mig om ikke politikerne igen, igen lader skatteyderne betale landmændene for ikke at ødelægge miljøet. Synes at det må være tilstrækkeligt, at vi hjælper dem med at undgå kæmpe miljøregninger i fremtiden.
Burde det ikke være forureneren/landbruget som selv betaler?
Kan ikke komme i tanker om andre erhverv der bliver kompenseret/betalt p.g.a. strammere miljølovgivning.

Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
slettet profil

Jo mere restriktive regler (og mangel på kompensation) jo mere sandsynligt er det, at landmændene takker nej til vandforsyningsboringer på deres jord i fremtiden.

Eva Schwanenflügel

@ Britta Hansen
12. januar, 2019 - 13:00 :
"Jeg undrer mig over, at Maria Reumert Gjerding er så uindskrænket positiv indstillet over dette utilstrækkelige tiltag (og har lige tjekket præsidentens fb-profil, hvor hun udtaler sig lige så begejstret)."

Britta - Dansk Naturfredningsforening kom sidste år i vild opstandelse, da Dansk Folkeparti foreslog, at foreningens hævdvundne ret til at indlede fredninger skulle bortfalde, angiveligt fordi denne ret var 'udemokratisk'.
Men efter nogle måneders nervepirrende venten, og en underskriftsindsamling der fik stor tilslutning, besluttede Venstre sig for IKKE at støtte DF's forslag.
Dog er der formodentlig flere måneder til der udskrives valg, så V kan jo nå at ombestemme sig..
Derfor ville det nok være uklogt for DN og Maria Reumert Gjerding at kritisere det forlig regeringen, S, R og SF er nået frem til.
Og såfremt vi får en mere rød konstellation på Tinge efter valget, er der mulighed for at der kommer flere tiltag for at beskytte drikkevandet. Kan man da håbe..

Lise Lotte Rahbek

Allan Petersen
Landmændene er næppe så mentalt indskrænkede, at de vil forsøge at stoppe befolkningens adgang til drikkevand.

Allan Petersen
Der findes et ganske godt redskab, der er skræddersyet til opgaven: ekspropriation.

Læs om hvor let og uoverskueligt det er at forurene drikkevandet...nu og for mange, mange år siden.
Man begyndte pesticidsprøjtning i 40`ne - spørgsmålet er efterhånden om vi i det hele taget kan drikke vandet mere? https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/1999/87-7909-335-3/html/kap01.ht...