Læsetid: 5 min.

Terrortiltalt syrer: Jeg ville købe to får, men endte i København

En terrortiltalt syrer indrømmede tirsdag, at han har søgt efter ingredienser til bomber og hymner om jihad. Men søgningerne skyldtes ikke, at han planlagde et terrorangreb, lød hans forklaring. Han hævdede også, at han havde rejst til København ved et uheld og ikke for at begå terror
En terrortiltalt syrer indrømmede tirsdag, at han har søgt efter ingredienser til bomber og hymner om jihad. Men søgningerne skyldtes ikke, at han planlagde et terrorangreb, lød hans forklaring. Han hævdede også, at han havde rejst til København ved et uheld og ikke for at begå terror

Sofie Holm Larsen

30. januar 2019

Det er på mange måder forunderligt at følge retssagen mod den terrortiltalte syrer MZ.

Hver morgen ankommer han i selskab med fire bevæbnede betjente og giver som det første politiets civilklædte efterforskere hånden med et klask og et smil. Han griner nervøst, når han roder sig ud i lange forklaringer på anklagerens ellers simple ja-/nej-spørgsmål. Han låner sågar sin advokats telefon i pausen for at tage en serie af storsmilende selfies.

Men trods den afslappede stemning er det alvorlige sager, der er på tale i retslokale 41 i Københavns Byret.

Den 31-årige syrer MZ er tiltalt for at have forberedt et terrorangreb i København i november 2016. Han og en medsammensvoren havde ifølge anklageskriftet tænkt sig at stikke tilfældige forbipasserende ned med køkkenknive og derefter sprænge en eller flere bomber fremstillet af svovl fra flere end 17.000 tændstikker.

Angrebet blev angiveligt forpurret, da den medsammensvorne, Dieab Khadigah, blev afvist af grænsekontrollen ved Rødbyhavn med en taske fuld af tændstikker og to knive. En tysk domstol har idømt ham 6,5 års fængsel for terrorplanerne.

MZ nægter, at han har haft kontakt til Dieab Khadigah, og at de to skulle have planlagt et terrorangreb.

Tirsdag måtte han dog forklare sig om en håndfuld indicier, som kunne tyde på det modsatte.

To offerlam

Den 19. november 2016 ankom MZ med toget til København. Men det var ikke for at mødes med Dieab Khadigah og udføre et terrorangreb, forklarede han retten.

MZ var ganske enkelt kommet til at køre for langt. Han boede på det tidspunkt på et asylcenter i det sydlige Sverige og havde forsøgt at tage toget til Hyllie, det sidste stop inden København.

Her skulle han have mødtes med en mand, som skulle hjælpe ham med at donere to får til et børnehjem nær den tyrkiske grænse til Syrien. MZ’s hustru havde født en søn to år forinden, og ifølge ham er det islamisk tradition at ofre to får, når man får en dreng.

Han havde derfor hævet 1.000 svenske kroner dagen forinden, som manden i Hyllie skulle hjælpe ham med at overføre til børnehjemmet. Han kunne ikke gøre det selv, da han ikke havde de rette id-papirer, sagde han i retten. Han kunne dog hverken huske, hvad manden hed, eller hvordan han havde fået hans telefonnummer.

Var nysgerrig

Inden togturen havde han flere gange ringet til et tysk telefonnummer, som tilhørte Dieab Khadigah. Blandt andet klokken 01.37 samme nat.

MZ fastholdt i retten, at han ikke kendte nummerets indehaver, og at han blot havde ringet tilbage for at se, hvem der havde ringet til ham midt i fredagsbønnen.

»Jeg var nysgerrig. Jeg ville gerne vide, hvem det var, der prøvede at få fat på mig. Måske var det en kvinde, der var interesseret i mig,« sagde han.

Anklagemyndigheden mener, at han og Dieab Khadigah brugte telefonsamtaler af få sekunders varighed til at aftale at mødes på krypterede platforme.

MZ hævder, at han aldrig har talt i telefon med Dieab Khadigah.

Ikke til ham selv

Dagen inden MZ tog toget til København, lagde han to videoer af sig selv på Facebook. En af dem blev afspillet i retten i sidste uge. I videoen taler han om jihad som en pligt og siger, at dette »formentlig« vil blive hans sidste besked. Noget, anklagemyndigheden har tolket som en afsked inden et terrorangreb i København.

MZ forklarede tirsdag, at han kun sagde sådan i videoen, da han havde mistet lysten til at dele indhold om den syriske revolution. Bemærkningerne om jihad skulle ifølge ham kun forstås som et opråb til dem, der er flygtet fra Syrien, om, at de er forpligtet til at forsvare deres hjemland – og ikke som en opfordring til terror i Europa.

I dagene inden togturen havde MZ foretaget nogle opsigtsvækkende søgninger på internettet. Blandt andet havde han søgt efter oplysninger om svovlgødning, som er en velkendt ingrediens i hjemmelavede bomber. Men det har formentlig været en søgning, han foretog på vegne af nogle bekendte i Aleppo, som kæmpede imod det syriske regime, sagde han.

Det havde ifølge ham intet at gøre med de terrorplaner, han er tiltalt for.

Anklagemyndigheden mener, at han og Dieab Khadigah havde tænkt sig at følge en bombemanual fra al-Qaedas magasin Inspire. Her er en af ingredienserne brintoverilte. MZ hævdede, at han aldrig har hørt om magasinet, og at det ikke handlede om bomber, da han aftenen inden turen til København søgte efter »brintoverilte« på nettet.

Samme aften søgte han også efter tre arabiske hymner, som alle handler om jihad og martyrskab. Igen afviste MZ, at søgningerne skulle have noget at gøre med planlægningen af et terrorangreb. Det drejede sig i stedet om, at han netop havde fået at vide, at en af hans venner var blevet martyr på slagmarken i Syrien.

Brandattentat

En stor del af tirsdagens retsmøde gik desuden med detaljer om MZ’s ægteskabelige forhold. Dagene i november, hvor MZ ifølge anklagemyndigheden planlagde et terrorangreb i København, faldt nemlig sammen med en større krise i hans ægteskab.

Hans kone forlod ham og flyttede ind på et krisecenter for voldsramte kvinder i byen Hässleholm omkring den 13. november 2016, kun seks dage inden det formodede terrorangreb skulle finde sted.

MZ’s mobiltelefon afslører, at han flere gange tog toget fra Vittsjö, hvor han boede, til Hässleholm og opholdt sig i nærheden af krisecentret i flere timer ad gangen. MZ hævdede, at han kun rejste til byen for at købe ind og gå i moske.

Men en aften, hvor han befandt sig i Hässleholm, fløj der pludselig en molotovcocktail ind gennem en rude til krisecentret. MZ blev standset af nationalgarden klokken 23.45 nær gerningsstedet og blev efterfølgende bortvist. Specialanklager Sonja Hedegaard ville vide, hvad han lavede lige netop dér, langt fra sit eget hjem, kort før midnat.

»Jeg gik rundt. Jeg ville i byen,« svarede han og afviste, at han havde noget at gøre med brandattentatet.

Kort efter blev han sigtet i en anden sag for at have kastet to molotovcocktails gennem ruden til et shiamuslimsk bønnelokale i Malmø, hvilket han dog blev frikendt for grundet manglende beviser.

En anden forklaring

Bortset fra forklaringen om den navnløse mand på Hyllie Station kom der tirsdag ikke mange nye oplysninger frem om, hvad MZ foretog sig den 19. november 2016. Politiets efterforskning har vist, at hans telefon befandt sig i et tog nær Vesterport Station sidst på eftermiddagen.

Samme aften blev han standset af grænsekontrollen i Hyllie på vej tilbage fra København. Ifølge en svensk politirapport forklarede han, at han havde besøgt nogle venner i Malmø og var kommet til at stå på toget til København, da han ville køre hjem til Vittsjö – altså en anden forklaring end den, han gav i retten tirsdag.

Vi mangler stadig at blive klogere på, hvad MZ rent faktisk foretog sig i de timer, han tilbragte i København.

Fredag fortsætter afhøringen af MZ og flere svenske vidner, herunder den grænsebetjent, der standsede ham om aftenen på vej hjem fra København.

I mere end et år har en 31-årig syrer siddet varetægtsfængslet, mistænkt for i ledtog med en anden syrer at have planlagt et terrorangreb i København. Kort før han kom for retten, skrev Information dette overblik over den spektakulære sag, som trækker tråde til Tyskland, Sverige og Islamisk Stat
Læs også
Tirsdag begyndte retssagen mod en 31-årig syrer, som er tiltalt for at have planlagt et terrorangreb i København. Han nægter sig skyldig og afviser at støtte Islamisk Stat. Under retsmødet kom det frem, at svensk politi tidligere har opgivet at sigte ham for terror
Læs også
Serie

Tændstikssagen

I november 2016 forsøgte to syriske asylansøgere ifølge Anklagemyndigheden at begået et terrorangreb i København. Planerne involverede en eller flere bomber fremstillet af svovl fra 17.460 tændstikker. Men det mislykkedes, da den ene syrer blev nægtet indrejse i Danmark. Han afsoner nu en dom i Tyskland. Den anden syrer sidder i disse dage på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for at forberede et terrorangreb på dansk jord. Den endelige dom ventes at blive afsagt i maj.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Runa Lystlund

Ja det er der rigtigt, man har kunnet købe får i Kødbyen i København, vel at mærke frosne.

Jeg købte mig et får i Kødbyen for mange år siden. Jeg have som studerende ingen møbler, andre end en kommode, en klapstol og en relativ stor kummefryser, som jeg havde fået billigt. Den kunne jeg bruge som et bord.

Jeg havde så hørt, at man kunne købe et helt får i Kødbyen, til meget få penge. En fredag tog jeg i Kødbyen og købte et helt får. Da det var relativt sent fredag, ville de ikke save dyret op, som man nu normalt gør, derfor fik jeg fåret (uden hoved) i en sort stor plastiksæk. Der var en hage, benene stak op af sækken. Jeg kom dog fra Kødbyen og ud til Øresundskollegiet med fåret. Jeg kørte med bus 2A. Jeg må sige, at jeg fik nogle specielle blikke og også nogle smil med på vejen. Dengang var der ikke så mange veganere.

Ja manden lyver ikke nødvendigvis. Får har man kunnet købe i København.

Carsten Hansen

Kommentarer til højrebenet.

"En fåret forklaring"
"En ulden forklaring"
"En ulv i fåreklæder"
"En fårklaring så tynd som en tændstikmand"

Og sidst men ikke mindst
"Lamt"