Læsetid: 6 min.

Terrortiltalt syrer så jihad som en pligt – men nægter at have planlagt angreb i København

Tirsdag begyndte retssagen mod en 31-årig syrer, som er tiltalt for at have planlagt et terrorangreb i København. Han nægter sig skyldig og afviser at støtte Islamisk Stat. Under retsmødet kom det frem, at svensk politi tidligere har opgivet at sigte ham for terror
Tirsdag begyndte retssagen mod en 31-årig syrer, som er tiltalt for at have planlagt et terrorangreb i København. Han nægter sig skyldig og afviser at støtte Islamisk Stat. Under retsmødet kom det frem, at svensk politi tidligere har opgivet at sigte ham for terror

Sofie Holm Larsen

23. januar 2019

Tilskuerrækker og vindueskarme var godt fyldt op med journalister fra både Danmark og Sverige, da Københavns Byret tirsdag indledte en spektakulær terrorsag.

For første gang ville den 31-årige syrer MZ få lejlighed til at forklare sig i sagen, hvor han er tiltalt for at have været med til at planlægge et terrorangreb med knive og en eller flere bomber i København i 2016.

Ifølge anklagemyndigheden blev terrorangrebet forpurret, da hans medsammensvorne, en syrisk asylansøger fra Tyskland ved navn Dieab Khadigah, 19. november 2016 blev nægtet indrejse i Danmark, fordi han ikke havde sine rejsedokumenter i orden. Med sig havde han to knive og 17.460 tændstikker, fyrværkeri og batterier, som angiveligt skulle bruges til at bygge en eller flere bomber. En tysk domstol har idømt ham seks et halvt års fængsel for terrorplanerne.

Mere end et år efter anholdelsen af Dieab Khadigah, kort før jul 2017, blev MZ anholdt af dansk politi og sigtet i sagen. Han har siddet varetægtsfængslet i København lige siden.

Ifølge anklagemyndigheden havde MZ og Dieab Khadigah planlagt at mødes på Københavns Hovedbanegård den 19. november 2016. Specialanklager Sonja Hedegaard forklarede i retten, at MZ har erkendt, at han befandt sig i København den dag, men at han kun var i byen, fordi han ved en fejl var kommet til at tage toget fra Sverige til København.

Han nægter sig skyldig i terrorplanerne og hævder ifølge anklageren, at der aldrig blev etableret kontakt mellem ham og den nu terrordømte Dieab Khadigah. Han afviser også at sympatisere med Islamisk Stat.

Men inden det blev tid til at høre MZ’s egen forklaring i retten, afspillede anklagemyndigheden en video, som han havde delt på sin Facebook-side den 18. november 2016, dagen inden han ifølge anklagen skulle have mødtes med Dieab Khadigah på Københavns Hovedbanegård.

Jihad er en pligt

I videoen filmer MZ sig selv iført hue og halstørklæde, mens han går gennem en parkeringsplads og taler arabisk ind i kameraet i et rasende tempo. En tolk har sat danske undertekster på. I videoen fortæller MZ om at kæmpe og dø med profeten ved sin side og harcelerer mod alle dem, der lever mageligt i Europa, mens »muslimerne dræbes«, og »moskeerne bliver ødelagt«.

I videoen omtaler han jihad som en pligt. Han hævder, at han har kæmpet ved Aleppos fronter med gruppen Jabhat al-Nusra og omtaler medlemmer af Den Frie Syriske Hær som »hunde«.

»Dette er måske den sidste besked, jeg fortæller jer over video,« siger han ind i kameraet, hvilket ifølge anklagemyndigheden tyder på, at han ikke regnede med at vende levende hjem fra sin tur til Danmark dagen efter.

Anklageren fremlagde også nogle tekniske beviser mod MZ. Blandt andet har hans telefon forsøgt at gå på nettet i et S-tog omkring Vesterport Station med retning mod Københavns Hovedbanegård på dagen, hvor han angiveligt skulle mødes med Dieab Khadigah.

Politiets efterforskere har også fundet flere samtaler på Facebook, hvor han taler om at blive martyr og dø i kampen for Islam, og søgninger på nettet efter bombesprængninger.

Endelig ser det ud til, at de to mænd har været i telefonisk kontakt med hinanden flere gange i tiden inden, det formodede terrorangreb skulle finde sted.

MZ vil dog først blive bedt om sin forklaring på alt dette under næste retsmøde, da en del af bevismaterialet er kommet meget sent.

Tirsdag bad anklageren ham i stedet fortælle om sit liv i Syrien og sin tid som asylansøger i Sverige.

Make-up-artist og soldat

Efter frokostpausen satte MZ sig ind foran de tre dommere med en stak dokumenter og en tolk ved sin side.

Anklageren ville høre mere om hans opvækst og unge år. MZ, en klejn  mand med tjavset hår og sort dynejakke, svarede beredvilligt, men fik ofte talt sig ud af et sidespor, imens han gestikulerede og smilede til anklager og dommere.

Han forklarede, at han både har boet i Syrien, hvor han studerede på universitetet, og i Saudi-Arabien, hvor han arbejdede som makeup-artist.

I sommeren 2011, hævdede han, var han med til at oprette en slags efterretningstjeneste under Den Frie Syriske Hær, som bekæmpede det syriske regime, imens han fortsatte med at passe sit arbejde som makeup-artist i Saudi-Arabien.

Han var ifølge sin egen forklaring god til at hacke og udgav desuden artikler om Den Frie Syriske Hærs bedrifter.

I oktober 2013 rejste han angiveligt fra Saudi-Arabien til Syrien og deltog i kamphandlinger.

»Jeg har deltaget i to slag,« sagde han via sin tolk.

Ifølge MZ’s forklaring slog han og andre fra Den Frie Syriske Hær 570 krigere fra Islamisk Stat ihjel i forbindelse med de to slag.

Til at begynde med vidste han ikke, hvad Islamisk Stat stod for, men i dag tager han afstand fra dem, sagde han.

Han forklarede desuden, at han var sunnimuslim men ikke sympatiserer med sharialoven, og at han går ind for demokrati.

»Det er jo essensen af selve livet, demokrati. Hvorfor tror du, vi bekæmper Assad,« spurgte han anklageren.

»Det er, fordi vi vil have demokrati.«

Lave et bryllup

I efteråret 2015 søgte han om asyl i Sverige med sin hustru og deres nyfødte søn, som kort efter døde i et biluheld. Senere blev han forladt af sin hustru, ifølge ham selv den 13. november 2016, blot seks dage inden han ifølge anklagemyndigheden skulle mødes med sin medsammensvorne Dieab Khadigah på Københavns Hovedbanegård for at gennemføre et terrorangreb.

Anklageren ville vide, om han havde truet sin hustru med at »lave et bryllup«, hvis hun ikke kom tilbage. Et udtryk som, anklageren antydede, var slang for at udføre et selvmordsangreb. Dette afviste han.

»Jeg sværger ved Gud, at jeg ikke kender den betegnelse, du taler om,« udbrød han og sagde, at han blot havde fortalt sin hustru, at han ville gifte sig med en anden, hvis hun ikke vendte tilbage.

Sverige droppede sag

Under tirsdagens retsmøde kom det frem, at MZ blev anholdt i Danmark tidligere end hidtil kendt, nemlig den 7. november 2017. Her forsøgte han at tjekke ind på et fly til Tyrkiet fra Københavns Lufthavn uden håndbagage eller returbillet og med falsk syrisk pas. Han blev sigtet for dokumentfalsk.

Mens han sad varetægtsfængslet, overvejede de svenske myndigheder at åbne en efterforskning mod ham for terrorplaner. Denne oplysning var også ny, men blev ikke uddybet under retsmødet.

Svenskerne droppede dog sagen, da de tilsyneladende ikke havde nok beviser til at bestyrke mistanken. Forinden havde de ladet dansk politi forstå, at han var mistænkt for at have planlagt et terrorangreb i København.

Otte dage senere rejste politifolk fra PET og Københavns Politi til Tyskland for at afhøre Dieab Khadigah om terrorplanerne mod København. Han indvilgede i at udtale sig som vidne i sagen mod MZ, hvilket han tidligere havde nægtet, og han har også indvilget i at optræde som vidne under retssagen.

Den 21. december 2017, dagen efter afhøringen i Tyskland, anholdt Københavns Politi MZ og sigtede ham for terrorplaner. Han var ikke svær at finde, eftersom han allerede befandt sig i Vestre Fængsel, hvor han afsonede en dom for dokumentfalsk i sagen om det falske syriske pas.

Hans forsvarer mente dengang, at Danmark burde være bundet af den svenske beslutning om at lægge terrorefterforskningen ned. Specialanklager Sonja Hedegaard argumenterede dog for, at der har været en omfattende efterforskning i Danmark, og at Dieab Khadigah nu også har udtalt sig i sagen, hvilket ikke var tilfældet, da svenskerne traf deres beslutning.

Forsvaret har bygget bombe

Efterforskningen er endnu ikke afsluttet. Det er ikke lykkedes politiet at finde den mystiske bagmand, som angiveligt har ført MZ og Dieab Khadigah sammen over nettet.

Ved næste retsmøde den 29. januar forventes MZ at skulle forholde sig til de tekniske beviser imod ham.

Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste har desuden gennemført en sprængning på baggrund af den bombemanual, som MZ og Dieab Khadigah angiveligt havde tænkt sig at følge med brug af svovl fra tusindvis af tændstikker. Resultatet af den sprængning vil blive fremlagt senere i sagen og dermed give et praj om, hvor stor skade et angreb kunne have forvoldt.

I mere end et år har en 31-årig syrer siddet varetægtsfængslet, mistænkt for i ledtog med en anden syrer at have planlagt et terrorangreb i København. Kort før han kom for retten, skrev Information dette overblik over den spektakulære sag, som trækker tråde til Tyskland, Sverige og Islamisk Stat
Læs også
Serie

Tændstikssagen

I november 2016 forsøgte to syriske asylansøgere ifølge Anklagemyndigheden at begået et terrorangreb i København. Planerne involverede en eller flere bomber fremstillet af svovl fra 17.460 tændstikker. Men det mislykkedes, da den ene syrer blev nægtet indrejse i Danmark. Han afsoner nu en dom i Tyskland. Den anden syrer sidder i disse dage på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for at forberede et terrorangreb på dansk jord. Den endelige dom ventes at blive afsagt i maj.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu