Læsetid: 3 min.

Tidligere PET-chef skal i fængsel for brud på tavshedspligt

Jakob Scharf har insisteret på, at han var forsigtig, da han udtalte sig om sin tid i spidsen for PET
Jakob Scharf.

Jakob Scharf.

Ritzau

25. januar 2019

Den tidligere chef i PET Jakob Scharf straffes af Københavns Byret med fire måneders ubetinget fængsel for at have brudt sin tavshedspligt.

Samtidig konfiskeres en fortjeneste på knap 400.000 kroner for Scharfs medvirken i bogen Syv år for PET, hvor de ulovlige udtalelser er faldet.

Under sagen har anklagemyndigheden hævdet, at den 52-årige jurist ikke mindre end 28 steder i bogen har brudt sin tavshedspligt, og langt hen ad vejen er Københavns Byret enig.

Retsformanden og hans to domsmænd har således valgt at dømme den tiltalte i fuldt omfang i 18 forhold, mens der er sket frifindelse i fire. I de resterende seks forhold er der sket delvis frifindelse.

I Syv år for PET beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, PET’s arbejdsmetoder og om samarbejdet med andre efterretningstjenester.

Sagens anklagere havde krævet en ubetinget frihedsstraf på seks til ni måneder. På den anden side har Scharf forlangt frifindelse for udtalelserne i bogen, som er skrevet af journalist Morten Skjoldager.

Straffesagen mod Jakob Scharf er enestående – både i en dansk og en international kontekst. Aldrig tidligere er den øverste efterretningschef i et land i den vestlige verden blevet tiltalt for noget lignende.

Det bemærkelsesværdige i sagen mod Scharf er også, at PET ikke nærmere har begrundet, hvorfor 28 passager i bogen skulle være fortrolige og desuden skadelige for rigets sikkerhed.

Den omstændighed skyldes, at fremlæggelsen af sådanne beviser angiveligt ville kortslutte efterretningstjenestens egen tavshedspligt.

I stedet har anklagemyndighedens kronvidne, den nuværende PET-chef Finn Borch Andersen, i mere generelle vendinger forklaret, hvilken skade forgængerens udtalelser har forvoldt.

Som vidne har Borch Andersen sagt, at bogens mange detaljer kan stykkes sammen af statens modstandere, som så bliver i stand til at gennemskue, hvordan PET arbejder. Også ting, der ser ubetydelige ud, er altså fortrolige.

Scharf og hans forsvarer har imidlertid fremført, at både anklagemyndigheden og PET’s nuværende chef er på afveje rent juridisk.

Blandt andet har de påpeget, at mange af de oplysninger, Scharf omtaler i bogen, allerede har været fremme, og at han naturligvis har været varsom.

Jakob Scharf stod i spidsen for PET fra 2007 til 2013. Det var i de år, hvor Muhammedtegningerne gjorde Danmark til et udsat mål for terrorister.

Ved fredagens domsafsigelse havde sagens hovedperson valgt at blive væk.

Spionudstyr, CIA og Pakistan indgår i PET-bog

Tidligere PET-chef Jacob Scharf er fredag blevet idømt fire måneders ubetinget fængsel for i bogen Syv år for PET at have brudt sin tavshedspligt.

Under sagen har anklagemyndigheden hævdet, at Scharf 28 steder i bogen Syv år for PET røber noget, som burde holdes hemmeligt.

Det handler om PET’s operationer, arbejdsmetoder, samarbejdspartnere og arbejdet med kilder. Desuden afslører han i et par tilfælde fortrolige oplysninger, som kan udgøre en risiko for enkeltpersoner, hævdes det.

Her er et par eksempler fra anklageskriftet:

  • PET fik spionudstyr ind i en lejlighed hos en danskmarokkaner, som var under efterforskning.
  • Jakob Scharf omtaler et møde med et fremmed lands excentriske sikkerhedschef, der fremviste en række terrarier med store kvælerslanger, og som forærede ham et Rolex-ur.
  • For at kunne overmande en gruppe terrorister i Herlev skaffede PET sig adgang til en nabolejlighed.
  • Om terrorsagen fra Glasvej i København hedder det, at amerikanerne fortalte Jakob Scharf, at det for dem var »en meget vigtig sag, som den amerikanske præsident blev orienteret om i sine regelmæssige briefinger fra CIA«.
  • Under anholdelsen af en etbenet bombemand i en park var PET parat til om nødvendigt at dræbe ham. »Det er simpelthen et spørgsmål om, at du skyder meget præcist efter nervecentret ved hovedet, så det hele bliver lukket ned i et hug«.
  • Den pakistanske sikkerhedstjeneste ISI var vred på grund af Muhammedtegningerne. »I en halv time fik jeg ikke sagt et ord, fordi de skældte mig ud, skældte Danmark ud og fortalte, hvor forfærdelige tegningerne var, og hvor uforståelig håndteringen af tegningsagen var«.

Bogen udkom i oktober 2016. PET har påstået, at der er 63 kritisable steder, hvor Jakob Scharf overtræder tavshedspligten. Anklagemyndigheden har imidlertid valgt at rejse tiltale om 28 passager.

Kilder: Ritzau og anklageskrift fra Statsadvokaten i Viborg.

Foto: Ritzau scanpix og Tolga Akmen
Hør mere i podcasten
Politikens chefredaktør Christian Jensen på arbejde i hjørneværelset i Politikens Hus. Han afviser, at beslutningen om at udgive bogen om PET havde noget som helst med imagepleje af Politiken at gøre. Arkivfoto/Ritzau Scanpix.
Læs også
Politiet slog til i den såkaldte Glasvej-sag efter et tip fra »amerikanerne«, siger Jakob Scharf i bogen ’Syv år for PET’. Det er et af de punkter, hvor PET mener, at Scharf har brudt sin tavshedspligt. Billedet er fra, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) slog til mod 11 adresser i jagten på formodede terrorister. I en boligblok på Glasvej i Københavns Nordvestkvarter blev samtlige beboere evakueret af frygt for, at sprængstof skulle eksplodere. 
Læs også
Hvis vi vil forsvare pressens mulighed for i særlige tilfælde, som kræver særlige begrundelser, at bryde regler og love, må vi også erkende, at det ikke var tilfældet, da Politiken på trods af fogedforbud ikke kunne vente med at udgive ’Syv år for PET’
Læs også

/ritzau/

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Så kan vi jo lige så godt få den fulde version, når de nu vil han skal betale prisen for den.

Danny Hedegaard

Det er meget positivt at han er blevet dømt, og det bedste er, at han får konfiskeret sin fortjeneste i ussel mammon på 400000 kr.

Det er rystende at en tidligere chef på det niveau, i en stilling af den karakter, som han bestred i 7 år, kan finde på at samarbejde om en bogudgivelse, uden at orientere PET forlods, og forlods få deres accept af de informationer han bidrager med.

Man siger at adel forpligter, Jacob Scharf synes ikke at have følt sig forpligtet, efter at han var fratrådt.

Herfor betaler han nu en pris, efter min mening en lav pris, men dog en pris.

Et er svigt og svig i private virksomheder, af kommerciel karakter, for egen vindings skyld, det er slemt nok.

Men som top embedsmand i statens sikkerheds tjeneste, er og bør det være et kald, en personlig ære, der driver værket.
Motivet må aldrig udgøres af personlig forfængelighed, eller et ønske om uretmæssig økonomisk vinding.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Krister Meyersahm

Tavshedspligten har åbenbart vide rammer når det gælder PET. Jeg undrer, om det lovgrundlag Scharf dømmes efter, virkelig er så detaljeret at det omfatter så små forseelser som han straffes for.