Læsetid: 5 min.

V-ordfører: Klimarådet er ikke uafhængigt

Det er en illusion at tro, at Klimarådet nogensinde har været uafhængigt, mener Venstres klimaordfører Thomas Danielsen. For rådet har fra sin begyndelse været politisk udpeget, påpeger han
Venstre Thomas Danielsen Klimarådet

Klimaordfører Thomas Danielsen (V) hævder, at »journalister, oppositionen med flere rendte rundt med Klimarådets rapporter, inden regeringen fik dem«.»journalister, oppositionen med flere rendte rundt med Klimarådets rapporter, inden regeringen fik dem«. Det afviser rådets tidligere formand. 

Nikolai Linares

7. januar 2019

Når oppositionen beskylder regeringen for at forsøge at underminere ekspertorganet Klimarådets uafhængighed, har de misforstået noget fundamentalt.

Rådet har nemlig aldrig været uafhængigt. Det mener Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen.

»Selvfølgelig er det ikke uafhængigt. Det var jo 100 procent udpeget af den tidligere regering. Så jeg kan ikke se, at det er blevet mindre uafhængigt af, at det nu både er en borgerlig og en rød regering, der har udpeget i hvert fald ét medlem,« siger han med henvisning til, at regeringen for nylig valgte at udskifte rådets formand.

Det har vakt kritik fra oppositionen, der ser udskiftningen af økonomiprofessor Peter Birch Sørensen som en »politisk fyring«. Klimarådet har nemlig gentagne gange udgivet rapporter med kritik af regeringens klimapolitik.

Klimarådet blev nedsat ved lov i 2014 af den daværende SR-regering med opbakning fra De Konservative. Rådets opgave er bl.a. at vurdere status for opfyldelsen af de nationale klimamålsætninger og rådgive om, hvordan Danmark kan blive et »lavemissionssamfund« i 2050.

I loven står der, at Klimarådet er et »uafhængigt rådgivende ekspertorgan«.

Men der står også, at det er klimaministeren, der udpeger rådets formand og medlemmer. Indtil klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i slutningen af november udpegede en ny formand, var alle rådets medlemmer derfor valgt af tidligere klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R), påpeger Thomas Danielsen.

To råd, to vurderinger

Venstre har helt fra begyndelsen været modstander af at oprette Klimarådet. I Thomas Danielsens øjne opstod rådet kun, fordi man i rød blok var utilfreds med konklusionerne fra Det Miljøøkonomiske Råd, der har til opgave at vurdere effektiviteten i miljøindsatsen.

Som eksempel henviser han til, at Det Miljøøkonomiske Råd i 2014 anbefalede at afskaffe den såkaldte PSO-afgift – hvilket Venstre også ønskede og senere fik gennemført. Da Klimarådet blev nedsat, advarede de derimod mod at afskaffe afgiften, fordi det kunne »føre til et uhensigtsmæssigt overforbrug af strøm«.

»At udpege et klimaråd, som lige pludselig deler holdning med den røde regering på områder, hvor det uafhængige Miljøøkonomiske Råd har kritiseret den, det ved jeg ikke, hvad jeg skal sige til. Jeg siger bare, at det gør, at folk sætter spørgsmålstegn ved uafhængigheden. Og det synes jeg sådan set, er det største problem,« siger Thomas Danielsen.

Han mener, at Enhedslistens daværende folketingsmedlem Per Clausen »næsten« kom til at tale over sig, da loven om at oprette Klimarådet i sin tid blev behandlet i Folketinget.

»Jeg skal ikke undlade at sige, at det har været rigtig, rigtig vigtigt for Enhedslisten at sikre, at vi fik et klimaråd, ud fra den klare opfattelse, at på et område var regeringsgrundlaget fuldstændig på vildspor, og det var der, hvor det handlede om, at man skulle have Det Miljøøkonomiske Råd til at stå for det her,« sagde Per Clausen dengang.

»Dermed afslører han jo, hvad det handlede om: At man ville have et politisk udpeget råd til at løse opgaven frem for de uafhængige eksperter i Det Miljøøkonomiske Råd,« siger Thomas Danielsen.

Farvet råd?

Han understreger dog, at Venstre »aldrig nogensinde har sat spørgsmålstegn« ved den nu forhenværende formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensens evner og faglighed.

»Det er en meget, meget dygtig mand,« siger Thomas Danielsen.

– Men på den anden side antyder du også, at Klimarådet måske har været lidt farvet. Hvad mener du præcis med det?

»Jamen, det har de jo aldrig lagt skjul på. Selvfølgelig er de da på en eller anden måde lidt farvede, når nu de sidste, som får indsigt i det arbejde, de laver, er den regering, som de skulle være uafhængigt klimaråd for,« siger Thomas Danielsen.

Han hævder, at »journalister, oppositionen med flere rendte rundt med Klimarådets rapporter, inden regeringen fik dem«.

Selv har Thomas Danielsen oplevet, at journalister har bedt ham forholde sig til en rapport fra Klimarådet, som han ikke havde set. Og når han spurgte Klimaministeriet, om han kunne få rapporten, fik han at vide, at den ikke var kommet endnu, forklarer han. Hans indtryk er, at også »de røde partier« har været i besiddelse af Klimarådets rapporter før regeringen:

»På Borgen har det i krogene hele tiden været italesat med et glimt i øjet, at Klimarådet er – nå ja, den tidligere regerings klimaråd,« siger Thomas Danielsen.

»Og journalisterne, som har siddet med klimarådets rapporter, inden regeringspartierne har kendskab til dem, de griner selvfølgelig også lidt. For de ved jo godt, at de røde partier og deres partiledelse har den her rapport. Hvor den nuværende regering ikke har klimarådets anbefalinger. Så der har jo været grinet i krogene af, at det her skulle være den til enhver tid siddende regerings klimaråd.«

Sjælden gæst

Forhenværende formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen afviser Thomas Danielsens beskyldninger.

»Klimarådet har naturligvis ikke forfordelt bestemte politiske partier med hensyn til oplysninger om rådets arbejde. Det ville både være moralsk forkert og imod rådets egen interesse,« skriver han i et skriftligt svar til Information.

Rådets faste praksis har været at forhåndsorientere ministeren og hans embedsmænd om deres rapporter. Derudover har rådet tilbudt en forhåndsorientering til energi- og klimaordførerne for alle Folketingets partier på et fælles møde med dem »på dagen eller morgenen forud for offentliggørelsen af rapporterne«, forklarer han.

»Thomas Danielsen har desværre været en meget sjælden gæst ved disse møder,« skriver Peter Birch Sørensen.

Klimarådet har også sendt et klausuleret eksemplar af deres rapporter til medierne dagen før offentliggørelsen, så de kunne forberede spørgsmål til pressemøderne, forklarer han.

»Det er ganske sædvanlig praksis i forbindelse med arbejdet i råd og kommissioner,« skriver Peter Birch Sørensen.

Han fortæller også, at han i forbindelse med opstarten af Klimarådets arbejde bad om »et bilateralt møde med alle partiernes ordførere«, hvor han »understregede, at de til enhver tid var velkomne til at kontakte mig eller mit sekretariat eller udbede sig et møde med mig og/eller min sekretariatschef, hvis de gerne ville holdes orienteret om, hvilke emner Klimarådet arbejdede med, eller hvis de i øvrigt mente, at Klimarådet kunne bistå med faktuelle oplysninger om klimapolitiske emner«.

»Jeg havde også et sådant møde med Thomas Danielsen, men han har aldrig efterfølgende fulgt op på min opfordring,« skriver Peter Birch Sørensen.

Information har spurgt Thomas Danielsen, om han har dokumentation for, at Klimarådet skulle have givet sine rapporter til oppositionen, inden regeringen fik dem. Venstreordføreren medgiver, at det er »svært at dokumentere«. Desuden ønsker han ikke at »åbne en flanke«, der tager fokus fra »det åbenlyse problem« med, at rådet er politisk udpeget, tilføjer han.

Fotos: Peter Nygaard Christensen, Menahem Kahana og Alex Edelman.
Hør mere i podcasten
Det lignede en straffeaktion, da Venstres klimaminister i november udskiftede Birch Sørensen som formand for Klimarådet. Birch Sørensen har adskillige gange påpeget uoverensstemmelser mellem regeringens politik og de klimapolitiske mål.
Læs også
Serie

Sagen om Klimarådet

I november 2018 udskiftede klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt Klimarådets formand, professor Peter Birch Sørensen. Det skete få dage efter, at Klimarådet havde kritiseret regeringen for at sænke tempoet i den grønne omstilling markant. Oppositionen har siden beskyldt ministeren for, at der lå politiske motiver bag hans udskiftning af formanden. Information undersøger forløbet.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • Christian Skoubye
 • Per Klüver
 • Eva Schwanenflügel
 • Peter Knap
 • Dorte Sørensen
 • Jørgen Tryggestad
 • Trond Meiring
 • Katrine Damm
 • Torben K L Jensen
 • Niels-Simon Larsen
Flemming Berger, Christian Skoubye, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Dorte Sørensen, Jørgen Tryggestad, Trond Meiring, Katrine Damm, Torben K L Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hvordan fanden kan cool facts om klimaet og de mål Venstre (også) har skrevet under på i Paris være politisk ? Der er sgu ikke nogen "afladshandel"

Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Lars Jørgensen, Tue Romanow, Anne Eriksen, Svend Erik Sokkelund, Per Klüver, Hans Larsen, Gert Romme, Jens Fabricius, Mogens Holme, sune thomsen, Eva Schwanenflügel, Michael Finn Jørgensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Jørgen Tryggestad, Ivan Breinholt Leth, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Sandsynligheden for at vi, altså menneskeheden, når at forholde os til klimaforandringerne før det er endegyldigt for sent er vist meget lille.

Det er kun lige startet, om få år vil vi for alvor se migration og folkevandringer på et niveau ingen politikere tør forestille sig og forholde sig til.

Thomas Danielsen lyder som en barnagtig umoden politiker, som ikke tager sit arbejde alvorligt.

Lillian Larsen, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Flemming Berger, Lars Jørgensen, Torben K L Jensen, Helene Kristensen, Nils Lauritzen, Anne Eriksen, Christian Skoubye, Svend Erik Sokkelund, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Niels østergård, Jens Fabricius, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Hans Larsen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er da tværtimod en miljøØKONOMISK tilgang, der er helt i skoven, for der er ikke tale om, hvorvidt indsatsen kan svare sig, men om den nedbringer CO2 i noget videre omfang. Og de andre klimagasser. Det kan man ikke have for meget, der gør.

Vibeke Hansen, Lars Jørgensen, Anne Eriksen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Men det har tydeligvis været uafhængig af Venstre, ind til nu.

Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Jeg ser to problemer. Det ene er, rådet kommer med en vurdering, som er i tråd med forskning på området, men som er ubekvem politisk. Alle er tilfredse med rådets formands kompetencer, og dog findes andre forskere, med tolkning af resultater af politisk mere acceptabel observans. Det er ikke lovstridigt, men virker utroværdigt.
Det andet problem hænger sammen med det næste, nemlig valg af medlemmer til et ekspertudvalg. TD har fuldstændig ret i, at besættelsen af poster i ekspertudvalg er politisk. Jeg mindes med gru eksperter som professor Niels Egelund og Bjørn Lomborg. Vi kunne oprette nogle stående ekspertudvalg, der var uafhængige af folketinget og selvsupplerende som domstolene er nu. Vi har brug for eksperter, og vi har brug for, at der er tillid til deres upartiskhed.
Jeg kan godt se TDs tilgangen virker skummel, men problemstillingen er reel.

Lars Jørgensen, Anne Eriksen, Svend Erik Sokkelund, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Venstres definition på uvildighed: Når man følger Venstre, så er man uvildig, men er man uenig med Venstre, så er man afhængig.
Venstre ved vi, hvor vi har - helt ude i skoven med omdefinering af alle begreber.

Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Kenneth Jacobsen, Tue Romanow, Helene Kristensen, Anne Eriksen, Svend Erik Sokkelund, Steffen Gliese, Hans Larsen, Gert Romme, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

"Som man råber i skoven får man svar". Thomas Danielsen er et skoleeksempel på, at bare man bliver meget set og hørt i medierne, herude i det vestjyske, så bliver man også valgt til det man gerne vil vælges til, herude forsøger alle at holde sig lidt i baggrunden for netop ikke at blive valgt til både det ene og det andet.

Det er bagsiden af medaljen i det vestjyske. Forsiden er prydet af en smuk og vild natur og de gode mennesker der står lidt i baggrunden og holder deres mund når de ikke kan sige noget pænt om andre ex. Thomas Danielsen, valgt til Folketinget fordi fiskeriet og kvote kongerne har villet dét og betalt for dét.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Svend Erik Sokkelund, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

At være miljøordfører for Venstre er kun et ben, ikke en seriøs post.

Kristian Spangsbo, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Helene Kristensen, Anne Eriksen, Mogens Holme og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Politikere er ikke borgernes tjenere, men repræsentere politisk og økonomisk magtelite på et grundlag af ideologiske radikaliseret ekstremisme.

På COP24 i december i Katowice i Polen 2018 holder 15 årlige svenske Greta Thunberg en tale til beslutningstagerne for klimamålene, hvor Greta Thunberg præcist beskriver hvordan, mange børn opfatter politikere, som f.eks. Venstres klimaordfører Thomas Danielsen.

“You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat slut.

Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Lars Jørgensen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Ventres spindoktorer har sendt Thomas Danielsen i byen med en opgave: "Få stoppet den uheldige omtale af fyringen af Klimarådets formand."
TD gør så hvad han kan.
Grimt er det. Uansavarligt er det.

Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Peter Knap, det er lige præcis det problem, vi har fået, fordi universiteterne er blevet kompromitteret af politisk indblanding på samme måde.

Kristian Spangsbo, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Kære Thomas Danielsen

Din holdning til klimaproblematikken er til fare for hele klodens liv.
Det er det ansvar, du tager på dig.
Sov godt!

Kristian Spangsbo, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Helene Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nils Lauritzen, jeg er bange for, at de lider af en stor misforståelse, og at det gælder bredere end Venstre: 'vi er et lille land, så vi kan gøre, hvad der passer os, uden konsekvenser'. Så frygteligt tror jeg, at det er.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar