Læsetid: 11 min.

Da Ali, hans to ekskoner og 11 børn med deres 631.724 kroner om året forandrede Danmark

For 20 år siden indførte et politisk flertal en særligt lav ydelse til flygtninge og indvandrere uden job. Den blev døbt introduktionsydelsen og brød med et afgørende princip i den universelle velfærdsstat. Siden har den skiftet navn fire gange og er blevet skåret igen og igen – senest torsdag med det såkaldte paradigmeskifte. Vi genfortæller historien om den laveste ydelse
I 1992 fik Ali asyl i Danmark. Han boede på Lolland med sine to ekskoner og 11 børn. Arkivfoto.

I 1992 fik Ali asyl i Danmark. Han boede på Lolland med sine to ekskoner og 11 børn. Arkivfoto.

Jesper Stormly Hansen

23. februar 2019

I 1997 bragte Ekstra Bladet historien om somalieren Ali, hans to ekskoner og 11 børn, der angiveligt boede under samme tag på en ombygget busstation på Lolland.

Journalisten havde regnet på det og kunne den 23. maj skrive i avisen, at de samlet modtog 631.724 kroner om året i ydelser fra staten.

Ali havde fået asyl i 1992, og hverken ham eller de to ekskoner havde haft et arbejde i Danmark. Ekstra Bladet spurgte Maribos socialchef, om lovene ikke var »ufatteligt naive«, når de havde ret til over 600.000 kroner om året fra staten. 

»Jo, og det er det, mange borgere bliver harme og frustrerede over. Borgerne i vores lille samfund kan jo se, hvilke økonomiske forhold somalierne lever under. Vi har haft mange horrible sager. Dem kender socialforvaltninger over hele landet. Men så længe politikerne vil have de love, må vi leve med det,« svarede socialchefen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Britta Hansen
 • Thomas Olsen
 • Hans Larsen
 • Viggo Okholm
 • Carsten Mortensen
 • Steffen Gliese
 • Kurt Nielsen
David Zennaro, Britta Hansen, Thomas Olsen, Hans Larsen, Viggo Okholm, Carsten Mortensen, Steffen Gliese og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Laura Friis Wang

Okay, du udnævner Ali-sagen fra Lolland som den første mediebegivenhed, der udløste de nedsatte ydelser til ikke-statsborgere.

Ali boede under samme tag som sine 2 eks'er - men jeg husker en sag fra København, hvor en somalisk mand havde sine eks'er med tilhørende børn boende i hver sin lejlighed rundt omkring i byen.

Jeg tror faktisk, at han havde 4 eks'er siddende rundt omkring i byen - håndplukket af ham selv i Somalia til et liv med ham i Danmark. Ingen ad eks'erne kunne tale et kvæk dansk.

Han havde selv i sin egen lejlighed; men flyttede i øvrigt rundt blandt sine eks'er, som det nu var bekvemt. Selvfølgelig var han skilt fra dem alle sammen; men kun efter dansk civilret - ikke efter muslimsk ret, så de betragtede sig selv som en familieenhed.

Deres økonomi var selvfølgelig også fælles, og den stolte mand kunne til journalisten oplyse den samlede ydelse til storfamilien i for af boligsikring, social pension, børnebidrag etc. plus nedsatte ydelser til børnehaver og vuggestuer. Beløbet var så iøjenfaldende, at Poul Nyrup fandt anledning til at omtale sagen i Nytårstalen. "Vi vil ikke have det "" sagde han.

I denne københavnske sag var der virkelig tale om en optimering af de muligheder, som blev stillet til rådighed - jamen altså ....

Erik Fuglsang, christian christensen, Claus Nielsen, Danny Hedegaard, Karsten Lundsby, John Drage Thomsen, Henrik Brøndum, Georg Kallehauge og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Enkeltsager dominerer de politiske beslutninger.
Det så vi også med "dovne Robert" og "fattig Karina".
Enkle eksempler fremdraget af den klik - hungrende del af journaliststanden, der får utilsigtede og skæbnesvangre konsekvenser for virkelige mennesker i virkeligheden.

Bolden kastes op, og politikerne svinger battet.
Derefter følger lidelseshistorierne, der selvfølgelig også skal dækkes.

Ren win-win.

peter juhl petersen, Anne Eriksen, Michael Friis, Claus Nielsen, David Zennaro, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Gert Romme, Minna Rasmussen, John Andersen, Karen Grue, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Svennevig Christensen, Carsten Mortensen, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja enkeltsager dominerer hvad som helst. Kriminelle er de færreste alligevel fylder de meget, skattely fylder jo også selvom det er de færreste der har pengene gemt på Cayman Islands. Der for pokker ingen der gider at høre om folk der bare går på arbejde, ikke hungrer efter karriere og ikke tager af kassen. Information er jo også ude og spiller den lille mands ædle beskytter ved at belyse den ene urimelighed efter den anden. Enkeltsager er det ikke det journalister lever af ?

Erik Fuglsang, Karsten Lundsby, John Drage Thomsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Fordi, Marie Jensen, det begynder at blive tydeligt, at man traf nogle konsekvenser, der ødelagde den helt grundlæggende egenskab ved velfærdssamfundet: magtbalancen, som reelt er det eneste, der betyder noget.

Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, David Zennaro, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Hans Larsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Generelt ulækkert hele vejen igennem og her kommer problematikken ind:Ved at behandle ens behandler man forskelligt og ved at behandle forskelligt kan man faktisk behandle ens-altså udgangspunkt i den enkeltes situation.
Det er måske ok at nye medborgere i det mindste skal vise en smule vilje til at ville os uden at smide sit eget væk.
Komme i arbejde gennem pisk? Jeg tror de tikke,langt de fleste vil gerne,men de nye står sidst i køen fordi vi ikke vil de nye på grund af sprog/tro og anderledes kultur. Først efter mange år og nederlag bliver en del allernådigst budt ind og det gælder sgu også hos det offentlige.
Nu mangles der arbejdskraft og især til "skodjob" så nu hyler erhvervslivet selv om de har haft flere år til at vise de har brug for alle.
Intet er sort/hvidt, men vores befolkning falder altså i generaliseringens huller og politikerne handler populistisk for at sikre egen magt.
Ingen skal bilde mig ind at vi generelt bliver fattigere ved at ligestille dem og os-Jeg tror simpelthen ikke på det trods diverse partiers forsøg p at fortælle hvad offentlig forsørgelse koster.

peter juhl petersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

der er flere lag i artiklen, et afslører EBs dæmoniseringskampagne som manipulerende og løgnagtig, for problemet var jo reelt at et par smarte grådige mænd fandt en måde at udnytte flerkoneri til berigelse, og løsningen burde have været at de nævnte ikke kunne få mere end en ægtefælle familiesamført, med tilhørende børn, jeg har hele tiden vidst at EB og DF i fællesskab lykkedes med at forhindre integrationen af flygtninge, og dermed har de skabt hele udlændingeproblemet,
EB for at sælge deres smudsavis og DF for at få magt,
det næste lag er at det efterfølgende er blevet udnyttet af borgerlige politikere, til at skabe fattigdom ikke blot iblandt fremmede men også iblandt etniske danskere,
i en uhellig alliance hvor man køber sociale nedskæringer og udhuling af velfærden hos DF og betaler med endnu et par fremmedfjendske tiltag,
sandheden er jo at DF kun simulerer socialt sindelag for at kunne sælge ud af det,
og så af og til købe sig til stemmer med enkeltsager som ældrecheck, en ældrecheck som ikke helt kan kompensere for den nedsatte stigningstakt de borgerlige har indført, altså har DF reelt både gjort folkepensionister fattigere ved at holde de borgerlige i regering og købt stemmer i blandt folkepensionisterne med checken, og fået fremmedfjendtlig politik indført som "betaling" for udåden,
men de har intet gjort som har gavnet nogen så vælgerne er taget grundigt bagi af DF.

ja steffen i dag har storkapitalen og deres politiske lakajer nærmest absolut monopol på magten, og kan følge deres egen dagsorden uden hensyntagen til samfundet og befolkningen eller til klimaet og miljøet, og det er helt klart der det er gået galt.

Lillian Larsen, Anne Eriksen, Viggo Okholm, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Stig Larsen, Thomas Olsen, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
John Drage Thomsen

Som flere har skrevet, er det enkeltsager, der er i fokus.

Men så gælder det også for myndighederne, at rete op på de åbenlyse fejl, der fører til sagerne, frem for at ødelægge systemerne bag, som oftest er gode nok.

Det er kun alt for symptomatisk, at vore hjemlige politikere tyer til bunkeløsninger (symptombehandling) i stedet for at løse problemerne et for et ved direkte og personlig indgriben.

Man har set det i mange år omkring håndteringen af ledige; man sætter regler for, at de skal indkaldes til samtaler, hver xx'te uge, hvor resultatet ofte kun er udskrivning af et ofte mangesidet dokument ved navn "Handlingsplan" - men der er ikke flyttet noget. Enkelte kommuner har dog brugt frikommune-forsøget til at gribe det andeledes an. Og fået resulteter med det samme.

Noget lignende kunne ønskes omkring ovennævnte Ali og ligesindede. Indkald dem til et møde, hvor det gøres klart, at hans - ifølge dansk lov - ulovlige ekskoner skal forlade landet straks. Og smæk pengekassen i!

Kunne man forsstille sig at ydelsen inkl. boligforhold til “nydanskere” uden arbejde blev et kompromis ud fra f.eks. følgende parametre:
- Hvad deres leve- og boligstandard var/ville være i hjemlandet
- Om de er danske statsborgere eller ej
- Deres karakter efter en danskeksameener, mundtlig såvel som skriftlig

Alt naturligvis omsat til danske forhold over fattigdomsgrænsen.

Flerkoneri er tilladt i flere kulturer. Ret udbredt i stammesamfund, der lever i østafrika, men også i ikke muslimske kulturer. Måske skal Danmark acceptere, at det som en del af pakken, når vi modtager flygtninge. Jeg har besøgt flere lande, hvor polygami er tilladt og har mødt nogle tilsyneladende harmoniske flerkoner familier. Hovedreglen er, at alle koner skal behandles ens.

Alternativt skal Danmark være selektive: Kun tage sunde, raske mennesker, som vil arbejde flittigt. Maksimum 1 partner (M/K, M/M, K/K) maximum 3 børn. Hvis personen/familien ikke er en overskudsforretning hver eneste år, så er det farvel...udfordringen er jo som bekendt at effektuere udrejsen.

Torben - Nielsen

Jeg har besøgt nogle vestlige og østlige lande (England og Japan).

Der har jeg set, at man har en ganske velfungerende venstrekørsel.

Skulle englændere og japanere, således fortsætte med at køre i venstre side, når de er her i landet??
Medens vi andre fortsætter med at køre i højre side……!!!

Mon ikke det er bedst, at dansk lovgivning gælder for alle, her i landet??

Steffen Gliese og Thora Hvidtfeldt Rasmussen anbefalede denne kommentar