Nyhed
Læsetid: 5 min.

Få uger efter Finanstilsynets frifindelse af sig selv kræver Socialdemokratiet nu bestyrelsens afgang

Finanstilsynets fremtid er langt fra afgjort endnu. Tirsdag erklærede Socialdemokratiet, at hele tilsynets bestyrelse bør trække sig. Formand David Lando afviser: »At gå før tiden ville være i modstrid med den opgave, som vi er sat til at varetage«
Formanden for Finanstilsynet, David Lando, og de øvrige fem medlemmer af bestyrelsen bør gå af, mener Socialdemokratiets erhvervsordfører Morten Bødskov, efter at Finanstilsynet for nylig har frikendt sig selv i forbindelse med hvidvasksagen i Danske Bank.

Formanden for Finanstilsynet, David Lando, og de øvrige fem medlemmer af bestyrelsen bør gå af, mener Socialdemokratiets erhvervsordfører Morten Bødskov, efter at Finanstilsynet for nylig har frikendt sig selv i forbindelse med hvidvasksagen i Danske Bank.

Linda Kastrup

Indland
13. februar 2019

Jorden brænder fortsat under Finanstilsynet. Og tirsdag blussede debatten endnu engang op, da Socialdemokratiets erhvervsordfører, Morten Bødskov, på TV 2 News bebudede, at hele tilsynets seks mand store bestyrelse bør gå af.

Udmeldingen falder få uger efter, at Finanstilsynet i en 142 siders redegørelse frikendte sig selv i forbindelse med hvidvasksagen i Danske Bank.

Frikendelsen kom for mange som en overraskelse. Finanstilsynet er flere gange blevet kritiseret for at have stolet for meget på Danske Banks oplysninger, for ikke at have undersøgt sagen grundigt nok og for ikke at have brugt de muligheder, tilsynet havde for at gribe ind.

»Finanstilsynet har brug for en ny start. Tiden er kommet til, at man ser på, om sammensætningen i bestyrelsen er den rigtige. Det mener vi ikke, den er. Der er behov for at skærpe kravene til fremtidige bestyrelsesmedlemmer i Finanstilsynet,« siger Morten Bødskov.

Socialdemokratiet skriver i et udspil, at de seneste års sager »har vist, at der kan opstå interessekonflikter og inhabilitet, hvis ikke der opsættes betingelser for, hvorvidt topposter i tilsynet kan bestrides af personer med baggrund i den finansielle sektor«.

Derfor foreslår partiet, at en ny formand eller næstformand ikke må have haft en toppost i finanssektoren i fem år op til, at man skifter til Finanstilsynet. Desuden skal der være en kortere karensperiode for de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

Et andet element i forslaget er, at Finanstilsynets nøglepersoner fremover skal underlægges de samme fit and proper-regler – krav om egnethed og hæderlighed – som i dag gælder for direktører og bestyrelsesmedlemmer i finanssektoren.

Politifolk, revisorer og advokater

Det seneste år har været turbulent for Finanstilsynet. I maj trak tilsynets daværende formand, Henrik Ramlau-Hansen, sig fra posten. Han var tidligere økonomidirektør i Danske Bank og havde bl.a. haft det øverste ansvar for, at banken overholdt lovgivningen.

Og i efteråret var den så gal igen. Her viste det sig, at den nuværende formand, CBS-professor David Lando, havde siddet i bestyrelsen for en fond, der blev brugt til at spekulere i schweizisk udbytteskat. Lando måtte efterfølgende redegøre for sin rolle, og siden har erhvervsminister Rasmus Jarlov offentligt bakket op om formanden.

Men Finanstilsynet kan ikke holde til, at der kan sættes spørgsmålstegn ved bestyrelsesmedlemmers habilitet, integritet og troværdighed, mener Morten Bødskov. Ifølge S-ordføreren vil en ny sammensætning i bestyrelsen kunne sikre »et effektivt og målrettet tilsyn med finanssektoren«. 

»Jeg må sige, at jeg har altid haft svært ved at forstå det med, at man kan gå fra en direktionspost i en bank og så sætte sig i Finanstilsynets bestyrelse. Det er underligt, at det skulle være forudsætningen for, at man har et effektivt tilsyn,« siger Morten Bødskov.

– Hvilke personer forestiller du dig så, der fremover kan sidde i bestyrelsen?

»Ser man på andre myndigheder, kan man sagtens finde eksempler på, at man har folk, som ikke kommer direkte fra sektoren. Der er dygtige folk andre steder. Det kan være folk fra anklagemyndigheden, politiet eller advokater og revisorer, som har arbejdet med hvidvask og økonomisk kriminalitet, og som kender mønstrene, og ved, hvad vi skal være opmærksomme på.«

– Men er det ikke voldsomt at ville udskifte hele bestyrelsen, som jo er udpeget af erhvervsministeren?

»Nej, det mener jeg ikke, det er. Erhvervsministeren udpeger løbende nye medlemmer og sammensætter bestyrelsen. Det mener vi så, der er behov for nu. Og så starter vi på en frisk.«

– Er det en generel vurdering af, at bestyrelsen ikke har gjort et godt nok arbejde?

»Jeg kan bare sige, at når man læser redegørelsen, så frikender bestyrelsen Finanstilsynet for at have begået nogen fejl. Men så er det underligt, at man samtidig mener, der har været grundlag for at ændre praksis løbende, at der er læringspunkter, og at der er mere end 20 anbefalinger til, hvordan man kan forbedre tilsynets arbejde fremadrettet.«

»Så det er nok ikke helt så godt, når det kommer til stykket,« siger Morten Bødskov.

Afviser at gå af

Finanstilsynets bestyrelse udpeges af erhvervsministeren. For at sikre uafhængighed kan medlemmerne kun selv vælge af stoppe, og de kan ikke fyres af folketingsmedlemmer eller af erhvervsministeren.

Den markante melding fra Socialdemokratiet er dog ikke noget, der får David Lando til frivilligt at forlade posten som formand. I en mail til Information understreger han, at han er udpeget for en toårig periode.

»Det er bestyrelsens opgave at sikre, at Finanstilsynet fører tilsyn i overensstemmelse med den lovgivning, som Folketinget har vedtaget uden at ligge under for et politisk pres i den ene eller den anden retning,« skriver David Lando til Information.

»At gå før tiden ville være i modstrid med den opgave, som vi er sat til at varetage. Jeg er trist over, at der sås tvivl om mine ekstremt dygtige kollegers integritet og kompetence,« uddyber han.

Diskussionen er heller ikke noget, der får bestyrelsesmedlem Eigil Lego Andersen til at overveje at trække sig.

»Ikke et sekund. Det får mig til at overveje, hvor højt jeg skal sætte Bødskovs dømmekraft, at han udtaler sig om noget, han har så lidt forstand på,« siger Eigil Lego Andersen, der til daglig er advokat og partner i Nielsen Nørager, til Børsen Pro.

»Sat på spidsen må vi jo sige, at vi skal være uafhængige af politikerne, så vi skal ikke danse efter deres pibe,« siger Eigil Lego Andersen.

DF: Utidig udmelding

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, er forarget over udmeldingen fra Socialdemokratiet, som kommer, mens politikerne på Christiansborg forsøger at nå til enighed om rammerne for et styrket tilsyn.

»Det er utidigt, at vi midt i forhandlingerne for snurrende kameraer i pressen begynder at diskutere navngivne personer, som dermed ved, at vi forhandler om de her ting,« siger Skibby til DR.

Det lader dog ikke til, at Dansk Folkeparti dermed freder bestyrelsen.

»Jeg kan ikke afvise, at der kommer ændringer i persongalleriet, men det er ikke noget, vi vil diskutere i offentligheden,« siger Hans Kristian Skibby til netmediet FinansWatch.

Morten Bødskov afviser kritikken fra Hans Kristian Skibby. 

»Der er set andre eksempler på, at partier har udtalt sig forud for forhandlingsforløb. Det her er Socialdemokratiets bud på et af de elementer, som vi mener skal drøftes ved forhandlingsbordet,« siger han.

Ud over formand David Lando (professor på CBS) består bestyrelsen af næstformand Preben Lund Hansen (tidligere bankdirektør), Eigil Lego Andersen (advokat), Marianne Rørslev Bock (økonomidirektør hos Brødrene Hartmann), Karsten Biltoft (vicedirektør i Nationalbanken) og Svein Andresen (tidligere generalsekretær i Financial Stability Board).

Erhvervsminister Rasmus Jarlov har ikke ønsket at udtale sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Er Socialdemokratiet ved at vågne op efter en tyveårig dvale ?
I så fald er det jo gode nyheder.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Lars Jørgensen, Gert Romme, Søren Bro, Arne Lund, Torben Arendal, Jørn Andersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Der er behov for at forbedre Finanstilsynets habilitet ovenpå frikendelsens-rapporten. Den var ansvarsforflygtigende. Socialdemokratiets bud går i den rigtige retning. Nogle i den bestyrelse er blevet noget flossede i kanten. Så ud med dem!

Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen, Gert Romme, Arne Lund, Torben Arendal, Torben Lindegaard og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Beck-Lauritzen

"Nogle i den bestyrelse er blevet noget flossede i kanten."

Nemlig - og i direktionen med.

Det er rent fætter/kusine tilsyn.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Gert Romme, Peter Beck-Lauritzen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Bedre sent end aldrig. Sosserne forsømte jo at gøre noget ved da de sidst havde magten, så mon Bødskovs ord står til troende denne gang, eller skal vi forvente, at SD efter en evt, magtovertagelse vil finde på nye udflugter for ikke at gøre, hvad Bødskov siger i dag. Før valget i 2011 da gik SD ind for en millionærskat, efter valget sagde de nej til forslaget. Så hvis det er svært at fæstne lid til Bødskovs udtalelser, så er SD selv skyld deri.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Og mht. til Skibby. så har han blameret sig tidl. da han mente, at Danske Bank grundlæggende blev ledet af menneske r af god vilje, men at enhver jo kan begå fodfejl. Geniet mente heller ikke, at der var tale om systemiske fejl, blot en finke, der røg af panden.

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Hvilken interesse skulle denne sammensatte bestyrelse i
Finanstilsynet, have i at afsløre noget som helst i Danske Bank?

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Gert Romme, Peter Beck-Lauritzen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

det er hele institutionen, der skal nytænkes, så der ikke længere kan opstå tvivl om den habilitet. Det er svært at tro på, at en bankuddannet i finanstilsynet ikke er det mindste påvirket af, at han skal ud at arbejde i et pengeinstitut, når han ikke længere er i tilsynet.

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Morten Bødskov - hahaha.

Emnet er alvorligt, så en letvægter som Bødskov bør blande sig helt udenom.

Finansstyrelsen er egentlig ikke det grundlæggende problem. Problemet er dem, der ansætter og indvælger styrelse og direktion.

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Når bankerne er internationale og med en større økonomisk formåen end enkeltlande, så må finanstilsynet også være internationalt. EU-niveau f.eks.

Niels Duus Nielsen

Jens Winther, hvorfor er Morten Bødskov en letvægter, og hvorfor bør han blande sig udenom? Ikke fordi vi nødvendigvis er uenige, men jeg bliver altid nysgerrig, når folk, jeg ellers er uenig med om snart sagt alting, pludselig mener det samme som mig.

Bjarne Bisgaard Jensen

Et af problemerne er, at vi har at gøre med nogle krystere i finanssektoren, som når lokummet står i flammer udelukkende tænker på, hvilken barrikade af undskyldninger kan jeg gemme mig bag. Tanken om at træde frem på scenen som de habile, voksne og modne mennesker, som de må formodes at være qua deres stillinger og deraf følgende høje lønninger falder slet ikke i tanke. Man skulle jo nødigt træde på tæerne af sine "logebrødre".
Tøsedrenge!!!
Skift banden ud, men se jer godt for afløserne, S, hvis I ellers mener det alvorligt.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Lund, Michael Waterstradt, Søren Bro, Frede Jørgensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Et af problemerne er, at vi har at gøre med nogle krystere i finanssektoren, som når lokummet står i flammer udelukkende tænker på, hvilken barrikade af undskyldninger kan jeg gemme mig bag. Tanken om at træde frem på scenen som de habile, voksne og modne mennesker, som de må formodes at være qua deres stillinger og deraf følgende høje lønninger falder slet ikke i tanke. Man skulle jo nødigt træde på tæerne af sine "logebrødre".
Tøsedrenge!!!
Skift banden ud, men se jer godt for afløserne, S, hvis I ellers mener det alvorligt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Et af problemerne er, at vi har at gøre med nogle krystere i finanssektoren, som når lokummet står i flammer udelukkende tænker på, hvilken barrikade af undskyldninger kan jeg gemme mig bag. Tanken om at træde frem på scenen som de habile, voksne og modne mennesker, som de må formodes at være qua deres stillinger og deraf følgende høje lønninger falder slet ikke i tanke. Man skulle jo nødigt træde på tæerne af sine "logebrødre".
Tøsedrenge!!!
Skift banden ud, men se jer godt for afløserne, S, hvis I ellers mener det alvorligt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg ved ikke lige hvad der skete her med serveren på Inf så undskyld.

Torben K L Jensen

Spørgsmålet er vel om Bødskov udtaler sig på egne vegne - eller om han er postbud for Henrik Sass-Larsen,den virkelige magtdengse når det drejer sig om banker. I husker vel alle hans udtalelse efter den bankpakke der blev skræddersyet specifikt til Danske Bank i 2008.
Citat : Det her er danmarkshistoriens største tyveri.

Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Frede Jørgensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu må vi jo huske, at vi ikke er lige for loven, bl.a kan Prins Joakim og familie tage apanagen med på en meget lang ferie i Frankrig, selvom Grundloven siger udtrykkeligt, at det må man ikke.

Eva Schwanenflügel

Hvem der udtaler sig for hvem burde være en idiotisk konstruktion.
Nu spørger alle "er det en spindoktor eller et menneske der udtaler sig"?

Søren Kristensen

Hvis finanstilsynet skal smides på porten, bør det være for noget andet og mere konkret end at frikende sig selv. Der er trods alt kun tale om et tilsyn, ikke en domstol.

@Niels Duus Nielsen, du skal da bare glæde dig over, at vi er enige!

I øvrigt kan jeg ikke have respekt for en justitsminister, der lyver overfor Folketinget Retsudvalg!