Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forbedrede forhold i Syrien gør syriske flygtninges ophold i Danmark mere usikre

En aktuel rapport om en forbedret sikkerhedssituation i dele af Syrien kan blive det første trin i inddragelsen af opholdstilladelser for syriske flygtninge med midlertidig opholdstilladelse i Danmark
Selv om den generelle sikkerhedssituation er forbedret i de regeringskontrollerede dele af Syrien, er den ifølge rapporten stadig »spændt« i visse områder, bl.a. vest for Aleppo, som var en af de byer, der blev sønderbombet i kampene mellem regeringsstyrker og oprørere.

Selv om den generelle sikkerhedssituation er forbedret i de regeringskontrollerede dele af Syrien, er den ifølge rapporten stadig »spændt« i visse områder, bl.a. vest for Aleppo, som var en af de byer, der blev sønderbombet i kampene mellem regeringsstyrker og oprørere.

Louai Beshara

Indland
22. februar 2019

Sikkerhedsforholdene især i Syriens hovedstad Damaskus, som Assad-regeringen kontrollerer, er blevet markant forbedret siden foråret 2018. Det er den nok vigtigste konklusion i en 70 sider lang landerapport udgivet af Udlændingestyrelsen torsdag på baggrund af en fælles delegationsrejse med Dansk Flygtningehjælp til Beirut og Damaskus i november sidste år.

Forventningerne til rapporten har været store, fordi den kommer op til et vigtigt møde i Flygtningenævnets såkaldte Koordinationsudvalg. På baggrund af rapporten vil nævnet formentlig ændre den praksis, det har fulgt siden 2013, nemlig at forholdene i Syrien generelt er usikre og derfor kan føre til midlertidigt beskyttelsesophold til syriske flygtninge.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) glæder sig i hvert fald over rapportens indhold og siger i en pressemeddelelse, at det nu er »op til udlændingemyndighederne at vurdere, hvilken eventuel indflydelse rapporten skal have på behandlingen af de konkrete asylsager – herunder når der løbende opstår spørgsmål om forlængelse af eksisterende opholdstilladelser«.

Det sidste er værd at bide mærke i, for flygtninge med midlertidigt beskyttelsesophold skal i de første tre år én gang årligt have vurderet deres sag. Med andre ord vil der hele tiden være en jævn strøm af sager, der skal vurderes på ny.

Også udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) glæder sig over rapporten, som ifølge ham »blåstempler« DF’s ønske om at sende syriske flygtninge tilbage til Syrien, som han siger til Ritzau.

Første skridt

Eva Singer, chef for asylafdelingen i Dansk Flygtningehjælp, siger, at rapporten ganske rigtigt viser, at forholdene i Damaskus har ændret sig det seneste halve års tid, fordi der ikke længere falder granater og foregår krigshandlinger.

»Vi må derfor forvente, at Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet forholder sig til rapporten enten generelt eller i konkrete sager. Men der er stadig mange usikkerheder om, hvordan de syriske myndigheder vil behandle syrere, der vender tilbage, og hvilke garantier de kan få for ikke at blive straffet, fordi de har været udrejst.«

Men som asylchefen også tilføjer: »Myndighederne skal tage alle baggrundsoplysninger med, også fra UNHCR, som vender sig mod tvangsmæssige tilbagesendelser. Og jeg ved ikke, hvor mange af de syriske flygtninge i Danmark der kommer fra Damaskus.«

Også professor MSO i migration og flygtningeret ved Københavns Universitet, Thomas Gammeltoft-Hansen, forudser, at Syriens-rapporten kan bane vej for inddragelse af opholdstilladelser for syriske flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus.

»Den rapport kan blive første skridt, og det bliver derfor interessant at se, om andre rapporter fra andre lande og ngo’er tegner det samme billede,« siger han.

Udlændingestyrelsen oplyser, at den i løbet af en uges tid vil komme med en asylretlig vurdering af rapportens betydning.

Fem dage i Damaskus

Og så til selve rapporten: Den danske delegation, der besøgte Damaskus fra den 21. til 25. november, bestod af tre personer. De har i alt talt med 12 kilder, bl.a. to internationale humanitære organisationer, to internationale organisationer og også en syrisk general, der er chef for ’Immigrations and Pass Departement’.

Selv om den generelle sikkerhedssituation er forbedret i de regeringskontrollerede områder, er den ifølge kilder til rapporten stadig »spændt« i visse områder, bl.a. vest for Aleppo.

Det seneste halve år har der ikke været nogen ’sikkerhedsbegivenheder’ på vejen, der forbinder Damaskus by med lufthavnen. Antallet af checkpoints i og omkring Damaskus er kraftigt reduceret mange steder, og det er i det hele taget blevet nemmere at bevæge sig rundt.

Det gælder dog ikke i den sydlige del af Damaskus, der for nylig var i oprørernes hænder. Og det gælder heller nødvendigvis for mænd i den værnepligtige alder, det vil sige 18-42 år. Ifølge én kilde vil unge mænd, der ikke har aftjent deres soldatertid, omgående blive sendt i træningslejr og derefter i militærtjeneste, hvis de bliver standset ved et checkpoint.

Korruption er vidt udbredt blandt de forskellige sikkerhedstjenester, så medmindre man er en højtprofileret person, kan man oftest klare situationen ved at bestikke sikkerhedspersonalet. Prisen er dog høj, minimum 5.000 dollar, hedder det i rapporten.

Ifølge et regeringsdekret, som refereres i rapporten, kan mænd ligeledes slippe for militærtjeneste, hvis de betaler en afgift på mindst 8.000 dollar. Der er dog også kilder, der fortæller, at der stadig kan være en risiko for at blive indkaldt, selv om man har betalt. Det kan afhænge helt af, hvordan den kommanderende officer på det pågældende checkpoint ser på situationen.

Foreløbig er omkring 40.000-50.000 syrere vendt frivilligt tilbage. De fleste fra Libanon og Tyrkiet, og kun ganske få har været til Damaskus.

Ifølge en af rapportens kilder er det uproblematisk at vende tilbage til Syrien, hvis man ikke har eller har haft noget udestående med myndighederne. Men har man det, så vil der opstå problemer, forudser flere kilder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Såfremt man ikke har noget udestående med Assad?
Damaskus er sikker, ref. de udsendte, men Syriens udstrækning er noget større!
5.000$ er også en sjat penge, især efter at have været på integrations-ydelse (eller hvad den reducerede hjælp hedder idag!)
De udsendte talte med Assad-støtter, hvilket farver udsagnene tydeligt.
Lemfældig undersøgelse med fast sigte på hurtig hjemsendelse!

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar