Læsetid: 6 min.

Høfligt oprør mod mangelfuld klimapolitik

Ingen blev anholdt ved Extinction Rebellion Denmarks første civile ulydighedsaktion i Danmark, der fandt sted ved Christiansborg i protest mod den manglende indsats mod klimaforandringerne
Ingen blev anholdt ved en yderst fredelig civil ulydighedsaktion søndag formiddag, hvor aktivister fra Extinction Rebellion Denmark protesterede mod indsatsen mod klimaforandringer ved at klistre plakater op på Christiansborg og kortvarigt blokere hovedtrappen ind til borgen.

Ingen blev anholdt ved en yderst fredelig civil ulydighedsaktion søndag formiddag, hvor aktivister fra Extinction Rebellion Denmark protesterede mod indsatsen mod klimaforandringer ved at klistre plakater op på Christiansborg og kortvarigt blokere hovedtrappen ind til borgen.

Sigrid Nygaard

25. februar 2019

Politiet mødte roligt op, og ingen demonstranter blev anholdt ved en yderst fredelig aktion på Christiansborg søndag formiddag.

Det var organisationen Extinction Rebellion Denmark, der demonstrerede imod en manglende politisk indsats mod klimaforandringer ved at blokere Christiansborgs hovedtrappe søndag morgen, hvor ingen bruger hovedtrappen ind til Christiansborg.

»Vi forstyrrer business as usual,« forklarede Birgitte, en af demonstranterne.

»Det gør vi af to grunde. For det første fordi de klimatiltag, som vi ser lige nu, overhovedet ikke svarer til realiteterne. Og vi gør det for at bryde det narrativ, der hersker om den klimakatastrofe, vi står over for. Alle kender klimakrisen. Men vi kender den som noget dårligt, der sker ude i verden, eller noget der sker engang ude i fremtiden. Men det er faktisk lige nu og her,« forklarede Birgitte, mens demonstranterne råbte slogans i baggrunden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Albatros Olsen

Det undrer mig over, at der endnu ikke har været store demonstrationer i lufthavnene verden over. Men det kommer vel.

@ Arne Albatros Olsen,

Jeg tror det kommer men meget langsomt. For så længe de fleste borgere er langt mere optaget af, hvor hurtigt og billigt de kan komme ud til fjerne feriesteder, demonstrerer de i hvert fald ikke.

Jeg læste til morgen, at man i Sverige, vist nok på sociale medier, har etableret en fly-skam-gruppe, der på kort tid har nået 60.000 medlemmer.

Og at der er flere initiativer i gang for at vise alternative rejseveje, hvor man ikke anvender fly. Bl.a. har bystyret i Helsingborg lavet en hjemmeside, der er åben for alle borgere - også fra Danmark, hvor man hjælper rejsende med at finde mest rationel rejsevej gennem tog-junglen i Europa, der ikke er tilpasset de nye behov.

Samtidig vil de svenske statsbaner arbejde på, at der skabes togforbindelser rundt i Europa, hvor togenes ankomst og afgangstidspunkter er stem af, så man skal kunne købe en rationel togrejse overalt.

Og endelig så jeg, at et universitet har lavet en hjemmeside, hvor man ganske let kan aflæse CO2-udledning for flyrejser over hele verden. Alt sammen for at skabe en bevidsthed om, hvor meget man skader klimaet.