Nyhed
Læsetid: 4 min.

Hovedvidne i sag mod terrortiltalt syrer: Tændstikker og knive skulle bruges til attentat i Danmark

Afhøringen af hovedvidnet i sagen mod den terrortiltalte syrer blev mandag afspillet på video i Københavns Byret. Her forklarer han, at han skulle mødes med den tiltalte på en togstation i Danmark for at udlevere materialer til en eller flere bomber
Afhøringen af hovedvidnet i sagen mod den terrortiltalte syrer blev mandag afspillet på video i Københavns Byret. Her forklarer han, at han skulle mødes med den tiltalte på en togstation i Danmark for at udlevere materialer til en eller flere bomber

Sofie Holm Larsen

Indland
26. februar 2019

»Grunden til min tur til Danmark var planlæggelse af en bombeaktion. Det var Islamisk Stat, som skulle påtage sig skylden.«

I retssal 41 i Københavns Byret blev der mandag afspillet en video, hvor specialanklager Sonja Hedegaard afhører syreren Dieab Kardigah – en spinkel mand med sort hår, der går til lige under ørerne.

Han afsoner en dom på seks et halvt år i Tyskland for at have forberedt et terrorangreb sammen med den 31-årige syriske mand MZ.

Videoafhøringen er en del af retssagen mod MZ, som er tiltalt for planer om at udføre et terrorangreb med knive og en eller flere bomber på Københavns Hovedbanegård. Anklagemyndigheden mener, at MZ skulle mødes med Dieab Khadigah den 19. november 2016 for at udføre attentatet.

De nåede dog aldrig at mødes og udføre angrebet. Under sin rejse til København blev Khadigah stoppet og nægtet indrejse til Danmark fra Tyskland.

MZ nægter sig skyldig og har forklaret i retten, at han blot var kommet til at køre for langt med toget den dag, han skulle mødes med en mand i stationsbyen Hyllie i det sydlige Sverige. Den forklaring blev ved et tidligere retsmøde bestredet af to vidner, som mener, at turen var planlagt.

Og nu også af Dieab Khadigah. Han forklarer, at han gennem en tredje mand i Syrien fik kontakt til MZ over den krypterede kommunikationsapp Whatspp et par dage før det planlagte møde.

»Min opgave var at udlevere tingene til MZ, og så skulle han gennemføre det,« sagde han.

Usædvanlige indkøb

Dieab Khadigah har over for en tysk domstol indrømmet sin radikalisering og involvering i sagen frem til sin anholdelse under indrejse til Danmark.

I Dieab Khadigahs dom står der, at attentatplanerne blev konkretiseret i begyndelsen af november 2016. Ordrerne kom fra en mand i Syrien, som Dieab Khadigah var kommet i kontakt med gennem Facebook. Denne mand satte ham også i forbindelse med MZ. De blev enige om, at attentatet skulle finde sted i København.

Det bekræftede Dieab Khadigah over for specialanklager Sonja Heddegaard under videoafhøringen, der blev afspillet mandag.

»Vi skulle mødes på togstationen,« sagde han.

Tre dage før, den 16. november, gik Khadigah i et tysk supermarked og købte fyrværkeri. Sammen med sin ven købte han herefter walkie-talkier med en rækkevidde på to kilometer. Den næste dag anskaffede han sig flere tændstikæsker og var hermed i besiddelse af intet mindre end 17.460 tændstikker, fremgår det af hans dom.

Disse materialer skulle ifølge anklageskriftet ankomme til København den 19. november og bruges til at fremstille en eller flere bomber.

»Du havde nogle effekter med til Danmark. Hvad skulle de bruges til,« spurgte Sonja Hedegaard.

»Til fremstilling af en bombe,« svarede Dieab Khadigah.

Han kunne dog ikke huske, hvad det var for materialer, han havde med på rejsen til Danmark.

»Det var bl.a. over 17.000 tændstikker, du havde med?« spurgte specialanklageren.

»Okay,« lød svaret. 

»De skulle bruges til en bombe?« fortsatte hun.

»Muligvis. Måske skulle de bruges til en bombe,« sagde Khadigah.

Vidste ikke meget

Specialanklageren spurgte også ind til walkie-talkierne og fyrværkeriet. Her forklarede hovedvidnet, at walkie-talkierne skulle bruges til en detonator, mens fyrværkeriet »skulle blandes sammen«.

Han forklarede også, at han ikke vidste, hvad der skulle ske, når han ankom til København, og at MZ ville give ham detaljerne, når de mødtes. Ellers svarede Dieab Khadigah kortfattet på specialanklagerens spørgsmål. Ofte sagde han, at han ikke kunne huske det eller svarede blot »korrekt« eller »måske«.

Sonja Hedegaard læste op fra hans dom i Tyskland, hvor det fremgår, at MZ bad ham om at medbringe de største knive, han kunne opdrive, og herefter medbringe dem til København. De skulle bruges til at stikke et vilkårligt antal forbipasserende ned med for at sikre flest mulige ofre.

»Passer det, at der er anskaffet to knive, fordi det var meningen, at angrebet skulle afvikles af to personer,« spurgte specialanklageren.

»Ja, muligvis. Formentlig,« svarede Dieab Khadigah.

En IS-sympatisørs digitale færden

Udover afhøring af Dieab Khadigah har specialanklager Sonja Hedegaard brugt de seneste to retsmøder på at afhøre MZ og kortlægge hans færden på internettet. Anklagemyndigheden slog særligt ned på de gange, han har set og downloadet videoer fra Islamisk Stat og søgt på fremstillingen af bomber.

Mandag gennemgik hun 12 videoer og afspillede flere af dem, som MZ har downloadet på sin computer. Blandt andet en film af henrettelsen af den amerikanske journalist James Foley og en anden, som viser syriske regeringssoldater, der bliver nakkeskudt.

De øvrige videoer, der blev vist i retten, er blandt andet af kamphandlinger, bombesprængninger og martyrhandlinger begået af IS-krigere.

Forsvareren lagde efter afhøringen af MZ vægt på, at han generelt brugte meget tid med sin telefon og havde foretaget over 8.000 søgninger i løbet af ti måneder.

»Nu har vi fokuseret meget på én søgning ... Men når man ser generelt på, hvad du er for en person, kan jeg se, at du har søgt 16 gange på drømmetydning ... Der er også 30 søgninger på anbefalinger, du kan glæde din kone med,« sagde hun i retssalen.

Retsmødet mandag stoppede, mens der stadig var en time tilbage af videoafhøringen med Dieab Khadigah. Den fortsætter i retten den 1. marts.

Serie

Tændstikssagen

I november 2016 forsøgte to syriske asylansøgere ifølge Anklagemyndigheden at begået et terrorangreb i København. Planerne involverede en eller flere bomber fremstillet af svovl fra 17.460 tændstikker. Men det mislykkedes, da den ene syrer blev nægtet indrejse i Danmark. Han afsoner nu en dom i Tyskland. Den anden syrer sidder i disse dage på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for at forberede et terrorangreb på dansk jord. Den endelige dom ventes at blive afsagt i maj.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her