Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hverken Enhedslisten eller Alternativet gik frem. Alligevel kalder eksperter og ungdomspolitikere skolevalget et klimavalg

En markant vælgerfremgang gjorde Socialdemokratiet til landets største parti, mens De Konservative forbedrede deres gode resultat fra 2017. Sådan lyder to af konklusionerne efter årets skolevalg, der blev afholdt torsdag
En markant vælgerfremgang gjorde Socialdemokratiet til landets største parti, mens De Konservative forbedrede deres gode resultat fra 2017. Sådan lyder to af konklusionerne efter årets skolevalg, der blev afholdt torsdag
Indland
2. februar 2019

Som tidligere landsformand i SF Ungdom har Nanna Bonde oplevet flere skolevalg, og i år deltog hun i seks debatmøder. Hun er ikke i tvivl om, at meget har ændret sig siden 2017, hvor blå blok sikrede et overvældende flertal.

I år har hun mødt flere elever, der er ved at bukke under for det forventningspres, de føler sig sat under. Og så har de vægtet den grønne dagsorden langt højere end tidligere, fortæller hun.

»Det er tydeligt, at de unge går op i klima- og miljøspørgsmål. De er ekstremt bekymrede for udviklingen på området og den fremtid, de står over for,« siger Nanna Bonde.

Hun mener, at det er én af årsagerne til, at flere elever har sat deres kryds ved venstrefløjen sammenlignet med det seneste valg.

Det var dog ikke SF, der stod for fremgangen. I stedet blev Socialdemokratiet skolevalgets store vinder, da partiet gik frem fra 15,6 procent i 2017 til 22,6 procent i år og dermed blev landets største parti.

Alligevel holdt blå blok fast i et smalt flertal, efter cirka 80.000 elever fra 8. til 10. klasse havde sat deres kryds.

Blandt de borgerlige partier var sejrherren navnlig De Konservative, der hev over 13 procent af stemmerne hjem på et tidspunkt, hvor de ifølge den seneste Megafon-måling står til 4,7 procent til det kommende folketingsvalg.

Ifølge tidligere landsformand i Konservativ Ungdom, Andreas Weidinger, skyldes partiets stærke position først og fremmest, at de unge ønsker hårdere straffe til kriminelle og tryghed i gaderne – en mærkesag, som eleverne da også selv pegede på som den næstvigtigste.

Men Weidinger, der stod i spidsen for Konservativ Ungdom ved skolevalget i 2017, er enig med Nanna Bonde i, at klimaet i stigende grad optager de unge – og at det har smittet positivt af på De Konservatives valgresultat:

»Vi kan mærke, at klimaspørgsmålet er sindssygt vigtigt for de unge. Det er tydeligt, at det fylder mere nu end for to år siden. Så det har virkelig haft en betydning, at vi med rette kan sige, at vi er det grønne parti i blå blok. Eleverne er også engagerede i andre emner, men hvis de kan mærke, at man ikke går op i klimaspørgsmålet, så er man ligesom udelukket.«

De små partier kan ikke følge med

Valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, er overrasket over, at Socialdemokratiet i så overbevisende stil blev det største parti hos eleverne, efter »de har fået nogle ordentlige tæsk ved de seneste to skolevalg«.

Han hæfter sig dog ved, at DSU, Socialdemokratiets ungdomsorganisation, har oprustet og har været gode til at vise flaget på skolerne.

Samtidig er han enig med de to landsformænd i, at klimaspørgsmålet har haft indflydelse på valgresultatet:

»Dagsordenen har skubbet sig siden 2017 og er blevet mere klimaorienteret. De unge vil gerne diskutere de udfordringer, der ligger på det område. Så sammen med den øgede indsats er det nok hovedforklaringen på, at det er gået så godt for Socialdemokratiet.«

Til gengæld hentede Socialdemokratiets kolleger i rød blok mere beskedne resultater. Både Enhedslisten og Alternativet gik mærkbart tilbage til under fem procent af stemmerne, mens SF blot sikrede sig 5,7 procent, en minimal fremgang i forhold til 2017.

Kasper Møller Hansen mener, at udviklingen er overraskende, men i høj grad bør tilskrives ungdomsorganisationernes knappe ressourcer. De mindste partier kan ikke stille til det hav af debatter, der er blevet afholdt på skolerne.

»Hvis eleverne ser et panel, der kun består af en enkelt socialdemokrat, en konservativ og en venstremand, så mangler de unge eksempelvis en alternativist at identificere sig med. Når Socialdemokratiet samtidig har rustet op og er blevet bedre til at komme ud, så betyder det, at de andre partier bliver en smule presset.«

Nanna Bonde forklarer, at SFU kun har været repræsenteret ved cirka halvdelen af debatterne – noget, hun mener, har svækket partiets tilslutning – og også Andreas Weidinger erkender, at tilstedeværelsen er afgørende.

»Hvor mange flyers eller bolsjer, du deler ud, betyder intet. Men det betyder noget at være til debatterne. De steder, hvor vi ikke er, får vi cirka to til tre procent af stemmerne, mens vi får markant flere der, hvor vi er.«

Men selvom skolevalget i høj grad er en kamp på ressourcer – og selvom de unge vælgere ikke udgør et repræsentativt udsnit af de danske skoleelever – mener Kasper Møller Hansen dog ikke, at valget er uden betydning. Det er faktisk »en ret stor strømpil«.

»Det, der ofte sker, er, at man smider sit politiske anker ud i de her unge, formative år, og ankerkæden kan nu engang kun være så lang. Du kan altså ikke trække den over på den anden side. Den holder dig på mange måder fast i den blok, du er i. Til gengæld kan man se masser af ustabilitet inden for blokkene.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Skolerne i lille Danmark underviser i pseudo økonomi og politiks ideologi, der stjæler børns fremtid, hvilket gør denne debat om ‘urent trav’ til surrealisme.

Donald Trump er en opfindelse, der godt kunne være dansk.

Trumpismen af ‘Danish Design’ der sætter focus på politisk udenomssnak og samtidig fjerne focus fra pseudo økonomisk vækst politik på fortrinsvis olie, gas og kul afbrænding, der stjæler vores børns fremtid.

15 årige Greta Thunberg beskrev den danske/EU politiske og økonomiske magtelite meget fint.
“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.

Citat 15 årige Greta Thunberg COP24

Det har aldrig i hele verdenshistorien været så omkostningsfrit, at være en skurk, men regnskabets time kommer i takt med vandet stiger.
Det er panik før lukketid i kapitalisme-land.

‘Kejserens nye klæder’, hvor alvoren stiger i takt med latteren aftager.

Carsten Wienholtz, Erik Fuglsang, Karsten Aaen, Ib Christensen, Egon Stich, Torben Skov, Estermarie Mandelquist og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Her er linket til Skolevalg 2019 Valgresultatet.
https://www.skolevalg.dk/

Tillykke med det spændende projekt inddragelse i Demokratiets værksted.

og hvilket spændende valgresultat fra de unge.

Valgets store vindere sammenlignet med Folketingsvalget 2015 er:

Det Konservative Folkeparti 13,1%
Det Radikale Venstre 11,1%
Liberal Alliance 9,9%

Pudsigt at TV2 i omtalen af Skolevalget ikke viser valgresultatet men udråber Socialdemokraterne til at være vindere af Skolevalget med kun 22,6% af stemmerne. Det er under partiets valgresultatet fra Folketingsvalget den 18 Juni 2015.

Michael Andresen

Måske kan det tolkes derhenad, at nutidens VUere, DSUere, KUere og måske ligefrem LAUere er betydeligt mere klimabevidste end deres forbilleder i de "rigtige" partier.

Men de voksne politikere skal nu nok få de unge omvendt, når de begynder at indtage deres pladser på allerbageste række i folketings-, regionsråds- og byrådssalene.

Bettina Jensen

Skolevalget tvinger de unge tidligere ind i den parlamentariske boks end ellers; det er væsentligt at de ikke tænker for mange udenomsparlamentariske tanker.

Torben K L Jensen

du mener vel revolutionære tanker - tænkende mennesker har alle dage været farlige for magthaverne.

Bettina Jensen, Flemming Berger, Mogens Holme og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Lad os så få den valgret sat meget ned eller helt afskaffet. Børn kan sagtens stemme lige så kvalificeret og overvejet som andre aldersgrupper. Og det gjorde såmænd ikke så meget at børnefamiliernes forældre fik en stemme mere i de første år af børns liv. Vi seniorer bestemmer i virkeligheden alt for meget i dagens politik, som er fokuseret på livsstilssygdomme (sundhedsreform), pensionsforhold o.l. i stedet for gode opvækstvilkår, tryghed, miljø og klimapolitik og fred i verden.
Det gælder først og fremmest om de næste generationers liv og overlevelse.

Michael Andresen

Du er da velkommen til at invitere et tilfældigt 12-årligt barn med i stemmeboksen og lade det bestemme hvor krydset skal sættes.

På den måde reducerer du seniorernes indflydelse og lader et barn få lov at bestemme lidt. To fluer med et smæk.

Ib Christensen

På en måde finder jeg disse "skolevalg" frastødende.
Der er et motiv for at placere den kort før kommende valg. Et motiv jeg vil tillægge populister mere end demokrater.

Hvad koster dette motiv at gennemføre og hvordan forholder omkostningene sig til tidligere eventyr om, at det er dem med behovet der skal bære omkostningerne.
Som vælger ser jeg ikke skolevalg som mit behov.

Uha, uha !!!
Et blåt flertal på 51.2 % til blå blok viser valgresultatet blandet poderne.
Hvordan det mon fortolkes i det faste kommentatorkorps herinde ? :-)

Torben K L Jensen

51.2 % er da et fint udgangspunkt for opgøret med og frigørelsen fra forældrenes måde at tænke på - det der kaldes et generationsoprør - yuppier mod 68´ erne og nu de grønne mod de sorte.

Torben K L Jensen

Ib - tænk ikke ilde om ungdommen og tænk på den svenske statsminister - Tage Erlander´s tørre konstatering : "Ungdommen er ikke hvad den har været - og det har den sgu heller aldrig været"

Ib Christensen

@Torben K L Jensen
Jeg tænker bestemt ikke ilde om ungdommen, tværtimod.
Det er derfor jeg hader at deres unge sind og naivitet udnyttets.
At ligge skolevalg lige før folkevalg, minder lidt om da andre i historien bad børnene skrive stile om deres forældres holdninger til statsmagten.

Hvorfor skal siddende magthaverer have børnene til at fortælle dem, hvor de skal skjule deres holdninger, og påtage sig andre for at klæbe til taburetten?