Læsetid: 4 min.

Københavns Kommune ville høre, om folk med anden etnisk baggrund måtte komme bagest i boligkøen

Sidste efterår spurgte en medarbejder fra Københavns Teknik og Miljøforvaltning, der er ledet af en borgmester fra Enhedslisten Boligstyrelsen, om det var lovligt at favorisere boligsøgende, hvor mindst en af forældrene var fra et vestligt land
En sagsbehandleren fra Teknik og Miljøforvaltningen i København har undersøgt, om man må diskriminere boligsøgere med anden etnisk baggrund for at forhindre, at flere boligområder i København udpeges som udsatte områder eller kommer i kategorien ’hård ghetto’.

En sagsbehandleren fra Teknik og Miljøforvaltningen i København har undersøgt, om man må diskriminere boligsøgere med anden etnisk baggrund for at forhindre, at flere boligområder i København udpeges som udsatte områder eller kommer i kategorien ’hård ghetto’.

Tariq Mikkel Khan

12. februar 2019

Må vi godt diskriminere boligsøgere med anden etnisk baggrund?

Det var et af spørgsmålene, da en sagsbehandler fra Teknik- og Miljøforvaltningen – hvis borgmester siden kommunalvalget har været Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten – den 1. oktober 2018 sendte en række spørgsmål til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Sagsbehandleren ville kortlægge »de mulige værktøjer«, som forvaltningen kunne tage i brug for at hindre, at flere boligområder i København udpeges som udsatte områder eller kommer i kategorien ’hård ghetto’.

Den netop vedtagne ændring af loven om almene boliger åbner for, at almene boligorganisationer kan fastlægge såkaldt supplerende udlejningskriterier for at styrke beboersammensætningen. Sagsbehandleren var interesseret i, om det ville være »lovligt« at give »forrang på ventelisten« til personer, der ud over at være i arbejde eller under uddannelse også opfyldte visse kriterier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • David Zennaro
  • Viggo Okholm
Gert Romme, David Zennaro og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Står du bag denne diskrimination Ninna Hedeager Olsen?
Hvis ikke - skulle du så ikke snart få styr på din administration? Du har nu siddet over et år. Troede ikke Enhedslistepolitikerer bare sad til pynt?

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Berith Skovbo, Erik Fuglsang, Anne Mette Jørgensen, Karsten Aaen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Hvad har denne borgmester lavet af godt siden sin tiltrædelse?
Hun og hendes bagland tog ikke beskæftigelses posten.
Hvad laver de på det Rådhus? Byen er blevet mere og mere for de, der har deres på det tørre. Byen er fuld af osende og støjende trafik. Busser omlægges, og hele sommerhalvåret skal folk finde sig i diverse events.
Støj fra folk der renoverer deres dyre ejerboliger med ekstrem støj er ikke hendes problem. Det er jo privat. Bare besynderligt, at andre kommuner kan hitte ud af det.!
Hvis du vil flytte herfra skal du selv sørge for parkering af flyttebil. De burde ellers være glade for os der ikke orker at bo her mere.
Problemet er, at de der sidder på posterne ingen kærlighed har til København. De opfører sig som turister.
Det, der nu er kommet frem understøtter kun, at byen er styret af en sports borgmester. Føj!

Johanna Haas, Per Torbensen, Thomas Rasmussen, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Kim Houmøller og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Det er meget vigtigt for mig ikke at styre min forvaltning politisk..."

Hvorfor så have politikere, hvis de bare administrerer ligesom embedsmændende? Jeg troede, at man stemte på en borgmester, fordi han/hun kunne gøre en forskel. Hvis det ikke er tilfældet, kan vi jo ligeså godt spare udgifterne til borgmesterlønninger og -pensioner.

Hvad har jeg misforstået, Ninna Hedeager Olsen? Kan du uddybe, hvad din rolle så er, hvis den ikke er at styre din forvaltning politisk?

Rikke Nielsen, Flemming Berger, Johanna Haas, David Zennaro, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Berith Skovbo, Hans Larsen, Bettina Jensen, Katrine Damm, Ete Forchhammer , Poul Simonsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Kan spørgsmålet ikke ses som et forsøg på at vise, at regeringens og et flertal i Folketingets "Ghetto-lov" ikke er holdbar. Men så bliver historien jo ikke interessant.

Eva Schwanenflügel, Steen Sohn, Marianne Stockmarr, Viggo Okholm og Jens Hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

El vil hellere plante træer med officielle repræsentanter fra Kina end tage sig af kedelige skandaler som renoveringen af Tingbjerg. Og når snorene for sidste festlige gang er klippet over modtage en fed aftrædelsessum, selv om man lige skal fede den i en ny stilling. Man mærker magtarrogancen.

Per Torbensen, Thomas Rasmussen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Når Regeringen har valgt at lave en ghetto lov, der har indflydelse på hvordan kommunen skal agere, og et af de kriterier Regeringen har udpeget som værene "ghettoficerende" er om folk er fra ikke vestlige lande, så er det da helt naturligt, at der bliver spurgt.. Ok, må vi så også prioritere efter det.. Jeg syntes sådan set ikke jeg ser andet, end en kommune der prøver at agere inden for de rammer som regeringen har udpeget..

Carsten Hansen

Jens Hansen.

Ja sådan er det vel.

Når den barske virkelighed melder sig og man får ledelsesansvar hvor der ikke er frie handlemuligheder ,men spilleregler der skal følges, så kan man ikke længere sidde ude bag sidelinjen og råbe af de andre. Så er man med på banen.

Det er nok også derfor at Enhedslisten (og Alternativet) valgte en "lettere" borgmesterpost. Så er øretæverne ikke så store når man svigter sin grundholdning.

Johanna Haas, David Zennaro og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

If. NHO bør en administration tilsyneladende ikke afspejle den siddende politiske top. Interessant, er EL på Christiansborg enige? Er nogen på Christiansborg enige? Eller ude i kommunerne? Valg er vist dyre at gennemføre; hvor mange sosuer, symfoniorkestre, s-togsudvidelser (eller anden kollektiv trafik) kunne vi få for de åbenbart overflødige valg og politikerlønninger?

Johanna Haas, Karsten Lundsby og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jens Hansen, jeg håber du har ret. Men burde den (skjulte?) dagsorden så ikke også indebære at man gjorde hvad man kunne for at synliggøre det håbløse i denne lov ud over at stille et høfligt spørgsmål? Er svaret blevet udstillet?

Johanna Haas, Karsten Lundsby og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Først har man agt, siden får man magt? Nok er vist sagt.
Og jeg vil lige minde om at dette er set gennem hele verdenshistorien.

Magt korrumperer; giv den til dem, som ikke vil have den.

Torben Skov, John Andersen, Steen Uffe Hansen, Niels Duus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
René Arestrup

' Jeg syntes sådan set ikke jeg ser andet, end en kommune der prøver at agere inden for de rammer som regeringen har udpeget..'

Jeg adlød blot ordrer....

Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Per Torbensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Vær nu ikke så hårde ved Enhedslistens politikere, de er jo bare på gennemrejse gennem det politiske domæne og selvvalgte amatører på grund af partiets rotationsprincip.

Dette skulle vel aldrig være en kampagne imod Enhedslisten, så der kan dækkes over den virkeligt store og skjulte historie, som Information ikke vil fortælle?
Nemlig at Frank Jensen til stor fordel bl.a. for hans forgænger Jens Kramer Mikkelsen vil privatisere (i øvrigt foreningsejet ejendom) i Tingbjerg og Mjølnerparken...
Samt, at de nok så omtalte nedrivninger af almene boliger måske er på vej til København selv om Frank Jensen måske og næsten har lovet det modsatte.

(Kunne det i øvrigt tænkes at embedspersonen spurgte ministeriet for at kunne fortælle evt. ivrige borgerlige politikere, at det ikke kan lade sig gøre at diskriminere efter (bemærk det) regeringens definition på vestlig/ikke-vestlig etnicitet?
En diskrimination der jo i øvrigt kunne indrettes til både at give op og ned-prioritering alt efter boligafdelingens status.
En diskrimination som Enhedslisten så i parentes bemærket aldrig har gået ind for.)

Eva Schwanenflügel, Margit Kjeldgaard, Steen Sohn, Jørn Vilvig, Johanna Haas og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det modsatte var interadministrativt diskret påbudt uden påtaler i sin tid. I alle køer. Jeg har i 90'erne forladt flere køer, herunder også boligkøer, fordi 'mit nummer' i dem bare steg og steg over tid af netop den årsag.

jens peter hansen

Når EL- politikere tages med bukserne nede er det altid de andres skyld. Hvor vile det være dejligt hvis de virkelig gjorde en forskel hvor de har magt som i København. Det er ikke nok at sige det rigtige. Handl!!

Enhedslisten har bekæmpet og stemt IMOD den her lovgivning med at komme boligområder på lister og udskamme dem og beboerne bl.a. udfra såkaldt "ikke-vestlig" baggrund.

Socialdemokratiet og SF har stemt FOR den lovgivning, der kommer boligområder på lister og udskamme dem og beboerne bl.a. udfra såkaldt "ikke-vestlig" baggrund.

Hvad med lige at huske at skælde ud på de rigtige?

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Viggo Okholm og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Den politiske virkelighed er, at hvis man ikke vil agere indefor de rammer der er udstukket af flertallet, så må man trække sig,

Denne historie er vinklet helt ud af virkeligheden. Hvis udlændinge af ikke vestlig baggrund kun må udgøre en hvis procentdel, men man skal udleje til dem. Så er ghettoloven jo et catch 22. I stedet bliver historien vinklet til at Nina har en skjult dagsorden om politisk styring. Udsagnet virker også underligt påklistret til sidst i artiklen og tydeligvis taget ud af sin sammenhæng.

Touhami Bennour

Det har ikke noget at gøre med "guetto" men har det alligevel. Det er som nogen der får altid"mareridt". Mareridt er også en drøm. Mareridt styrer i øjeblikke. Mareridt ser sort.Det nytter ikke at indvandrere fra ikke vestlige lande gør oprør i deres oprindelige lande, de er dømt til mareridt, sådan har Onkel Sam besluttet.

Eva Schwanenflügel

Det er ikke Enhedslisten der har været med til at vedtage den såkaldte "ghetto-pakke".
Nu spinnes det som om Nina Hedeager Olsen selv er nærmest racistisk..
Jeg græmmes.

Carsten Hansen

Der er nok ingen her der tror at Nina Olsen er racist. Hun er bare nødt til at agere efter reglerne.

Enhedslisten har haft en del borgmestre i København og enkelte rådmænd i de andre store byer, men der er aldrig blevet ført Enhedslistepolitik nogen af stederne.
Det er vilkårene når man stort set er i opposition overalt, også der hvor der er socialdemokratiske (over)borgmestre.
De har kunne præge en smule, men har ellers måtte rette ind efter gældende lov og økonomi.

jens peter hansen

Da Tingbjerglejerne råbte om hjælp pga. af en skandaløs behandling under en langvarig og helt igennem svinsk renovering for et par år siden, svarede den ansvarhavende borgmester Kabell fra EL at der ikke var noget at komme efter. Sådan. Han ville hellere blive i den indre by og nedlod sig til én gang at komme på besøg herude i kanten af Københavns Kommune. EL kan naturligvis ikke lave om på faktiske pålæg, men har i København de sidste mange år mest gjort sig bemærket ved en sælsom uduelighed, begyndende med Per Bregengaards tab på over 600 mio. kr. på skolevæsenets konto, et tab der fik skolerne sat tilbage de næste mange år, måske fordi han og mange andre på den venstre fløj alligevel satte deres børn i privateskoler. Den oplagte mulighed at EL kunne tage sig af fx socialområdet som førstevælger , men hellere ville tage den nuværende post som teknikborgmester viser at man bevidst undgår de svære, men gerne tager de spektakulære poster. Det er vel ikke noget Folketinget presser dem til ? Troen på at de gode rigtige meninger skulle gøre en forskel smuldrer bort desværre gang på gang.

Søren Kristensen

Hvis man ikke kan få sine sager igennem, fordi flertallet, øvrigheden eller socialdemokraterne er imod, er det så bedst ikke at kunne få dem igennem på et blødt eller et hårdt politikområde?