Læsetid: 4 min.

Kontroversiel copyright-lovgivning nærmer sig målstregen

Et nyt copyright-direktiv skal hindre, at techgiganter snylter på kunstnere og journalisters arbejde. Men aktivister og virksomheder som Google frygter, at lovgivningen kan underminere ytringsfriheden
15. februar 2019

Efter mere end to års arbejde er en ny europæisk copyright-lovgivning nu lige på trapperne.

Onsdag aften indgik forhandlere fra Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og Ministerrådet en aftale om den endelige tekst, som nu kommer til afstemning.

Det er et stort skridt i retning af at gøre op med, at internetplatforme som Google, Facebook og YouTube »snylter på andres arbejde«, mener Jens Rohde, der som medlem af Europa-Parlamentets retsudvalg har været med til at forhandle aftalen på plads.

»Det er første gang nogensinde, det er lykkedes os strukturelt at genskabe den retstilstand, der fungerer i den fysiske verden, på internettet. Det er kæmpestort,« siger han.

Formålet med direktivet er kort fortalt at sikre, at kunstnere, forfattere, journalister og andre rettighedshavere bliver kompenseret, når deres værker bliver delt på nettet. Men særligt to paragraffer har vist sig kontroversielle. En umage koalition bestående af både borgerretsaktivister og store virksomheder som Google har advaret om, at bestemmelserne kan underminere informations- og ytringsfriheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg kan selv slå en del overvågningen fra på Google og i øvrigt benytte andre ikke-overvågende søgemaskiner og programmer, der i en vis udstrækning blokerer for overvågningen. Facebook overvåger dog også ikke-medlemmer så vidt jeg har forstået, så selv om jeg har fravalgt den. så sker overvågningen alligevel. Herudover er der risikoen for hacking o.lign. Så grundlæggende må it-teknologien anses for at være en fejlslagen teknologi.
Og nej: jeg oplever ikke at min ytringsfrihed er blevet større med de sociale mediers opkomst. Jeg synes derimod at ytringerne er blevet af væsentligt mindre værdi end før it.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

min modstand ville være en del anderledes hvis vi havde fået Fair Use
https://da.wikipedia.org/wiki/Fair_use

Som det er nu så er det kontrol ikke kontrol af de store medie, men kontrol af almenlige mennesker
De problemstillinger nogle frygter, er at dette har mulighed for at ramme de alternativ medie og mennesker kreativitet hårdt. Men dette er jo kun en lille ting eller hvad?
Tillykke stasi politi Ville være stolt

Jeg har prøvet at kigge l lovteksten, den er skrevet på en måder som gør at man kan fortolkning den på mange måder. men det gør jo ikke noget for så er der mere frie hænde for hvordan magthaverne vil fortolke lovteksten. Men også at den bliver svære at leve op til. for når det er op til at mere fri fortolkning, så er grænsen i lovteksten også svære at forst

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

En meget stor del af de nyheder, jeg er forbruger af, består af klip, der gengiver MSMs udlægning af en eller anden sag, hvorefter det alternative medie dissekerer denne udlægning og i processen giver en alternativ udlægning af samme sag.

Denne form for "fact-finding" journalistik vil nu blive besværliggjort. Når de store platforme risikerer at blive holdt ansvarlige for det indhold, andre publicerer, vil de selvfølgelig fjerne alt, hvad der udgør en risiko for at pådrage sig et sagsanlæg.

I realiteten vil alt, hvad der kan anses for at være juridisk kontroversielt i forhold til disse nye regler, blive fjernet. For hvorfor tage en lang og dyr retssag, som man måske vil tabe, hvis man bare kan slette det indlæg, som sagen drejer sig om?

Eva Schwanenflügel

"Vi har nogle regler i den fysiske verden, som begrænser eksempelvis tyveri. Dem synes folk som Jesper Lund så ikke skal gælde i den virtuelle verden. Det er jeg dybt uenig i,« siger Jens Rohde."

Det var dog et ualmindeligt dybt usympatisk udsagn om Jesper Lund, som netop kæmper for frihed foruden overvågning.
Man skulle jo tro Jens Rohde ville ham tillivs politisk..?