Læsetid: 5 min.

Løkkes sundhedsreform stavrer som en zombie

Statsminister Lars Løkkes sundhedsreform fremstår som en udslukt patient, der er ved at krepere allerede her under forberedelserne til operationen. Heller ikke de småjusteringer, som er blevet fremlagt i denne uge, har gjort livs- og overlevelseschancerne meget større
Lars Løkke Rasmussen og regeringen har brugt den seneste måned på at lytte til reaktionerne på regeringens nye udspil til en sundhedsreform, og det har nu ført til småjusteringer.

Lars Løkke Rasmussen og regeringen har brugt den seneste måned på at lytte til reaktionerne på regeringens nye udspil til en sundhedsreform, og det har nu ført til småjusteringer.

Mikkel Berg Pedersen

23. februar 2019

Beslutningen er allerede truffet én gang. Og dumpet igen.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er alligevel i fuld gang med at gentage et flop tilbage fra 2011: Kort inden valget indgik han dengang en aftale med Dansk Folkeparti om at nedlægge regionerne. Planen var klar: De folkevalgte regioner skulle erstattes med professionelle sygehusbestyrelser, og »sygehusvæsnet forankres i staten«, som det hed i aftaleteksten.

To ekspertudvalg skulle finde frem til erstatningen for regionerne. Men reformen blev aldrig ført ud i livet, for et folketingsvalg kom i vejen. Selv om Lars Løkke Rasmussen lige akkurat nåede at få sin sundhedsreform teknisk på plads, kuldsejlede projektet, fordi han tabte valget en måned senere. Helle Thorning-Schmidt overtog regeringsmagten, og den nye SRSF-regering droppede straks planerne, der allerede dengang blev opfattet som en bureaukratisk centraliseringsøvelse.

Historien er ved at gentage sig her i 2019. Som i et deja-vu fra 2011 udtalte Lars Løkke forleden, at der ikke bliver valg, før sundhedsreformen er på plads: 

»Vi kan nå at træffe en beslutning om en reform, og hvis det politiske flertal, der beslutter det, eksisterer efter valget, så bliver det til noget, og ellers bliver det ikke til noget.«

Løkke kender pinligt godt sin egen forhistorie. Det er højst sandsynligt, at regeringen igen kan få landet en smal aftaletekst med Dansk Folkeparti, som så igen ender med at blive skrottet på grund af valget.

Onsdag fremlagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) en række småjusteringer til den sundhedsreform, der blev fremlagt i midten af januar. Konkret skal den lokale repræsentation øges i de foreslåede nye 21 ’sundhedsfællesskaber’, antallet af kommunale bestyrelsesmedlemmer mere end fordobles, og kommunerne skal også kunne råde over lidt flere penge.

Efter skotsk forbillede

Disse mindre justeringer, der blev præsenteret kun få timer inden forhandlingerne mellem finansminister Kristian Jensen (V) og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, begyndte, er et åbenlyst forsøg på at komme kritikerne i møde. Men grundideen om at nedlægge de folkevalgte regionsråd står uændret.

»Vores læsning har været, at kommuner har taget pænt imod vores udspil til en reform, men de har ytret ønske om, at de gerne vil have en stærkere repræsentation i det nye sundhedsvæsen, og det er vi åbne over for,« forklarede Lars Løkke forleden i et interview til Avisen Danmark.

Det nye – og altså allerede reviderede – udkast til en sundhedsreform har forrykket sig en anelse i forhold til aftalen fra 2011. Finansministeriet, som har været arkitekt på projektet, har primært ladet sig i inspirere af den omfattende reform, som det skotske sundhedsvæsen blev udsat for i 2016.

National Health Service (NHS) i Skotland blev dengang omstruktureret med 14 nye, administrative klynger, hvor repræsentanter fra kommuner, sygehuse og den almene praksis nu er sat til at forvalte det lokale sundhedsvæsen – præcis som tanken er med de 21 nye ’sundhedsfællesskaber’ i Danmark.

Men også her skræmmer sporene: En større evaluering viser, at skotternes tilfredshed med det lokale sundhedsvæsen ikke er steget, og hverken indlæggelsestiden for medicinske patienter eller antallet af akutte indlæggelser er faldet.

En rapport, som det skotske parlament har fået udarbejdet, viser samtidig, at borgerne er utilfredse med manglen på økonomisk gennemsigtighed og frygter for kassetænkning internt mellem ‘klyngerne’.

Kort sagt har alle de politiske målsætninger – om større nærhed, færre sygehusindlæggelser og bedre økonomistyring – som statsminister Lars Løkke oprigtigt har med i sin nye sundhedsreform, og som hans embedsmænd har kopieret direkte fra Skotland, ikke materialiseret sig i den virkelige verden. Tværtimod.

Derfor er der næppe mange andre end Lars Løkke, som i deres vildeste fantasi kunne finde på at lade sig inspirere af de mange mislykkede eksperimenter, som National Health Service (NHS) har været tvunget igennem.

Smørepenge til bykonger

Først og sidst handler politik om penge. I sit forsøg på at redde stumperne af sundhedsreformen har statsministeren derfor også åbnet lidt op for pengekassen.

Med ugens justering står sundhedsfællesskaberne således til at få deres eget budget:

»Der kan være brug for at løbe noget i gang. Det kan være, at man skal opkvalificere noget personale. At man skal udvikle noget teknologi. Der er brug for nogle smørepenge, der kan smøre maskinen, så den kan komme ordentlig i gang,« siger Lars Løkke.

Smørepenge? Ja, det er i det mindste et ærligt udtryk.

For at skabe større opbakning blandt landets borgmestre forsøger regeringen nu at skubbe lidt ekstra kroner ud til de nye, lokale forvaltningsklynger. Regeringen vil i hvert fald gerne skabe et indtryk af, at lokale folkevalgte fremover vil agere mere end gummistempler for det statslige organ Sundhedsvæsen Danmark – som i sin struktur også er kalkeret direkte fra det britiske NHS.

Da den bærende ambition med sundhedsreformen reelt er at spare penge – og forhindre, at sundhedsudgifterne stiger i takt med befolkningens aldring – er de nye mekanismer dog skruet så sindrigt sammen, at det næsten er for mildt at kalde strukturen for byzantinsk. Eksempelvis vil regeringen tillade, at enkelte kommuner i sundhedsfællesskaberne skal kunne sige nej til at betale for den udvidede behandling, som borgere i andre kommuner kan få.

De fortsatte og næsten metastaserende knopskydninger i de mange nye administrative lag i Løkkes vision for fremtidens sundhedsvæsen gør det imidlertid umuligt at overskue, hvem der egentlig vil bestemme, og hvor man som borger skal henvende sig, hvis man vil brokke sig, når og hvis det går lige så galt som i Skotland. Både beslutningsprocesserne og endemålene fremstår mere og mere gådefulde.

Dansk Folkeparti skal nok indvilge i endnu en aftaletekst, inden valget udskrives. Og hvis alt går i fisk i forhandlingerne, kan de borgerlige partier nøjes med at kopiere den dødfødte reformskitse fra 2011.

Med øje på meningsmålingerne kan det være godt det samme. For mindre og mindre tyder på, at Løkkes gamle drøm rent faktisk vil blive til virkelighed. Sundhedsreformen tegner i stedet til at måtte slæbe sig igennem i skyggen fra valgkampen som en levende død.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Anne Eriksen
  • Frede Jørgensen
  • Poul Erik Riis
  • Torben K L Jensen
Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Poul Erik Riis og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Lars Trier Mogensen er en skarpsindig mand med focus på det væsentlige.

Arne Lund, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Frede Jørgensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Det er som om solen begynder at lyse med større styrke i dag!

Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, ingemaje lange og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er patetisk og direkte åndssvagt, når Løkke fortsat promoverer en sundhedsreform der er så elendige erfaringer med i Skotland.

Desværre forsøges det nu at få involveret både Alternativet og de Radikale i forhandlingerne.
Ingen af disse to partier har et specielt kærligt forhold til Regionerne, hvor de heller ikke er repræsenterede på højt plan.

Klimaet mellem partierne og Socialdemokraterne kan vist også kun siges at være iskoldt, især efter vedtagelsen af loven der er døbt et paradigmeskift af DF.

Såfremt Å og B går med i Sundhedsreformen, vil det være umuligt at fjerne den, selvom den ret flossede røde blok får flertal efter valget.

Der er intet at tage fejl af; oprøret breder sig mod Socialdemokratiet indefra, og det er en slet skjult pistol der her rettes mod et fremtidigt samarbejde.

Ib Christensen, Arne Lund, Torben Skov, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Jørgensen, Torben K L Jensen, ingemaje lange og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Løkkes manipulationer vil altid være mere eller mindre skjulte.
Alternativet og de Radikale kan sikkert flyttes med de rette fraser, så medløberi er sikkert en option.

Vi skal absolut ikke have et paradigmeskift i sundhedssektoren, det er galt nok i forvejen. NPM har også vist sig som en meget kedelig og skadelig/ dyr erfaring
Naturligvis gøres der alt for at bekæmpe S, men mest i det skjulte.

Det er vanvid at lægge endnu mere ansvar på kommuner og almen praksis for at spare penge.
"Sygehusvæsenet skal styres af staten"? - Så bliver det økonomi og medicinalindustri, der scorer kassen og borgerne, der betaler prisen - ikke kun i penge - men også med helbredet!

Ser ikke S som lyset og løsningen, men sandelig er vi nødt til at flytte os fra dette mareridt af forurening, ødelæggelse af natur, grundvand og humane/ sociale løsninger for landets borgere.
Når man holder fast i blokpolitik og det ikke kan blive værre, så...

Ib Christensen, Arne Lund, Torben Skov, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Sundhedshuse og egne læger vil have endog meget svært ved, at løfte opgaven. Som alle ved har almene læger ikke kompetence og tid til patienterne. Hospitaler er underlagt en grov og ødelæggende økonomisk spændetrøje.
Dette løses ikke ved en reform, som fremlagt af regeringen. det bør være muligt, at ændre åbenlyse mangler uden. Så længe både speciallæger og læger fortsat skal købe egen praksis og i princippet er en kloning ml. privat og offentlig kommer vi nok ikke dilemmaet til livs.
Jeg er ærgerlig over, at Trane Nørby vil forsvare en sådan ide. Trods jeg ikke er venstre eller liberal har jeg dog ment, at hun er en af bedre sundhedsministre i mange år.
Endnu engang skal vi se diverse andre partier ryste i bukserne for hvilken straf de finder på.
Bliv dog selvstændige og frigør Jer fra trusler og magtens åg.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Igen stempler klovnepartiet sig som en samling forvirrede høns, der ikke aner sine levende råd. Afsættet er jo borgerligheden, her tilsat en dosis "vi-er-grøn-med-de-grønne". Partiet står og falder med overklovnen, uden ham intet parti. Og nu vil Klaus Riskær og Pernille Vermund så gentage fiaskoen.
Det hele drejer sig om narcisister, der tiltror sig evnen til at kunne være politikere.

Ib Christensen

@Arne Lund

Det afspejler vel bare virkeligheden.
Vi har i dansk erhvervsliv mange lederstillinger udfyldt med selvlærte folk, der ikke har meget andet end folkeskole papirer.
De mennesker sidder og fortæller jobcentrene, at under deres betalte ledelse, organisering og ansvar er der rod og kaos fordi andre er ukvalificeret.
Og på jobcentrene sidder de som nøgne kejsere og lytter til at disse skrædderer hænger deres landsmænd ud for dovne og ukvalificerede, for at få fingrene i fælleskassen, så økonomien ikke afsløre deres egne kvalifikationer overfor deres ejer.