Nyhed
Læsetid: 4 min.

MP Pension sortlister tre selskaber for deres aktiviteter i besatte områder

Pensionskassen for magistre og psykologer ændrer politik i forhold til investeringer i firmaer, der har aktiviteter i konfliktramte områder. Fremover skal der ske en mere grundig vurdering af firmaernes eventuelle medvirken til menneskeretskrænkelser. Beslutningen betyder foreløbig eksklusion af tre selskaber, mens der iværksættes »skærpet dialog« med 17 andre
Indland
18. februar 2019

En af verdens største leverandører af byggematerialer – det tyske selskab HeidelbergCement – det amerikanske teknologiselskab Motorola Solutions og det marokkanske statsejede selskab OCP Group er blevet tilføjet til listen over selskaber, som pensionsselskabet MP Pension ikke længere ønsker at investere i.

Det sker på baggrund af en vurdering af, at selskaberne bidrager til krænkelser af menneskerettighederne ved deres aktiviteter i konfliktramte områder på henholdsvis Vestbredden og Vestsahara. Beslutningen betyder at MP Pension skal omplacere omkring 80 millioner kroner.

MP Pension har gennem de sidste to år haft interne diskussioner om, hvordan det skal håndteres, når firmaer, pensionsselskabet investerer i, har aktiviteter i konfliktramte områder, og er endt med at ændre politik på området, forklarer direktør i MP Pension Jens Munch Holst.

»Ved den gamle politik forholdt vi os til, om det var lovligt eller ulovligt at investere på f.eks. Vestbredden. Og det er lovligt, så længe man er agtpågivende. Vi gik ikke længere ned og vurderede, om menneskerettighederne blev brudt ved den aktivitet, som selskabet har,« siger han.

»Nu har vi implementeret en ny politik, der er mere vidtgående end tidligere. Den nye politik inkluderer soft law i vores vurderinger af virksomhederne og ser på virksomhedens aktiviteter i forhold til menneskerettighederne,« siger han.

Dialog giver ikke mening

I begrundelserne henviser MP Pension blandt andet til en udtalelse fra Udenrigsministeriet fra 2014 om, at »finansielle transaktioner« i israelske bosættelser, eller til gavn for de israelske bosættelser er »forbundet med juridiske og økonomiske risici i kraft af, at de israelske bosættelser i henhold til folkeretten er opført på besat jord«.

Man bør ifølge Udenrigsministeriet »ligeledes være opmærksom på mulige overtrædelser af den humanitære folkeret og menneskerettighederne«.

HeidelbergCement driver et stenbrud på et område, der »ifølge FN, EU og det danske Udenrigsministerium udgør palæstinensisk territorium besat af Israel,« skriver MP Pension i eksklusionsbeslutningen, mens Motorola »i en længere årrække har leveret sikkerhedsudstyr til en række israelske bosættelser på Vestbredden«.

OCP Group ekskluderes, fordi selskabet »er involveret i udvinding af fosfat i Vestsahara uden at dette vurderes at komme den lokale befolkning til gode eller ske med deres samtykke«.

Ud over de tre selskaber starter MP Pension en skærpet dialog med 17 andre selskaber, heriblandt Volvo, Siemens og Paypal, der tidligere har været kritiseret for deres aktiviteter på Vestbredden.

HeidelbergCement, OCP Group og Motorola Solutions er ifølge Jens Munch Holst udvalgt til eksklusion allerede nu, fordi de igennem længere tid har været kritiseret for deres aktiviteter i de konfliktramte områder, og fordi andre pensionskasser tidligere har forsøgt sig med dialog med selskaberne uden resultat.

OCP Group er statsejet, så deres politik om at udvinde råstoffer fra det besatte Vestsahara følger logisk med den marokkanske stats politik, der går ud på at gøre krav på området. Derfor vurderer MP Pension ikke, at en dialog vil føre til ændringer i selskabets praksis, forklarer Jens Munch Holst.

»Mange andre har haft dialog med HeidelbergCement, uden at der rigtigt er sket noget, og det samme med Motorola, der ikke rigtigt diskuterer med nogen. Derfor har vi valgt ikke at starte en dialog og vente to-tre år for så at konstatere, at der ikke sker noget,« siger han.

MS: Vældig positivt

Diskussionen om danske pensionsselskabers investeringer i selskaber, der opererer i besatte områder, har flere gange været behandlet i medierne – særligt som følge af flere rapporter udgivet af mediet Danwatch siden 2012.

I 2015 ekskluderede det største danske pensionsselskab PFA HeidelbergCement, og senere traf DIP, JØP, Pensam og Sampension også beslutning om eksklusion af det omstridte firma.

Motorola Solutions er ud over MP Pension også ekskluderet af Sampension og Pensam, mens OCP Group tidligere er blevet ekskluderet af Lærernes Pension og Velliv.

Forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke Helle Munk Ravnborg, der i flere år har kritiseret pensionsselskabernes aktiviteter særligt på Vestbredden, betegner det som »vældigt positivt«, at MP Pension har ændret kurs.

Hun fremhæver særligt, at MP Pension – i modsætning til de fleste andre pensionsselskaber – åbent fremlægger længere begrundelser for eksklusionerne, og at argumentationen baserer sig på FN’s retningslinjer.

»Pensionsselskaberne skal kunne kræve, at de virksomheder, de investerer i, ikke medvirker til menneskeretskrænkelser. Det krav skærpes, når man vælger at investere på konfliktramt territorie. Hvis ikke selskabet kan godtgøre det, men tværtimod bidrager til at opretholde besættelsen og dermed yderligere krænkelser, så må man trække sig,« siger Helle Munk Ravnborg.

PKA ikke overbevist

Pensionsselskabet PKA er så vidt vides den eneste danske pensionskasse med en to-cifret millioninvestering i både HeidelbergCement og Motorola Solutions. Selskabets seneste aktieliste viser, at PKA ejede for 17,5 millioner kroner aktier i HeidelbergCement og 75,7 millioner kroner i Motorola Solutions.

Ifølge underdirektør Dewi Dylander deler PKA bekymringen fra MP Pension »med hensyn til selskaber, der opererer i den besatte del af Vestbredden«, men på trods af at dele af den danske pensionsbranche altså nu har rykket sig i forhold til de kontroversielle selskaber, så mener PKA stadig ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at selskaberne overtræder pensionsselskabets retningslinjer for ansvarlighed.

»Vi har via vores internationale samarbejdspartner været i kontakt med de her selskaber, og vi vil blive ved med at holde et vågent øje med dem, men vi vil gerne have sikkerhed for, at et selskab overtræder vores retningslinjer, før vi ekskluderer det, og det har vi endnu ikke i de her konkrete tilfælde,« skriver Dewi Dylander til Information.

Ifølge Helle Munk Ravnborg er det dog bestemt ikke nok »at holde et vågent øje« med selskaber som HeidelbergCement. Særligt ikke efter at pensionsselskaber som norske KLP, PFA, JØP, Sampension og nu også MP Pension har undersøgt sagen og er kommet frem til den modsatte konklusion.

»Ifølge FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv er det PKA’s forpligtelse som investor at udvise nødvendig omhu, hvis og når de bliver bekendt med, at der kan være menneskerettighedskrænkelser, der kan sættes i forbindelse med deres investeringer,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Wind-Willassen

Det er lidt svært at se hvordan en cementfabrik bidrager til krænkelser af menneskerettighederne.
Mon livet bliver bedre på vestbredden uden cement ?
Næppe.
Men det er så nemt at finde populistiske floskler frem.
Det kan ud fra ovenstående IKKE konkluderes, at jeg finder bosætternes adfærd acceptabel.

Niels Duus Nielsen

Jørgen Wind-Willassen, når først boykotten af varer fra de israelsk besatte områder bliver lige så omfattende som boykotten i sin tid af Sydafrika, vil det komme til at gøre rigtig ondt på den israelske økonomi, cement eller ej. Det virkede i forhold til Sydafrika, så mon ikke det også virker på Israel?

Israelerne tager det i hvert fald meget alvorligt, og gør alt, hvad de kan, for at fremstille kampen for retfærdighed som antisemitisme, hvad det jo slet, slet ikke er. Men de ved kun alt for godt, at de ikke kan forsvare den racistiske besættelsespolitik med sobre argumenter, hvorfor de forsøger at få kritikerne til at fremstå som onde, racistiske mennesker. Projektion, hedder det, når tyv tror at hvermand stjæler.

Jørgen Tryggestad, John Andersen og Kjeld Jensen anbefalede denne kommentar