Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ny måling: Miljø og klima er vigtigere for vælgerne end flygtninge og udlændinge

Tre meningsmålinger foretaget over de sidste tre måneder tegner ifølge valgforskere en klar tendens: »Vi har aldrig før set, at klima og miljø har været et så væsentligt tema«
Danskerne er mere optaget af den globale opvarmning end udlændingespørgsmålet forud for det kommende folketingsvalg, viser ny måling, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget.

Danskerne er mere optaget af den globale opvarmning end udlændingespørgsmålet forud for det kommende folketingsvalg, viser ny måling, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
12. februar 2019

Miljø og klima er for alvor begyndt at toppe meningsmålingerne som et af de mest afgørende politiske temaer. I december konstaterede en Norstat-måling for Jyllands-Posten og netmediet Altinget, at den grønne dagsorden for første gang lå øverst på vælgernes liste over vigtige politikområder.

Det billede bekræftes nu af en måling, som Kantar Gallup har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Her har 57 procent af vælgerne svaret, at en kommende regering bør prioritere miljø og klima højere end flygtninge og udlændinge. Omvendt fremhæver 35 procent af vælgerne udlændingespørgsmålet over miljø og klima.

»Vi har aldrig før set, at klima og miljø har været et væsentligt tema,« siger professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, der forsker i vælgeradfærd.

Særligt – og måske knap så overraskende – er det blandt oppositionens vælgere, at miljø og klima topper dagsordenen. Her svarer hele 78 procent, at klimapolitik er vigtigere end udlændingepolitik. For blå bloks vælgere er det 37 procent.

Den nye måling understreger, at den grønne dagsorden vil blive en central del af valgkampen, mener Kasper Møller Hansen.

»Selv om regeringen med deres klimaudspil har forsøgt at lægge diskussionen død, er der ingen tvivl om, at de venstreorienterede vælgere vil have en stærk prioritet på området, mens de ikke vil ovre på den anden side,« siger professoren.

De unge går klimavejen

Det er tilsyneladende ikke kun i målinger om folketingsvalget, at det grønne er blevet afgørende. For nylig viste en Wilke-måling, at klima også har trumfet migration som det vigtigste emne for de danske vælgere ved det kommende valg til Europa-Parlamentet. Det skrev netmediet PolicyWatch mandag i sidste uge. 

Derudover ses klimaforadringer nu også som klodens største sikkerhedstrussel – efterfulgt af angreb fra militante islamister og cyberangreb. Det konkluderede en global meningsundersøgelse, som det uafhængige amerikanske analysefirma Pew Research Group mandag præsenterede. 

Når man ser på vælgernes begejstring for miljø og klima, er det bemærkelsesværdigt, at fokus i mediebilledet stadig i høj grad kredser om flygtninge- og udlændingepolitik. Det mener professor og valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

»Der bliver også talt og skrevet meget om miljø- og klima, men udlændingespørgsmålet har en helt central placering i forhold til kampen om vælgerne og mellem partierne,« siger Rune Stubager.

»Det er det, der splitter den røde blok på grund af Socialdemokratiets bevægelse. Derfor er det sprængfarligt med henblik på, hvad der kan ske i en regeringsdannelse, hvis der bliver et rødt flertal,« siger han.

Men hvorfor fylder udlændinge så meget, når flertallet af danskere finder klimaet vigtigere? Ifølge Rune Stubager skyldes det de afgørende svingvælgere, som langt fra udgør et flertal, men som stadig kan nå at skifte parti hen over midten.

»Socialdemokratiet har de seneste 20-30 år tabt store vælgergrupper til Venstre og Dansk Folkeparti. Hvis de skal have dem hjem, er de nødt til at gøre det med en stram udlændingepolitik,« forklarer Stubager.

Det grønne eller udlændinge

Mener du, at en kommende regering bør prioritere klima og miljø eller flygtninge og udlændinge højest?

Kilde: Gallup

I disse dage går tusindvis af skolestrejkende børn på gaden over hele verden, anført af den 15-årige svenske skoleelev Greta Thunbergs #FridaysForFuture. Hele vejen fra Ribe til Bruxelles og Australien forsøger eleverne at råbe magthaverne op og sætte fokus på klimaforandringerne.

Og dykker man ned i Gallup-målingen, er det også blandt den yngre generation, at klimaet prioriteres højest. 69 procent af de 18 til 35-årige peger på miljø og klima som værende vigtigere end udlændingepolitik, mens det kun er 21 procent af aldersgruppen, der tilkendegiver det modsatte. Ti procent svarer ’ved ikke’.

»Det er interessant, at det grønne er prioriteret af de yngste vælgere. De vil have mere miljø- og klimadiskussion, mens udlændingespørgsmålet står stærkere i de ældre grupper,« siger Kasper Møller Hansen på baggrund af målingen. 

Forsimplet billede

Ligesom i de fleste andre meningsmålinger er ’miljø’ og ’klima’ i Gallup-undersøgelsen kombineret under én hat. Det samme gør sig gældende med ’flygtninge’ og ’udlændinge’. Det til trods for at det ret beset er forskellige politiske diskussioner, der ligger bag henholdsvis miljø og klima – og flygtninge og udlændinge.

Ifølge professorerne er det ikke noget, der skader målingens troværdighed. Tværtimod. Det handler om at præsentere et forsimplet billede af virkeligheden, forklarer både Rune Stubager og Kasper Møller Hansen.

»Vi kan godt diskutere, at klima og miljø eller flygtninge og migranter er to forskellige ting, men når vi skal forstå, hvordan danske vælgere bevæger sig, så er det en ret væsentlig dimension. På den ene side har man et værdipolitisk standpunkt. På den anden side mener man, at flygtninge skal begrænses så meget som muligt, og at klima og miljø ikke er af så stor betydning,« siger Kasper Møller Hansen.

»Jeg er ikke så bange for, at det her billede i målingen er forkert. Ja, der er flere nuancer end som så, men det her er det overordnede billede,« siger han.

Ifølge Rune Stubager handler det også om, hvordan de politiske diskussioner historisk set har udviklet sig. Den grønne dagsorden var i 1970’erne drevet af en forureningstilgang i forhold til vandløb, skov, natur og luft. I dag er der så blevet lagt en klimadimension ind i diskussionen.

»Hvis du siger miljøbeskyttelse, vil mange associere det med klima, tror jeg. Det er lidt lige meget, hvilket ord man bruger, så associerer folk stadig det samme,« siger Rune Stubager.

»Og hvis man tager fat i emnet om flygtninge og indvandrere, bliver der heller ikke for alvor skelnet i den politiske diskussion. Det er under samme hat som udlændinge, selv om det er forskellige grupper. For manges vedkommende handler det om muslimer,« siger Stubager.

Folketingsvalget skal afholdes senest den 17. juni 2019.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

“Ny stor rapport: Insekter udryddes med voldsom hast – det truer naturens overlevelse”

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/ny-stor-rapport-insekter-udryddes-...

Søs Dalgaard Jensen, Arne Lund, Steen K Petersen, Gert Romme, Katrine Damm, Kjeld Hansen, John Andersen, Niels-Simon Larsen, Ole Frank, Torben K L Jensen, Dina Hald, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Torben Skov, Per Torbensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det positive er, at risikoen for en borgerlig regering er yderst begrænset.

Det sørgelige er, at Socialdemokratiet får så mange stemmer, eftersom de på ingen områder er røde eller grønne nok. Men det er SF og, især, de radikale selvfølgelig heller ikke.

Jeg glemmer aldrig, da Martin Lidegaard (rad. v.) (tidl. leder for den grønne tænketank concito) udtalte noget i stil med, at efter han var kommet ind på Christiansborg, så kunne han godt se, at hans tidligere holdninger til den grønne omstilling havde været lidt urealistiske.

Dér røg den sidste rest af troen på menneskeheden.
Jeg, og 10 andre forkølede deltagere, havde hørt ham holde oplæg på Lygten på Nørrebro omkring 2008, da han var formand for Concito, tale begejstret om, hvordan vi kunne omstille vores samfund til et bæredygtigt samfund. Jeg troede faktisk på ham. Måske kunne det lade sig gøre.

Så bliver han minister - og BANG - 100 % korrumperet. Væk er idealerne.
Det var det øjeblik, jeg vidste med sikkerhed, at vi er på vej mod undergangen.

Søs Dalgaard Jensen, John Hansen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Gert Romme, Katrine Damm, John Andersen, Michael Waterstradt, Niels-Simon Larsen, Ole Frank, Dina Hald, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Troels Eske Ortvad, Torben Bruhn Andersen, Frank Hansen, Hilbert Larsen, Henrik Nilsson, Niels østergård, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tantholdt genser ferieparadis efter 28 år: - Jeg er i chok
http://nyheder.tv2.dk/udland/2019-02-11-tantholdt-genser-ferieparadis-ef...

Søs Dalgaard Jensen, Ole Frank, Steen K Petersen, Kjeld Hansen, Torben K L Jensen og Dina Hald anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

“57 procent af vælgerne svaret, at en kommende regering bør prioritere miljø og klima højere end flygtninge og udlændinge.”
Citat slut.

Hvis oplysning om, de eksistentielle menneskeskabte klimaforandringer og den hastighed, det er nødvendigt at handle på udfordringerne, var formidlet ansvarligt til befolkningen, var der ikke et emne nummer to og tre på listen.

Klima, miljø, flygtninge, udlændinge, økonomi, landbrug og sundhed er alle områder der bliver totalt forandret af de menneskeskabte klimaforandringer.

Der er noget, der er gået helt galt!
57% er på ingen måde overvældende.

Det er glædeligt, miljø og klima er helt i top, men det er også stof til eftertanke, at størrelsen af ændringer, der er i vente, uanset om politikere og befolkningen vil det eller ej, tilsyneladende ikke er formidlet.

Benta Victoria Gunnlögsson, Søs Dalgaard Jensen, Lars Løfgren, Arne Lund, Flemming Berger, Steen K Petersen, Bettina Jensen, Jes Enevoldsen, Katrine Damm, John Andersen, Ole Frank, Dina Hald, Christel Gruner-Olesen, Samuel Grønlund, Hilbert Larsen, Torben Vous, Erik Fuglsang, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Problemet er at ingen regeringer er villige til at beskatte erhvervslivet af frygt for konkurrencen.

Søs Dalgaard Jensen, Arne Lund, Gert Romme, Mogens Holme, Anne Eriksen, Ole Frank, Torben K L Jensen, Dina Hald og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Konkurrencen mellem EU-Stater, hvor vi burde samarbejde.

Søs Dalgaard Jensen, Ole Frank, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Jeg tror at velfærd, sundhedssystemet, pensionsalder, udenlandsk arbejdskraft med mere bliver valgtemaerne, klima bliver ikke det alt overskyggende som nogle ønsker det.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvis man ikke kan se en tydelig sammenhæng mellem stigende global ulighed, klimaforandringer og stigende migrantstrømme, men udelukkende retter fokus mod den enkelte problematik er man ikke sin opgave som politriker voksen

Søs Dalgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Flemming Berger, Steen K Petersen, Jørgen Dahlgaard, Katrine Damm, Jan Fritsbøger, John Andersen, Anne Eriksen, René Arestrup, Ole Frank, Sabine Behrmann og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

1.Der kom mange udlændinge. Interessen for klimaet var lav. Højrefløjen voksede.
2. Det såkaldte udlændingeproblem blev løst. Folk kunne ånde lettede op og se, at der var andre problemer. Klimainteressen steg. Højrefløjen tabte flyvehøjde. Den taber valget ved at have løst det såkaldte udlændingeproblem.
3. Nu er vælgernes interesse for at løse klimaproblemet vokset højrefløjen over hovedet. Den har ingen løsninger så som ‘Ud med klimaet’.
4. Højrefløjen har holdt, hvad den lovede (færre udlændinge, lavere skat, flere biler og parkeringspladser), og nu vil vælgerne have noget højrefløjen ikke kan give (renere luft, mere lighed, et mere humant samfund).
5. Ak, højrefløj, livet er til bitter.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Steen K Petersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Endelig!
Jeg spår, at regeringen ikke blot står for fald, men at der bliver tale om en massakre på især V.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Christina Balslev, Steen K Petersen og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar

Er snart træt af at høre "Danmark som fyrtårn, vi er de bedste til, det uovertræffelige sundhedssystem" osv osv.
Lever vi i det samme land?
Reformer, der ikke er gennemtænkte - spareplaner og effektiviseringer, der virker modsat det lovede...

Nu skal vi tænke på klimaet, spise mindre kød og spare på ferierejserne. Det er vist luksusproblemer.
Den dårlige side af klima og miljø er, at man forestiller sig noget der virker hurtigt og ikke alt for krævende, men alligevel - én med det hele.
Regeringen har til fulde hetzet sig igennem ghettoplaner, mere kontrol og udelukket de forbud, der er givet fra EU om pesticider i landbruget, glemt alt om vandmiljø og drikkevand. Planerne virkede ikke! - surprise - vi overproducerer kød i ekstrem grad.
Hvis man nu tog fat på disse ting og glemte alt det med at prale af noget, der næppe kan prales af - så kunne det via det lange sure træk føre til noget, der gavnede i fremtiden.

Ole Frank, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Flemming Berger, Gert Romme og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er ved, at være sidste udkald.

Forskere er mennesker der arbejder ud fra faste rammer i deres arbejde og ikke fraviger fra dem.
Det er vigtigt for at vi kan stole på deres forskning er evidensbaseret.

Forskere er mennesker der føler, fornemmer og har børn de bekymre sig for, som alle andre mennesker, hvis skulle være i tvivl.

Det er nu forskere med relevante oplysninger om de menneskeskabte klimaforandringer må komme frem som faderen, moderen, sønnen eller datteren og fortælle hvad de føler og tænker om fremtiden.

Det er ikke den almindelige rolle for forskere, men det er helt nødvendigt, det er for børnene og deres fremtid.

PS. @Niels-Simon Larsen
Jeg oplever det på samme måde, alvoren er fortiet og undertrykt, ved at skabe frygt og had til syndebukken.
Nu mangler der oplysning og det haster!

Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Undskyld, - hjælp gerne,
Jeg er usikker på, om jeg helt forstår forskellen på: Klima og miljø / Overvejende klima og miljø.
Tilsvarende om flygtninge og udlændinge.
Hvad betyder overvejende i denne undersøgelse?

Kiggede en dokumentar fra National Geographic. Her kan vi blandt andet lære at: 99.5% (ja det bar tallet) af alt liv der har eksisteret er forsvundet allerede for flere århundreder siden. Ingen kan konkurrere med moder jord, når det drejer sig om at udradere liv.
Er det i øvrigt ikke tre (eller flere) istider der har været? Jeg kan forstå det ikke er en ny sådan vi er på vej mod.

Svend-Erik Runberg

Til Henrik Madsen
Fin kommentar.
Det siges ofte, at vi er ved at udslette Jorden. - Nej, nej! Det er Jorden alt for robust til. Vi er ved at fjerne betingelserne for at mennesker kan leve på Jorden.
Jorden er tålmodig og vil "leve" længe. Om nogle millioner år er alle (næsten) spor af mennesker og deres dumheder udslettet, og andre livsformer får deres chance. Brug chancen bedre end menneskene ! - Bliver spændende af følge.

Ole Frank, Flemming Berger og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

DF er på skideren for alvor. Partiet aner intet om miljø og klima, og er også ligeglad. Læner sig op ad genier som Lomborg, og så må det jo blive derefter. DF ville ved efterårets finanslovsforhandlinger have Lomborg på finansloven med 14 mio kr., men her sagde regeringen heldigvis nej. Nok ikke fordi regeringen er uenig med Frikadellepartiet, men mere fordi det trods alt i et valgår ville være for blamerende, om regeringen støttede Lomborg med flere midler.
Stillet overfor at det stigende antal vælgere ser klima og miljø som en langt større udfordring end indvandring og muslimer, da kan vi forvente, at DF og især Martin Henriksen, hvis mandat hænger i en tynd tråd, vil hive det ene svinske forslag frem fra skuffen. Han praler med, at have et uudtømmelig lager af forslag der skal bruges til at chikanere "de fremmede" med. Dette err uden tvivl rigtigt, og han skal såmænd nok få de fleste medier til at danse efter ham, hvilket jo atter rejser tvivl om journalisterne nu også er så røde som det påstås.
Så trængte som DF er, så kan vi forvente en lang og beskidt valgkamp, hvor især Socialakrobatiet vil danse på glødende kul for på den ene side at please Frikadellepartiet, og på den anden side, give udtryk for "at så slemme er vi nu ikke".
Men hvordan fa'en vil SD både sleske for sit fremtidige parlamentariske grundlag, og samtidig lægge afstand til den værste racisme. Det er vist mere end Mette Hjorth Frederiksens evner rækker til.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Niels østergård anbefalede denne kommentar

Se evt. et dygtigt og kosteligt interview med uentusiastiske Lars Aslan Rasmussen S og entusiatiske Marlene Harpsøe DF på baggrund af denne fine artikel

TV2 News 11.2.2019
News Night 23-00
seancen begynder ca. 18 minutter inde

https://tv.yousee.dk/medie/programserie/serie-news-night-10155075/tv-2-n...

To spørgsmål til Information i forbindelse med grafen:

1. Svend-Erik Runberg beder avisen om hjælp (12.2.2019 15:43) og spørger meget præcist:

"Undskyld, - hjælp gerne,
Jeg er usikker på, om jeg helt forstår forskellen på: Klima og miljø / Overvejende klima og miljø.
Tilsvarende om flygtninge og udlændinge.
Hvad betyder overvejende i denne undersøgelse?"

Kunne en journalist fra Information besvare spørgsmålet her i kommentartråden?

2. Hvorfor er mon grafen i netavisen så kortfattet i forhold til papiravisens store og gode oversigt (12.2.2019 side 5), som inkluderer måling blandt vælgere i de forskellige politiske partier?

Achim K. Holzmüller

Kan fortsat ikke begribe, hvorfor der i Danmark ikke findes et regulært parti, der indeholder i dens navn noget i retning af "De Grønne", eller "Miljøbevægelsen", etc., som appellerer til det voksende klientel af miljø- og klimabeviste vælgere. Blandt partier som Alternativet, Radikale Venstre, SF, etc. behandles disse emner som noget sekundært, som om det er det femte hjul på en vogn. Og hos de andre partier er emnerne et taktisk element og bruges, som vinder blæser.
Rundtom i verden går de grønne bevægelser frem, fx i Tyskland er de Grønne den eneste, omend ud over det højrenationale AfD, der har fremgang i valgresultaterne.
Danmark, kom i gang!

Karsten Olesen

Det er umuligt at opstille et "grønt program" uden at tage stilling til dets sociale profil.