Nyhed
Læsetid: 5 min.

Organisationer advarer: Den nye integrationsydelse forhindrer forældre i at varetage barnets tarv

Den nye lovgivning om integrationsydelsen risikerer at sende børn ud i mistrivsel og vanskeliggør den sociale indsats over for børnene, lyder det fra organisationer, der arbejder med familier på integrationsydelse. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser kritikken. Den bedste måde at sikre barnets tarv på er ved at få forældre i beskæftigelse, siger hun
Dansk Socialrådgiverforening er en af de organisationer, der frygter, at der som følge af den nye integrationsydelse vil komme flere eksempler på forældre, som ikke kan forsørge deres børn på ordentlig vis .

Dansk Socialrådgiverforening er en af de organisationer, der frygter, at der som følge af den nye integrationsydelse vil komme flere eksempler på forældre, som ikke kan forsørge deres børn på ordentlig vis .

Tor Birk Trads

Indland
19. februar 2019

Den nye integrationsydelse, der skifter navn til hjemsendelsesydelse, vil skabe en økonomi i nogle familier, der er så stram, at det bliver vanskeligt for forældrene at varetage barnets tarv.

Sådan lyder det fra flere organisationer, efter regeringen som en del af en større lovpakke har besluttet at skære den offentlige ydelse med op til 2.000 kroner om måneden for børnefamilier. En lovpakke, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også har stemt ja til.

Formand for pædagogernes fagforening BUPL, Elisa Rimpler, forklarer, at den nuværende integrationsydelse betyder, at pædagoger allerede ser børn, der er fejlernæret, ikke har ordentligt vintertøj eller ikke har madpakke med.

Med den nye stramning af integrationsydelsen, der er markant lavere end kontanthjælpen, er forventningen, at de vil blive fastholdt i den situation i en længere periode. 

»Der er grænser for, hvor meget vi kan kompensere, og på et tidspunkt kan man se, at børnene mistrives i en grad, at man bliver nødt til at lave en underretning på det. Og så bliver der lavet sociale foranstaltninger. Det kan i sidste ende føre til anbringelse,« siger Elisa Rimpler.

Også Dansk Socialrådgivning frygter, at der vil komme flere af den slags vurderinger. Formand Mads Bilstrup forklarer, at socialrådgiverne i kommunerne skal vurdere, om børnenes tarv og trivsel er truet.

Børn omfattet af integrationsydelsen vil ifølge ham være bagud på point i forhold til deres jævnaldrende, fordi »de ikke har det, der skal til for at udvikle sig mentalt og fysisk«.

»I sidste ende kan den faglige vurdering være, at vi bliver nødt til at fjerne dem fra deres forældre. Så må vi finde et alternativ, indtil forældrene igen kan forsørge børnene på ordentlig vis,« siger Mads Bilstrup.

Børn i gråzonen

I november 2018 offentliggjorde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd en rapport, der viser, at antallet af børn, som vokser op i fattigdom, er steget med 12.000 i 2017 fra året før. I dag lever der ifølge AE-rådet 65.000 børn i fattigdom.

BUPL-formanden understreger, at der skal store omsorgssvigt til, før pædagoger laver underretning på børnene.

»Derfor kan vi bare se, at der er flere og flere børn, som er i gråzonen, hvor vi kan se, at der er mistrivsel, uden vi kan gøre så meget,« siger Elisa Rimpler.

Red Barnet fortæller, at de som følge af integrationsydelsen oplever en situation via organisationens lokale aktiviteter for børn og deres familier, som »er dybt bekymrende«.

»Familierne er underlagt et psykisk pres for at få økonomien til at dække de mest basale behov. Selv om forældrene går langt for, at deres børn ikke skal betale prisen, så rækker det ikke. Vores frivillige fortæller om børn, der ikke har det rigtige tøj til årstiden og ikke får tilstrækkeligt med mad,« siger Red Barnets nationale chef, Dorthe Ploug Hansen.

Red Barnet ser også, hvordan børnene forsøger at beskytte deres forældre og tager et stort ansvar for familiens økonomiske situation.

»Når de er optaget af den slags tunge emner, har de mindre tid, overskud og plads til at være børn og koncentrere sig om det, de bør koncentrere sig om – nemlig at lege og have det godt med deres kammerater og blive dygtige i skolen,« siger Dorthe Ploug Hansen.

Et nyttigt værktøj?

Mads Bilstrup fortæller, at Dansk Socialrådgiverforening siden vedtagelsen af den nye ydelse har modtaget »rigtig mange« henvendelser fra medlemmer, der er bekymret for, hvordan de skal gøre deres arbejde.

»Vores arbejde er at få de her mennesker ud på arbejdsmarkedet. Men fokus hos forældrene er på, hvordan man kan få råd til det næste måltid til sine børn. Den afmagt og frustration, som den økonomiske ydelse skaber, betyder, at det at skulle rådgive forældrene til et liv, der peger frem mod selvforsørgelse, bliver meget svært,« siger Mads Bilstrup.

Der er grænser for, hvor meget socialrådgiverne kan aflaste børn i familier med en stram økonomi, forklarer han. Et forældrepar kan søge om en enkeltydelse til eksempelvis en vinterjakke den ene måned og få den bevilget. Men søger de om støvler næste måned, vil socialrådgiverne have svært ved at give støtten.

»Enkeltydelser er ikke fortsatte ydelser, så der er grænser for, hvor mange gange vi kan bevilge dem. Og hvis de kommer i restance i forhold til deres husleje, kan vi måske redde dem én gang mod tilbagebetaling, men kommer de måneden efter, må man sige ’desværre’,« siger han.

– Kan sænkelsen af ydelsen være et værktøj, som socialrådgiverne kan bruge til at presse ekstra på for at få forældrene i arbejde?

»Vores faglige viden og møde med borgeren siger os, at det ikke er sanktionering eller pisk, der hjælper dem i beskæftigelse. Det er borgere, der skal tilegne sig sprog, kultur og nogle færdigheder og forstå det danske arbejdsmarked. For de borgere ved vi, at den faglige tilgang hjælper. Ikke at man begrænser dem i deres økonomiske levevis,« siger han.

Børn er forældres ansvar

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) stiller sig uforstående over for kritikken.

»Det er klart, at man har et stramt budget, når man er på integrationsydelse, men det skal man også have. Jeg mener ikke, at det på nogen måder er urimeligt. Man er lige kommet til Danmark, og derfor skal man selvfølgelig også gøre sig fortjent til at få en større del af kagen. Jeg mener ganske enkelt ikke, at integrationsydelsen forhindrer, at forældre kan sikre barnets tarv,« siger Inger Støjberg og tilføjer, at det samme gør sig gældende, når man nu vil sænke den yderligere. 

Barnets tarv varetages ifølge ministeren bedst ved, at forældrene kommer væk fra overførselsindkomst og ind på arbejdsmarkedet.

»Man kan se, at det har virket at skære i ydelserne. For hvis vi ser på, hvor mange af de nyankomne flygtninge der er beskæftiget, så er det gået voldsomt frem. I 2015 var 21 procent i arbejde efter tre år. Nu er det 45 procent. Det er et kæmpe fremskridt, og det mener jeg helt bestemt blandt andet kan tilskrives integrationsydelsen. Og selvfølgelig også de andre opstramninger, og så har et opsving også haft betydning.«

– Hvad med de børn, hvis forældre ikke kommer i arbejde?

»Børn er forældres ansvar, og det er flygtningebørn også. Og det har aldrig nogensinde været meningen, at man skulle være på en overførselsindkomst i længere tid og dermed lægge samfundet til last.«

Serie

Danmarks nye fattigdom

Den historisk lave integrationsydelse, som gives til flygtninge uden for arbejdsmarkedet, har skabt en fattigdom i det danske samfund, som af forskere beskrives som særligt dyb. Nu vil regeringen sænke ydelsen igen. I denne serie sætter Information fokus på, hvordan det er at leve på integrationsydelsen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er det måske, hvis de kan klare det - de er her jo ligesom som flygtninge med masser af negativ bagage. Men så giv dem noget arbejde, det ville være en god begyndelse.

Kurt Nielsen, Anders Reinholdt, Gert Romme og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Mærkelig indstilling landets politikere har. Der er sgu da ikke nogen, som bliver ansat af en arbejdsgiver, når al deres energi går til bekymringer og til at overleve.

Men der er måske meget få politikere, som nogensinde har været ansat i et lønarbejde og har praktisk erfaringer med derfra.

Anina Weber, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Søren Andersen, Ellen Jeppesen, Mads Berg, Alvin Jensen, Arne Lund, John Andersen, Berith Skovbo, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Nette Skov, Carsten Mortensen, Werner Gass, Vivi Rindom, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Britta Hansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Regningen på lidt længere sigt i from af sociale udgifter, vil lang overstige besparelsen.
Men der er jo sådan man fører molbo politik i dagens Danmark.

Anina Weber, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, John Andersen, Anne Schøtt, Berith Skovbo, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Nette Skov, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Marie E. Rasmussen, Lise Lotte Rahbek og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Besparelserne er sekundære, tror jeg. Det gælder kun om at udøve og vise magt, nedværdigelse og dehumanisering af flygtninge, aka muslimer. En meget trist og uværdig øvelse.

Anina Weber, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Alvin Jensen, Christian Mondrup, Arne Lund, Anne Neergaard, John Andersen, Kurt Nielsen, Nette Skov, Carsten Mortensen, Werner Gass, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

!!!!!! - har ikke ord for min harme.

Britta Hansen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Nette Skov og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Vi kan konstatere, at Inger Støjberg har ingen børn. Men samtidigt kan vi også konstatere, at de fleste partier i Folketinget har stemt for nedskæringer på integrationsydelsen. De er vel ikke alle barnløse.

Der er lavet undersøgelser af børn, der vokser op i fattigdom. De får i store træk, kortere eller ingen uddannelse og tjener mindre som voksne, end børn vokset op ved mere rimelige kår. Her sparer man på mønten, men brænder sedlerne.

Jeg hørte i P1 sidste weekend, at mange studerende fra andre EU og EØS lande, ikke betaler deres SU lån tilbage. Det gør danskerne vist heller ikke. Mine landsmænd mener jeg skylder 49 millioner. Jeg fik hverken SU eller SU lån, da jeg studerede og jeg skammer mig rent ud sagt for mine snyltende landsmænd, som både har modtaget gratis uddannelse i Danmark og har ligeledes snyltet sig til 49 millioner i SU lån. De 49 millioner havde været bedre investeret i fattige børn i Danmark end studerende, der er løbet fra deres aftaler som en hund fra et gylp.

Anina Weber, Viggo Okholm og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Rettelse.
Det hedder vistnok en gylp.

Præcisering.
De 49 millioner havde været bedre investeret i fattige børn i Danmark end studerende, der er løbet fra deres aftaler som en hund fra et opkast.

Det hedder et gylp, en gylp er på bukser.

Johnny Werngreen

Man føler sig på en eller anden, ikke særlig behagelig, måde magtesløs over, at en folkevalgt politiker, som, foruden at være minister, jo også må være et nutidsmenneske, kan have et sådant menneskesyn. Er hun ideologisk forblændet, forført til lagkagefejringer af andres ulykke, er hun fuldstændig uvidende om mere end 100 års forskning om sammenhængen mellem trivsel og motivation? Hun er svær at tilgive under parolen "thi hun ved ikke, hvad hun gør", så man står afmægtig tilbage med barnlige, og ikke særlig befordrende, begreber som ond og dum. Øv, at man ikke overhovedet kan sige noget positivt om dette i offentlige ytringer og gerninger umenneskelige menneske.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Mads Berg, Alvin Jensen, lise zeuthen, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Werner Gass anbefalede denne kommentar

"Barnet s tarv", spørger Støjberg. "Hvad er det for en størrelse. Jeg har ingen børn, så den kender jeg ikke. Men siden I spørger, har tarv så noget med tarvelighed, at gøre? Er svaret ja, så det ved jeg alt om"

Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar