Læsetid: 6 min.

Fra nu af er det ’alle mod alle’ i spillet om Nord Stream 2

I magtkampen om den tysk-russiske gasledning Nord Stream 2 kan stormagterne ikke længere kende venner fra fjender. Danmarks eneste interesse er at imødekomme alle parter, og lige præcis dét synes efterhånden umuligt
I magtkampen om den tysk-russiske gasledning Nord Stream 2 kan stormagterne ikke længere kende venner fra fjender. Danmarks eneste interesse er at imødekomme alle parter, og lige præcis dét synes efterhånden umuligt

Bernd Wüstneck

11. februar 2019

Et døgn er lang tid i international politik. Det må Danmark og enhver anden stat med interesse for den planlagte tysk-russiske gasledning Nord Stream 2 erkende efter en tilspidset uge, hvor gasledningen for en stund så ud til ikke at blive til noget.

Det hele begyndte torsdag aften. Her valgte Frankrig at skifte alliance, dagen før diplomater fra EU-landene skulle mødes for at diskutere et danskstøttet forslag om, at EU’s gasdirektiv fremadrettet også skal regulere Nord Stream 2.

»Det er Frankrigs intention at støtte godkendelsen af direktivændringen,« sagde en talsmand fra landets udenrigsministerium.

Den pludselige udmelding var et chok for Berlin og Moskva. Frankrig havde hidtil støttet gasledningen, men landets U-vending betød, at den EU-fløj, der har bakket EU-Kommissionens forslag om en ændring af gasdirektivet op, nu havde kvalificeret flertal.

Med ét hang Nord Stream 2’s skæbne i en tynd tråd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krister Meyersahm

Det er ren chikane at gøre det så besværligt for Rusland som muligt, at transportere gas gennem en pipeline, når vi ikke kan forbyde den samme transport når den sker med tankskibe. Det er åbenlyst at det er kapitalinteresser der plejes - det har intet med sikkerhed af nogen art at gøre. Danmark, EU og USA må komme til fornuft og være åbne og imødekommende overfor Rusland. Vi skal da samarbejde og ikke bekrige hinanden.

Anders Graae, Hans Aagaard, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvorfor er det egentlig så vigtigt at gøre som USA siger? USA er "vor vigtigste forsvarsallierede", skrives der, men er det nu også sandt? Trump har skabt tvivl om USAs vilje til at støtte Europa i tilfælde af en krig i Europa (mod hvem, iøvrigt?), og hvis Trumps modstandere fra den modsatte fløj i det amerikanske politiske spektrum skulle få magt, som de har agt, vil USAs rolle som verdens politimand alligevel blive afviklet. Gabbard, Sanders og Warren er alle enige om, at amerikanernes skattekroner skal komme den amerikanske befolkning til gode, og ikke olie-, finans- og krigsindustrien.

Det er på tide, at vi får en ny regering. Og så må vi håbe, at den ny regering er mere indstillet på fredeligt samarbejde med Rusland end den nuværende. USA er blevet en dødssejler, set i internationalt perspektiv.

Anders Graae, Hans Aagaard, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar