Interview
Læsetid: 5 min.

»Min store søn har lige haft fødselsdag, og han ville gerne holde fødselsdag. Men jeg sagde nej, for det var for dyrt«

Et syrisk ægtepar med to børn på integrationsydelse må låne af en arabisk købmand sidst på måneden for at få råd til mad. I en ny serie sætter Information fokus på flygtninge, der lever på integrationsydelsen
Areen Taher og Nazhab Yacoub er på integrationsydelse og dermed en ny, politisk skabt underklasse, som Information sætter fokus på i en ny serie.

Areen Taher og Nazhab Yacoub er på integrationsydelse og dermed en ny, politisk skabt underklasse, som Information sætter fokus på i en ny serie.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
16. februar 2019

På køleskabslågen hjemme hos Nazhab Yacoub og Areen Taher hænger to invitationer til henholdsvis deres ældste søn i tredje klasse og yngste i første klasse.

Den ene er en fødselsdagsinvitation fra en klassekammerat, der fylder otte år. Den anden invitation er Forældrerådet, der holder diskoteksfest med »popcorn, chips og sodavand«, som koster 30 kroner at deltage i.

Areen Taher bliver stresset, når hendes sønner kommer hjem med sedler, og det gør de ofte.

»Der er endnu flere på internettet,« siger hun med henvisning til Forældreintra, hvor det meste af kommunikationen mellem skolen og forældrene foregår.

Familien er kurdere fra Syrien og flygtede til Danmark for fire år siden. I den tid har forældrene kæmpet med at få hverdagen til at hænge sammen i det nye land. Nazhab Yacoub er i praktik på en restaurant, og Areen Taher er lige startet på VUC. Begge forældre er på integrationsydelse.

»Jeg kan ikke sove om natten, fordi jeg tænker så meget på pengene,« siger Areen Taher.

Møbler af frivillige

Tilsammen får forældrene 17.300 kroner i integrationsydelse om måneden før skat. Ifølge faren Nazhab Yacoub har familien præcis 2.800 kroner tilbage om måneden, når alle regninger er betalt.

Den største udgift for familien er huslejen, som er på 7.200 kroner om måneden. Hertil kommer bl.a. el, vand, licens, telefon og afbetaling på lån. Det kurdiske ægtepar viser Information ind i deres lejlighed.

Der er lilla tæppe med hvide cirkler på gulvet fra væg til væg. Til venstre for indgangen er drengenes værelse. Der er en seng og en madras på gulvet. Den ene af sønnernes seng er gået i stykker, og familien har ikke råd til at købe en ny. Der er klistret små røde kravlenisser op på væggene, og i vindueskarmene står der en hvid kasse med legetøj. To grønne frøbamser stikker op af dem. Ellers er drengeværelset tomt.

I gangen hænger der en tørresnor langs højre væg med vasketøj. Går man længere ned ad gangen, kommer man til stuen og køkkenet, som er ud i et. De peger på de to sofaer, der står i hjørnet, og fortæller, at det er fra ’Butikken’, som er en frivilligt drevet central i byen, hvor lokale næsten dagligt donerer sko, tøj og møbler til flygtninge. Der er også et stort fladskærmsfjernsyn i lejligheden. Det har de købt på afbetaling.

Køleskabet har de fået af lokale borgere, fordi det, der var i lejligheden, ikke virkede. Areen Taher åbner lågen og fortæller, at det er »meget vigtigt«, at sønnerne får frugt med i madpakken.

»Det er sådan, man gør i Danmark,« siger hun.

Ud over et stykke frugt består madpakkerne af hvidt fladbrød med olie, som hun har blandet op med sesamfrø. Hun fortæller, at de ikke har råd til grøntsager hver dag. Kød får de cirka en gang om ugen, når der er tilbud på kylling.

Børnepenge betaler regningen

Den 20. dag i måneden har de ikke flere penge tilbage, fortæller Areen Taher. Det skyldes blandt andet, at de også har en stor udgiftspost til medicin. Moren får medicin for mavesår, og børnene får kosttilskud på grund af problemer med maven.

For at få råd til mad hele måneden køber de ind hos den arabiske købmand i byen og betaler ham tilbage på et senere tidspunkt.

»Hvis ikke vi kunne låne til mad i den arabiske butik, så var det umuligt‚« siger Nazhab Yacoub.

Integrationsydelsen

  • I 2015 besluttede regeringen at indføre en særlig lav ydelse for de personer, der har opholdt sig i Danmark i mindre end seks ud af de seneste syv år. Sidenhen er reglerne strammet, så det gælder for dem, der har opholdt sig i Danmark i mindre end ni ud af de seneste ti år. Integrationsydelsen svarer til cirka halvdelen af en kontanthjælp.
  • Omkring 50.000 mennesker i Danmark er berørt af integrationsydelsen, heraf er 20.000 børn fordelt på 8.000 familier. Størstedelen af dem, der modtager integrationsydelse, er flygtninge fra Syrien og Eritrea.
  • I efteråret udkom Institut for Menneskerettigheder med en rapport, der konkluderede, at nogle familier på integrationsydelse lever under grundlovens krav om et eksistensminimum. Det vil sige, at de ikke har nok til at forsørge sig selv med det mest basale.
  • Regeringen har som følge af finanslovsaftalen for 2019 besluttet at omdøbe integrationsydelsen til selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelsen. Det skal markere, at de danske myndigheder i højere grad skal arbejde henimod at sende flygtninge tilbage til deres hjemland.
  • I samme ombæring bliver ydelsen beskåret med 1.000 kroner for forsørgere og 2.000 kroner for enlige forsørgere efter tre år. På det tidspunkt har familierne optjent ret til halve børnepenge. Reglerne træder i kraft i 2020.

Regningen til købmanden betaler de tilbage over drengenes børnepenge, når de kommer hver tredje måned. Det betyder, at det er svært at få råd til børnenes tøj og fritidsaktiviteter.

»Mine sønner vil gerne have nyt tøj og gå til svømning. Min lille dreng vil gerne spille klaver, men det er for dyrt. Min store søn har lige haft fødselsdag, og han ville gerne holde fødselsdag. Men jeg sagde nej, for det var for dyrt,« siger moren.

Den ældste søn går til fodbold, men kun fordi kommunen betaler. Tøj til børnene får de doneret af lokale borgere.

»Når min dreng kommer og siger til mig, at han gerne vil have … for eksempel noget legetøj, så kan jeg ikke købe det. Alt det, alle drenge tænker på, det kan han ikke få. Og det er svært at forklare ham. Han spørger meget. Han siger, at mine venner har det. Men jeg kan ikke forklare ham det,« siger Areen Taher.

Vil gerne arbejde

Forældrene har i flere år søgt om at få en billigere bolig. Nu er de endelig blevet anvist til en ny lejlighed, som er lidt mindre end den gamle, men til gengæld koster 700 kroner mindre om måneden.

Det er nødvendigt, for snart bliver deres ydelse skåret, medmindre de får et arbejde.

– Hvad kommer det til at betyde for jer, at I får færre penge om måneden?

»Det er meget svært,« siger Areen Taher. Hendes mand ryster tavst på hovedet.

– Kan det motivere jer til at søge et arbejde?

»Ja, selvfølgelig. Hvis jeg har chancen for at få et arbejde, så vil jeg arbejde. Det er min drøm at arbejde på en restaurant eller i butik, men det er meget svært,« siger moren.

Nazhab Yacoub supplerer.

»Vi prøver hele tiden. Jeg har flere venner og en bror, og jeg spørger dem hele tiden, og jeg søger job. Jeg håber, at jeg finder et job. Nu er jeg i praktik, men jeg håber, at jeg får et rigtigt job. Vi har arbejdet i Syrien, og vi vil gerne arbejde, men vi kan ikke finde et arbejde her‚« siger han.

I mellemtiden forsøger Areen Taher at skaffe små gaver, hun kan sende med drengene, når de skal til fødselsdag. Hun insisterer på, at de skal afsted.

»I Danmark er det ikke nok for børn bare at være i skole. De skal have venner.« 

Serie

Danmarks nye fattigdom

Den historisk lave integrationsydelse, som gives til flygtninge uden for arbejdsmarkedet, har skabt en fattigdom i det danske samfund, som af forskere beskrives som særligt dyb. Nu vil regeringen sænke ydelsen igen. I denne serie sætter Information fokus på, hvordan det er at leve på integrationsydelsen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Regeringen træder sig selv over tæerne for at ødelægge livet for så mange som muligt.

Anne Mette Jørgensen, Peter Andersen, Nette Skov, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Jan Fritsbøger, Niels Bønding, Gert Romme, Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar
Benjamin Hansen

Jens J. Pedersen
Du mener vel så også at det er den danske regeringskyld, folk vælger at migrere til DK ?
Hvis man låner penge til en fødselsdag, har man vel en ide om at kunne betale disse tilbage...

Hvormeget tænker du Australien, USA, Rusland, Spanien, Sydafrika betaler til dig hvis du vælger at flytte dertil? Det er altid let er give samfundet og regering skyld....

Men du kan jo altid tilbyde familien at du betaler for fester og det de mangler....

Chres Christensen, Erik Fuglsang, Kim Houmøller, Hans Aagaard, Christian Larsen, Jørn Andersen og Thomas Poulsen anbefalede denne kommentar

Benjamin
Det var dog et "hjerteløst" indlæg. Lider du nød eller kommer til det,hvis vores system ændrer kurs?Som jeg læser indlægget er der tale om mennesker som gerne vil,og du kan ikke sammenligne forholdene i dag med 30 erne, hvor rigtigt mange havde det som familien her.:

Anne Mette Jørgensen, Peter Andersen, Nette Skov, Steffen Gliese, Mogens Holme, Hans Larsen, Michael Ryberg, Niels Duus Nielsen, Jan Fritsbøger, Gert Romme og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Tusind tak til Information for denne artikel-serie. Det bliver nok ikke noget godt indtryk, man får af Danmark, men sandheden bør frem.

Samtidig vil det nok også bringe nogle svagt fungerende borgere med lav empati frem. Men det er godt, at vi kan se hvem de er.

Peter Andersen, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek, Nette Skov, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Carl Chr Søndergård, Michael Ryberg, Niels Duus Nielsen, Jan Fritsbøger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

@ Benjamin Hansen,

Jeg ved selvfølgelig ikke, hvilke problem du selv har, når du anbefaler andre, at afholde en børnefødselsdag for en familie, der har måtte flygte fra alt hvad de ejer.

Men, Benjamin Hansen, du kan jo lade dem holde fødselsdag for min og min hustrus skatte-indbetalinger. Vi er en af de mange tusinder af danske familier, som betaler skat til det danske samfund uden at få noget til gengæld. - Selv vores stemmeret er blevet fjernet for nogle år siden efter forslag fra et dansk post-fascistisk parti.

Trods vi er skatteborgere i Danmark, har vi ingen skattefradrag, og vi skal selv til lommerne, hvis vi bliver syge i Danmark. Så der burde nok kunne blive til en reduceret børnefødselsdag.

Anne Mette Jørgensen, Peter Andersen, Erik Karlsen, Nette Skov, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Michael Ryberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Kære Benjamin Hansen
Du går ind et helt andet sted nemlig i den private økonomi.
Integrationsydelsen er vel ikke indført, for at disse mennesker skal have mulighed for at integrere sig i det danske samfund. Min opfattelse er, at det er indført for at ødelægge livet for disse mennesker, og så håber man på, at de vil rejse ud af landet.

Anne Mette Jørgensen, Peter Andersen, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Michael Ryberg, Niels Duus Nielsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Går ud fra de har en bolig. En selvfølge for de fleste; men rigtig mange danskere er flyttet hjem til far eller mor, fordi de er hjemløse. En bolig koster i dag mere end 10.000 kr pr. måned. Det er her hunden ligger begravet!

Integrationsydelsen er en skamplet på vores danske samfund.

Det provokerer mig så voldsomt, at det er acceptabelt at en bestemt gruppe mennesker, skal leve i fattigdom.

Det provokerer mig også i den øvrige snak om ulighed, når folk brokker sig over uligheden i Danmark - og i samme sætning ikke som det første nævner ønsket om at fjerne integrationsydelsen.

Min fordom er nemlig, at mange af dem, der brokker sig over uligheden Danmark, samtidig går ind for integrationsydelsen for hermed at skaber en under-underklasse, de selv kan føle sig hævet over. Og det er jo hykleri med hykleri på.

Peter Andersen, Herdis Weins, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Nette Skov, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Michael Ryberg, Arne Albatros Olsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Leo Nygaard og andre:

Kigger du på hvad der står i artiklen, står der at familien (sikkert efter skat) har 2800 kr. tilbage til mad, mm. til de fire medlemmer i familien - om måneden altså;

ift, boligsikring, så tror jeg ikke, familien har ret til den? fordi da man indførte loftet over kontant-hjælpen, indførte man også det princip, at den samlede hjælp ikke måtte overstige en vis grænse, og heri tæller boligsikring vist også med? som jeg husker det...

Anne Mette Jørgensen, Kim Houmøller og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

"Køleskabet har de fået af lokale borgere, fordi det, der var i lejligheden, ikke virkede. Areen Taher åbner lågen og fortæller, at det er »meget vigtigt«, at sønnerne får frugt med i madpakken."

Bor de til leje i en privat bolig? eller bor de til leje en almennyttig bolig? For i flere af de almennyttige boliger, jeg har boet i, har der altså været et køleskab, da jeg flyttede ind. Og man betaler faktisk gennem sin husleje, til at man kan få udskiftet sit køleskab, den dag det går i stykker....

Viggo Okholm, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hej Karsten,
Der er faktisk en del ældre almene boliger, hvor lejeren selv skal anskaffe køleskab.

Michael Friis, Anne Mette Jørgensen, Kim Houmøller og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Christel Larsen

jeg har nu også den ide at der er rigtig mange som mangler bare en bolig i danmark..Ja mange unge specielt er blevet hjemløse. Jeg har en boende pt på 69 år som står uden bolig , invalide pensionist, men det er ikke noget kommunen vil hjælpe. Der er de jo heldige de har noget at bo i. Hver dag ser jeg opslag fra desperate familier som mangler et sted at bo, med og uden børn, men nu til dags er det åbenlyst ikke kommunernes problem. Som feks kommunen til min midlertidige sambo sagde ; du skal være pille eller alkohols misbruger for vi vil overveje at hjælpe dig. Jeg er sikker på at var personen det, ville de sige at de ikke hjælper pille og alkohol misbrugere. Det er sådan at danske statsborgere som har arbejdet og betalt skat i deres eget land behandles. Så ja jeg synes ikke deres situation er så dårlig som mange andre i dette land

Kim Houmøller, Ole Schwander og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Hvorfor skal dette være en konkurrence om hvem der har det dårligst.
Trods alt har jeg endnu ikke set børn på 6 år leve på gaden i Danmark.
Mange danskere henter møbler på genbrugspladser. Førhen var det lovligt, men af en eller anden uigennemsigtig grund er det ulovligt.
Hvis jeg havde en seng til overs gav jeg den gladeligt væk. Så kære journalist, der ved hvor de bor. Det må du da kunne hjælpe med. Der er også en forretning på Nørrebro med billig med, som de får fra overskudslagre. Dette her er jo af mange grunde vanvid. Der smides tonsvis af god mad ud hver eneste dag fra supermarkeder og så skal en familie låne sidst på måneden.
Der burde nemt i vores digitaliserede land kunne formidles afhentning af mad i stedet for destruktion.
Der er så mange smarte IT folk og her kunne de virkelig gøre gavn. Der laves apps til hvad som helst, men intet er vel mere værd end mad.
Der indsamles fra flaskecontainere penge til madspild. Hvem får gavn af dette?

Steffen Gliese

Anne Mette Jørgensen, de apps findes, og der kommer nye til. https://www.greenmatch.dk/blog/2016/08/5-apps-der-er-med-til-at-reducere....

Jeg faldt over dette regnestykke på Facebook. Det må da være helt galt?

Nazhab Yacoub og Areen Taher får hver måned et grundbeløb på 17.300 kroner. Parret fortæller, at de får børnepenge hver tredje måned til to drenge i 1. og 3. klasse. Derfor får de efter alt at dømme mindst 6000 kroner i børnepenge hver tredje måned. Altså cirka 2000 kroner per måned. Parret får altså 19.300 kroner per måned i grundbeløb plus børnepenge.
Hvis Nazhab Yacoub og Areen Taher fra Syrien tilmelder sig et danskkursus, så kan de få en såkaldt "danskbonus" på totalt 3160 kroner per måned. Nu er vi oppe på 22.460 kroner.
Nazhab Yacoub og Areen Taher har en husleje på 7200 kroner. Parret kan derfor få boligstøtte / boligsikring. En bolig med denne husleje og denne type lejere vil lavt sat udløse mindst 1000 kroner i boligstøtte per måned.
Nu er vi oppe på 23.460 kroner om måneden. Derudover kan der være støtteordninger til SFO / fritidshjem, tilskud til skolemadordning, medicintilskud med mere.
En nyuddannet sygeplejerske, der har gennemført en uddannelse på 3½ år, får 23.777 kroner per måned i løn (2017 niveau).
Nazhab Yacoub og Areen Taher er bitre over, at de kun får mindst 23.460 kroner per måned.

Ole Schwander…. suk.
Fint regnestykke, men helt forkert.
Efter skat får de ca 5.000 hver.
Dertil kommer der IKKE en fuld børnecheck. Den har man først ret til efter 6 år.
Danskerbonussen er begrænset til 6 mdr nu, så har de bestået dansk kurset for over 6 måneder siden, får de ikke en krone.
Jeg er ikke bekendt med deres kommunes regler og vurdering i forhold til Boligstøtte, men det er absolut tænkeligt at de får et eller andet.
Essensen er uanset:
De har 22 kr om dagen pr. person. Til mad, tøj, medicin, tandlæge, ting der går i stykket etc.
Jeg ved ikke med dig, men jeg har 170 kr eller mere rådighed til mig selv, hver dag.
Jo, jeg arbejder. Ja, jeg tjener dobbelt så meget som en kassemedarbejder.
Alligevel er forskellen tæt på grotesk.

Lars Kruse - jamen det er da godt at det afklaret, tak.

kristian sevelsted

Nu ved jeg ikke om debatten er ved at ebbe lidt ud, men jeg har først lige set artiklen nu og af samme grund meldt mig som bruger for at give min mening i denne debat.
Jeg undre mig lidt over at der i de øvrige kommentare ikke på noget tidspunkt er nævnt at" man har et valg".
Jeg ser ikke mig selv som en person uden empati og jeg kan godt give medhold i at 2800kr til 5 personer er alt for lidt og ja, det er trist at det skal være sådan. Men jeg syntes faktisk at det er endnu mere trist at der er nogen der straks giver regeringen skylden og i det tilfælde her, kalder integrationsstyrelsen for en skamplet, plus at mennesker som mig, der har en anden opfattelse, er uden empati. Jeg er bare nødt til at spørge: jer der har førnævnte synspunkter, er det også jer der mener at det er en menneskeret at have den nyeste tlf eller nyeste pc? I artiklen står der at familien har et stort tv på afbetaling, til det høre der sikkert også et tv abonnement. Hvis man ser luksusfælden er det absolut de 2 første ting der ryger. En anden ting jeg syntes er sært er at, man har bosat sig et sted hvor huslejen er på over 7000kr plus forbrug. Det tyder på at der er " mange om budet", og at det måske er derfor at det er svært at finde et job. Der er mange steder i dk huslejen er noget billigere og der er også en del brancher, transport, landbrug, rengøring etc, der mangler hænder. Hvorfor er der ikke nogen der fortæller de kære mennesker at disse muligheder findes? Men jeg kan også godt se at hvis naboen til disse mennesker, er af den opfattelse at det er alle andre der skal tage affære, når det er træls og besværligt, så er det også den opfattelse andre får, når de kommer her til landet. Jeg mener helt klart at flygtninge der kommer her til landet skal have hjælp, og jeg mener også at der er ting i regeringsregi der kunnne gøres bedre/anderledes, men sådan vil det altid være og iøvrigt kunne jeg jo selv prøve at gøre noget ved det jeg er utilfreds med, som jo så leder mig videre til at vi altså har et valg og at generelt så er det bare blevet for nemt at give andre skylden, når det er noget lort. Empati for andre mennesker det skal vi så sandelig have, men lidt fantasi og god vilje, det komner man et godt stykke af vejen med.

Jeg er folkepensionist, det er min mand også, vi får udbetalt tilsammen lige knap 19.600 kr. om måneden (ingen boligydelse, men ældrecheken er inkluderet). Ind i mellem har vi da lidt svært ved at få det hele til at hænge sammen. I sagens natur har vi ingen hjemmeboende børn, så hvordan en familie med børn kan overhovedet klare sig for den ydelse de får, fatter jeg simpelthen ikke. Her gik jeg og troede at folkepensionister uden andet end den skrabede pension tilhørte de fattigste i Danmark, men nu er jeg altså blevet klogere. Vi taler om børn, der ikke kan holde fødselsdage .... som ikke har rigtigt noget legetøj, jeg synes ikke vi kan være det bekendt. For pokker da, hvor er jeg flov over mit land.

Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Kim Houmøller, Karsten Aaen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

@ kristian sevelsted og andre...

1) Familien har ikke selv valgt at bo et sted, hvor huslejen er over 7000 kr; det er kommunen, der har placeret dem der, fordi det er kommunens ansvar at sørge for, at de får en bolig, nu har de så fået, med kommunens hjælp sikkert også, en mindre bolig til 6500 kr. Og jeg vil tro, at huslejen på 7200 kr. også indeholder betaling for varme, det er meget almindeligt i almennyttige boliger, at huslejen er incl. varme.

2) På grund af loftet over kontanthjælpen er der nogle familier, bl.a. den her, som ikke kan få den boligsikring, de ellers ville være berettiget til (have ret til) at få - fra kommunen mm.

3) Ja, jeg studsede også over et stort fladskærms-tv, købt på afbetaling, især fordi familien ender op med at betale cirka det dobbelte af, hvad et sådant koster (10.000 i stedet for 5.000 kr.) og fordi man i genbrugsbutikker rundt om i landet kan få et ganske almindelig fladskærmstv til billige penge; det kan man så også efterhånden i Bilka og Føtex - f.eks. har en Føtex i min tilbud på tv, f.eks. 32 tommers LG eller Philips TV til cirka 2.000 kr, eller 3.000 kr.

4) Nu står der så ikke noget om, hvilken telefon familien har, om de har en eller flere telefoner, men ja, det er faktisk en nødvendighed i dag at have en forholdsvis ny telefon for at kunne følge med i de beskeder, som kommunen - og andre offentlige myndigheder - sender til folk via e-boks mm.

5) Ang. dine - og andres - fine forslag til, hvor man kan finde jobs kan jeg da godt være enig :) Men ofte glemmer folk, at skal man arbejde i transportbranchen skal man have et kørekort, skal man arbejde på et lager, skal man kunne skrive, læse, og forstå dansk på et efterhånden rimeligt højt niveau, ligesom man skal kunne betjene diverse maskiner og apparater, f.eks. en palleløfter, nogle gange også en truck, samt en computer også de fleste gange. Og skal man arbejde i landbruget skal man have kørekort også, eller man skal have kørelejlighed derud, da den offentlige transport på landet i de her dage, her i 2019, er en skændsel! og en skandale! :( Skal man arbejde indenfor rengøring kræver det, at man er nogenlunde fysisk fit for fight, at man har nemt ved at komme til og fra de steder, hvor man skal gøre rent mm. og mv.

6) Det undrer mig altid, at folk flest ikke læser artiklerne her ordentligt; der står jo højt og tydeligt, at manden går på VUC; det betyder, at han sandsynligvis kan starte på en uddannelse på SU om nogle år, efter endt uddannelse får han så et arbejde.....og bidrager (mere) til det danske samfund, end han gør nu :)

kristian sevelsted

Nu var det ikke fordi at jeg ville sige at alt var i den skønneste orden:), men at sige, med de goder vi har, at vi er flove over vores land, det syntes jeg ikke vi kan være bekendt. Vi har jo selv et ansvar og som nævnt, også et valg.
Mht til tlf så var det ikke ment i at det ikke er ok med en ny tlf, men en iphone eller en pc til 4-5-6000 kroner+ er absolut ikke en selvfølge. I forhold til det at læse artiklen, så var en af de ting jeg studsede over nemlig at de netop havde været her i 4 år, og at der egentlig ikke var sket det store i den periode. Jo, et bevis på at der er noget galt, men tænker også, at tage en beslutning om at flygte til et andet land, er noget der kræver handlekraft, hvorfor virker det til at den handlekraft forsvinder når man kommer her til landet?

Der hvor jeg vil her er at hvis vi ikke selv vil, hvordan kan vi så forvente at andre vil? Hvis vi står ved enden af arbejdslivet og syntes at pensionen ikke helt rækker, hvad kunne vi have gjort anderledes, for at den så gjorde? Er det forkert at tænke at det er os, altså ikke kun regeringsmæssigt set, men OS danskere der måske er galt med, at vi ikke skulle kigge så meget over hækken, for at se hvad naboen har, men istedet sætte vores egen tæring efter næring, og at det skader altså aldrig at handle, for at opnå noget:)

Det undrer mig, at det syrisk ægtepar ikke kan finde jobs. De ser begge sunde og raske ud, og arbejdsløsheden er historisk lav i Danmark. Mange fra Østeuropa rejser hjem, da deres økonomier har det bedre. Og der er mangel på dygtige, villige og flittige medarbejdere.
Som ofte mangler der mange aspekter i disse triste historier. Der skrives f.eks. "Vi har arbejdet i Syrien" men ikke med hvad.
Kom igang med at arbejde f.eks. i landbruget. Mens man arbejder kan man tilegne sig sproget. Tag selv ansvar i steder for at kræve.

@ Kristian Sevelsted og andre

Mon ikke familiens to forældre har gået på sprogskole i de cirka 3 år, som man skal gå på sprogskole, når man bliver placeret i en kommune. Inden da kan da sagtens have siddet 6-12 måneder (eller mere) en asyllejr, før de fik papirer på, at DK anerkendte dem som flygtninge og at de derfor skulle flyttes til en kommune, som Udlændingestyrelsen bestemte, at de skulle flyttes til!

Og nu står der jo ikke noget om, hvilken mobiltelefon familien har, eller om den har flere? Men jeg vil stadigvæk hævde at for at følge med i alle de beskeder, der kommer fra jobcentret, kommunen mm. er det altså i DK i dag nødvendigt at have en smartphone.....

Ift. det du spørger om, hvor beslutningen og handlekraften er blevet af her i DK er det korte svar det her: den er forsvundet ind i det danske byrokrati! ;) Det lidt længere svar er det her:

Når man er flygtet fra f.eks. Syrien, tager det mange mentale resurser at flygte, også sjæleligt; når man er endeligt er kommet til DK, og er faldet til ro, falder ens skuldre, både mentalt og sjæleligt ned, og så kan man slappe af, og derfor sker det, at alle ens dårligdomme, man har skubbet væk,
både mentalt og sjæleligt samt psykisk, kommer frem.....og giver sig udslag i forskellige forhold, bl.a. at ens handlekraft føles begrænset...

Karsten Åen: Du nævner at almenboliger ofte er inkl.varme og el, det mener jeg så ikke er rigtigt,bare lige for at få det på det rene. Jeg kan ikke sige om det er sådan nogen steder,men absolut ikke he ri Odense.