Læsetid: 4 min.

Venstre forsøger at få paradigmeskiftet til at give mening for vennerne i erhvervslivet

Virksomheder frygter, at det nu vedtagne paradigmeskifte i udlændingepolitikken vil skabe yderligere mangel på arbejdskraft. Derfor forsøger Venstres top at få spørgsmålet om manglende hænder til at handle om de højtkvalificerede medarbejdere, Danmark selv kan invitere
Det frygtes, at flere brancher kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år, og derfor nærer erhvervslivet en vis skepsis over for Venstres tilslutning til det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Det frygtes, at flere brancher kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år, og derfor nærer erhvervslivet en vis skepsis over for Venstres tilslutning til det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Sophia Juliane Lydolph

22. februar 2019

Er regeringen blevet skør? Torsdag fik den sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vedtaget det paradigmeskifte i udlændingepolitikken, der skal flytte fokus fra integration til hjemsendelse af flygtninge. Samtidig er regeringens integration af flygtninge på arbejdsmarkedet en hamrende succes: 57 procent af de mandlige flygtninge, der har været i Danmark i tre år, er nu i beskæftigelse – hvilket er rekordhøjt og over regeringens eget mål. Kvinderne halter stadig betydeligt efter mændene. Men i mange brancher udgør flygtninge en større og større del af medarbejderne og bidrager dermed til statskassen.

Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, forklarede stolt til P1 Morgen torsdag: »I Inger Støjbergs tid som minister er der flere flygtninge, der er kommet ud på arbejdsmarkedet end under samtlige tidligere integrationsministre.« Og begrundede det med regeringens politik om sænkede ydelser, der med de nyligt vedtagne stramninger i lov 140 bliver lavere, så det i endnu højere grad kan betale sig at arbejde.

Den økonomiske højkonjunktur undlader Fuglede at nævne, selvom den i høj grad må forventes at være medvirkende faktor. Ligesom han heller ikke finder anledning til at rose regeringens trepartsaftale med fagbevægelsen og arbejdsgiverne fra 2016, der også har bidraget betydeligt til succesen. Den slags går man stille med, nu hvor flygtninge skal sendes hjem, hvis der ellers bliver fred i de lande, de kommer fra, og deres hjemlande vil tage imod dem.

Forhenværende generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, er en af dem, der mener, at regeringen ER blevet skør. Tidligere på ugen reagerede han på tal, som Mandag Morgen havde fået fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Tallene viser, at 8.700 udenlandske ansatte på danske arbejdspladser står til at havne på regeringens liste over flygtninge, der skal hjemsendes, så snart det er muligt:

Problemet for regeringen og Venstre er, at store dele af erhvervslivet er enige med Andreas Kamm. Udlændingepolitik er for længst blevet til et brandvarmt spørgsmål om mangel på arbejdskraft. Venstre er under pres fra sine støtter blandt prominente danske topchefer, og spørgsmålet skaber splid om retningen internt i partiet.

Særligt restaurations- og rengøringsbranchen har haft glæde af arbejdskraft fra ikkevestlige lande, hvoraf en stor del er flygtninge. Nu frygtes det, at servicebranchen, der forventes at vokse voldsomt i de kommende år, kommer til at mangle ufaglært arbejdskraft.

Også i fagbevægelsen er der røre. Forbund som FOA råber højt om, at paradigmeskiftet harmonerer meget dårligt med regeringens ønske om flere hænder og mere nærhed i sundhedsvæsenet. Analyser viser, at der i løbet af ti år vil mangle omkring 40.000 social- og sundhedsansatte, hvis antallet skal følge den demografiske udvikling og væksten i antallet af ældre i samfundet. FOA har cirka 10.000 medlemmer, som har opholdstilladelse i Danmark. To tredjedele af dem arbejder inden for social- og sundhedsområdet.

Du kan selv være skør

I den forbindelse er det bemærkelsesværdigt, at FOA’s formand, Mona Striib, ikke taler om at finde den manglende arbejdskraft i den danske arbejdskraftreserve af kontanthjælpsmodtagere eller gennem opkvalificering. Det er ellers med henvisning til netop arbejdskraftreserven og muligheden for opkvalificering, at Socialdemokratiet afviser at åbne for yderligere arbejdskraftindvandring, som regeringen har fremlagt indtil flere forslag om.

Den store succes med at få ikkevestlige indvandrere i job er politisk sprængfarlig. Et argument i debatten er, at indvandringen forhindrer udsatte danskere i at få en chance på arbejdsmarked, der er så åbent, at selv antallet af østeuropæiske arbejdere stiger trods advarsler om det modsatte. Ifølge nye tal fra AE-Rådet er antallet af langtidsledige kontanthjælpsmodtagere næsten halveret siden krisen og tæller nu 32.000 personer. Men det er stadig flere end før krisen, hvor 13.000 var langtidsledige.

Endnu mere problematisk for Venstre er det dog at fremstå som et parti, der forhindrer virksomhederne i at få den arbejdskraft, man i nogle brancher fortsat hævder, man mangler. Og som kritikere i parentes bemærket mener mest af alt handler om at presse lønnen. Derfor drejer det sig nu om for statsminister Lars Løkke Rasmussen og integrationsminister Inger Støjberg om at få skilt debatten om flygtninge og arbejdskraftindvandring ad.

»Vi skal ikke bruge asylsystemet til at rekruttere arbejdskraft – det skal vi bruge arbejdskraftordninger til« slog Inger Støjberg fast over for sine kritikere i erhvervslivet.

Og Lars Løkke svarede Andreas Kamm ud fra samme logik: »Det er helt skørt at blande krav til asyl og regler for udenlandsk arbejdskraft sammen.«

Når det gælder indvandring via arbejdskraftordninger kan man – i modsætning til antallet af flygtninge – bedre selv styre antallet. Og det er netop det, mange danskere ønsker sig: kontrolleret indvandring.

Paradigmeskifte

  • Opholdstilladelser til udlændinge skal fremover kun være midlertidige. Også for kvoteflygtninge.
  • Midlertidige opholdstilladelser kan som i dag forlænges, hvilket formentlig vil ske i en stor del af sagerne. Men signalet er, at man skal udrejse, så snart det er muligt.
  • Integrationsydelsen skifter navn til hjemsendelsesydelse og bliver sat ned med cirka 2.000 kroner om måneden for en familie.
  • Udlændingeministeren får ret til at sætte loft over familiesammenføringer fra måned til måned, hvis det skønnes nødvendigt for at opretholde sammenhængskraften i Danmark.
  • Straffen for udviste udlændinge, der indrejser i Danmark igen, forhøjes markant, så det fremover i førstegangstilfælde koster et års fængsel, hvis udlændingens oprindelige dom lød på mere end tre måneders fængsel.
  • Straffen for udviste udlændinge, der ikke overholder meldepligt på udrejsecenter, mangedobles.

Kilde: Regeringen/Ritzau

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nikolai Beier
  • Katrine Damm
  • Torben K L Jensen
Nikolai Beier, Katrine Damm og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Statskassen, det handler jo igen om økonomi - billig arbejdskraft - vil gerne både blæse og have mel i munden.
Venstre har længe fokuseret på højt uddannet arbejdskraft - nu vil man have begge dele samtidig med at øge usikkerheden omkring hjemsendelse af flygtninge.
Måske var det en idé at finde ud af, hvad man vil og overveje om man er parat til at betale en ordentlig løn for arbejdet, droppe den gratis arbejdskraft fra ledige og ansætte nogle af de danskere, der køres rundt i manegen i jobcentrene?

Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Lars Steffensen, Ole Frank, Jens Kofoed, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Egon Stich, Jesper Lerche, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lone Engels, Steen K Petersen, Katrine Damm, Søren Nielsen, jens christian jacobsen, Henrik Peter Bentzen, Johanna Haas, Dorte Sørensen, Herdis Weins, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Vi kunne også forsøge at gå efter et kvalificeret erhvervsliv, der ikke kun kan overleve på skatteydernes regning, mens de fortsat fortæller de ikke selv vil bidrage og have erhvervsskat fjernet.

Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Flemming Berger, Ole Frank, Anina Weber, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, Christina Laugesen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Katrine Damm, Henrik Peter Bentzen, Johanna Haas, Karsten Lundsby og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Men vi ved jo hvad Venstre står for.
"Det skal kunne betale sig at snyde"

Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Ole Frank, P.G. Olsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Finn Egelund, Christina Laugesen, Lone Engels, Ete Forchhammer , Steen K Petersen, jens christian jacobsen, Tuomas Sihvonen, Henrik Peter Bentzen, Kim Houmøller, Johanna Haas, Jan Damskier, Karsten Lundsby og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Anne Eriksen:
Går ud fra at du med ordet danskere også regner alle vore medborgere med anden etnisk baggrund med?
I mine øjne er det man lige har vedtaget fuldstændig under bæltestedet menneskelig set. At socialdemokraterne er sunket så dybt er en tragedie.Jeg har ikke helt forstået den nøjagtige lov,men går da ud fra at det "kun" gælder nye flygtninge eller har jeg misforstået det ?

Birthe Lauridsen, Elisabeth Andersen, Ib Christensen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Finn Egelund, Carsten Mortensen, Steen K Petersen, Katrine Damm, Benta Victoria Gunnlögsson, Jesper Sano Højdal, Gert Romme, Christel Gruner-Olesen, Johanna Haas og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Det er svært - selv for Venstre - at sælge sand i Sahara: tallene i artiklen her siger igen helt klart, at det rent faktisk går godt med integrationen efter at samfundet i form af fagbevægelsen m. flere tog opgaven på sig. Dette er ikke den nuværende regerings fortjeneste, men skyldes tiltag under Thorning regeringen, som bl.a. kombinerer arbejde med dansk undervisning for nye flygtninge. Og sikkert også den fine indsats fra civilsamfundet i form af Venligboerne og ligesindede. Og tør vi sige det? Ja, vi gør: fra flygtningene selv, som ofte har gjort en brav indsats for at komme i kontakt med naboer og andre danskere, der har krydset deres vej.
Og hvad stiller Vendtre så op med denne glædelige kendsgerning? Omskriver den til at være et resultat af regeringens sulte-satser for flygtninge på integrationsydels, nå nej: integration er jo fra og med i dag officielt en bandlyst tanke for regeringen og S: flygtninge på sulteydelsen hjemsendelses- og selvforsørgelsesydelsen, som det skammeligt skal hedde fra og med i dag.
I erhvervslivet og den offentlige sektor kan man godt se, at flygtninge yder et uundværligt bidrag til det danske arbejdsmarked.
I regeringspartiet Venstre og i Socialmokratiet har man valgt at gøre sig blind for kendsgerningerne, fornuften og medmenneskeligheden for at tækkes DF, som har stor success med at køre samfundet i grøften med partiets målrettede had og de deraf følgende ultag mod flygtninge og andre "udlændinge" .
Intet under at Venstre har svært ved at overbevise aktører på arbejdsmarkedet om det betimelige i den ondskabsfulde galimatias, som det såkaldte "paradigmeskift" er....

Tue Romanow, Marie Louise Wammen, Birthe Lauridsen, Elisabeth Andersen, Jørgen Greve, Anne Eriksen, Flemming Berger, Ole Frank, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen, Mogens Holme, Finn Egelund, Steffen Gliese, Christina Laugesen, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Katrine Damm, Benta Victoria Gunnlögsson, Jesper Sano Højdal, Dorte Sørensen, Anne Albinus, Christel Gruner-Olesen, Herdis Weins og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

I lyset af skandalerne med Nordea og Danske Bank har regeringen åbenbart tænkt sig at genåbne Ebberød Bank. Martin Henriksen og MathiasTesfaye står og skumler ved indgangen og siger til forbipasserende, at de skal skynde sig videre.

Niels K. Nielsen

Med 700.000 danskere på overførselsindkomst og alt for mange offentligt ansatte burde det være muligt at frigøre al den arbejdskraft, den private sektor måtte have brug for.

Niels K. Nielsen

Ved at få folk på passiv forsørgelse ud i arbejde, og ved at reducere de mange offentlige tilskuds- og sociale ordninger vil der kunne frigøres arbejdskraft fra den offentlige administration.

Statens tab til socialt bedrageri vil kunne reduceres, og hvis Staten gad gribe ind over for de 50 mia., kr., Staten årligt taber på sort arbejde, kunne verdens højeste skattetryk reduceres betragteligt.

Win win win win

Landbruget er sure på Venstre, Københavner-venstrevælgerne er sure på Venstre og nu er også erhverslivet sure på Venstre.
Det kan blive svært for lille Lars fra Græsted at vinde det valg. Heldigvis.

Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Anina Weber, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen, Christina Laugesen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Når nu S-toppen er så svag i koderne, at den har tabt almenmenneskelig besindelse over for DF&V, kunne man måske håbe at det samme kunne ske over for styrkede R, SF, EL og AL? Måske der tilmed endnu findes humanister hos C der efter valget kan gi' en hjælpende hånd til oprydningen efter denne regerings ødelæggelser?

Anina Weber, Finn Egelund og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Niels K. Nielsen, mon det virkelig er så enkelt at hvis bare... ? Og muligvis har vi verdens højeste skattetryk, men stort set får vi også meget for vore penge! Med et fornuftigere flertal af politikere ville vi endda få endnu mere!

Achim K. Holzmüller, Flemming Berger, Ib Christensen, Lars Løfgren, Anina Weber, Ole Henriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"..for at opretholde sammenhængskraften i Danmark"!
Hvilken sammenhængskraft?
Den der fx neglgerer borgerforslag om klimalov? Den der lukker biblioteker? Den der kører grønthøsteren hen over kulturlivet, skærer DR ned og udvander begrebet public service til en ren parodi? Den der udsulter hele undervisningssektoren? End ikke DF-regeringens de facto højt besungne fremmedfobi og islamforskrækkelse kan samle riget, så havde vi ikke Venligboerne og alle protesterne nu mod L140..

Mon de der stemte for denne samfundsnedbrydende lov, forestiller sig at fx Assad sidder i Syrien og følger med i hvad der kommer af nyt fra Dannevang, det må han se at leve op til så deres nye love kan gennemføres?

Elisabeth Andersen, Achim K. Holzmüller, Flemming Berger, Anne Eriksen, Anina Weber, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Steen Bahnsen, Finn Egelund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Det har givetvis kostet V og S en del intern ballade af få lov 140 vedtaget. Hvis man ser på afstemningsresultatet (https://www.ft.dk/samling/20181/afstemning/266.htm) så er fraværsprocenterne (i faldende orden): V 50 %, S: 46 %, DF: 40 %, LA: 38 %, K: 33 %. Man burde vel forvente, at de ikke havde højere fravær en EL, hvor tallet var 35 %.
Det er jo tankevækkende at en så kontroversiel lov er vedtaget af kun halvdelen af S og V's folketingsmedlemmer, mens resten holdt sig væk.

Ib Christensen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Christina Laugesen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Er du vimmer, Niels K. Nielsen har lige fundet de vises sten.

Anne Eriksen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Kim Øverup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ete Forchhammer, det store problem for Niels K. Nielsen er, at Danmark faktisk på visse områder fungerer forbilledligt stadigvæk, fordi indkomstskatten trods alt sikrer, at alle virksomheder tvinges til at bidrage til samfundet.
jeg synes jo, at vi hellere skal overgå til en nettoløn + pension og så lægge skatten om til et egentligt krav til erhvervslivet om at betale en afgift for adgang til velfærdssamfundets ressourcer i form af arbejdskraft, uddannelse, ansvar for borgere udenfor arbejdsmarkedet m.m. Det ville give os klare linjer og bremse åndsforsnottede diskussioner, der over årene har rullet velfærden mere og mere tilbage, genskabt fattigdom etc.

Steffen Gliese

Men det er da helt sikkert et problem, at alt for mange bliver holdt hen på kontanthjælp og dagpenge, mens de afkræves en fuld arbejdsindsats på slavevilkår. Afskaf det og lad erhvervslivet rekruttere den arbejdskraft, der er til rådighed på overenskomstmæssige vilkår, det vil være et fremskridt for velfærden; men arbejdstagerne kan jo ikke så godt konkurrere med 'gratis'.

Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Ib Christensen, Lars Løfgren, Torben K L Jensen, Anina Weber, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Herdis Weins, Marie Jensen, Frede Jørgensen og Finn Egelund anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

Liberalisterne overser, at Danmark ikke har minedrift, og derfor også er handicappet mht. forarbejdende industrier.

EU-politiken forværrer dette, da mange erhverv lægger deres hovedproduktioner udenfor Danmark.

https://fagbladet3f.dk/tema/danske-job-flytter-ud

Også plasticindustrien bruger råstoffer fra kul og olie, og med liberalistregeringernes godkendelse er resterne af Nordsøolien lige blevet solgt.

Beskæftigensen i den forarbejdende industri er gået ned fra ca. 410.000 ved Anders Foghs tiltræden til ca. 330.000 idag.

Handel og transport derimod er steget fra ca. 600.000 til ca. 700.000

Liberalisterne har således intet beredskab for Danmarks faktiske problemer, og fortaber sig i nyttesløse plagerier mod de arbejdsløse.

Elisabeth Andersen, Flemming Berger, Jens Kofoed, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Ifølge nye tal fra AE-Rådet er antallet af langtidsledige kontanthjælpsmodtagere næsten halveret siden krisen og tæller nu 32.000 personer. Men det er stadig flere end før krisen, hvor 13.000 var langtidsledige."

Uha, kunne det monstro være fordi dagpenge perioden blev halveret efter krisens udbrud, så 40 - 50.000 mennesker røg på r.. og albuer ud i intetheden?
Nogen skulle jo betale for bankernes casino-spil..

Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Ib Christensen, Steffen Gliese, Anina Weber og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Katrine Damm
22. februar, 2019 - 07:22 :

"Landbruget er sure på Venstre, Københavner-venstrevælgerne er sure på Venstre og nu er også erhverslivet sure på Venstre.
Det kan blive svært for lille Lars fra Græsted at vinde det valg. Heldigvis."

Og halvdelen af Venstres bagland er også sure på Christiansborg- Venstre, fordi de vil udradere regionerne - igen efter ordre fra DF.

Hug en hæl og klip en tå, så bliver vi nok valgt af den smukke prins Charming, sagde Askepots onde stedsøstre til hinanden.
Det gik som bekendt anderledes ;-)

Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Anina Weber, Frede Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thomas Poulsen

Der er allerede rigeligt med arbejdsløse muslimer her i landet, som ikke står til at blive sendt hjem - der er ikke manglen på arbejdskraft!

torben - nielsen

Man kan godt sælge sand i Sahara, man skal bare vide hvad man har med at gøre.

For en del år siden, arbejdede jeg for et dansk firma, som fremstillede støberi udstyr, og vi havde der, solgt to anlæg til Alexandria i Ægypten. Som jo ligger lige på kanten af Sahara.
Sådanne støberier benytter normalt det lokale sand i deres produktion.
Men det viste sig, at det lokale sand var for grovkornet til at danne det korrekte støbemix.
Så vi solgte to skibsladninger Bentonit fra Bornholm yderligere.
Bentonit er en fedtet, finkornet ler/sand art, som ellers findes mange steder på kloden.

Så herhjemme kan vi rent faktisk godt sælge sand i Sahara.

Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar