Læsetid: 4 min.

Vidner modsiger terrortiltalt syrer – togtur til København var intet uheld

I november 2016 rejste en syrisk mand fra Sverige til Danmark – ifølge ham selv ved en fejl. Men to af hans bekendte fortalte fredag i Københavns Byret, at han havde fortalt dem, at turen var planlagt – og at han var tilhænger af Islamisk Stat
I november 2016 rejste en syrisk mand fra Sverige til Danmark – ifølge ham selv ved en fejl. Men to af hans bekendte fortalte fredag i Københavns Byret, at han havde fortalt dem, at turen var planlagt – og at han var tilhænger af Islamisk Stat

Sofie Holm Larsen

2. februar 2019

Da den 31-årige syrer MZ og hans hustru ankom til Sverige i 2015, blev de hurtigt venner med et andet syrisk ægtepar.

Deres værelser på asylcentret lå få meter fra hinanden. De så hinanden hver dag, og de nye venner forsøgte indimellem at glatte ud, når bølgerne gik højt mellem MZ og hans hustru. Det gjorde bølgerne tit i månederne efter en fatal bilulykke, som havde slået deres nyfødte søn ihjel.

MZ’s hustru gik fra ham i efteråret 2016, og i december 2017 blev han anholdt i Danmark og sigtet for at have forberedt et terrorangreb i København.

Fredag var de gamle venner fra asylcentret i Sverige så indkaldt til at vidne imod ham i Københavns Byret. Og deres forklaring sætter spørgsmålstegn ved MZ’s forklaring om, hvorfor han havde befundet sig i København den 19. november 2016.

Anklagemyndigheden mener, at MZ den dag havde planer om at mødes med en syrisk mand ved navn Dieab Khadigah på Københavns Hovedbanegård og udføre et terrorangreb med knive og en eller flere bomber. Det blev ifølge anklageskriftet forpurret, da Dieab Khadigah blev nægtet indrejse i Danmark fra Tyskland.

MZ har selv forklaret i retten, at han blot var kommet til at køre for langt med toget den dag, da han skulle mødes med en mand i stationsbyen Hyllie i det sydlige Sverige. Han var altså kørt til Danmark ved et uheld.

Men det var ikke, hvad han havde fortalt sine gamle naboer fra asylcentret i Sverige.

»Han sagde, at han ville tage til Danmark, og at han ikke ville komme tilbage,« forklarede den ene, en firskåren mand med hestehale og ternet pullover.

Årsagen til afskeden var ifølge ham, at MZ var vred på sin hustru, som på det tidspunkt var flygtet til et krisecenter for voldsramte kvinder.

Islamisk Stat på hjernen

Den firskårne mands hustru, en lavmælt kvinde med et hæklet sjal overs skuldrene, forklarede samme morgen retten, at MZ havde fortalt hende og hendes mand, at han ville tage til København i nogle dage i håb om, at hans hustru ville vende hjem fra kvindekrisecentret, mens han var væk.

Samme aften kom MZ dog tilbage til Sverige – ifølge Anklagemyndigheden, fordi terrorplanerne slog fejl.

Ægteparret fra asylcentret hævdede, at de ikke vidste, hvad MZ havde tænkt sig at lave i København, selvom politiets efterforskning har vist, at de talte i telefon med ham flere gange den dag.

Den firskårne mand har sagt til politiets efterforskere, at de andre beboere på det svenske asylcenter inklusive ham selv blev trætte af MZ, fordi han konstant talte om Islamisk Stat.

»Det eneste han talte om var ISIS, ISIS, ISIS. Det var ikke andet end ISIS,« gengav specialanklager Sonja Hedegaard fra politiets afhøringsrapport.

I retten bekræftede manden, at MZ »støttede Daesh (Islamisk Stat, red.)«.

Kender ikke til video

Retten havde også indkaldt et tredje vidne, en irakisk mand, som boede nær asylcentret i Sverige. Han forklarede, at han havde stiftet bekendtskab med MZ, da de kom i samme bønnelokale. Han nægtede dog at have kendt noget til MZ’s planer om at tage til Danmark.

»Jeg har ikke noget kendskab til det overhovedet,« sagde han.

Det til trods for, at de to talte i telefon sammen flere gange i løbet af den dag, hvor MZ kørte til Danmark.

Han afviste også, at MZ skulle have optaget en slags afskedsvideo hjemme hos ham dagen forinden, selvom MZ selv har forklaret, at videoen blev optaget netop dér.

Ny forklaring

MZ har tilsyneladende skiftet forklaring om sin rejse til Danmark flere gange. Til naboerne fortalte han, at han ville til København.

Til retten har han forklaret, at han skulle til Hyllie for at give nogle penge til en mand. Og til det svenske grænsepoliti, som standsede ham på vej tilbage fra København, fortalte han, at han var kommet til at køre til København, da han skulle hjem fra nogle venner i Malmö.

Fredag ændrede han så forklaring igen. Til politiet har han fortalt, at han stod af toget i Kastrup og derefter vendte hjem til Sverige igen. Men under fredagens afhøring tilføjede han, at han i Kastrup var kommet til at stige på et forkert tog igen og køre endnu længere ind i Danmark.

Specialanklager Sonja Hedegaard ville vide, om den nye forklaring kunne hænge sammen med, at politiets efterforskning har vist, at han har forsøgt at få forbindelse til internettet med sin telefon et sted nær Vesterport sent om eftermiddagen den dag. Men det afviste han. Han var bare først kommet i tanke om den detalje efter politiets afhøring.

Tysk rejseplan

Dansk politi har gennemgået MZ’s telefon og kortlagt hans onlineadfærd på dagen, hvor han befandt sig i Danmark. Efterforskerne har blandt andet fundet ud af, at MZ om aftenen søgte efter – og benyttede – de tyske statsbaners rejseplanlægger DB Navigator.

Det kunne tyde på, at MZ ventede på nogen, der skulle ankomme med tog fra Tyskland – for eksempel Dieab Khadigah, som få timer forinden var blevet nægtet indrejse i Danmark med en taske indeholdende to køkkenknive, 17.460 tændstikker og flere andre sager. Men det afviste MZ.

»Jeg har aldrig hørt om den,« sagde han om den tyske rejseplanlægger.

Han hævdede også, at han ikke kendte den svenske rejseplanlægger Reseplaneraren, selvom den er blevet brugt på hans telefon 137 gange.

»Det er første gang, jeg hører om sådan en applikation,« sagde han.

Dieab Khadigah afsoner for tiden en dom på 6,5 års fængsel i Tyskland for at have forberedt et terrorangreb i København sammen med MZ. Han er indkaldt som vidne i sagen den 18. og 20. februar.

Serie

Tændstikssagen

I november 2016 forsøgte to syriske asylansøgere ifølge Anklagemyndigheden at begået et terrorangreb i København. Planerne involverede en eller flere bomber fremstillet af svovl fra 17.460 tændstikker. Men det mislykkedes, da den ene syrer blev nægtet indrejse i Danmark. Han afsoner nu en dom i Tyskland. Den anden syrer sidder i disse dage på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for at forberede et terrorangreb på dansk jord. Den endelige dom ventes at blive afsagt i maj.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu