Feature
Læsetid: 8 min.

Virksomheder trækker sponsorater fra youtubere bag mobbevideoer

En række virksomheder trækker deres sponsorater af unge youtubere, der gør nar ad andre børn og unge i videoer på deres kanaler. Mens virksomhederne bag sponsoraterne tager »stærkt afstand« fra de unges ageren, er der tavshed hos agenterne og de unges forældre
En række virksomheder trækker deres sponsorater af unge youtubere, der gør nar ad andre børn og unge i videoer på deres kanaler. Mens virksomhederne bag sponsoraterne tager »stærkt afstand« fra de unges ageren, er der tavshed hos agenterne og de unges forældre

Emilie Noer Bobek

Indland
21. februar 2019

Det er »helt uacceptabelt«, at unge youtubere med flere hundredtusinder abonnenter gør nar ad børn i videoer på videodelingsplatformen YouTube. Sådan lyder det fra flere af de virksomheder, der sponserer unge, som står bag såkaldte cringe- og reaktionsvideoer, altså videoer, hvor youtubere udstiller og håner andre børn og unges youtubeklip.

»Det er helt enkelt: Hvis man opfører sig som en idiot og ikke forstår god opførsel, så skal man ikke associeres med os,« siger Jack Jørgensen, medstifter af PlayGames.dk, der sælger computerspil og p.t. sponserer 10 unge.

PlayGames.dk vil nu undersøge, om de vil indskærpe sine etiske retningslinjer over de youtubere, de sponserer. 

I de såkaldte reaktions- og cringe-videoer samler youtuberen klip, som andre har lagt på platformen, og gør nar ad andre børns leg i en ofte nedsættende og latterliggørende tone. Et eksempel på indhold i en cringe-video er en 17-årig youtuber, der på sin YouTube-kanal omtaler en 12-årig drengs videoklip:

»Der er jo ikke noget talent, der er ikke noget kreativt i de videoer, det er bare fucking åååhr. Kan I se, hvad jeg mener? Der er jo ikke noget talent over ham her,« siger han.

Den 17-åriges video har mere end 326.000 visninger og han har 118.000 faste abonnenter på sin kanal.

Cringe-videoer

Flere youtubere laver såkaldte cringe-videoer, som oversat til dansk betyder »tåkrummende videoer«. I disse samler en youtubere en række andre videoer, som han eller hun anser for at være de mest pinlige videoer, som andre har lagt på videodelingsplatformen.

Som beskrevet i mandagens Information kan det at drive en youtubekanal være en indbringende forretning. Verdens mest indbringende youtuber var i 2018 en syvårig dreng, der tjente 145 millioner danske kroner på at anmelde legetøj.

I Danmark vil youtuberne ikke fortælle, hvad de tjener, men der er eksempler på, at en ung har en indkomst, der angiveligt overstiger eller er på linje med en akademiker i fuldtidsjob.

Efter at Børns Vilkår og Red Barnet i mandagens Information fortalte, hvordan det kan opleves voldsomt og ubehageligt for børnene, der optræder i reaktionsvideoerne, har flere virksomheder besluttet sig for at opsige samarbejdsaftaler med unge youtubere. Ifølge Børns Vilkår har videoerne karakter af mobning.

»Tanken er næppe mobning, men at lave sjov. Men det får en mobbende og krænkende effekt, som kan være helt uoverskuelig for de børn, der bliver udstillet,« siger Marianne Rasmussen, chef for Børnetelefonen, som drives af Børns Vilkår.

Virksomheder trækker sig

Information har kontaktet syv virksomheder, der på et tidspunkt har sponseret eller doneret produkter til nogle af de unge youtubere, som laver reaktions- og cringe-videoer. Fire af de syv virksomheder har svaret på Informations henvendelse, og de tager alle stærkt afstand fra indhold med mobbende eller krænkende karakter, oplyser de.

Jack Jørgensen fra PlayGames.dk mener, at videoerne er »noget svineri«, og han ærgrer sig over, at PlayGames.dk’s firmalogo optræder på videoerne. Virksomheden sponserer unge, som er blevet kendt for at spille computerspil på platformen Twitch.

»Vi anede ikke, at han (youtuberen, red.) også lavede de her videoer. Vi tager meget skarpt afstand til det. Det er mobning. Hvis der stadig havde været et samarbejde, havde vi opsagt det øjeblikkeligt,« siger Jack Jørgensen.

– Hvordan kunne I undgå at vide det, når det udgør en så stor andel af hans indhold på YouTube?

»Vores samarbejde er udelukkende gået på computerspil på Twitch-platformen og ikke YouTube. Derfor har vi ikke været opmærksomme på, hvad der er foregået på YouTube. Dem, vi samarbejder med, laver rigtig mange timers indhold om ugen på mange forskellige platforme. Vi kan ikke overvåge det hele,« siger Jack Jørgensen, og uddyber, at han »håber, at man tager fat i os, hvis man oplever noget lignende«.

Også computergiganten Acer har gennem sit brand Predator sponseret en ung youtuber, der har lavet flere reaktionsvideoer. Acer forholder sig ikke til den konkrete sag, hvor de har doneret blandt andet computerskærme til youtuberen, men sender i stedet en skriftlig generel udtalelse:

»Influencers er stadig et nyt fænomen med relativ færre reguleringer til sammenligning med de traditionelle medieplatforme. Vi overvåger og vurderer vores samarbejde med influencers konstant, og hvis nødvendigt afbryder vi vores samarbejde med de influencers, der udviser uetisk adfærd eller deler indhold, som vi ikke kan stå inde for.« 

Det er forskelligt, hvad de youtubere, der laver reaktionsvideoer, hvori andre børn omtales nedsættende, er blevet kendte på. Fælles for dem er, at videoerne har flere hundredtusinder visninger, og at profilerne bag har mange – ofte over hundredtusind – abonnenter. Youtubernes øvrige indhold kan variere fra hverdagsklip, computerspil, udfordringer og indhold med tilstræbt humoristisk karakter.

YouTube som platform for berømmelse 

  • På videodelingsplatformen YouTube deler og uploader man videoer.
  • Fænomenet ’reaktionsvideoer’ er særligt populært hos youtubere, altså personer, der skaber indhold til YouTube, fordi det ofte genererer mange visninger.
  • I videoerne samler youtuberen en række klip fra andre, som youtuberen kommenterer på – i nogle tilfælde i en nedsættende og hånende tone.
  • Youtuberne får indtjening gennem sponsorater med virksomheder, der giver dem enten penge eller produkter. Desuden får youtuberne reklameindtægter fra YouTube på baggrund af antallet af visninger.
  • Håbefulde youtubere kan få hjælp hos agentbureauer, der agerer bindeled mellem virksomhederne og youtuberne i bytte for en andel af profitten.

Samarbejdsaftaler med private virksomheder består ofte i, at den unge henviser sine seere til virksomhedens produkter. I bytte får den unge enten selv produkter eller en andel af det salg, som henvisningen genererer.

»Vi vidste det ikke«

Flere af de virksomheder, Information har talt med, oplyser, at reaktionsvideoer med nedsættende eller mobbende indhold er i strid imod deres etiske retningslinjer, og at det vil medføre et øjeblikkeligt ophør af samarbejde.

Spilvirksomheden Kinguin har en fast aftale med en af de unge youtubere, som laver reaktionsvideoer, som henviser til Kinguin. I bytte får youtuberen en andel af Kinguins salg genereret af den henvisning.

Vicedirektør for kommunikationsafdelingen i Kinguin, Mark Jordan, skriver i en mail til Information, at de »aldrig vil tolerere den slags adfærd«. Ligesom PlayGames.dk henviser han til, at det var dem ukendt, hvad den pågældende youtuber havde af aktiviteter uden for spilplatformen Twitch.

Kinguin er ved at gennemgå indhold hos alle deres samarbejdspartnere og oplyser, at de vil vurdere det som kontraktbrud, såfremt deres logo optræder på indhold af krænkende eller nedsættende karakter.

Tøjvirksomheden Shaping New Tomorrow har doneret tøj til en af de unge, der har lavet reaktionsvideoer med nedsættende og hånende kommentarer om andre børn og andre børns videoer. Shaping New Tomorrow fortæller til Information, at de tager afstand fra indholdet, men virksomheden svarer ikke på, hvordan den kunne overse, at den unge producerede reaktionsvideoer.

»Vi vil på ingen måde støtte mobning hverken fysisk eller digitalt. Hvis der er uoverensstemmelse med vores etiske retningslinjer, bliver samarbejdet opsagt øjeblikkeligt,« siger digital markedsføringsansvarlig Jacob Bech.

– Da I indgår samarbejdet, optræder de her videoer allerede på youtuberens kanal, og den er vel grundlaget for at give ham produkterne, fordi han når ud til rigtig mange?

»Han er en lokal gut, der henvender sig til os og spørger, om vi er interesseret i et samarbejde. Vi vil gerne støtte folk, der prøver at skabe en karriere, og som er initiativrige unge mennesker. Men det her indhold er selvfølgelig ikke noget, vi på nogen måde støtter op om,« siger Jacob Bech.

Mens flere af virksomhederne fortæller, at de tager afstand til indholdet, svarer hverken Acer eller Kinguin på, hvorvidt de fremover vil sponsere unge, der producerer indhold af nedsættende karakter på andre platforme, selv om dette produceres uden deres logo. Hverken de eller Shaping New Tomorrow svarer på, hvorfor samarbejdet er blevet indgået, efter at den pågældende youtuber havde produceret flere reaktionsvideoer.

Hverken Ystad Saltsjöbad, tøjvirksomheden Junkyard eller firmaet Darehero er vendt tilbage på Informations henvendelser, selv om de en eller flere gange har doneret produkter til youtubere, der har produceret reaktionsvideoer, hvor børn omtales nedsættende.

Tavshed hos agenterne

Unge youtubere får ofte hjælp af bureauer, hvis eksistensgrundlag er skabt på baggrund af vækst i branchen. Et af dem er virksomheden sPlay, som beskriver sig selv som »Nordens største digitale mediehus«. sPlay tager en andel af den unges indtægt i bytte for at agere bindeled mellem den unge og virksomhederne.

På deres hjemmeside kan man læse, at du hos dem kan »få dine drømme til at gå i opfyldelse, bygge dig selv op til et brand og maksimere dine indtægter«.

Der er billeder af kendte youtubestjerner foran en horde af skrigende teenagepiger, der vifter med autografark.

I bunden af sPlays hjemmeside står der, at den unge er sikret 80 procent af sine indtægter »uanset om det er sponsorater, annoncer eller andre indtægter«.

På hjemmesiden er der e-post-adresser på virksomhedens 11 ansatte, og der er en kontaktformular for håbefulde unge. Men telefonnumre er der ingen af, og der kommer først svar, da Information kontakter samtlige 11 ansatte.

»Vi når desværre ikke at hjælpe med bidrag til denne artikel, men vil gerne deltage i sager, hvor vi har bedre tid til at gå ind i det,« skriver direktør Adrian Langer.

Han svarer ikke på, hvor længe han har brug for til at vende tilbage med en kommentar.

Heller ikke agentvirksomheden Gonzomedia er vendt tilbage på Informations henvendelser. De besvarer opkald med en sms, der henviser til at sende en besked, men svarer herefter ikke på hverken mails, opkald eller sms’er.

Gonzomedia er blandt andet agent for en 17-årige youtuber, der har to kanaler med henholdsvis 111.000 og 118.000 faste abonnenter, og hvis reaktionsvideoer i gennemsnit har flere hundredtusind visninger.

Om profilen skriver Gonzomedia på sin hjemmeside, at youtuberen er en »hurtigttænkende teenager, der ofte trender med sine hylende morsomme og skoldende samfundskommentarer«.

Om youtuberens anden kanal skriver Gonzomedia, at den primært består af reaktionsvideoer, og at man som seer »får en endnu dybere relation til NN (navn skjult, red.), men hans indhold er aldrig kedeligt eller ensformigt. I stedet viser det hans overvældende kvaliteter og imponerende visdom«.

Information har været i kontakt med to unge, der producerer reaktions- og cringe-videoer, men de har ikke ønsket at medvirke. Det har deres forældre heller ikke.

YouTube har tirsdag valgt at lukke den ene af den 17-åriges to profiler. Det sker, skriver YouTube »på grund af flere eller alvorlige overtrædelser af YouTubes politik, som forbyder indhold, der har til formål at chikanere, mobbe eller true«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

I den grad usympatisk adfærd.

Men måske ikke noget, det interesserer Informations læsere at kommentere.

Twitch Dec1lent

Det kan ikke være sandt at nogle børn mellem 7-12 laver youtube også de selv skriver på stream siden twitch at han skal reagere på deres videoer, 1. ting forlige at starte ud. for at have en offenlig Youtube kanal skal man være 14 år og twitch 13 Det er helt syg i roen og nogle små børn gør det fordi at de vil være "populære" det bliver de skam også men kun med ca. 500 - 2000 subs (subscribers/abonnenter) men så når det så kommer om på andres folk youtube kanal så reagere de bare såndt vis jaxs eller andre som jeg ikke vil nævne fordi de også mugligvis kan blive bannet pga. En hjerne lam jounalist. som ikke kender noget til denne verden af internettet Som små børn kommer ind i så for guds skyld lad vær med at få de små børn derind. Hold øje med jeres Børns tlf. pc´er og andre lignende ting. Fordi de ikke er klar til at stå imod og kæmpe sig videre frem. Men jeg syntes at jax 2nd kanal skal op igen fordi at Børnene selv skal kunne forstå det.