Satire
Læsetid: 3 min.

2.500 kr. i bøde for at lege Lucky Luke på kontoret og 9 andre politisager fra 2018

Aftrækkerfingre og kække bemærkninger sidder nogle gange lidt for løst blandt landets politifolk. Det fremgår af den årsberetning, som Den Uafhængige Politiklagemyndighed netop har udgivet
Den Uafhængige Politiklagemyndighed modtog i 2018 2.699 klager.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed modtog i 2018 2.699 klager.

Jacob Aban Kjerumgaard

Indland
1. april 2019

Sidste år modtog Den Uafhængige Politiklagemyndighed 2.699 klager. Nogle af dem drejer sig om grove lovovertrædelser som vold og seksuelle krænkelser. Andre er mest bare pinlige.

Information har her samlet 10 af de sidstnævnte; nogle af politiets dummeste sager fra det forgangne år.

1. Lucky Luke på kontoret

En lidt for skydeglad polititjenestemand fik en bøde på 2.500 kroner for at have afgivet et vådeskud med sin tjenestepistol på et kontor på en politistation. Skuddet gik af i forbindelse med, at manden ville træne »træk fra hylster«, inden han skulle på skydebane. Skuddet ramte en væg nær et vindue, som vendte ud mod gaden.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har flere gange gjort Rigspolitiet opmærksom på, at der kunne være behov for at stramme op på procedurer for at undgå vådeskud. Alligevel er der flere eksempler på vådeskud i den seneste årsrapport.

For eksempel kom en mandlig polititjenestemand sidste år til at affyre sin tjenestepistol under et toiletbesøg.

2. Rabat på øl

En tørstig polititjenestemand er blevet sigtet for at have misbrugt sin stilling, idet han skulle have vist sin politilegitimation på et diskotek og sagt til bartenderen, at han skulle have to øl med rabat. Sagen efterforskes fortsat.

3.

En ’forkælet møgtøs’

En polititjenestemand fik tilsyneladende nok af ordstrømmen fra en borger, som netop var blevet sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

»Ej, mand, hvor du bræger mand,« og »ved du, hvad du er? Du er en forkælet møgtøs«, skal betjenten have sagt.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har fundet ordvalget »kritisabelt«.

4. Kaldte læge ’habib’

I forbindelse med en privat uoverensstemmelse på et hospital fremviste en polititjenestemand sit politiskilt, ligesom han kaldte en udenlandsk læge for »habib«. Udtrykket kunne ifølge Den Uafhængige Politiklagemyndighed opfattes racistisk, ligesom myndigheden også har fundet det kritisabelt, at han trak sit skilt. Han har nu fået en irettesættelse.

5. Stjal sensor

En polititjenestemand så sit snit til at stjæle en lyssensor til en værdi af 500 kroner fra Københavns Byret i forbindelse med en bevogtningsopgave. Lyssensoren blev stjålet fra byrettens herretoilet i kælderen.

Politimanden blev idømt 30 dages betinget fængsel ved byretten, hvilket blev stadfæstet i landsretten.

6. Kørte gennem rundkørsel

Under en udrykning bragede en polititjenestemand lige gennem en rundkørsel og påkørte derefter en lysmast samt et træ. Uheldet skete som følge af, at vedkommende kørte hurtigere end de tilladte 80 km/t og dermed overså rundkørslen.

Statsadvokaten frafaldt tiltale mod polititjenestemanden på grund af »forholdets ringe strafværdighed,« men bemærkede, at hastigheden ikke var afpasset forholdene.

Årsrapporten fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed indeholder i det hele taget en del eksempler på sager, hvor politifolk har kørt for stærkt uden god grund.

7. 

Penge forsvandt

En borger afleverede en pung til politiet i forbindelse med, at vedkommendes samlever var død. Da pungen kom tilbage, manglede der angiveligt 1.300 kroner. Statsadvokaten har standset efterforskningen, men indskærpet over for politikredsen, at retningslinjerne for beslaglagte kontanter skal overholdes.

8. Efterforskede tyveri af egen bil

Vil man have noget gjort ordentligt, må man gøre det selv. Det var måske rationalet, da en polititjenestemand på sin fridag kørte ind på sin arbejdsplads, iførte sig uniform og hentede en civil patruljevogn for at efterforske tyveriet af sin egen bil.

Den pågældende polititjenestemand blev tiltalt for stillingsmisbrug og pligtforsømmelse, men blev frikendt ved byretten, da vedkommende ikke havde kontaktet andre eller foretaget sig noget, som kunne være krænkende.

Sagen blev afgjort disciplinært med en irettesættelse.

9. Afbestilte patrulje

En mandlig polititjenestemand ankom til et færdselsuheld, hvor hans egen samlever var involveret. Han viste sin legitimation og identificerede sig som politimand. Herefter ringede han til vagtcentralen og tilkaldte en patrulje til stedet. Men efterfølgende ringede han til vagtcentralen igen og afbestilte patruljen.

Politiklagemyndigheden har kritiseret manden for hans optræden og for at have trådt i tjeneste i privat sammenhæng.

10. Kontaktede borger privat

Det kan være så ærgerligt, når man møder en sød mand eller kvinde i byen og glemmer at få deres nummer. Men det findes der råd for, hvis man ikke lader sig holde tilbage af dumme regler.

En frisk polititjenestemand tog således kontakt til en borger, som vedkommende havde standset tidligere i forbindelse med en politiforretning, for at opnå en »privat kontakt«. Borgerens nummer havde polititjenestemanden slået op i en database over hemmelige telefonnumre.

Den pågældende polititjenestemand fik en irettesættelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Matthias Smed Larsen

Den mest deprimerende del af DUP-årsrapporterne er når en åbenlyst forrykt adfærd blot ender med en irettesættelse, bøde, eller blot en konstatering af, at adfærden var "kritisabel". Man må kunne forvente mere af de personer der forvalter statens voldsmonopol.

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, Jens Winther, Kasper Kjær og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Jeg troede der var sikringer på skydevåben?

Eva Schwanenflügel, Per Klüver og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Claus Nielsen

moderne håndvåben som f.eks. Glock har sikringen integreret i aftrækkeren så våbnet er er sikret sålænge fingeren holdes væk fra aftrækkeren. Det er en af de features som gør Glock pistolen til et “Toyota” våben som virker altid virker når man skal bruge det

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen, Tormod Poulsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Utroligt at DUP får så mange klager! Selvfølgelig skal politiet være et repræsentativ udsnit af den danske befolkning, men nogle af eksemplerne taler dog for, at visse betjente er fejl-placeret i korpset. Håber de er fyret. Med den læring de får, burde "dydens smalle vej" være lettere farbar for betjente end for andre "dødelige".