Læsetid: 7 min.

Demokratiske virksomheder er ikke bare en sympatisk tanke. De er også en økonomisk succes

Selskaber, der ejes af forbrugere, medlemmer eller foreninger er mellem 9 og 38 procent mere produktive end andre virksomheder, viser en ny kortlægning fra tænketanken Demokratisk Erhverv. Alligevel grundlægges der ganske få selskaber med demokratisk ejerskab i Danmark. Der er brug for, at politikerne skaber bedre vilkår, mener tænketanken
I serien ’Vi tager økonomien tilbage’ besøgte vi sidste år Ekseskolens Trykkeri på Nørrebro i København, der er et eksempel på en af de mange demokratiske virksomheder i Danmark. Ny kortlægning viser nu, at denne type virksomheder er en succes. 

I serien ’Vi tager økonomien tilbage’ besøgte vi sidste år Ekseskolens Trykkeri på Nørrebro i København, der er et eksempel på en af de mange demokratiske virksomheder i Danmark. Ny kortlægning viser nu, at denne type virksomheder er en succes. 

Anders Rye Skjoldjensen

7. marts 2019

Når såkaldt demokratiske virksomheder bliver fremhævet positivt, sker det ofte ud fra et ideologisk synspunkt: Nemlig at det er godt, at den økonomiske magt fordeles på flere hænder, og at virksomhederne har ansvar for andre end sig selv.

Men nu viser det sig, at virksomheder, som ejes af medlemmer, forbrugere eller foreninger ikke blot har et sympatisk formål. De er ofte også økonomiske succeshistorier.

Det viser en ny kortlægning fra tænketanken Demokratisk Erhverv, som blev stiftet sidste år, og som arbejder for at synliggøre og kortlægge demokratiske virksomheders bidrag til den danske økonomi.

Nogle af de største og mest kendte demokratiske virksomheder i Danmark er Coop, Arla og OK Benzin. Men faktisk findes der mindst 18.605 erhvervsdemokratier i Danmark, viser kortlægningen, der for første gang kan vise hele sektorens omfang i Danmark. Tilsammen står de demokratisk ejede virksomheder for otte procent af danske virksomheders egenkapital.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • lars søgaard-jensen
 • Vibeke Døssing
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Kurt Nielsen
 • Steffen Gliese
 • Anne Eriksen
lars søgaard-jensen, Vibeke Døssing, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese og Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Endnu en besindelse på det, der har gjort Danmark til et særligt land med egne løsninger på de opgaver, samfundet stilles overfor.

lars søgaard-jensen, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Larsen

Hvorfor er der er brug for bedre vilkår for denne slags virksomheder, når de er 9-38% mere produktive end andre virksomheder.

Det virker lidt useriøst.

Steffen Gliese

Fordi gældende lov, Christian Larsen, på en række punkter modarbejder oprettelsen af flere demokratiske virksomheder.

kjeld jensen, lars søgaard-jensen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Jesper Sano Højdal, Egon Stich, Vibeke Døssing og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Larsen

Det jo ikke korrekt Steffen Gleise.

Der er adskillige virksomheds former, som kan oprettes til dette formål.

Men hvis det skal være gratis og risikofrit, så har du selvfølgelig ret i at der er problemer.

Det lyder som en farbar vej til skabe lokal produktion i udkantsområder, og som en mulighed for at sprede økonomiske gevinster bredere ud. Lidt til mange i stedet for meget til få.
Men hvis ikke vi hurtigst mulig får vores energiforbrug og produktion af ikke genanvendelig affald, forurening, under kontrol, er det nytteløs.
Så spørgsmålet er lige så meget, om det er muligt at løse vores grundlæggende eksistentielle problemer ad den vej, eller om det set fra vor mest påtrængende problem, de menneske skabte klimaændringer, blot er gammel vin på nye flasker.

I Danmark har vi demokrati. Dvs. hvis vi ser bort fra, at i den trediedel af vores tid, hvor vi befinder os på arbejde, er det ikke tilfældet. Her bliver vi ledet og fordelt jf. Hovedaftalens §4. Tanker om en seriøs implementering af demokrati på arbejdspladserne må imødeses som et civilisatorisk fremskridt. Information kunne overveje at lave en artikelserie om dette - gerne inkluderende en reportageudflugt til Mondragon i Baskerlandet, hvor klodens største kooperativer befinder sig.

Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

"Nye kooperativer i 2013" er det virkelig den nyeste statistik man kan finde? Interessant der kun var 20 nye i 2013 til sammenligning blev der i DK registeret 17.600 nye virksomheder. (jf Dansk Erhverv)
Måske er forklaringen, at kooperativer ikke er en succes og at det ikke fungerer.
Er Arla en demokratisk virksomhed? Muligvis af navn men ikke af gavn.

@Steffen Gliese, på hvilke punkter - sådan helt konkret - er det at "..gældende lov .. på en række punkter modarbejder oprettelsen af flere demokratiske virksomheder"?

@Steen Obel, jeg kan ikke se, at der i Danmark eksisterer formelle forhindringer for, at interesserede stifter kooperativer.

Hvor ville det være befriende, om flere af de meget ivrige kommentatorer gjorde noget aktivt med alle deres gode idéer!

Der er jo grundlag for at kigge på CVR-nr. Når det økonomisk er gået galt for et CVR-nr er det typisk bedre at lukke firmaet en prøve at betale gælden. Det skyldes at det er ApS og IV's firmaer der ikke hænger på den økonomiske del af gælden til samfundet. Måske skulle der være større respekt omkring uddeling af CVR nr og større uddannelse eller kursus for at starte et CVR nr.. Bankerne burde garantere A-skat og moms.