Læsetid: 7 min.

Elisabeth Møller Jensen: Med frihed, lighed og kærlighed kommer vi tættere på utopien om lige muligheder for alle

Tidligere KVINFO-direktør og kønsforsker Elisabeth Møller Jensens utopi handler mere om frihed til forskellighed, men med lige muligheder, end den handler om fuldstændig ligestilling. Men frihed og lige muligheder kræver lige adgang til magten, pengene og æren, mener hun
Elisabeth Møller Jensen er kønsforsker og tidligere mangeårig direktør for KVINFO – og så kalder hun sig professionel optimist.

Elisabeth Møller Jensen er kønsforsker og tidligere mangeårig direktør for KVINFO – og så kalder hun sig professionel optimist.

Peter Nygaard Christensen

8. marts 2019

Som hun står i sin grønne pels under lysekronen i havestuen med de levende grønne vægge, ligner hun en eventyrfe. Og Information er da også mødt op for at tale med den tidligere KVINFO-direktør Elisabeth Møller Jensen om hendes feministiske drømmeverden.

Da hun er færdig med at blive fotograferet og får pelsen af, ligner Elisabeth Møller Jensen det, hun i virkeligheden er: En 72-årig kvindesagsforkæmper, tidligere kønsforsker, forfatter og bedstemor til 11 børnebørn, hvis portrætter omkranser entrédøren i huset i Valby.

Men for Elisabeth Møller Jensen er den feministiske utopi ikke kun ren fantasi. Dele af utopien er blevet til virkelighed. Som da hun var med til at få kvinderne ind i litteraturhistorien i fembindsværket Nordisk Kvindelitteraturhistorie fra 1993.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • ingemaje lange
  • Dorte Sørensen
Katrine Damm, ingemaje lange og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

»Når jeg tænker på min utopi, så tænker jeg mere på frigørelse end på ligestilling. Min utopi er, at vi har lov til at være forskellige, men har de samme muligheder,« siger hun.

Fint, så er der ikke mere at kæmpe for. Ligeretten og mulighederne er her allerede.
Hvorfor lighed og ensartethed mellem noget, der basalt er forskelligt.
Kampdag ! Kamp, strid, krig, modsætninger, ...... temmelig maskuline egenskaber.
Lige lang barselsydelse er indblanding i privatlivets fred - bare eet eksempel.

Hvor mange kvinder i dette land er med i denne krig. Mon ikke her mangler enighed og lighed.

Det billede!! Hvis ikke jeg vidste bedre, ville jeg tro, det var en overklassekvinde fra de nordlige forstæder. Er det ironisk? Eller er det for at vise, at en del af kvindebevægelsen mere ser det som et personligt projekt - med sit på det tørre - end som en økonomisk- social frigørelse? Uanset hvad, så er det lysår fra det billedet viser til det der er hverdagen for de fleste manglende-ligelønsramte kvinder.

Ad ligeløn - skulle der ske det, at Mette Frederiksen bliver statsminister efter næste valg, mon hun så vil sørge for at ligelønnen indføres, eller vil hun være lige så bovlam som Helle Thorning. Og SD skylder stadig at indføre tvungen barselsorlov til mænd. Eller det må SD måske ikke for DF?

Det billede!! Hvis ikke jeg vidste bedre, ville jeg tro, det var en overklassekvinde fra de nordlige forstæder. Er det ironisk? Eller er det for at vise, at en del af kvindebevægelsen mere ser det som et personligt projekt - med sit på det tørre - end som en økonomisk- social frigørelse? Uanset hvad, så er det lysår fra det billedet viser til det der er hverdagen for de fleste manglende-ligelønsramte kvinder.

Ad ligeløn - skulle der ske det, at Mette Frederiksen bliver statsminister efter næste valg, mon hun så vil sørge for at ligelønnen indføres, eller vil hun være lige så bovlam som Helle Thorning. Og SD skylder stadig at indføre tvungen barselsorlov til mænd. Eller det må SD måske ikke for DF?

Frihed lighed ligestilling, mon ikke disse hyggelige ord stammer fra et konsulentfirma.
Der er ingen tvivl om, at kvinder i fremtiden har bedre forudsætninger som kapitalister i og med de tager mere fashionable uddannelser og det er nok også på tide, det er vel også derfor, at det raser i hovedet på samtlige main stream journalister, det gavner økonomien.
Kapitalismen har været så venlig, at stille værtshuse til rådighed, det kan være vanskeligt, at fjerne lugten fra et vætshus, og overskriften til artiklen stinker.

Claus Bødtcher-Hansen

08/mar/2019

Kære Venner (m/k),
det har været interessant at læse alle
de mange forskellige oplysninger fra hele
Verden i min avis, Dagbladet Information.

Alle mennesker er ligeværdige, men ikke ens.

Jeg læste en gang, for meget længe siden,
at mande-hjerner og kvinde-hjerner ikke er
ens udviklet gennem tiderne, af gode grunde.

Mande-hjernen var som jæger blevet udviklet
til at kunne singel-fokusere, så han kunde ram-
me én ud af mange byttedyr, ellers gik det ikke.

Kvinde-hjernen var, som moder og omsorgs-
giver, udviklet til at kunne multi-fokusere, så
hun kunne se og håndtere alt/alle omkring sig,
så som børn, naboer og husdyr, høns og geder.

Ja, det fik jeg at vide den gang.

Er det stadig en gældende og relevant sandhed ?

Kærlig hilsen
Claus