Læsetid: 3 min.

Eva Kjer Hansen indkalder ungdomspartier til drøftelser om seksuelle krænkelser

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen vil nu drøfte et kodeks for håndtering af seksuelle krænkelser i ungdomspolitik. Det sker efter de seneste ugers sager i medierne
Eva Kjer Hansen tror langtfra, at de politiske ungdomsorganisationer står alene med udfordringerne med seksuelle krænkelser. I en af de seneste undersøgelser, ministeriet har fået lavet, svarer hver fjerde unge kvinde, at hun inden for det seneste år har oplevet en ikkefysisk seksuel krænkelse.

Eva Kjer Hansen tror langtfra, at de politiske ungdomsorganisationer står alene med udfordringerne med seksuelle krænkelser. I en af de seneste undersøgelser, ministeriet har fået lavet, svarer hver fjerde unge kvinde, at hun inden for det seneste år har oplevet en ikkefysisk seksuel krænkelse.

Thomas Lekfeldt

16. marts 2019

Der hersker tilsyneladende en kultur i nogle ungdomspartier, der gør, at unge kvinder ikke føler sig velkomne og respekterede i det politiske arbejde.

Det siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) med henvisning til de seneste ugers sager om seksuelle krænkelser i ungdomsorganisationer. Derfor har hun fredag eftermiddag inviteret formændene for de politiske ungdomsorganisationer til en drøftelse af, hvordan de bedst muligt forebygger og håndterer seksuelle krænkelser.

»Ungdomsorganisationernes repræsentanter skal jo være en stemme på vegne af de unge. Så det er vigtigt, at de tager seksuelle krænkelser meget seriøst. Og derfor vil jeg gerne høre, hvad de selv siger, og hvad vi kan gøre i fællesskab for, at denne kultur bliver mere respektfuld og inkluderende.«

For tre uger siden skrev Information, at politiet efterforsker overgreb i Liberal Alliances Ungdom. Nogle dage senere kunne Jyllands-Posten berette, at der også har været »trælse sager« i KU, som blandt andet har ført til, at ledelsen i ungdomspartiet har tilbudt advokatbistand.

I sidste uge kom det frem, at den tidligere formand for DSU, Lasse Quvang Rasmussen, sidste år fratrådte sin post, fordi han havde krænket flere kvinder. Og fredag kunne Information så fortælle, at to ledende medlemmer af DSU i sidste uge trak sig på grund af krænkende beskeder om kvinder i organisationen skrevet tilbage i 2015.

Et kodeks

En af de ting, Eva Kjer Hansen vil foreslå ungdomspartiernes formænd, er at udarbejde et kodeks.

– Har du allerede nu nogle tanker om, hvad det her kodeks skal indeholde for nogle retningslinjer?

»Ja, det har jeg. Men jeg synes det er vigtigt nu at få en drøftelse med formændene om, hvilke tanker de har gjort sig, og hvilke overvejelser de har haft i deres ledelse, hvad angår at følge op på de sager, der har været i medierne.«

– Men tænker du, at det her kodeks skal handle om regler for alkohol, om whistleblowerordninger eller noget tredje?

»Nej, det skal handle om, hvordan man kan undgå seksuelle krænkelser, og hvordan man håndterer situationerne, hvis de alligevel opstår,« siger ministeren.

Hun synes, at der både er behov for at se på, hvordan man forebygger seksuelle krænkelser, og hvordan »man får en respektfuld omgang mellem mænd og kvinder i det politiske arbejde«.

»Og så synes jeg, at de sager, som blandt andet Information har beskrevet her på det seneste, viser, at der er brug for at tale om, hvordan man håndterer en situation, hvor der har fundet en seksuel krænkelse sted.«

Ingen sager i VU

Eva Kjer Hansen tror langtfra, at de politiske ungdomsorganisationer står alene med udfordringerne med seksuelle krænkelser. I en af de seneste undersøgelser, ministeriet har fået lavet, svarer hver fjerde unge kvinde, at hun inden for det seneste år har oplevet en ikkefysisk seksuel krænkelse.

»Det kan være, at hun har fået klamme beskeder, fået tilsendt et dick pic eller noget tredje. Men hver fjerde unge kvinde inden for det seneste år … det synes jeg er voldsomt,« siger hun og kalder seksuelle krænkelser for »en stor udfordring i det danske samfund i dag«.

Hun mener, at vi den seneste tid er blevet mere seksualiserede i vores omgang med hinanden og nævner blandt andet puttemiddage på gymnasier som eksempel. Det kan ifølge hende blive begrænsende for den unge kvindes mulighed for at leve det liv, hun gerne vil.

»Så jeg oplever næsten, at vi ruller tilbage i forhold til den ligestilling og frihedsgørelse, vi har været igennem.«

Eva Kjer Hansen har selv været ledende medlem af et ungdomsparti, nemlig Venstres Ungdom, mellem 1982 og 1985. Hun har ikke hørt om sager vedrørende seksuelle krænkelser i VU, hverken dengang eller nu.

»Jeg har ikke kendskab til, hvad der måtte have været. Jeg har heller ikke spurgt til det.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer