Læsetid: 3 min.

Fagforbund: Regeringen vil svække offentligt ansattes ytringsfrihed

Et udkast til vejledning for offentligt ansattes ytringsfrihed fra Justitsministeriet bliver bredt kritiseret for at skabe uklarhed og forringe offentligt ansattes muligheder for at deltage i samfundsdebatten og være whistleblowere
Torsdag er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kaldt i samråd om udkastet til en vejledning for offentligt ansattes ytringsfrihed. Udkastet kritiseres fra fagforbund, der mener at offentligt ansattes ytringsfrihed svækkes.

Torsdag er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kaldt i samråd om udkastet til en vejledning for offentligt ansattes ytringsfrihed. Udkastet kritiseres fra fagforbund, der mener at offentligt ansattes ytringsfrihed svækkes.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

13. marts 2019

Uklart formuleret. Vil føre til usikkerhed, forvirring og selvcensur. Uheldigt. Unødvendigt og ubegrundet. En dramatisk forringelse …

Fra næsten alle høringsparter vælter kritikken ud over et udkast til en ny tekst om offentligt ansattes meddeleret og whistleblowing, som skal indgå i Justitsministeriets vejledning til offentligt ansatte om deres ytringsfrihed.

Listen af kritikere er lang og indeholder bl.a. Institut for Menneskerettigheder, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Sygeplejeråd, Akademikerne, Prosa, Danmarks Lærerforening, Dansk Socialrådgiverforening, BUPL, DJØF og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen, der i sin tid var medlem af den kommission, der udarbejdede forslag til en ny offentlighedslov.

I kølvandet på afsløringerne om den københavnske borgmester Anna Mee Allerslevs bryllupsceremoni på Københavns Rådhus har Ombudsmanden over for Justitsministeriet rejst spørgsmålet om offentligt ansattes ret til at videregive ikkefortrolige oplysninger.

Det har fået Justitsministeriet til at udarbejde et udkast til et nyt kapitel i vejledningen, og det blev den 9. januar sendt i høring hos otte høringsparter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Dorte Sørensen
 • Hans Larsen
 • Bjarne Andersen
 • Katrine Damm
 • Gert Romme
 • Marianne Stockmarr
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Carsten Mortensen
 • Viggo Okholm
 • Niels Duus Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Peter Knap
Dorte Sørensen, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Katrine Damm, Gert Romme, Marianne Stockmarr, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Mortensen, Viggo Okholm, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Ytringsfriheden gælder åbenbart kun dem der slanger sig gennem magtens korridorer..
Hvorfor mon der er udbredt politikerlede, lille du...???
Det er simpelthen et mysterium..

Bjørn Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Jens Erik Starup, Torben Skov, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Werner Gass, Bjarne Andersen, Jørgen Tryggestad, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Søren Thuesen, Carsten Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Johanna Haas og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Husk nu at Maria Krarup (DF) efter sagen om udbuhning af undervisningsministeren, kom med forslag om, at det skulle forbydes at demonstrere på skoler

Bjørn Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Jens Erik Starup, Torben Skov, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Per Klüver, Karsten Lundsby, Johanna Haas, Werner Gass, Jørgen Tryggestad, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Søren Thuesen, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det totalitære samfund, hvor den idielle borger er den tavse medløber stikker sit grimme hoved op.
Den omdiskuterede citerede passage bør få alle alarmklokker til at ringe hos samtlige borgere i Danmark. Det er jo en mundkurv, som alle offentlige ansatte fremover skal bære i forhold til offentligheden, hvis det stod til Justitsministeriet. Det vil skade hele samfundet og dermed ramme alle borgere ikke kun den enkelte offentlige ansatte. Det hjælper ikke, at der for skams skyld er indsat et par dele af elastik i denne mundkurv. Jeg synes oprigtig talt, at det er dybt rystende læsning. Først offenntlighedslovens øgede mørklægning - og nu dette.
Jeg forstår ikke, hvordan og hvorfor et angiveligt demokratisk og åbent samfund åbenlyst begynder at arbejde sig baglæns og lukke sig til. På flere og flere områder. På alle mulige niveauer i alle mulige sammenhænge bliver man mere og mere optaget af straf, sanktioner og indskrænkninger af de såkaldte borgerlige frihedsrettigheder.
Hvorfor finder vi os som borgere så relativt stiltiende i denne destruktive tendens?
.

Bjørn Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Werner Gass, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Tryggestad, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

De gamle magtpartier har indført en mørklægningslov så staten/regering kan begå magtmisbrug og ulovligheder uden at blive opdaget, så nytter det jo ikke noget at især offentlige ansatte har ytringsfrihed til at afsløre magtmisbrug og ulovligheder.

Johanna Haas, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Werner Gass og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Man snakker så meget om hvad det kommende valg skal have som valg tema, hvad med om vi ønsker en stat hvor borgerne skal vide så lidt som muligt om hvad staten/regering foretager sig og hvor borgerne intet må kunne foretage sig uden at staten overvåger og registrere det, det ønsker jeg ikke, derfor stemmer jeg ikke på de gamle magtpartier.

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Steffen Gliese, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Johanna Haas, Werner Gass og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Altså - ud af til oplyser regeringen, at der er behov for beskyttelse af whistleblowere. Baggrunden var bl.a. Den Danske Bank-skandalen og flere skandaler i Skat.

Men når så lovforslagene offentliggøres, viser det sig, at man strammer op i stedet for, og ligefrem vil gøre whistleblowere til kriminelle. Faktisk ligner det de aktuelle forhold i Rumænien, men det var formentlig også hensigten.

Bjarne Bisgaard Jensen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar