Gå i dialog med dit pensionsselskab om placeringen af dine penge

Her kan du sende et brev til dit pensionsselskab, hvis du vil i dialog om den måde, dine pensionspenge er investeret på
Her kan du sende et brev til dit pensionsselskab, hvis du vil i dialog om den måde, dine pensionspenge er investeret på
Indland
28. marts 2019

Våben, der bruges mod Yemens civile, canadisk tjæresand og virksomheder, der bidrager til krænkelser af menneskerettighederne. Din pensionsopsparing skal sikre din alderdom, men kan også risikere at gøre skade.

Det kan gøre en stor forskel for klimaet, om milliarder af kroner bliver placeret i vindmølleparker eller i olieselskaber, og hvis du som kunde vil have indflydelse på investeringen af dine penge, kan du skrive til dit pensionsselskab. Nedenfor har vi indsat links, som du kan klikke på og sende selskabet en mail eller en besked via en formular.

Information har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktienvesteringer for i alt 657 milliarder kroner. Det har vi blandt andet gjort for at øge transparensen og give mulighed for, at kunder og medlemmer kan tage diskussioner med deres pensionsselskab om de etiske følger af investeringerne.

For første gang kan du nu på simpel vis få et overblik over, hvordan dit pensionsselskab har valgt at investere, og hvordan deres investeringer adskiller sig fra resten af branchen. Du kan klikke dig rundt i denne grafik eller orientere dig i det samlede datasæt og f.eks. se, hvilke selskaber dine penge er investeret i, som andre pensionsselskaber har valgt at ekskludere

Hvis du vil indlede en dialog med dit pensionsselskab om investeringen af dine penge, er der flere måder at gøre det på:

  1. Du kan fortælle dem, hvad din holdning er til deres investeringer. Du er kunde, og det er dine penge. Pensionsselskaberne har til formål at tjene det højest mulige afkast på en ansvarlig måde, og der er kundernes input selvfølgelig relevant.
  2. Du kan forsøge at få en forklaring på deres beslutninger eller påpege, at de burde se nærmere på et specifikt selskab, som du ikke mener er etisk forsvarligt at have placeret penge i. Hvis du kan underbygge med links til artikler eller referencer til, hvad det er, du mener, selskabet gør forkert, er det en fordel.
  3. Hvis pensionsselskabet henviser til, at de som aktiv medejer er i dialog med en virksomhed om deres problematiske adfærd, kan du blandt andet spørge om, hvad målet er med dialogen, hvor længe den har været i gang, og hvad der sker, hvis selskabet ikke lever op til de krav, der stilles.

Her følger links, som du kan klikke på for at sende dit pensionsselskab en mail eller udfylde en formular, alt efter hvordan dit pensionsselskab ønsker at blive kontaktet.

Vi er meget interesserede i at høre om eventuelle dialoger med selskaberne.

I de tilfælde, hvor du skal sende dit pensionsselskab en mail, er vores mailadresse derfor på som Cc. Hvis du ikke ønsker, at Information skal få en kopi af den mail, du sender, så kan du bare fjerne vores emailadresse igen. Får du et svar fra selskabet på et tidspunkt, hører vi også meget gerne om det på denne mail: graver@information.dk

I de tilfælde, hvor du skal kontakte dit pensionsselskab via en formular, må du meget gerne sende os en mail med den besked, som du har sendt til dit pensionsselskab. Send mailen til denne emailadresse: graver@information.dk

Hvis du er usikker på, hvor din pensionsopsparing er placeret, kan du tjekke det her.

Hvilke andre muligheder, der er for indflydelse, afhænger af, hvor du har din opsparing. NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke har lavet et overblik over mulighederne i de enkelte selskaber. Nogle typer af selskaber er mere åbne for inddragelse end andre.

Er dit pensionsselskab koblet til din fagforening, kan det være, at det er din fagforeningsrepræsentant i bestyrelsen, du skal kontakte. Medlemmerne i bestyrelsen sidder ofte med i de udvalg, der fastlægger politik og praksis for ansvarlige investeringer i pensionsselskaberne.

Er der værdier, som fagforeningen giver udtryk for i forhold til betaling af skat, arbejdstagerretigheder eller miljøpåvirkning, som du ikke mener er afspejlet i pensionsselskabets investeringer, så kan du fortælle din faglige repræsentant om det.

Nogle pensionskasser giver direkte indflydelse til medlemmerne ved generalforsamlinger eller medlemsfora. Det kan du orientere dig om på dit selskabs hjemmeside eller skrive til dem og spørge om. Det var blandt andet efter flere års intense diskussioner med medlemmerne på generalforsamlingen, at MP Pension valgte at frasælge aktier inden for kul, olie og tjæresand, ligesom klimaspørgsmålet også bliver diskuteret i både Lægernes Pension, JØP og DIP.

Har dit pensionsselskab et demokratisk fundament, kan deltagelse i generalforsamlinger eller repræsentantskabsmøder være den mest direkte og effektive vej til indflydelse.

Vi har lagt hele det samlede datasæt ud, og har du forslag til noget, vi bør gå videre med i vores artikelserie, hører vi meget gerne fra dig.

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frederik Groth Nordstrøm

Jeg har skrevet til PBU.

Frederik Groth Nordstrøm

Tak for artiklen. Det hænger jo ikke rigtigt sammen, at pensionskasser investerer i firmaer, der gør fremtiden mere usikker.

Lærernes Pension?