Læsetid: 10 min.

Gadejuristen: Politiet fortsætter med at give bøder til stofbrugere i strid med loven

Selv om både Rigsadvokaten og justitsministeren flere gange har indskærpet lovgivningen, fortsætter politiet med at give bøder til stofbrugere, der ifølge loven kan nøjes med en advarsel. Det viser materiale, som retshjælpen Gadejuristen har fået aktindsigt i hos Rigsadvokaten
Ifølge retshjælpen Gadejuristen tyder det på, at politifolk på gaden giver udsatte stofbrugere bøder, selv om Folketinget har besluttet noget andet. Her er det Gadejuristens stifter Nanna Gotfredsen, der uddeler kaffe og møder stofbrugere på gaden.

Ifølge retshjælpen Gadejuristen tyder det på, at politifolk på gaden giver udsatte stofbrugere bøder, selv om Folketinget har besluttet noget andet. Her er det Gadejuristens stifter Nanna Gotfredsen, der uddeler kaffe og møder stofbrugere på gaden.

Sigrid Nygaard

25. marts 2019

Onsdag formiddag den 6. juli 2017 observerede en politiassistent en handel med stoffer i Reventlowsgade ved bagindgangen til Københavns Hovedbanegård: En dansk mand på 53 år, der sad i kørestol, havde købt stoffer af en »kendt sælger«, som det blev formuleret i politiets anmeldelsesrapport, og han var nu på vej mod Colbjørnsensgade.

Ud for Reverdilsgade nr. 10 blev den 53-årige stoppet af en anden betjent fra politiets såkaldte Operativ Specialafdeling. I mandens inderlomme fandt betjenten »en ubrudt blisterpakke med ti stk. metadon 20 mg piller«.

Politiet tildelte på stedet en bøde, og da kørestolsmanden ikke reagerede på den, idømte Københavns Byret den 15. januar 2018 ham en bøde på 3.000 kroner for overtrædelse af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

Dermed var alt, hvad der kunne gå galt i politiets og rettens håndtering af denne sag, også gået galt. Såvel politi som byret har tilsyneladende ikke været opmærksomme på, at der siden 2007 har været en bestemmelse i narkolovgivningen om, at en advarsel skal træde i stedet for en bøde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Rasmus Knus
 • David Zennaro
 • Alvin Jensen
 • Gert Romme
 • Thomas Olsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Christian Mondrup
 • Dorte Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
Rasmus Knus, David Zennaro, Alvin Jensen, Gert Romme, Thomas Olsen, Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der må vel være en grund til at hele området stadig er kriminaliseret ?

Jeg kunne bare rigtig godt tænke mig at få den oplyst. Er det Rodrigo Duterte, der er Papes store forbillede, eller er det bare 'same procedure as the last 50 years of failure ?

Jens Kofoed, David Zennaro, søren ploug, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg kan da godt forestille mig, at den efterlyste grund ikke findes,Peder Bahne. Men at etaten, som mange andre stats-tjenestemænd, blot udfører (politiske)opgaver, som de ved, at visse politikere syntes om. - Man slikker jo den hånd, der giver en mad".

Niels Duus Nielsen, søren ploug, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Ja, jeg tror nu, at det bare er korpsånd og vanetænkning, der får politiet til at give bøder i stedet for at give advarsler. Politiet er en stor organisation, som det vil tage lang tid at få vendt.

Det interessante er, hvad domstolene siger, hvorfor hører vi ikke om det?

Politiet giver en bøde, fordi de er underbemandede og har travlt og skal videre til den næste sag, men dommerne bliver jo betalt for at tænke sig grundigt om. Holder disse bøder i Byretten? Hvis de gør, har vi et retssikkerhedsmæssigt problem. Hvis ikke, er det kun et spørgsmål om tid, før de gamle forstikkede politibetjente går på pension, hvilket efter min mening vil løse problemet.

En grund til denne praksis kunne være udformningen af resultatkontrakter indenfor politiet.

Resultatkontrakter mellem politiets ledelse og lokale politimestre opregner som regel kvantificerbare mål på udvalgte områder, dvs. et vist antal bøder, domme etc. på et straffelovsområde, der som regel har politisk opmærksomhed.

At dele bøder ud til stofsmisbrugere ved hovedbanegården i KBH er vel den letteste måde, at opnå denne kvote på. At det så ikke har nogen positive indsatseffekter, er målstyringen med kvantificerbare incitamenter kold overfor.

Niels Duus Nielsen

"Resultatkontrakter..." - var det ikke et sådant kvotesystem, Stalin styrede NKVD med? "Arrester 100.000 landsforrædere i morgen!" lød ordren fra Beria, og hvis der så ikke var 100.000 landsforrædere at arrestere, arresterede man deres naboer og bekendte for at nå kvoten.

Stalin har ikke levet forgæves.