Læsetid: 4 min.

Global klimastrejke: »Nu er det en folkesag«

I mere end 2000 byer og mindst 100 lande verden over, strejkede skoleelever fredag for klimaet. Udbredelsen af den globale klimastrejke er udtryk for, at det ikke længere er en klassekamp, men er blevet en folkesag, siger ekspert
»Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?« og »Jeres forbrug, vores problem« er et uddrag af budskaberne på skoleelevernes bannere. Under sloganet »Er der en voksen til stede?« råber de på handling fra politikere, skriver Andrea Dragsdahl.

»Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?« og »Jeres forbrug, vores problem« er et uddrag af budskaberne på skoleelevernes bannere. Under sloganet »Er der en voksen til stede?« råber de på handling fra politikere, skriver Andrea Dragsdahl.

Anders Rye Skjoldjensen

16. marts 2019

Foran Christiansborg Slotsplads står 10-årige Ella Manz. På hendes banner står der »Skal vi leve eller skal vi dø?«. Et markant budskab fra en på hendes alder, men et gennemgående tema hos de mange fremmødte, der er mødt op til det, der ligner verdens største og mest vidtfavnende klimastrejke.

»Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?« og »Jeres forbrug, vores problem« er et uddrag af budskaberne på skoleelevernes bannere. Under sloganet »Er der en voksen til stede?« råber de på handling fra politikere. Børnene på slotspladsen er blandt de hundredetusinder af skoleelever, der verden over strejkede fra skole fredag for at vise deres engagement til klimakampen og udtrykke deres bekymring.

»Deres budskab er, at det her er et akut og uigenkaldeligt problem. Det er udtryk for en frygt for deres fremtid, og for en følelse af at alt andet er meningsløst, hvis ikke der bliver gjort noget,« siger lektor i retorik ved Københavns Universitet, Kristine Marie Berg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Poul Erik Riis
 • Eva Schwanenflügel
 • Viggo Okholm
 • Lars Koch
 • Anders Graae
 • Toke Kåre Wagener
 • Gert Romme
 • Torben Bruhn Andersen
 • Ejvind Larsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kim Folke Knudsen
 • Karen Grue
 • Ellen Jeppesen
Poul Erik Riis, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Lars Koch, Anders Graae, Toke Kåre Wagener, Gert Romme, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Karen Grue og Ellen Jeppesen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Derfor skal vi passe på vore børn, de kan noget, som voksne ikke kan.
Det er på høje tid, at der gøres noget. Vækst er ikke den eneste livsform!

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Palle Bendsen, Werner Gass, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Jan Weber Fritsbøger, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Klaus Engelholt, Britta Hansen, Ellen Jeppesen, Gert Romme og Torben Skov anbefalede denne kommentar

En folkesag? Jeg havde fandeme aldrig troet, at jeg ville se den dag, hvor 700 skoleeler demonstrerer i den lille nordtyske by Eutin - organiseret af en 14-årig pige, som demonstrerer i sin hjemby, fordi det ville svine for meget at tage til Kiel.

https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/schleswig-holstein_magazin/Schles... (start 04:30).

Eva Schwanenflügel, Palle Bendsen, Flemming Berger, Werner Gass, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Jan Weber Fritsbøger, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Britta Hansen, Ellen Jeppesen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Rud Nikolajsen

Så længe vi ikke accepterer naturens gang.
Hjælper det ikke.
Og så længe vi ikke gør det som samfund ka vi lige så godt svine så meget som muligt. Jo hurtigere brænder lortet sammen.

Kim Folke Knudsen

Jeg der tilhører segmentet af gnavne og sure mænd over de 50 vil her glæde mig over den ungdom som viser vejen frem.

Lad os som forældre og som andre medborgere i gerning og ved det kommende valg vise de unge, at vi tager dem og vores fælles sag helt alvorlig.

Klimakampen og den grønne omstilling er kommet for at vi skal gøre noget ved det nu. Det kan ikke vente for den som venter risikerer at handle for sent.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Werner Gass, Jan Weber Fritsbøger, Egon Stich, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Det er meget sødt det hele - og totalt nytteløst.

De skulle hellere boykotte en forurenende forbrugs mastodont.

Rud Nikolajsen

Det er trist, men det som hverken de unge, de gamle eller alle os der i mellem, ikke vil forstå.
Er at naturen ved bedst.
Så skal vi redde verden bliver vi nødt til at lukke medicinal industrien ned. Og jeg mener helt ned. Når de unge begynder og kæmpe for det, har de fattet det.

Som en tilføjelse til den globale klimademonstration ville det være perfekt, hvis alle samlet tog på morgentur i de danske byer. Stort set kan man ikke gå to skridt uden at glide i pizzarester oa. ulækkert. Emballagen har man også lige smidt oveni, plus diverse tomme dåser fra drikkelige varer.

Det er pinligt at alle gennem skatten skal betale oprydning efter den slags manglende respekt for vore byers inspirerende look og seværdighed. Det er fuldstændig unødvendigt at smide
hvad som helst - og i øvrigt urinere overalt, så byerne i morgentimerne ikke alene ligner en losseplads - men også stinker !!!

Vores skove og natur i almindelighed er fyldt med alt muligt fra madaffald, dåser til gamle sofaer og meget andet, som man så lige kom af med. Det er en tiltagende trend og fuldstændig ude af proportion !!!

Det uhyggelige er, at det virker som om det er blevet acceptabelt og ok. at forurene Danmarks byer og smukke natur. Andre betaler jo for at rydde op efter "mig". !! Vi har i Danmark fået opbygget en forkælelses kultur, som er med til at skabe mennesker, som åbenbart ikke drager omsorg for miljøet i deres eget land !!

Så hvad med - også - at starte med at rydde op efter os selv !!. Det skulle være det nemmeste i verden og burde overhovedet ikke være til diskussion !!

Så fremtidens unge mennesker, tag endelig denne opfordring med i jeres program ! Tak !

Erik Fuglsang, Ete Forchhammer , Viggo Okholm, Per Torbensen, Gert Romme og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Lasse Reinholt

Hvor mange af disse børn har en gammel second-hand smartphone, gammelt gennemnusset tøj og cykler i skole i regnvejr i stedet for at blive kørt?

Erik Fuglsang, Nette Skov, Per Torbensen, Ib Christensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

@ Nette Skov,

Du har ganske ret i det med svineriet i naturen er blevet en accepteret kultur i Danmark.

Sidst vi var i Danmark, i midten af maj måned, kom vi en torsdag formiddag med færge sydfra, og holdt på en rasteplads ved Hovedvej 2, hvis det stadig hedder sådan, og her var der et enormt svineri både på rastepladsen og i skoven bag ved.

Det var en halv time efter, vi havde passerer et skilt med EU-stjerner, hvor der stod velkommen til Danmark. Men når jeg ikke ligefrem syntes, vi følte os særligt velkommen på dette sted, hvordan vil turister så føle sig?

Et sted lå 4 døde grise, - en stor og 3 helt små og rådnede op. Et andet sted var der godt forrådnet slagteriaffald, der var lagt i 5 eller 6 bunker - altså lagt lige så mange gange. Måske 25 meter inde i skoven var der 4-5 stk. gamle hvidevarer fra et køkken. Et andet sted var det flere ret store bunker med mørtel vægfliser og murbrokker, - faktisk så store bunker at man må formode, der er brugt lastbil med tip. Ellers flød rastepladsen med tomme øldåser, engangsflasker, Mc Donnel-bægere. pølse- og ispapir samt enorme mængder af cigaretskod og en del glasskår flere steder på asfalten.

For en ordens skyld tog jeg nogle informative foto, som jeg bagefter sendte til kommune. For hvis de har udliciteret opgaverne, skal de jo vide, at de ikke får noget for pengene. Men her 9 måneder efter har kommunen endnu ikke haft tid til at kommentere eller sige tak for billederne.
-----
Skal jeg tilføje noget mere, kan jeg oplyse, at tilsvarende svineri på rastepladser og i skovkanter kunne man se i slut-firserne i mange Øst-Europæiske lande - lige fra DDR til Balkan-landene. Men det er altså forlængst overstået.
.

Erik Fuglsang, Ete Forchhammer , Herdis Weins, Ejvind Larsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Det er fint, at de unge er klimabevidste og holder os gamle i ørerne. Men de bliver også selv ældre, og så må man håbe, at slagordet "Jeres forbrug, vores problem" bliver rettet til "Vores forbrug, vores problem".
Det er for øvrigt en spøjs detalje med drengen, der med bebrejdende blik samler et stykke affald op - samtidig med at andre demonstranter overmaler granitkuglerne foran Borgen.

Erik Fuglsang, Ete Forchhammer og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Et håb : Børn > unge > voksne > vælgere > politikere > griskheden > pengemagten.
Og så vågnede jeg.

Jan Weber Fritsbøger

Frede Jørgensen man kan godt boycotte alle mastodonter og klimastrejke, det ene udelukker ikke det andet,

man kan også fravælge privatbilismen, flyrejserne, modebranchen, kemiindustrien, brug of smid væk, alle unødvendige produkter, statussymbolerne, militæret (og dermed krigene), og alligevel få et rigere liv fordi man tager stilling og handler på det,
man kan også nedgøre dem som faktisk gør noget, og selv fortsætte for fuld damp i retning af katastrofen, det er i hvert fald indtil videre også et af de mulige valg, men nok ikke det smarteste valg.

ERLING SØRENSEN, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Viggo Okholm, Ejvind Larsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

ja leo tænk hvis enhver griskhed med et slag blev kureret hos alle på hele jorden, hvordan ville verden så komme til at se ud ?
måske er der fremtid i at bekæmpe sin egen tendens til griskhed, for nu at starte et sted hvor man stadig har lidt indflydelse.

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Ejvind Larsen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Mogens Jensen

Et dobbeltspil for galleriet

En trend har bredt sig hos de unge. En påtaget bekymring om klimaet, de rigtige meninger bliver luftet og viderebragt. Faglig viden medtages allerhøjst i brudstykker. At SØGE viden, vurdere de forskellige sider af en sag ad flere omgange og danne en mening baseret på selvstændig tankevirksomhed tror jeg ikke er udbredt. Klimaet er sørme så alvorligt at livet næsten ikke er til leve – uha.

Det er et spil for galleriet eftersom det jo er noget som ikke nævnes da klimakampen naturligvis ikke skal gå ud over de unges bekvemmelige liv.
- Rydder de op efter sig og tager teltet med sig når de forlader Roskilde festival således at pladsen ligner en pæn græsplæne dagen efter – Nej da….
- Går de ind for politiske vedtagne incitamenter for at få såvel arbejdspladser som bosætning fordelt i hele landet – Nej da, man kan da kun bo I Århus og København !
- Når folk klager over vindmøller, ligegyldig hvor de skal opstilles, ja om det så er 5-10 km ude i havet, vil man så fortælle danskerne at de er nogle brokkerøve - Nej da
- Vi man sige højt at pesticider i landbruget en kæmpehjælp til lavt klimaaftryk – Nej da, økomælk koster jo kun 5-10% mere og der er nok af det, og så kan alt landbrug da være øko med samme produktion, ikke….?
- Går man ind for konstruktiv ulandshjælp, dvs fødselskontrol i de befolkningseksplosive lande (primært Afrika, Mellemøsten) således at mænd og kvinder kraftigt tilrådes sterilisation når de har fået 2 børn, mod til gengæld at få en økonomisk kompensation – Uha, fy, aldeles utænkelig
- Vil man fortælle Bilka at de godt kan fjerne 80% af deres varenumre da det er ting som man dybest set ikke har brug for og man derved kan spare kæmpe mængder CO2 ved at undgå produktion og transport – Nej da, det er jo hyggelig at shoppe og ose i Bilka
Til gengæld vil man gerne slagte nogle malkekøer (de findes jo heller ikke i indre by), selv om mælk jo ellers er en efterspurgt og nødvendig fødevare.
Køre i elbil er også ok – nå, skal man køre i elbil i 8 år før man har opvejet den ekstra CO2, der bruges til produktion af en elbil fremfor en benzinbil – det vidste vi sandelig ikke.

På samme måde laver politikerne et spil for galleriet når de møder de unge og pænt snakker dem efter munden i stedet for at fortælle dem hvad de sikkert tænker: du milde hvor er I nogle højtråbende gloriepudsere.

Selvfølgelig kan det være nogle, der faktisk handler – bygger sig et hus af halm og ler, har høns og en ko i baghaven, kører på cykel og bruger stofbleer til ungerne. Den promille af de unge har jeg naturligvis stor respekt for.

Jan Weber Fritsbøger

jeg har et håb
tænk hvis folkets magt vinder klimakampen og det lykkes at ændre verden til bæredygtige samfund, på trods af magthavernes modvilje, og tænk hvis folket får andre gode ideer og også afskaffer militær og krig nu vi er i gang, jeg ved godt det er et umuligt håb men den slags bagateller bør vi da ikke lade os bremse af vel. ;o)

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Nike Forsander Lorentsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

mogens jensen får da lige fyret nogle blandede kæpheste af, og nogle af dem er faktisk ubrugelige andre direkte forkerte, og andre igen helt ude i hampen og lettere fascistoide, og så er der dem som har brugbare alternativer som er langt mere intelligente, man kan jo sagtens holde sig væk fra bilka og slet ikke købe nogen overflødige produkter, og det ville jo nok hjælpe mere end at forsøge at fortælle bilka hvad de ikke skal sælge.

Anders Skot-Hansen

Hvor mange af eleverne bliver hjemme fra studieture, for ikke at belaste klimaet med flyrejser?

Troels Brøgger

Det er nødvendigt at gøre de unge opmærksom på at INTERNETTET udleder stadig sigende mængder CO2 på grund af de stadig større og enormt energikrævende datacentre som GOOGLE, Facebook med flere anlægger. At være klimabevidst er altså også at droppe uhæmmet brug af Youtube, Instagram, Facebook, whatsapp, Twitter, snapchat mm.!
Mange unge er også utrolig glade for at rejse. MED FLY! hvilket også er en af de store udledere.
Det er ikke fordi jeg ikke synes at det MEGET opmuntrende at der bliver afholdt klimademonstrationer, men os voksne som er på den samme linje, skal altså lade være med at gå fuldstændig bedstefar-selvsving over hvor fantastiske de er, men lige huske at minde dem om at der også kræves et par adfærdsændringer fra deres eget segment for at vi kan komme videre.

Rud Nikolajsen

Troels Brøgger.
Det er ikk nok med et par adfærdsændringer. Det samfund som vi alle er en del af, er sygt. Det er en grundlæggende samfunds ændring der er nødvendig.

Niels Duus Nielsen og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Billedet over artiklen minder om de første anti-krigs-demonstrationer inden Irak-krigen og om Cop-15 lørdagen før demonstranterne begav sig ud mod Bellacentret. Ih, hvor var vi mange - men der var endnu flere som uanfægtet var på indkøbstur eller anden slags tur... og resultaterne af det misforhold kender vi desværre alt for godt. Så længe forholdet mellem de to grupper ikke er omvendt, kommer der ikke til at ske nogen overordnet, afgørende ændring af kursen mod klimakaos!

Niels Duus Nielsen

Jeg tror, at det er omsonst at tro, at vi kan afskaffe alle CO2-udledninger. I stedet skal vi foretage en lang række svære valg mellem hvilke udledninger vi anser for nødvendige, og hvilke vi kan afskaffe. Målet er at nå en stabil udledning, som er lavere end den mængde, som absorberes af træer, havvand osv. etc..

Internettet er kommet for at blive, og da adgangen til nettet kræver strøm, må det handle om at gøre produktionen af elektricitet CO2-neutral. Køerne tror jeg heller ikke, at vi slipper af med, så deres prutter skal også indregnes i det "nødvendige" udslip. Og selv om det bliver forbudt at have køer, er mennesker også tilbøjelige til at udsende tarmgasser, og man kan vel ikke i fuld alvor forbyde mennesker?

Er der brug for alle de biler? Ikke hvis vi udbygger den offentlige transport, så hvorfor ikke pålægge biler en miljøafgift - men vel at mærke EFTER at den offentlige transport er blevet udbygget, så vi ikke pludselig får franske tilstande.

Og således kunne vi gå alle CO-2 producerende processer efter i sømmene, og afgøre, hvilke udslip, der er uundgåelige, og hvilke vi kan afskaffe. At der ikke rigtigt er tid til en dybgående demokratisk debat er bare ærgerligt, men jeg er ret sikker på, at hvis ikke vi tager denne diskussion, tager Naturen en afgørelse helt uden at spørge os til råds. Efter al sandsynlighed vil den dømme menneskene ude, det er den for Naturen nemmeste og mest effektive løsning - og det var så det.

Rud Nikolajsen

Der er et problem der er skyld i alle de andre. Og det er overbefolkning. Begynder man og løse det problem, vil de andre automatisk løse sig selv. Og lukkede man medicinal industrien har man taget det første og det sidste skridt.

Niels Østergård

Rud Nikolajsen,
Som Gtreta Thunberg så korrekt påpeger, så har langt den overvejende del af politikere og debattører ingen iind/viden omkring klima og klimaforandringer.