Feature
Læsetid: 4 min.

Global klimastrejke: »Nu er det en folkesag«

I mere end 2000 byer og mindst 100 lande verden over, strejkede skoleelever fredag for klimaet. Udbredelsen af den globale klimastrejke er udtryk for, at det ikke længere er en klassekamp, men er blevet en folkesag, siger ekspert
»Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?« og »Jeres forbrug, vores problem« er et uddrag af budskaberne på skoleelevernes bannere. Under sloganet »Er der en voksen til stede?« råber de på handling fra politikere, skriver Andrea Dragsdahl.

»Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?« og »Jeres forbrug, vores problem« er et uddrag af budskaberne på skoleelevernes bannere. Under sloganet »Er der en voksen til stede?« råber de på handling fra politikere, skriver Andrea Dragsdahl.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
16. marts 2019

Foran Christiansborg Slotsplads står 10-årige Ella Manz. På hendes banner står der »Skal vi leve eller skal vi dø?«. Et markant budskab fra en på hendes alder, men et gennemgående tema hos de mange fremmødte, der er mødt op til det, der ligner verdens største og mest vidtfavnende klimastrejke.

»Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?« og »Jeres forbrug, vores problem« er et uddrag af budskaberne på skoleelevernes bannere. Under sloganet »Er der en voksen til stede?« råber de på handling fra politikere. Børnene på slotspladsen er blandt de hundredetusinder af skoleelever, der verden over strejkede fra skole fredag for at vise deres engagement til klimakampen og udtrykke deres bekymring.

»Deres budskab er, at det her er et akut og uigenkaldeligt problem. Det er udtryk for en frygt for deres fremtid, og for en følelse af at alt andet er meningsløst, hvis ikke der bliver gjort noget,« siger lektor i retorik ved Københavns Universitet, Kristine Marie Berg.

Klimastrejken ved Christiansborg er en af tusinder af skolestrejker verden over. Bevægelsen Fridays For Future har opfordret arrangører af skolestrejker til at indberette strejkerne til bevægelsens oversigt på dens hjemmeside. Fredag eftermiddag dansk tid var der indberettet strejker i 2083 byer i mere end 100 lande verden over.

Det er endnu uvist, hvor mange der gik på gaden, men i Australien blev antallet af strejkende vurderet til omkring 150.000. Der var ikke fredag eftermiddag officielle estimater på antallet af deltagere ved de danske klimastrejker, der fandt sted i mindst 26 byer over hele landet, foruden tre i Færøerne og Grønland.

Den geografiske udbredelse giver klimasagen et nyt format og betyder, at man ikke længere kan affeje klimakampen som et »københavnerfænomen«, siger adjunkt ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi ved Copenhagen Business School, Irina Papazu.

»Man kan ikke længere sige, at det er for de venstreorienterede eller en bestemt social klasse. Nu er det blevet en folkesag, og det udspringer og skaber en solidaritet globalt og nationalt,« siger hun.

Pjæk eller strejke

På Vesterbro Ny Skole manglede der fredag tre elever, da 9. klasse startede skoledagen. Mira Lindstrøm, Emilie Paulsen og Hanne Søndergaard havde besluttet sig for at strejke fra skole, så de i stedet kunne stå på Christiansborg Slotsplads.

»Vores lærer sagde, at vi skulle huske at bede om godskrevet fravær, men det gider vi da ikke. Så er det jo ikke en strejke, og det skal det være, for at vi kan vise, hvor alvorligt problemet er,« siger 15-årige Hanne Søndergaard.

En anden af deres lærere mente ikke, at pigerne skulle blive væk fra undervisningen. Det ville resten af klassen heller ikke, og også en af pigernes gode veninder mente, at det var fjollet og unødvendigt, fortæller de.

»Men det er vigtigt, at vi gør det, selv om andre ikke vil. Jeg ved ikke, hvad vi ville have gjort, hvis der havde været terminsprøve eller lignende. Det er jo vigtigt at komme til, men klimaet er også vigtigt,« siger Emilie Paulsen mens veninden Mira Lindstrøm supplerer, at det er »sejt«, at de er gået på gaden, selvom resten af klassen ikke ville med.

Anders Rye Skjoldjensen

Pigerne bliver afbrudt af en stemme over højttalerne, der starter et kampråb: »Vi vil ha’ en grøn retfærdig fremtid« råber de mange fremmødte i kor. Bagefter bryder forsamlingen ud i dans og hop, da taleren på scenen råber: »Alle dem som hopper, de vil ha’ en fremtid.«

Imens går en dreng forbi Information, samler et stykke skrald op fra jorden og ser så vredt og anklagende op, inden han sukker og går videre ind i mængden.

»Jorden kalder regeringen«

Taleren på scenen råber spørgende ud over forsamlingen, hvor mange der kan stemme til næste folketingsvalg. Herefter konstaterer han, at det kun er omkring fem procent af de fremmødte, der rækker hånden op.

»Alligevel er det dem derinde på Christiansborg, der bestemmer om Danmark skal gå den klimaambitiøse vej,« siger han, før forsamlingen bryder ud i misbilligende tilråb.

I mængden af teenagere og børn står europaparlamentariker Margrete Auken omringet af unge, der spørger, om de må tage et billede med hende.

»Jeg er så glad. Omsider sker der noget. Nu går de unge på gaden, så bliver de nødt til at flytte sig de der politikere, der ikke rigtig kan tage sig sammen til det. De unge skal bare blive ved,« siger Margrete Auken, der er kommet til strejken sammen med formand for SF, Pia Olsen Dyhr.

– Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har været ude at sige, at de unge skal passe deres skole og lade beslutningerne være op til politikerne. Hvad mener I om det?

»Jeg synes jo i den grad, at det er de unge, der skal minde os politikere om, at der skal handles nu. Vi er den sidste generation, der kan handle, og det er jo det, børnene siger: Tag det nu alvorligt,« siger Pia Olsen Dyhr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Derfor skal vi passe på vore børn, de kan noget, som voksne ikke kan.
Det er på høje tid, at der gøres noget. Vækst er ikke den eneste livsform!

Jens Bryndum, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Palle Bendsen, Werner Gass, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Klaus Lundahl Engelholt, Britta Hansen, Ellen Jeppesen, Gert Romme og Torben Skov anbefalede denne kommentar

En folkesag? Jeg havde fandeme aldrig troet, at jeg ville se den dag, hvor 700 skoleeler demonstrerer i den lille nordtyske by Eutin - organiseret af en 14-årig pige, som demonstrerer i sin hjemby, fordi det ville svine for meget at tage til Kiel.

https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/schleswig-holstein_magazin/Schles... (start 04:30).

Jens Bryndum, Eva Schwanenflügel, Palle Bendsen, Flemming Berger, Werner Gass, Viggo Okholm, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Britta Hansen, Ellen Jeppesen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Vil ikke snyde jer for dette billede fra Berlin i dag;

https://www.watson.ch/imgdb/098f/Qx,A,0,0,985,658,410,274,164,109/347892...

Jens Bryndum, Eva Schwanenflügel, Ole Davidsen, Flemming Berger, Bo Rosenkilde, Per Torbensen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Kristian Spangsbo, Britta Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Rud Nikolajsen

Så længe vi ikke accepterer naturens gang.
Hjælper det ikke.
Og så længe vi ikke gør det som samfund ka vi lige så godt svine så meget som muligt. Jo hurtigere brænder lortet sammen.

Kim Folke Knudsen

Jeg der tilhører segmentet af gnavne og sure mænd over de 50 vil her glæde mig over den ungdom som viser vejen frem.

Lad os som forældre og som andre medborgere i gerning og ved det kommende valg vise de unge, at vi tager dem og vores fælles sag helt alvorlig.

Klimakampen og den grønne omstilling er kommet for at vi skal gøre noget ved det nu. Det kan ikke vente for den som venter risikerer at handle for sent.

Jens Bryndum, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Werner Gass, Jan Fritsbøger, Egon Stich, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Det er meget sødt det hele - og totalt nytteløst.

De skulle hellere boykotte en forurenende forbrugs mastodont.

Rud Nikolajsen

Det er trist, men det som hverken de unge, de gamle eller alle os der i mellem, ikke vil forstå.
Er at naturen ved bedst.
Så skal vi redde verden bliver vi nødt til at lukke medicinal industrien ned. Og jeg mener helt ned. Når de unge begynder og kæmpe for det, har de fattet det.

Som en tilføjelse til den globale klimademonstration ville det være perfekt, hvis alle samlet tog på morgentur i de danske byer. Stort set kan man ikke gå to skridt uden at glide i pizzarester oa. ulækkert. Emballagen har man også lige smidt oveni, plus diverse tomme dåser fra drikkelige varer.

Det er pinligt at alle gennem skatten skal betale oprydning efter den slags manglende respekt for vore byers inspirerende look og seværdighed. Det er fuldstændig unødvendigt at smide
hvad som helst - og i øvrigt urinere overalt, så byerne i morgentimerne ikke alene ligner en losseplads - men også stinker !!!

Vores skove og natur i almindelighed er fyldt med alt muligt fra madaffald, dåser til gamle sofaer og meget andet, som man så lige kom af med. Det er en tiltagende trend og fuldstændig ude af proportion !!!

Det uhyggelige er, at det virker som om det er blevet acceptabelt og ok. at forurene Danmarks byer og smukke natur. Andre betaler jo for at rydde op efter "mig". !! Vi har i Danmark fået opbygget en forkælelses kultur, som er med til at skabe mennesker, som åbenbart ikke drager omsorg for miljøet i deres eget land !!

Så hvad med - også - at starte med at rydde op efter os selv !!. Det skulle være det nemmeste i verden og burde overhovedet ikke være til diskussion !!

Så fremtidens unge mennesker, tag endelig denne opfordring med i jeres program ! Tak !

Erik Fuglsang, Ete Forchhammer , Viggo Okholm, Per Torbensen, Gert Romme og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Lasse Reinholt

Hvor mange af disse børn har en gammel second-hand smartphone, gammelt gennemnusset tøj og cykler i skole i regnvejr i stedet for at blive kørt?

Erik Fuglsang, Nette Skov, Per Torbensen, Ib Christensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

@ Nette Skov,

Du har ganske ret i det med svineriet i naturen er blevet en accepteret kultur i Danmark.

Sidst vi var i Danmark, i midten af maj måned, kom vi en torsdag formiddag med færge sydfra, og holdt på en rasteplads ved Hovedvej 2, hvis det stadig hedder sådan, og her var der et enormt svineri både på rastepladsen og i skoven bag ved.

Det var en halv time efter, vi havde passerer et skilt med EU-stjerner, hvor der stod velkommen til Danmark. Men når jeg ikke ligefrem syntes, vi følte os særligt velkommen på dette sted, hvordan vil turister så føle sig?

Et sted lå 4 døde grise, - en stor og 3 helt små og rådnede op. Et andet sted var der godt forrådnet slagteriaffald, der var lagt i 5 eller 6 bunker - altså lagt lige så mange gange. Måske 25 meter inde i skoven var der 4-5 stk. gamle hvidevarer fra et køkken. Et andet sted var det flere ret store bunker med mørtel vægfliser og murbrokker, - faktisk så store bunker at man må formode, der er brugt lastbil med tip. Ellers flød rastepladsen med tomme øldåser, engangsflasker, Mc Donnel-bægere. pølse- og ispapir samt enorme mængder af cigaretskod og en del glasskår flere steder på asfalten.

For en ordens skyld tog jeg nogle informative foto, som jeg bagefter sendte til kommune. For hvis de har udliciteret opgaverne, skal de jo vide, at de ikke får noget for pengene. Men her 9 måneder efter har kommunen endnu ikke haft tid til at kommentere eller sige tak for billederne.
-----
Skal jeg tilføje noget mere, kan jeg oplyse, at tilsvarende svineri på rastepladser og i skovkanter kunne man se i slut-firserne i mange Øst-Europæiske lande - lige fra DDR til Balkan-landene. Men det er altså forlængst overstået.
.

Erik Fuglsang, Ete Forchhammer , Herdis Weins, Ejvind Larsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Det er fint, at de unge er klimabevidste og holder os gamle i ørerne. Men de bliver også selv ældre, og så må man håbe, at slagordet "Jeres forbrug, vores problem" bliver rettet til "Vores forbrug, vores problem".
Det er for øvrigt en spøjs detalje med drengen, der med bebrejdende blik samler et stykke affald op - samtidig med at andre demonstranter overmaler granitkuglerne foran Borgen.

Erik Fuglsang, Ete Forchhammer og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Frede Jørgensen man kan godt boycotte alle mastodonter og klimastrejke, det ene udelukker ikke det andet,

man kan også fravælge privatbilismen, flyrejserne, modebranchen, kemiindustrien, brug of smid væk, alle unødvendige produkter, statussymbolerne, militæret (og dermed krigene), og alligevel få et rigere liv fordi man tager stilling og handler på det,
man kan også nedgøre dem som faktisk gør noget, og selv fortsætte for fuld damp i retning af katastrofen, det er i hvert fald indtil videre også et af de mulige valg, men nok ikke det smarteste valg.

ERLING SØRENSEN, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Viggo Okholm, Ejvind Larsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Lasse - vil svare for mine unger. Tjek. Tjek. Og Tjek.

Lasse Reinholt, Flemming Berger og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

ja leo tænk hvis enhver griskhed med et slag blev kureret hos alle på hele jorden, hvordan ville verden så komme til at se ud ?
måske er der fremtid i at bekæmpe sin egen tendens til griskhed, for nu at starte et sted hvor man stadig har lidt indflydelse.

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jan Weber

Godt sagt!

Jan Fritsbøger

jeg har et håb
tænk hvis folkets magt vinder klimakampen og det lykkes at ændre verden til bæredygtige samfund, på trods af magthavernes modvilje, og tænk hvis folket får andre gode ideer og også afskaffer militær og krig nu vi er i gang, jeg ved godt det er et umuligt håb men den slags bagateller bør vi da ikke lade os bremse af vel. ;o)

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Nike Forsander Lorentsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

mogens jensen får da lige fyret nogle blandede kæpheste af, og nogle af dem er faktisk ubrugelige andre direkte forkerte, og andre igen helt ude i hampen og lettere fascistoide, og så er der dem som har brugbare alternativer som er langt mere intelligente, man kan jo sagtens holde sig væk fra bilka og slet ikke købe nogen overflødige produkter, og det ville jo nok hjælpe mere end at forsøge at fortælle bilka hvad de ikke skal sælge.

Bo Rosenkilde

Ja der er mange meninger, at kloden bliver varmere er et faktum.
Hvad gør vi så, jeg har meldt mig under fanerne på https://www.saaerdet.nu/
Det kan du også gøre hvis du mener det er vigtigt nok.

Bo Rosenkilde
Super !!

Lasse Reinholt - sig mig, har du lige opgylpet en svensk højrebloggers mening som din egen. Næsten uden at ændre på ordene...?

https://twitter.com/RebeccaWUvell?lang=da

Anders Skot-Hansen

Hvor mange af eleverne bliver hjemme fra studieture, for ikke at belaste klimaet med flyrejser?

Anders Skot-Hansen

Vestjyllands Højskole har fravalgt flyrejser af hensyn til klimaet. Håber de får en masse elever, og at gymnasierne tør følge trop. https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/hoejskoler-kvitter-flyrejse...

Troels Brøgger

Det er nødvendigt at gøre de unge opmærksom på at INTERNETTET udleder stadig sigende mængder CO2 på grund af de stadig større og enormt energikrævende datacentre som GOOGLE, Facebook med flere anlægger. At være klimabevidst er altså også at droppe uhæmmet brug af Youtube, Instagram, Facebook, whatsapp, Twitter, snapchat mm.!
Mange unge er også utrolig glade for at rejse. MED FLY! hvilket også er en af de store udledere.
Det er ikke fordi jeg ikke synes at det MEGET opmuntrende at der bliver afholdt klimademonstrationer, men os voksne som er på den samme linje, skal altså lade være med at gå fuldstændig bedstefar-selvsving over hvor fantastiske de er, men lige huske at minde dem om at der også kræves et par adfærdsændringer fra deres eget segment for at vi kan komme videre.

Rud Nikolajsen

Troels Brøgger.
Det er ikk nok med et par adfærdsændringer. Det samfund som vi alle er en del af, er sygt. Det er en grundlæggende samfunds ændring der er nødvendig.

Niels Duus Nielsen og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Billedet over artiklen minder om de første anti-krigs-demonstrationer inden Irak-krigen og om Cop-15 lørdagen før demonstranterne begav sig ud mod Bellacentret. Ih, hvor var vi mange - men der var endnu flere som uanfægtet var på indkøbstur eller anden slags tur... og resultaterne af det misforhold kender vi desværre alt for godt. Så længe forholdet mellem de to grupper ikke er omvendt, kommer der ikke til at ske nogen overordnet, afgørende ændring af kursen mod klimakaos!

Niels Duus Nielsen

Jeg tror, at det er omsonst at tro, at vi kan afskaffe alle CO2-udledninger. I stedet skal vi foretage en lang række svære valg mellem hvilke udledninger vi anser for nødvendige, og hvilke vi kan afskaffe. Målet er at nå en stabil udledning, som er lavere end den mængde, som absorberes af træer, havvand osv. etc..

Internettet er kommet for at blive, og da adgangen til nettet kræver strøm, må det handle om at gøre produktionen af elektricitet CO2-neutral. Køerne tror jeg heller ikke, at vi slipper af med, så deres prutter skal også indregnes i det "nødvendige" udslip. Og selv om det bliver forbudt at have køer, er mennesker også tilbøjelige til at udsende tarmgasser, og man kan vel ikke i fuld alvor forbyde mennesker?

Er der brug for alle de biler? Ikke hvis vi udbygger den offentlige transport, så hvorfor ikke pålægge biler en miljøafgift - men vel at mærke EFTER at den offentlige transport er blevet udbygget, så vi ikke pludselig får franske tilstande.

Og således kunne vi gå alle CO-2 producerende processer efter i sømmene, og afgøre, hvilke udslip, der er uundgåelige, og hvilke vi kan afskaffe. At der ikke rigtigt er tid til en dybgående demokratisk debat er bare ærgerligt, men jeg er ret sikker på, at hvis ikke vi tager denne diskussion, tager Naturen en afgørelse helt uden at spørge os til råds. Efter al sandsynlighed vil den dømme menneskene ude, det er den for Naturen nemmeste og mest effektive løsning - og det var så det.

Rud Nikolajsen

Der er et problem der er skyld i alle de andre. Og det er overbefolkning. Begynder man og løse det problem, vil de andre automatisk løse sig selv. Og lukkede man medicinal industrien har man taget det første og det sidste skridt.

Niels østergård

Rud Nikolajsen,
Som Gtreta Thunberg så korrekt påpeger, så har langt den overvejende del af politikere og debattører ingen iind/viden omkring klima og klimaforandringer.

Niels østergård

Øh, lind/ burde have været basal